Slik gjorde vi en gammel iPhone 30 prosent raskere
Alt som trengtes var et nytt batteri.
Det er mange grunner til å ville bytte mobil, noen dårligere enn andre. En av de bedre grunnene er at telefonen til slutt blir så treig, varm og ikke minst kortlevende at den blir mer et hinder enn et hjelpemiddel i hverdagen.
Vi snakker tilfeldige omstarter, apper som bruker år, natt og dag på å åpnes og skjermer som fryser og ikke lar seg interagere med før telefonen slås av og på igjen. Ofte følges dette av den nevnte varmen, og dertil hurtig nedgang i mengden gjenværende batteri. Da er det bare én ting som gjelder: kom deg til nærmeste elektronikksjappe og kjøp en splitter ny mobil!
Eller?
Som med så mye annet er det alltid en grunn til at mobiler blir lite holdbare, treige og glovarme. De fleste vil nok peke på at telefonen rett og slett er «gammel», eller at den ikke tåler de nye oppdateringene.
Det kan imidlertid være en mye enklere årsak enn som så: et gammelt og slitent batteri kan være den egentlige synderen. Dette er noe ihvertfall undertegnede har mistenkt en god stund, på bakgrunn av opplevelser og historier i vennekretser, i redaksjonen og i eget liv. Apple bekreftet også for en liten stund tilbake at de faktisk går aktivt inn og begrenser ytelsen på sine telefoner når batteriene blir eldre og mer slitne.
Her bekreftet også Apple ett av hovedproblemene med batterier ettersom de blir eldre: de klarer ikke nødvendigvis å levere spenningen som er nødvendig for å opprettholde klokkehastigheten på prosessoren lenger. Dermed må man redusere spenningen, og dertil også ytelsen. Varmeutviklingen kan også øke ettersom en telefon blir eldre, både på grunn av batteriet og fordi de varmeledende elementene rundt prosessoren kan slites ut. Dette gjelder i særlig grad tilfeller der det benyttes kjølepasta, som kan tørke ut over tid.
Mest av alt spiller imidlertid bruksmønsteret inn, og lar du telefonen ofte bli varm og bruker den mye kan batteriets helse raskt forverres. Men hvor mye bedre blir det om man bytter batteriet?
To gamle slitere fikk nye batterier
For å sjekke lette vi frem to eldre telefoner som hadde blitt brukt nettopp på denne måten av venner og familie i redaksjonen: en iPhone 6S og en Xperia X Performance. Førstnevnte, lansert i 2015, var i desidert dårligst stand, med en batteritid så dårlig at den knapt var brukbar mer enn en halvtime før laderen måtte frem. Sistnevnte, fra 2016, stod det ikke fullt så dårlig til med, men også her var telefonen både treg og med knapt to timer maksimal batteritid.
Felles for begge var også at eierne var så lut leie av dem at de gladelig lot oss skru og fikse på dem uten høylytte protester. Derfor bestilte vi to splitter nye batterier, og gjorde oss klar for bytting.
Før vi byttet måtte vi imidlertid måle batterihelsen og hvordan ytelsen forandret seg over tid under tung last, samt i hvilken hastighet batteriet tømtes for saft. For å gjøre dette noenlunde kontrollert konstruerte vi følgende testregime: vi ladet begge to fullt opp, lot dem ligge og kjøle seg ned i 5 minutter etterpå og utsatte deretter begge for tung last ved hjelp av ytelsestesten AnTuTu.
Denne testen forsøker å benytte alle telefonens ressurser tungt på ulike måter, og er en tålelig grei simulering av tung bruk over tid. Vi kjørte testen fire ganger på rappen for at telefonene skulle bli varme i trøya, og registrerte ytelsespoengene og batteriprosenten etter hver måling. Samtidig registrerte vi hvor varme telefonene ble underveis, med den klassiske gefül-teknikken. Øvelsen skulle selvsagt gjentas etter fullført batteribytte.
Apropos: batteribytte kan enten være veldig enkelt eller veldig vanskelig, avhengig av modellen man har med å gjøre. Litt eldre iPhone-modeller, som 6S, gjør det veldig enkelt for oss – det kan du lese mer om her.
I nyere iPhone-modeller og en del Android-telefoner kan det være mye mer herk å bytte denne delen, dog. Xperia X Performance var intet unntak, og krevde både oppvarming med varmepistol bak, spesieltverktøy for å lirke lokket opp og også fjerning av både skruer, et plastskjold og hovedkortet for å få ut batteriet. Ja, også måtte også en bråte kabler plugges fra.
Xperia X Performance har også et kjølesystem med kjølepasta som varmaavleder, og den eksisterende pastaen var så stiv at den kom av i ett flak. Med andre ord var den neppe spesielt effektiv lenger. Derfor fjernet vi denne gamle pastaen, renset området med alkohol og påførte ny pasta fra eget lager.
Deretter var det bare å installere det nye batteriet og følge prosessen baklengs for å remontere telefonen igjen.
Nytt batteri = en verden av forskjell
Med nytt og friskt batteri i begge telefonene ladet vi begge opp igjen til maks, og gjentok prosessen vi beskrev tidligere. Med alle dataene på bordet kunne vi sammenligne resultatene, og det vi så var mildt sagt alarmerende:
Resultatene over viser tallene for iPhone 6S, og som du kan se sank ytelsen drastisk for hver gang ytelsestesten ble kjørt. Telefonen ble også glovarm, så varm at det var direkte vondt å holde i den over tid. Totalt falt ytelsen med hele 28 prosent, mens batteriprosenten sank fra 100 til 32 prosent.
Så skal det også sies at batteriet i denne iPhonen var så dårlig at den også skrudde seg av tvert når telefonen havnet noe under 30 prosent-merket. I praksis var telefonen altså helt utladet etter en knapp halvtime med intensiv bruk, og svært, svært varm.
Etter batteribyttet var historien en helt annen: ytelsen falt knapt ned, og stabiliserte seg på et høyt nivå. Telefonen ble ikke i nærheten av like varm, og batteriprosenten falt kun ned til 71 prosent. Med det gamle batteriet ville dette i praksis dessuten betydd at du hadde rundt 40 prosent igjen å rutte med; her fikk vi hele prosentkaka.
Så hva med Xperia X Performance? Telefonens batteri var ganske utslitt, men ikke i like alvorlig grad som iPhone-batteriet. Samtidig byttet vi jo både kjøpepasta og batteri her; hadde det noen effekt? Vel, ja:
På samme måte som med iPhonen ser vi her en tydelig forskjell på før og etter, om enn ikke like enorm. Trenden er imidlertid like tydelig, og det er verdt å bite seg merke i at telefonens ytelse allerede ved startpunktet var mye dårligere før vi byttet batteri og kjølepasta. Dette er nok først og fremst sistnevntes fortjeneste, for vi så ikke samme tendens hos iPhonen, der første kjøring produserte tilnærmet lik score hos begge. Xperia-en var dessuten svært mye kjøligere nå, til det punktet at vi knapt merker varmeutvikling overhodet selv etter fire AnTuTu-kjøringer.
Med andre ord kan det være vel så viktig å skifte ut gammel kjølepasta i enkelte telefoner som det kan være å bytte batteriet. Begge delene er uansett de to sannsynligvis største grunnene til at telefoner blir tregere og tregere desto eldre de blir.
Det har lenge versert rykter om at nye programvareoppdateringer gjør gamle telefoner tregere med vilje, og vi skal ikke utelukke alle muligheter for at dette stemmer. Samtidig er det i høyeste grad i mobilprodusentenes interesse at kundene er fornøyde med opplevelsen produktene deres gir, også etter at neste generasjon mobiler er ute på markedet.
Gitt resultatene vi fant her virker det dermed mer tilforlatelig å legge en større del av skylden på slitte deler, heller enn dårlig programvare. I alle tilfeller vil det uansett være en kombinasjon av faktorer. Ett er i alle fall sikkert: å bytte batteriet (og kjølepastaen) på en gammel telefon har definitivt positive resultater, og kan blåse nytt liv i en gammel dings.
- PS: Nye batterier er dessuten svært billige; vi betalte 149 kroner før frakt for hvert batteri i denne testen, fra en norsk leverandør.
Lyst til å lese mer om hvordan reparasjoner kan spare deg penger?
GUIDE: Les hvordan vi fikset en av fjorårets dyreste telefoner billig »