Til hovedinnhold

Spar tusenvis på ny Mac

Apple loves profit, not you

Apple har ikke noe ry på seg for å selge rimelige datamaskiner, og det stemmer nok. Den billigste bærbare fra eplegjengen ligger i skrivende stund på 8500 kroner, mens du må ut med en 9500 kroner for grunnmodellen av alt-i-ett-maskinen iMac.

Men tar vi i betraktning maskinvare, kvalitet og design er ikke alle Macer ublu priset. Det er gjerne først når vi legger på mer minne, velger større harddisk og krysser av for den kraftigste prosessoren at det begynner å koste mer enn det smaker. For her vet Apple å ta seg betalt. Godt betalt.

Men det er da ingen som har sagt at du må kjøpe alt fra Apple. Du kan spare tusenvis på å kjøpe tilsvarende maskinvare fra en annen butikk og sette den inn selv.

Les også: Femten myter om Mac

Store prisforskjeller

Er du ute etter en stor SSD til din nye MacBook Pro er det mye å hente. Apple krever nemlig over 11 000 kroner for en 512 GB SSD. Kjøper du heller en Crucial m4 SSD i samme størrelse og ettermonterer selv sparer du godt over fire tusenlapper.

Du kan spare noen tusenlapper på å ikke kjøpe SSD fra Apple.

Det verste eksempelet er på Apples arbeidsstasjon Mac Pro. Skal du sette inn 64 GB minne og en SSD i maskinen, sparer du utrolige 20 000 kroner på å gjøre det selv.

Selv på MacBook, den billigste bærbare Apple tilbyr, kan du spare på å oppgradere selv. Nesten 900 kroner kan du regne i din favør om du ettermonterer 4 GB minne og en 500 GB harddisk. I tillegg får du originalminnet og en 250 GB harddisk du for eksempel kan bruke til backup eller ekstern lagring.

Du bestemmer

Du står fritt til selv å bytte/oppgradere minne og harddisk på flere Mac-modeller. Og det er ikke bare lavere pris som er fordelen med å montere selv. En annen bonus er at du kan utstyre maskinen med komponenter Apple ikke tilbyr.

Det er for eksempel et meget begrenset utvalg av harddisker å velge mellom til nye Macer. På egenhånd kan du montere både større og raskere disker. I tillegg kan du sette inn en SSD (minnedisk) i din Mac, og ikke bare de som Apple tilbyr det på.

Les også: Få raskere PC med SSD

>>> Så mye kan du spare!

Så mye kan du spare

I tabellene nedenfor har vi sett på hvor mye det er å spare på å handle inn noen av Apples feteste konfigurasjoner på egenhånd.

Alle prisene er hentet inn den 13. mai med vår prisguide.

MacBook

MacBook Pro

Mac mini

iMac

Mac Pro

Når det gjelder minne har vi over tatt utgangspunkt i største mulige oppgradering. Det er naturligvis satt på spissen, for det er strengt tatt de med litt spesielle behov som har bruk for 8 GB minne eller mer. Det er først til tyngre oppgaver som bilde-, video- og 3D-redigering at så store minnestørrelser vil gi et merkbart utslag på ytelsen.

For enkelhets skyld har vi ikke tatt med frakt i denne beregningen. Vi har heller ikke kalkulert inn at du ved å kjøpe fra en alternativ butikk vil sitte igjen med Apples originalkomponenter etter at du har byttet.

Vi har etter beste evne valgt like komponenter som Apple bruker, og deretter tatt utgangspunkt i produktet med laveste pris. Siden Apple ikke oppgir detaljerte spesifikasjoner på komponentene sine kan det forekomme forskjeller i ytelse.

Minneprisene er basert "Apple-godkjent" minne fra Crucial. Det kan altså la seg gjøre å spare mer på det punktet.

Slik bytter du

På de aller fleste maskinene til Apple er det uproblematisk å sette inn nytt minne og harddisk selv. Instrukser ligger klare i rotkatalogen på disken din i mappen "Brukerveiledninger og informasjon". Her får du forklart steg for steg hvordan du monterer både minne og harddisk. Du kan også laste ned bruksanvisningene fra Apples supportsider.

På YouTube finnes det dessuten et vell av videoer som viser deg hvordan du oppgraderer. Her kan du for eksempel se hvordan du skifter harddisken på MacBook Pro.

Noen begrensninger er det dog:

MacBook Air er det ikke meningen at vanlige brukere skal åpne i det hele tatt. På siste generasjon sitter uansett minnet fast på hovedkortet, mens SSD-en ikke er av standard form og størrelse. Maskinene kan selvsagt skrus opp, men det krever en del fingerferdighet, og du mister også her garantien.

På de stasjonære iMac og Mac mini-maskinene kan du bare montere minne på egenhånd. Det betyr ikke at det er umulig å åpne dem og bytte harddisk (og du finner detaljerte guider rundt om på nettet som viser det hvordan), men du bryter garantien dersom du gjør dette selv. Installasjon kan dog også gjøres hos en Apple-forhandler.

– Vi kan åpne maskinen og skru inn disk og minne for deg. Arbeidet kommer da på rundt en tusenlapp, forteller servicesjef i Eplehuset, Per-Åge Themte.

Så lenge de nye komponentene er mer enn tusen kroner billigere enn hos Apple Store, vil du fremdeles være i pluss.

Litt om kompatibilitet

Mac er også en PC. Apples datamaskineri er bygd på de samme delene som andre produsenter bruker, og fungerer på samme måte. Det vil si at du i teorien ikke har behov for spesielt "Mac-kompatible" komponenter så lenge spesifikasjonene er de samme.

Minne

Dessverre er det forskjell på teori og praksis. Spesielt tidligere Mac-modeller var kresne på maskinvaren, og da helst når det gjaldt RAM. Minneprodusentene begynte derfor etter hvert å merke minnemoduler som var 100% kompatible med Mac, og gjør det fremdeles. Men dette gir deg ikke nødvendigvis det rimeligste alternativet.

Det enkleste er kanskje å bruke en minnevelger a la typen du finner hos produsenten Crucial. Her kan du velge akkurat den Mac-modellen du har og få opp hvilke minnemoduler du kan bruke – men da får du altså bare opp Crucial-moduler som er "Mac-garanterte".

Matcher du spesifikasjonene er det altså ikke noe i veien for å velge rimeligere RAM eller fra en annen produsent, men for sikkerhets skyld bør du da passe på at modulene kan returneres dersom de ikke fungerer som de skal på din Mac.

Harddisk

Du skal kunne bruke en hvilken som helst vanlig harddisk eller SSD med Mac, så lenge er lik din gamle disk i størrelse og grensesnitt (kontakter). Merk dog at det har vært rapportert en del problemer med hybriddisken Momentus XT på Mac.

annonse