Til hovedinnhold
GuideGratisprogrammer for Windows

Her har du 50 gratis programmer til Windows

Du må slett ikke bruke penger på programvare.

Introduksjon

Kjøper du ny PC er det ikke bare selve maskinen som koster penger – du må også ha programvare til den. Det kan raskt bli dyrt.

Noen programmer koster bare en hundrelapp eller to, mens en Windows-lisens raskt passerer 1000-lappen. Bildebehandlingsprogrammer, som Photoshop, koster på sin side flere tusen kroner – og det har naturlig nok ikke alle råd til.

Heldigvis finnes det mange programmer som er helt gratis, og som ikke er spesielt vanskelige å ta i bruk.

Vi har derfor samlet 50 gratisprogrammer for Windows i denne oversikten. Mange av dem er fullgode alternativer til tradisjonell og kostbar programvare, mens andre er nyttige tilleggsprogrammer du kanskje burde ha uansett.

Listen viser langt fra alle gratisprogrammene der ute, men den tar for seg det vi mener er noen av de beste alternativene. Om du har noen egne faoritter må du gjerne dele dem med oss i kommentartråden under artikkelen.

Pass på innholdet

Når du laster ned og installerer et gratis program, bør du følge litt ekstra med. Enkelte av dem kan nemlig inneholde mer enn du setter pris på, eksempelvis en ny startside, verktøylinjer og annet ugunstig tilbehør.

Ingen av programmene vi trekker frem i denne listen skal være direkte skadelige. Slikt tilbehør kan imidlertid raskt endre standardinnstillinger og gi deg funksjoner du egentlig ikke ønsker, og er sånn sett mest irriterende – men altså ikke direkte farlig.

Følg derfor ekstra nøye med når du innstallerer prorgamvaren. Ett sted blant de mange installasjonsvalgene lurer det seg ofte inn en liten boks du kan huke av, der du godtar dette tilbehøret.

Dette er gratisprogrammene

Over de neste sidene har vi listet opp 50 gratisprogrammer. Alt fra nytteverktøy til store bildebehandlingsprogrammer er med.

Kontor- og nytteprogrammer
Du trenger ikke å bruke kostbare kontorpakker. Det finnes en rekke gratisalternativer som er gode, trygge og brukervennlige. Noen av dem er til og med rene nettløsninger, slik at du har tilgang til dokumentene dine over alt.

Gå til oversikten over gratis kontorprogramvare her »

Programmer for media
Skal du spille av en film eller lytte til musikk, vasser du i gode og kostnadsfrie løsninger. Viste du for eksempel at Spotify ikke bare strømmer musikk, men også lar deg lytte til dine egne sanger? Eller at videospilleren som er ferdig installert på maskinen din kanskje har et mer verdig alternativ? Du har mye å velge i – og alt er gratis.

Gå til oversikten over gratis mediaprogrammer her »

Gode nettlesere
Alle Windows-baserte PC-er kommer med Internet Explorer ferdig installert. Dette er en god nettleser, men det finnes mange alternativer som er minst like gode – om ikke bedre.

Gå til oversikten over gratis nettlesere her »

Programmer for å sende meldinger
Skal du sende e-post eller chatte med venner og kjente, har det dukket opp flere spennende løsninger de siste årene. Nå må du ikke lenger ha en kraftig klient på PC-en din, mye skjer rett i nettlesere din. Det er gratis, og fungerer smertefritt.

Gå til oversikten over gratis meldingsprogrammer her »

Kontorprogrammer

Er du på jakt etter gratis programvare for tekstbehandling, sikkerhetskopiering og andre kontorprogrammer, finnes det et mylder av meget gode løsninger. Flere av disse er minst like gode som variantene du må betale store summer for.

Tekstbehandling

Openoffice
Et kontorprogram som er kompatibelt med Microsoft Office. OpenOffice finnes også som en norsk versjon, og inkluderer alt du skulle trenge: Tekstbehandling, regneark, presentasjonsverktøy og mye mer.

LibreOffice En kontorpakke som er videreutvikling av OpenOffice.org, som kommer i en norsk variant. Her finner du de samme verktøyene som i OpenOffice.

Google Drive Dette er en nettbasert kontorpakke fra Google. Rett i nettleseren kan du opprette, redigere og dele tekstdokumenter, regneark, presentasjoner og mye mer.

Skydrive Dette er Microsofts nettbaserte kontorpakke, etter samme linjer som Google Drive. Rett i nettleseren kan du opprette, redigere og dele tekstdokumenter, regneark, presentasjoner og mye mer – helt gratis.

Brenne- og konverteringsprogrammer

CDBurnerXP Pro
Et fint program for brenning av CD-er, DVD-er og Blu-ray. Det kan også lage ISO-filer.

Handbrake
Dette er et kraftig verktøy som lar deg kopiere innhold fra CD-er og DVD-er over til filer på maskinen din. Det lar deg også komprimere og endre format på filmene, slik at du for eksempel lettere kan sende de til telefonen din.

Virtualisering

VMware Player
Et program som kan brukes til å opprette og kjøre virtuelle maskiner på PC-en din. Det er fra kjempen VMware, som har spesialisert seg på nettopp slike løsninger.

Virtualbox
Et alternativ til overnevnte program, som ble oppdatert for kort tid siden. Her får du også en rekke funksjoner og muligheter.

Diverse

Microsoft Security Essentials
Windows 8 har innebygget beskyttelse av maskinen din, men sitter du på Windows 7, bør du innstallere Security Essentials. Her får du en god og brukervennlig sikkerhetsløsning, helt gratis.

Filezilla
Dette er et kraftig FTP-program, som støtter de fleste funksjoner og teknologier. Det lar deg enkelt overføre eller hente filer ut fra en FTP-server.

Easybcd
Har du to operativsystemer på maskinen din, er dette et nyttig program. Det gjør det enkelt å konfigurere en oppstartmeny, og støtter Windows 8.

Freecommander
Et alternativ til Windows Utforsker. Programmet har et todelt vindu som gjøre det enkelt å kopiere eller flytte filer fra ett sted til et annet.

7-Zip
Et komprimeringsprogram som støtter alt du kan trenge av formater. Det kommer på norsk, og støtter både 32-bits og 64-bits operativsystemer.

PC Inspector File Recovery
Er du uheldig, kan dette verktøyet gjenopprette filer du har slettet.

Recuva
Også dette programmet lar deg hente ut filer du kan ha mistet eller slettet, fra både minnekort, minnepinner og harddisker.

Eraser
Om du heller vil kvitte deg med filene for godt, er dette et sletteprogram som fjerner de på en skikkelig måte.

PDF-XChange Viewer
Et alternativ til Adobes egen PDF-leser. Denne lar deg også redigere PDF-filene, i motsetning til Adobe Reader.

CutePDF Writer
Skal du opprette nye PDF-filer, er dette et hendig verktøy.

Bli med videre til neste side, så ser vi på mediaprogrammer som er gratis »

Mediaprogrammer

Gratis mediaprogrammer

Skal du se på film, lytte til musikk eller behandle bildene du tok på forrige ferie, må du ikke ta i bruk dyr programvare. Det finnes en rekke spennende gratisalternativer, og vi har samlet våre favoritter i denne listen.

Multimediaprogrammer

VLC Media Player
VLC er et meget populært program for avspilling av musikk og visning av film. Dette er et av de beste multimediaprogrammene som er tilgjengelige i dag, det fungerer på de fleste plattformer, og støtter de fleste musikk- og filmformatene der ute. I tillegg krever det lite av maskinen din.

XBMC
XBMC er en kraftig multimediaplattform. Programmet lar deg ikke bare spille av musikk og film, det fungerer som et komplett senter for stua di – og det fungerer på alle plattformer.

Spotify
Spotify er ikke bare et program som lar deg strømme musikk gratis. Du kan også importere dine egne musikkfiler, og legge sangene i de samme spillelistene som musikken du strømmer. Programmet støtter alle plattformer, men du må betale om du ikke vil ha begrensninger på antall sanger du strømmer, og om du vil flytte filene til mobil.

Apple iTunes
Apples iTunes er er ett av de mest kjente musikkprogrammene. Her kan du samle musikken du har selv, eller kjøpe enkeltlåter og hele album. Du kan også bruke det til å se filmer, eller leie om du vil.

Mediamonkey
Dette programmet er en solid løsning for å organisere alt du har av musikk- og videofiler. Det kan også automatisk indentifisere metadata, slik at du får hentet inn det korrekte filnavnet og for eksempel et albumomslag. Du kan organisere musikken i spillelister, og overføre de til for eksempel iPod.

Divx Player
Divx Player er en kraftfull medieløsning, som støtter flere filmformater. Den er primært laget for å vise filmer som er komprimert som Divx, en av de mest populære formatene på nett.

Winamp
Et populært program for avspilling av musikk- og videofiler, som kan synkronisere med iTunes. Programmet støtter en rekke moduler, som gjør at du kan tilpasse det slik du vil.

Quicktime
Dette er Apples egen videoavspiller, som støtter en rekke populære filformater.

Windows Media Player
Dette er Microsofts multimedieplattform, som har endret seg mye de siste årene. Her kan det meste av musikk og film spilles av, og det kommer forhåndsinstallert på de fleste versjoner av Windows.

Audacity
Et enkelt program for innspilling av lyder og musikk. Det støtter både Windows, Linux og Mac.

Bildebehandling

GIMP
Trolig det mest populære gratisalternativet til Photoshop. Dette programmet har drøssevis av funksjoner, og blir bare mer og mer avansert med tiden. Det kan ta litt tid å bli kjent med grensesnittet, men også dette beveger seg i en mer og mer moderne retning.

Paint.NET
Et flott bildebehandlingsprogram, som er basert på åpen kildekode. Det er ikke like avansert som GIMP, og har et tradisjonelt brukergrensesnitt.

Photofiltre
Et bildebehandlingsprogram med flere fine funksjoner. Dette programmet er heller ikke like avansert som GIMP, men har flere nyttige og spennende funksjoner.

Pixlr Editor
Et nettbasert bilderedigeringsprogram. Her får du flere fine funksjoner, rett i nettleseren. Det krever hverken installasjon eller registering, og gir deg de mest grunnleggende funksjonene i et Photoshop-lignende grensesnitt.

Windows Movie Maker
Microsofts eget program for redigering av film, Movie Maker, er nå en del av selskapets «Essentials»-pakke. Dette er ikke det mest avanserte verktøyet, men det lar deg tilpasse og redigere filmer på en grunnleggende måte.

FastStone Image Viewer
Et mer enkelt behandlingsprogram. Her får du grunnleggende redigeringsfunksjoner, samtidig som programmet organiserer bildene dine.

Picasa
Googles bildetjeneste, som lar deg organisere, redigere og dele ut dine digitale bilder – primært via Google+. Programet søker gjennom hele maskinen din, finner frem alle bildene dine og sorterer dem i album. Picasa har også enkle redigeringsfunksjoner.

Sketchup
Et brukervennlig og populært tegneprogram, som lar deg lage modeller i 3D. Her kan du tegne alt fra hus, til det nye soverommet ditt eller den nye hagen du ønsker deg til sommeren.

Blender
Dette er et mer avansert 3D-program. Her har du animasjonsverktøy, spillmotor, videoredigeringsverktøy, bildebehandling og simuleringer av ulike slag. Med hjelp av en rekke gode guider på nett kan du lage særs avanserte 3D-modeller.

Bli med videre til neste side, så ser vi på nettlesere som er gratis »

Nettlesere

Foto: iStock, 16428789

Alle Windows-maskiner kommer med nettleseren Internet Explorer installert, men det finnes mange gode alternativer til denne. Nyeste versjon av Interet Explorer er raskt, men andre nettlesere har funksjoner, utvidelser og sikkerhetsmurer som Microsofts nettleser ikke kan skilte med.

Google Chrome
En av verdens mest brukte nettleser akkurat nå, utviklet av søkegiganten Google. Programmet har et minimalistisk brukergrensesnitt og en rekke spennende funksjoner

Firefox
Også en av de mest populære nettleserne i verden, med mange muligheter.

Opera
Opera er faktisk er norsk nettleser i verdensklasse, som kan skreddersys på mange forskjellige måter. Opera har vært først ute med en rekke funksjoner som er vanlig i dag – blant annet faner og privat nettsurfing.

Yandex
Yandex er en ny, russisk, nettleser som er basert på Google Chrome – med godsaker fra Opera på innsiden. I tillegg kommer den med programvare fra sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs integrert.

Alle disse nettleserne kan bli langt mer funksjonsrike ved hjelp av egne utvidelser. Se alle nettlesertilleggene vi anbefaler i en egen guide.

Bli med over på neste side, så ser vi på e-post og lynmeldingstjenester »

E-post og lynmeldinger

Foto: iStock, 11367808

E-post og lynmeldingstjenester er noe du finner overalt på nettet i dag, og det er et par tjenester som utmerker seg spesielt godt.

E-post

Thunderbird
Et flott e-post program fra de samme gutta som lager Firefox-nettleseren. Det har et grensesnitt som minner mye om Microsoft Outlook, og kommer med et hav av spennende funksjoner.

Opera
Den norskproduserte Opera-nettleseren har en innebygget e-postklient. Ved å trykke på hovedmenyen og velge «E-post-og nettpratkontoer», kan du sette opp en rekke kontoer.

Gmail
Googles nettbaserte e-postklient skal ikke glemmes. Det er gratis å ta i bruk, og byr på rikelig med funksjoner.

Outlook
Bedrifter flest bruker Microsofts Outlook-tjeneste, og denne får du også på nett. Hotmail er nemlig flyttet over til Outlook.com, som er gratis, og har tilnærmet det samme grensnittet som Outlook-programmet på PC har.

Lynmeldinger

Skype
Skype er et program som kan brukes til å ringe gratis fra PC til PC, eller betale en slant for å ringe til fasttelefoner og mobiler. For kort tid siden tok det også over for Microsofts Live Messenger, slik at det også kan fungere som en ren lynmeldingstjeneste.

Messenger Plus
Messenger Plus er et tilleggsprogram til Skype, tidligere Live Messenger. Det gir deg en rekke ekstrafunksjoner og annen meldings-moro.

Google Chat
Lynmeldingstjeneste med video, fra Google. Denne tjenesten er også integrert i Google+.

Facebook Chat
I Facebook er det integrert en egen lynmeldingstjeneste, der du kan snakke med Facebook-vennene dine. Video er også en mulighet.

Pidgin
Pidgin er et populært lynmeldingsprogram, som fungerer mot en rekke tjenester. Her kan du legge inn din Live Messenger-konto, IRC, Google Chat og mange flere.

Er du på jakt etter flere gratisprogrammer til Windows?
Se vår oversikt over 33 kjekke gratisprogrammer »

Sitter du på Mac og er ute etter spennende programmer?
Se vår oversikt over 40 flotte programmer til Mac »

annonse