Til hovedinnhold
GuideHTC One vs. Sony Xperia Z vs. Samsung Galaxy S4

Sjekk hvilken toppmodell du bør velge

Vi har sammenlignet muskelmobilene Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z og HTC One.

Hvis du jakter på en skikkelig toppspesifisert telefon har du tre modeller å velge i. Sony Xperia Z, HTC One og Samsung Galaxy S4. Telefonene representerer det ypperste fra hver sin produsent, og det er også flere nyheter her. Teknologi og løsninger som rett og slett ikke var tilgjengelig i fjor.

Felles for de tre telefonene er store skjermer med full HD-oppløsning. I tillegg har de svært kraftig innmat. Alle tre skryter også av å ha svært godt kamera.

Her er det duket for en aldri så liten feide, når vi går gjennom fordeler og ulemper ved de tre Android-verstingene. Aller først skal vi se på noen tall og vurderinger.

EgenskapHTC OneSony Xperia ZSamsung Galaxy S4
Skjermstørrelse4,7 tommer5 tommer5 tommer
Oppløsning1920x1080 (1080p)1920x1080 (1080p)1920x1080 (1080p)
Pikseltetthet469 ppt441 ppt441 ppt
SkjermkvalitetSvært godGodSvært god
---
ByggematerialerAluminium/glassGlassPlast/glass
OperativsystemAndroid 4.1.2Android 4.1.2Android 4.2.2
Tåler vannByttKrysse avBytt
Superfølsom skjermByttByttKrysse av
---
Lagringsplass26 GB ledig av 32 GB12 GB ledig av 16 GB9 GB ledig av 16 GB
MinnekortIkke støttetMicro SD (inntil 64 GB)Micro SD (inntil 64 GB)
Lyd i høyttalerSvært godDårligGod
Lyd i hodetelefonerGodGodSvært god
IR / FjernkontrollKrysse avByttKrysse av
---
Batteristørrelse2300 mAh2330 mAh2600 mAh
Beregn ladingHver nattHver nattInntil annen hver natt

Slik gikk ytelsestestene

Ytelsestester sier en del om hvor rask telefonen kan være, og hvor tung programvare den kan kjøre. Det er likevel ikke slik at et svakere resultat er ensbetydende med dårligere brukeropplevelse. Det er først og fremst snakk om hvor fremtidssikker telefonen er, ettersom programvaren den skal kjøre bare blir tyngre og tyngre.

Tre av de fire ytelsestestene vi kjører for tiden er generelle ytelsestester. Disse tar for seg vanlige operasjoner som filbehandling og utregninger, i tillegg til grafisk tunge operasjoner som er viktige for spill.

Den nyeste ytelsestesten vi har lagt til i testprogrammet er 3D Mark, en test som har sitt opphav på PC. Her er det først og fremst ytelsen for avansert grafikk som måles.

Galaxy S4 har et bittelite forsprang i ytelsestesten AnTuTu. HTC One kommer hakk i hel, mens Xperia Z ligger har et noe svakere resultat.
Ytelsestesten 3D Mark fokuserer aller mest på grafikkytelse. Her kommer HTC One best ut, med Galaxy S4 et lite stykke bak.
Geekbench måler generell ytelse, og her kommer Galaxy S4 svært godt ut, mens tydelig annenplass og klar tredjeplass går til henholdsvis HTC One og Sony Xperia Z.
Samsungs Galaxy S4 kommer best ut i ytelsestesten Quadrant 2, men her er ikke HTC One langt unna. Xperia Z stiller med poengsum på to tredeler av det de to andre stiller med.

Det er to klare vinnere i ytelsestestene. Galaxy S4 og HTC One følger hverandre tett i to av de fire testene. I den grafikkintensive 3D Mark-testen er HTC One et lite hestehode bedre enn Galaxy S4, mens Galaxy S4 har et overtak på HTC One i Geekbench.

Alt i alt har Galaxy S4 og HTC One relativt lik ytelse. Det er i og for seg som forventet, siden de to telefonene har svært lik innmat – Qualcomms Snapdragon 600-plattform.

Sony Xperia Z tar jumboplassen i hver av testene, uten at Sony bør være misfornøyde med det. Xperia Z kjører Qualcomm-plattformen som kom før Snapdragon 600, altså Snapdragon S4 Pro. Til tross for å være tregest av de tre, er Xperia Z raskere enn nesten alle telefonene som ble lansert i fjor.

Hvilken tar de beste bildene?

Bilde av hovedkortet vårt fra hver av telefonene. Vi tok et utsnitt på 280 x 180 piksler fra hvert av bildene. Siden HTC One har betydelig lavere oppløst kamerabrikke, dekker utsnittet et større område.

Vi har kommet til kameradelen. Her skiller HTC One seg ut. Den lar seg egentlig vanskelig sammenlikne med de andre to kameraene. Ultrapiksler er navnet den taiwanske mobilprodusenten har valgt på billedpunktene i HTC One-kameraet. De er få, men de er store.

Teorien er at jo større bildepunktene er, desto mer lys treffer dem og blir fanget opp. Det er en nyttig ting når det er mørkt. Når det ikke er mørkt kan pikslene være så ultra som de bare vil – realiteten er at en kameraoppløsning på 4 megapiksler ikke er i stand til å lage et like detaljert bilde som brikker med oppløsning på 10-14 megapiksler.

Tre ganger oppløsningen

Samsung Galaxy S4 og Sony Xperia Z har høyoppløste kameradeler. Begge har en oppløsning på 13 megapiksler, og brikker som skal ha minst mulig i veien for selve lyssensorene – såkalt bakbelyste brikker.

Her skjer akkurat det omvendte. I kjempegodt dagslys får du veldig god uttelling for det enorme antallet piksler, noe som gir detaljerte og flotte bilder. Når mørket bryter frem blir det imidlertid vanskeligere å få gode bilder.

HTC kaller bildepunktene i kameraet sitt for "ultrapiksler". Det er fordi de er ekstra store og skal ta til seg mer lys. Færre piksler betyr imidlertid også færre detaljer, noe vi ser tydelig når vi leser av testplansjen vår.
HTC One var den eneste av de tre som disket opp med kraftig moiré-effekt da vi fotograferte testplansjen. Det er egentlig ikke farger på strekene i bildet.

Kompromiss: Detaljer eller mørke?

Foreløpig snakker vi altså om kompromiss her. Gode og detaljerte bilder på dagtid, etterfulgt av støyete og kjipe bilder på kveldstid, eller små og litt udetaljerte bilder på dagtid, men svært gode bilder etter mørkets frembrudd.

Det koker ned til hvilken av mobiltelefonene som det er enklest å ta gode bilder med. I god belysning sliter vi titt og ofte med å få gode bilder fra HTC One. I tillegg merket vi at det oppstod svært sjenerende mønstereffekter, såkalt moiré, da vi tok bilder av testplansjene.

HTC One tar de beste bildene når det er helt mørkt. Likevel er kvaliteten de andre to telefonene disker opp med svært god, også helt ned til halvdunkel innebelysning.

Vi tok med oss telefonene inn i en kort tunnel, med halvgod belysning. Med alle tre telefonene på auto, fikk vi det beste bildet fra Galaxy S4.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
HTC One er bygget i aluminium og glass.Foto: HTC
Xperia Z har glass på begge sider, og plast langs kantene. Den er dessuten vanntett.Foto: Sony
Samsung Galaxy S4 er bygget i en slitesterk plastvariant kalt polykarbonat.Foto: Samsung

Galaxy S4 og Xperia

Xperia Z jobber mye med å skarpe opp bildet i programvaren. Denne prosessen etterlater noen sjenerende visittkort i form av lyse striper rundt kontrastene i bildet.

Også Samsung Galaxy S4 overoppskarper noe. Alt i alt er det omtrent dødt løp mellom Sony og Samsung i denne grenen. Det er spennende at HTC tenker nytt rundt hva et mobilkamera bør være. Bildekvaliteten i sterk belysning blir likevel for svak, og selv med langt høyere oppløsning gjør konkurrentene en god jobb uten voldsomt sterk belysning.

Så hvilken skal jeg velge?

Vi kårer ikke noen endelig vinner. Til det er det for jevnt mellom disse tre mobilene. Vi vil imidlertid anbefale deg å ha formening om hva du trenger før du skal velge mellom dem. Hver av dem har nemlig tydelige fordeler!

Sonys Xperia Z er for deg som trenger et svært godt kamera og vil ha en vanntett mobil.

Samsung Galaxy S4 topper ytelsestestene og den har et svært godt kamera. Her får du også den beste batteritiden av de tre kamphanene.

HTC One er for deg som setter pris på solide materialer og god byggekvalitet. Gode, utvendige, stereohøyttalere gjør det mulig å bruke telefonen som musikkspiller uten ekstern høyttaler.

Ut over det er det en hel del mindre hensyn å ta. Følg tabellen og grafikken i denne artikkelen for å se hvilken som passer deg best.

annonse