Tek.no

Guide

De viktigste diskverktøyene

Vegar Jansen
24 Sept 2009 11:00

Vi er glade i å skrive om harddisker her i Teknofil (ok, i det minste er undertegnede det). Ikke fordi selve disken er viktigere enn de andre komponentene for å få en PC til å virke - våre første datamaskiner hadde jo ikke engang harddisk - men fordi det er der våre verdifulle datafiler tross alt ligger lagret. Dessuten vet jo alle som har brukt Windows en stund hvor treg datamaskinen blir dersom man ikke bryr seg om harddiskens ve og vel.

Så fordi disken sånn sett er en av de mest viktige komponentene er det også utviklet en rekke verktøy for å forebygge, se etter og fikse problemer med harddisken, operativsystemet og selvfølgelig filene som ligger på den.

I denne artikkelen har vi tatt oss friheten å liste de viktigste emnene der enhver databruker burde kjenne til ett eller flere gode programmer.

Gjenopprette slettede filer

Shit happens, og når filene først forsvinner på mystisk vis (eller ved et sletteuhell) er det gjerne de viktigste filene som går - et være seg semesteroppgaven eller bildene fra siste barnedåp. Heldigvis går det i mange tilfeller an å finne igjen filene så lenge de ikke fysisk er overskrevet med noe annet, og til det har vi programvare som Recuva. Flere alternativer (også til Mac og Linux) finner du i denne mer utfyllende artikkelen om emnet.


Slette filer permanent
Som nevnt i forrige punkt blir altså ikke filer borte selv om de fjernes fra papirkurven og ikke kan "sees" av operativsystemet. For å være helt sikker på å unngå problemer, for eksempel dersom du skal selge eller gi bort en harddisk det har vært litt av hvert på, kan du bruke Eraser.
Rydde, fjerne og rense opp
Sliter du med å bli kvitt filer eller programvare finnes det også gode verktøy - enten vi snakker om å slette den ene mappen eller bruke CCleaner for å rense opp i alle de midlertidige filene. Men det stopper ikke der, hva med avinstallering av gammel sikkerhetsprogramvare som har satt seg fast med ståltentakler? Bra vi har en artikkel om det: fem som fjerner alt.
Er plassmangel greia kan du jo starte med CloneSpy for å finne duplikate filer, og for å få oversikt over hvor all diskplassen egentlig blir av har vi verktøy som WinDirStat (Windows), KDirStat (Linux) og Disk Inventory X (Mac OS).
For flere tips til frigjøring av disken: få mer diskplass.


Partisjonere (dele disken)
Mange foretrekker å dele opp harddisken, og hvis ditt operativsystem ikke enkelt lar deg gjøre det kan du sjekke ut GParted, som er plattformuavhengig. Vi foretrekker dog Partition Wizard eller EaseUs Partition Master for Windows-brukere. Om du ikke er sikker på hva partisjonering er, eller hvorfor noen foretrekker å gjøre det, kan du jo lese denne artikkelen.
Defragmentere
Et av triksene til en raskere Windows-maskin er å defragmentere - det vil si å kjøre et program som enkelt forklart organiserer filene dine og legger de i rekkefølge slik at det går raskere å lese fra og skrive til harddisken. Sjekk for eksempel ut Defraggler eller MyDefrag (tidligere JkDefrag) om du er litt mer avansert.
Sjekk helsa
Det kan også være et sjakktrekk å holde et lite øye med harddiskene, om ikke annet av og til for å sjekke at de ikke går for varme. Om du er lur kan da du bruke harddiskens selvrapporteringssystem S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology), som passer på mer enn bare temperaturen, og med verktøy som for eksempel Active@ Hard Disk Monitor kan du få en indikasjon på om disken er i fin eller dårlig form.


Les også: Unngå PC-trøbbel i varmen
Sikkerhetskopiere
Helt til slutt: backup - men dette er innebygd i de fleste operativsystemer. Eller les denne artikkelen, eventuelt kopier over filene du vil ha til en ekstern harddisk. Ellers kan du selvfølgelig alltids bruke programvare som EaseUS Todo Backup (som lager image eller kloner av en partisjon eller disk). Les mer her.

Les også
Guide til harddisk-bytte
Les også
Når harddisken bråker
Les også
Tar oppstartstiden for deg
Les også
Test: Tre store harddisker
Les også
Dingse-rush fra Transcend
Les også
Forleng batteriets levetid
Les også
Kjappere ekstern disk
annonse

Les også