Til hovedinnhold

Disse tipsene gir deg lavere mobilregning

Til utlandet i ferien? Da bør du følge disse rådene.

iStockphoto / 16017389

Denne saken er tidligere publisert på Amobil.

Enten du reiser utenlands, ferierer i Norge eller nyter sommeren på hjemplassen din, vil du sannsynligvis ha med deg mobiltelefonen din. Innenlands kan du selvsagt bruke mobilen slik du vanligvis gjør, men i utlandet må du fortsatt tenke på hvordan og hvor hyppig du bruker smartmobilen din. Riktignok blir prisene innenfor EU redusert ytterligere fra 1. juli, og som vi skrev nylig har EU-kommisjonen nå tatt til orde for å forby roamingpriser helt i Europa – noe som vil gjøre slutt på mobiloperatørenes muligheter til å fakturere kundene for mer enn hva det ville kostet å ringe internt i hjemlandet.

Sjokkregninger blir det stadig færre av, men det kan fortsatt bli ganske dyrt å bruke et norsk abonnement i utlandet. Og beveger du deg utenfor Europa, kan prisene ligge på et helt annet nivå enn om du legger ferien til Europa.

Les også: Nå er det priskrig på feriesurfing (Mobilen.no)

Særlig gjelder det å passe på mobilsurfingen når du drar utenlands:

Bruk trådløst nett og lokalt kontantkort

Mange hoteller og kaféer i utlandet gir deg tilgang til trådløst nett, og hvis du for eksempel har behov for å laste opp feriebildene fortløpende til Facebook vil det lønne seg å benytte seg av dette.

Men vær forsiktig med helt åpne trådløse nett. Det er nemlig ganske vanlig med falske trådløse nett som settes opp av noen som ikke har annet til hensikt enn å tappe deg for informasjon.

Flere operatører har gjort det rimeligere – eller mindre dyrt – å bruke datatrafikk i EU og utvalgte land utenfor Europa. Disse ordningene har imidlertid kapasitetsbegrensninger som gjør at du er nødt til å moderere bruken kraftig.

Skal du være et sted over lengre tid kan det være lurt å kjøpe et lokalt kontantkort ("prepaid SIM") som enten inkluderer en mengde datatrafikk eller har en lav pris per megabyte. Tar du med din forrige smarttelefon, kan du bruke denne som en slags 3G-ruter ved å dele internettilkoblingen. Da slipper du å ta ut det norske SIM-kortet av mobilen du bruker til vanlig.

Les mer: Slik deler du internett via mobiltelefonen

Husk å sjekke ringeprisene i det landet du skal reise til på operatørens nettsider. Dette finner du som regel under "priser/abonnement -> i utlandet".

Skru av dataroaming

Med et norsk SIM-kort i mobilen er det lurt å deaktivere såkalt dataroaming i utlandet. Dette betyr at telefonen ikke lenger kan bruke mobilnettet til å hente data fra internett, noe som forhindrer appene dine i å oppdatere seg automatisk.

Under "innstillinger ->nettverk" (litt ulikt avhengig av operativsystem), har du mulighet til å skru av dataroaming. Merk at denne innstillingen ikke påvirker telefonens oppførsel på Wi-Fi-nettverk, noe som vil si at synkronisering av e-post og apper fortsatt skjer automatisk når du får koblet på et trådløst nett.

Dersom du ikke vil skru av muligheten for dataroaming helt, bare begrense forbruket, er dette også mulig. For eksempel gjelder det da å bruke tilpassede mobilsider eller nettlesere, sørge for at mobilens GPS har forhåndsinstallerte kart og bare bruke Spotify i offline modus.

Vil du derimot være helt sikker på at du ikke bruker noe datatrafikk (MMS, for eksempel) kan du i tillegg deaktivere bruk av pakkedata.

Ta med en billig ekstramobil

Smartmobiler koster gjerne flere tusen kroner, og skal du til steder hvor telefonen kan bli utsatt for større påkjenninger enn normalt – som på badestranden – kan det være lurt å ta med en billig ekstramobil.

Det finnes flere enkle mobiltelefoner som koster under 300 kroner uten abonnement, eller kanskje du har en gammel mobil liggende i skuffen? Med en billigmobil i reserve slipper du å bekymre deg for å miste eller ødelegge smartmobilen din når du er på ferietur, samtidig som du kan kontaktes av de du reiser sammen med.

Hvis dette er en løsning du tror du vil benytte ellers i året også, kan det være en god idé å opprette tvilling-SIM hos operatøren din. Dette koster 50-200 kroner i etablering, samt 20-30 kroner per måned. Med tvilling-SIM får du de samme anropene og SMS-ene som du får på primærtelefonen din.

Lurer du på hvilket mobilabonnement som er billigst?
Prøv Amobils Ringepriser-tjeneste

Mer om
annonse