Tek.no

Guide

Slik gjorde vi kaffekoppen vår smart

Vi syntes «Tingenes Internett» tok altfor lang tid – så vi bestemte oss for å ta saken i egne hender og gjøre kaffekoppen vår smart.

Øyvind N. Dahl
13 Feb 2015 16:00

Ofte leser vi om «Tingenes Internett», og hvordan nesten alt vil være koblet til Internett i fremtiden. Til og med salaten din skal være på internett i fremtiden. Men for de fleste av oss, så gjenstår det fortsatt å se dette komme inn i de tingene vi omringer oss med til daglig.

Så, det er på tide å gjøre noe med dette. Idag skal vi gjøre kaffekoppen vår smart. Vi har nemlig fått fatt i en Wunderbar, og skal teste ut om dette er så enkelt som Relayr – selskapet bak Wunderbar – skal ha det til. Vi har ingen erfaring med produktet fra før av, så vi skal starte helt fra begynnelsen av. Vi skal følge instruksjonene vi får når vi åpner pakken, og rett og slett skrive om hele prosessen fra start til slutt. Klarer vi å gjøre kaffekoppen vår smart?

Wunderbar. Foto: Øyvind N. Dahl

Hva er Wunderbar?

Wunderbar er et utviklersett for «Tingenes Internett», som skal gjøre det enkelt å lage ting som er koblet til Internett, selv for de uten teknisk bakgrunn. Settet består av seks sensorbrikker og en hovedbrikke. Hver av sensorbrikkene sender sine målinger – som for eksempel kan være temperatur – via blåtann til hovedbrikken, som sender dataene videre til en nettskytjeneste via WiFi.

Når dataene ligger i nettskyen, er de lett å få tak i fra en app på telefonen. Relayr publiserte nylig en egen app for å enkelt få tak i data fra nettskyen og vise disse på mobilen. Appen heter «Tell Me When» og er tilgjengelig både for iOS og Android.

Wunderbar består av disse 6 brikkene:

Foto: Relayr

Hovedbrikke

Har både WiFi for å snakke med nettskyen og blåtann for å snakke med sensorbrikkene. Denne brikken har som oppgave å hente inn data fra de forskjellige sensorene, og sende disse dataene til nettskyen.

Når dataene ligger i nettskyen, er det enkelt å lage en app som henter dataene fra nettskyen og gjør noe basert på dette. La oss se litt nærmere på de forskjellige sensorene og hva man kan bruke de til.

Lys/Farge/Nærhet

Denne brikken kan måle tre forskjellige parametere: Lysstyrke, farge og nærhet. Nærhet vil si at den kan detektere om noe er i nærheten, slik at den kan se om noen går igjennom en dør. For eksempel kan man kombinere dette med lysstyrkemålingen, og skru på et lys om noen går inn en dør og det er mørkt i rommet.

Temperatur/luftfuktighet

Denne brikken måler både temperatur og luftfuktighet. Et mulig bruksområde for denne brikken kan være inne i gitarkasser. Gitarer produseres nemlig ofte på en fabrikk med en bestemt luftfuktighet og temperatur – og det anbefales at man ikke utsetter gitaren for verdier langt utenfor fabrikkverdiene. Så med en slik brikke inne i gitarkassen, kan man få en varsling dersom luftfuktigheten eller temperaturen blir for ekstrem.

IR-sender

IR-senderen består av en infrarød sender, som kan sende ut infrarøde signaler. Denne kan brukes til å lage en fjernkontroll som kan styre for eksempel TV-en eller stereoanlegget ditt. Ved å koble den opp til mobilen, kan du for eksempel skru av TV-en med mobilen, i tilfelle det er noen i huset som har problemer med å rive seg bort fra den når middagen er servert.

Akselerometer/gyroskop

Dette er en brikke med innebygget akselerometer, som måler akselerasjon, og gyroskop som måler blant annet om brikken ligger skjevt. Med disse sensorene, kan du for eksempel lage en skritteller. Eller dersom du kombinerer den med sensorer på mobilen din, så kan du lage en app som sier ifra om bagasjen din rører på seg når du selv sitter i ro på flyplassen.

Lyd

Dersom du ønsker å måle lydnivå, kan du bruke denne brikken. Du kan bruke den til å si ifra om lydnivået blir for høyt. For eksempel plassere den på hytta og på denne måten overvåke om noen knuser vinduet for å bryte seg inn – eller sjekke om ungdommen i huset har fest når du er bortreist.

Utvidelsesbrikke

Den siste brikken er en utvidelsesbrikke. Den har et åpent grensesnitt som gjør det mulig å koble til omtrent hva som helst av andre ting. For eksempel en NFC-leser eller en liten skjerm om du skulle ha behov for det.

Wunderbar ser ut som sjokoladebiter. Foto: Øyvind N. Dahl

Hvor enkel er egentlig Wunderbar?

Vi ønsket å finne ut dette, og bestemte oss derfor for å lage en smart kaffekopp. Et problem vi ofte har på kontoret er at vi blir utrolig engasjert i en eller annen oppgave, og glemmer helt at vi nettopp har laget oss en kopp kaffe. Dermed blir kaffen kald lenge før vi har drukket halvveis. For å fikse dette problemet, vil vi at kaffekoppen skal si ifra når den begynner å bli lunken – men før den blir alt for kald til å være drikkbar.

Dette er kanskje ikke et produkt som kommer til å revolusjonere verden, men absolutt et morsomt prosjekt for å teste ut potensialet til Wunderbar-teknologien. For å få til dette skal vi bruke en splitter ny Wunderbar, rett ut fra pakningen. Vi følger instruksjonene som følger med og ser hvor dette tar oss. Deretter skal vi bruke appen «Tell Me When» – som er utviklet av Relayr nettopp for å forenkle utviklingsprosessen – for å få beskjed på mobilen når kaffekoppen begynner å bli kald.

Første oppkobling

Wunderbar-brikkene. Foto: Øyvind N. Dahl

Vi begynner med å åpne Wunderbarpakningen. På innsiden finner vi følgende:

  • 5 x 3V Lithium cellebatterier
  • USB-kabel
  • 1x mastermodul med batteri
  • 6 x sensormoduler
  • Sjokoladehus til elektronikken
  • Instruksjoner for hvordan komme igang, og hva de forskjellige lysdiodene og knappene betyr

Instruksjonene sier:

  1. Plugg inn Wunderbaren via USB
  2. Innstaller Relayr App
  3. Start app-en

Så, vi plugger inn Wunderbar til en PC med Windows og venter. Det begynner å lyse og blinke litt. Men ingenting skjer på PC-en. Vi begynner å lure på om noe er galt, så vi klikker oss inn på på oversikten over hvilke USB-enheter som er tilkoblet PC-en. Men ingen ny USB-enhet blir gjenkjent. Dette var rart. Men så går det opp for oss – det har aldri vært skrevet noe sted at dette er en USB enhet som skal dukke opp på PC-en, USB-tilkoblingen er der for å lade batteriet. Så vi går videre.

Søker etter en Wunderbar. Foto: Øyvind N. Dahl

Neste steg er å installere en app for onboarding. Dette er prosessen for å få Wunderbaren til å koble seg opp til nettskyen og registrere de sensorene den har. Vi skanner QR-koden på pakningen med en iPhone, og blir sendt videre til den appen vi trenger i App Store. Her kommer første hindring – den fungerer bare med iOS 8, og vi har iOS 7 på telefonen. Så etter flere måneder med utsettelse av oppgraderingen, blir vi nå nødt til å oppgradere. Dette ble til en ganske lang prosess i seg selv, men vi får til slutt installert appen.

Siste steg i instruksjonene er å starte appen. Vi starter opp og blir bedt om å opprette en konto. Etter å ha valgt epost og passord, får vi beskjed om å vente på bekreftelsesepost før vi får lov å gå videre. Når vi til slutt får bekreftelseseposten, dukker de neste utfordringene opp.

Vi følger instruksjonene som appen viser på skjermen. Først blir vi bedt om å trykke på en knapp på hver av brikkene for å få de i onboarding-modus. Når vi gjør dette, begynner en LED å blinke på hver av brikkene – akkurat som vist i instruksjonene. Deretter blir vi bedt om å legge inn et navn på Wunderbaren og å skrive inn passordet for WiFi, slik at den kan koble seg på Internett. Vi gjør dette, og får opp et skjermbilde med teksten «Searching for a Wunderbar».

Men her blir vi stående. Ingenting skjer. Appen går ikke videre, og ingen feilmelding dukker opp – den blir bare stående der. WiFi-tilkoblingen der vi sitter er litt ustabil, så vi konkluderer med at det sikkert er problemet og prøver igjen med en annen ruter.

Vi starter opp prosessen forfra igjen. Denne gangen får vi feilmelding om at appen ikke finner noen Wunderbar. Vi innser at vi har tastet inn feil passord WiFi, men appen gir oss bare valget «Prøv igjen» og ikke noen mulighet til å endre passordet. Derfor blir vi nødt til å lukke appen helt, og starte prosessen forfra enda en gang.

Men denne gangen bestemmer vi oss for å lese litt mer utfyllende dokumentasjon, og går til https://developer.relayr.io/documents/Welcome/DosAndDonts for å lære om onboarding-prosessen. Der lærer vi blant annet at batteriet skal være koblet til når man gjør onboarding. Kanskje dette var det vi gjorde galt? Så vi kobler til batteriet og kjører igjennom prosessen – denne gangen med riktig passord.

Wunderbar funnet!

Onboarding app. Foto: Øyvind N. Dahl

I appen får vi beskjed om at Wunderbaren vår er funnet. Appen gjør noen tester av de forskjellige sensorbrikkene og forteller oss at vi kan brekke av sensorene og plassere de i sjokoladehusene sine, så vi gjør det.

Nå som dette er gjort, er neste steg å installere appen «Tell Me When», som visstnok skal gjøre det svært enkelt å lage smarte ting. Med denne appen kan du enkelt sette opp regler, som for eksempel at du skal få beskjed dersom luftfuktigheten blir høyere en en viss prosent – eller hvis temperaturen blir lavere en en viss grense.

Vi installerer appen og logger inn med kontodetaljene våre – og Wunderbaren dukker opp. Så langt, så vel. Men når vi skal sette opp en varsling, får vi beskjed om at det er problemer med målingene. Så vi tar en kikk på hovedbrikken for å finne ut hva som er galt. Her kan vi ved hjelp av lysdiodene se at Wunderbaren ikke er koblet opp til WiFi. Vi prøver diverse «triks» som å trykke på «Reset»-knappen, ta batteriet inn og ut, gjøre onboarding-prosessen på nytt, og å lade batteriet full opp. Men ingenting ser ut til å virke. Så vi kontakter supporten til Relayr.

Hos Relayr er de raske med å svare, og de foreslår at vi kan prøve å sette opp en Android-telefon som aksesspunkt og koble til dette. Vi prøver, og jammen fungerer det. Wunderbaren kobler seg på WiFi, og kobler seg opp til nettskytjenesten.

«Kaffen blir kald!»

Når vi endelig hadde fått Wunderbar til å koble til, så var veien frem til en fungerende smart kaffekopp ekstremt enkel. I «Tell Me When»-appen logger vi inn med innloggingsdetaljene vi satte opp tidligere. Vi velger «Create Rule» og får opp Wunderbaren vår som valg. Nå kan vi velge å sette opp en regel med temperatur, luftfuktighet, lydnivå, nærhet eller lys.

Vi velger temperatur, og setter opp en regel som skal si ifra når temperaturen blir lavere enn 50 grader. Instruksjonene er klare og enkle å følge. Brukergrensesnittet føles intuitivt og enkelt. Deretter fester vi temperatursensoren til kaffekoppen, og fyller opp koppen med glovarm kaffe. Og da er det bare å vente. Vi finner en lang og ekstremt interessant artikkel for å «glemme» kaffekoppen vår, og stoler på at den sier ifra.

Og etter en liten stund dukker følgende melding opp på skjermen:

Kaffen blir kald!

Enkelt å få til, når alt går etter planen

Ideen med Wunderbar er at det skal være veldig enkelt å komme igang å lage smarte ting for «Tingenes Internett». Vi hadde store problemer med å få koblet til WiFi til å begynne med. Nå kan det hende vi var uheldige og valgte de få nettverkene som ikke fungerte, men vi kunne absolutt ønske oss en bedre løsning for å koble til WiFi, slik at alle nettverk fungerer.

Når det er sagt, så var supportavdelingen veldig hjelpsomme med å prøve å finne en løsning. Og de svarte som regel på spørsmålene våre innen en times tid når vi sendte i arbeidstiden. I det øyeblikket vi fikk koblet oss på Internett med Wunderbaren, så gikk alt som en lek. Det var virkelig enkelt å sette opp appen til å si ifra når temperaturen sank under en viss verdi. Og det fungerte smertefritt.

Vår smarte kaffekopp. Foto: Øyvind N. Dahl

Om vi kommer til å fortsette å bruke den smarte koppen vår til daglig er en annen sak. Selv om det var et morsomt prosjekt, så er vel nytteverdien heller lav. Men for mange av oss så er det selve byggeprosessen som er det viktigste med slike prosjekter, og ikke nødvendigvis nytteverdien av resultatet.

Veien videre

Dersom du ønsker å prøve deg på å lage et prosjekt med Wunderbar, kan du bestille den på Relayrs nettsider. Ifølge Relayr så skal Wunderbar i utgangspunktet fungere på alle WiFi-nettverk som går på 2,4 GHz og som ikke krever brukernavn for å logge inn. Men de nevnte at det også kunne by på problemer dersom man brukte en proxyserver.

For inspirasjon til hva du kan gjøre med Wunderbar, kan du sjekke ut wunderbar.hackster.io – en side hvor folk kan legge ut prosjektene sine. Her kan du blant annet finne WunderYoPinall, som sier ifra når pinballmaskinen på jobb blir ledig, eller Wundersound som lar deg lage musikk med vaskemaskinen din.

I desember dro vi til Berlin og besøkte gutta bak Wunderbar. Les historien her: «Sjokolade-elektronikk» tok helt av – lar alle lage tingenes Internett » (Tek Ekstra)

Les også
Vi tar i bruk smart-alarm
Les også
Denne «smarte» pulten skal gjøre PC-jobbingen mer komfortabel
Les også
«Sjokolade-elektronikk» tok helt av – lar alle lage tingenes Internett
Les også
Vil gjøre det mulig for deg å lage «tingenes Internett»-enheter
Les også
De smarte lyspærene fra Kickstarter-prosjektet BeOn skal skremme bort innbruddstyver
Les også
Hvordan utnytte 30 milliarder internettdingser
Les også
Norsk teknologi lar salaten din «snakke» med Internett
Les også
Her er smarttingene som skal berike livet ditt
annonse

Les også