Til hovedinnhold

Gaming

GuideFallout 4

Tror du ikke PC-en din kan dra Fallout 4?

Våre målinger tyder på at den så absolutt kan, og det på ultrahøye innstillinger.

Innledning »

Etterlengtede Fallout 4 ble sluppet for PC, Xbox One og PlayStation 4 tirsdag denne uken. Enten du er en ren PC-spiller eller også har en av de nevnte konsollene under TV-en, er sannsynligheten for at du har, eller snart vil, skaffe deg en kopi av spillet svært stor.

Om du kun har en PC lurer du kanskje på hvilket grafikkort som gir deg den beste opplevelsen i Fallout 4s postapokalyptiske verden, mens du som konsollspiller kanskje bare trenger et lite spark bak for å forstå at det er på PC Fallout 4 virkelig skinner. Vi skal vise begge deler her i denne guiden, hvor vi måler spillets ytelse med flere nye grafikkort og flere detaljnivåer. Vi kan alt her avsløre for konsollspillere at de slettes ikke må tømme lommeboka for å få en langt bedre opplevelse på PC enn på konsoll, hvor spillet blant annet er låst til 30 FPS, og heller ikke PC-spillere må nødvendigvis knuse sparegrisen.

Et mesterverk

En av byene i spillet, Diamond City - det siste tilfluktssted i et lovløst land. Foto: Jonas Magerøy, Gamer.no

Før vi går over til selve ytelsestesten, som du finner på side 4, låner vi ordene til skribent Jonas Magerøy i Gamer.no for å beskrive Fallout 4. Han hadde blant annet følgende å si om de første timene av høstens kanskje mest etterlengtede spill:

«Dette er definitivt Fallout. Fra åpningsbildet og første anslag i musikken føler jeg meg umiddelbart hjemme, og jeg ønsker den håpløse post-apokalypsen velkommen med åpne armer.

Gjennom dialog kan du utforske hvilken type person du vil være i Fallout 4. Foto: Jonas Magerøy, Gamer.no

Når du er ute av hvelvet er det bare å gjøre akkurat som du vil, men om du skulle følge hovedhistoriens kompass finner du ganske raskt både én og to kumpaner du kan ta med deg på ferden.

Du kan gå langs en ødelagt vei og høre på 50-talls rock ’n roll, og plutselig skjer det noe som endrer stemningen fullstendig. Et valg du gjør kan sende deg ned en sti som vil ta timevis å komme tilbake fra.

Det er utrolig spennende å se at Bethesda har blåst liv i ødemarkens fargespekter. Det underbygger et stort potensiale for varierte områder og oppdrag. Her er det sannsynligvis nok å gjøre for alle som er interesserte i sandkassespill.

Les Gamer.nos Fallout 4-anmeldelse her »

Lås opp mer enn 30 FPS

De fleste kjøper ikke Fallout 4 til PC fordi de liker å sitte bøyd over kontorpulten på den harde kontorstolen sin, men fordi PC-en lar deg lesse på med flere og flottere grafiske effekter enn konsollene kan drømme om å gjøre. Dessuten er selv forholdsvis rimelige datamaskiner i stand til å kjøre spillet med mer enn 30 FPS – noe mange mener er helt essensielt for å få en god spillopplevelse.

Men, inntil videre må mange PC-spillere der ute trikse litt for å låse opp et høyere antall enn 30 FPS i Fallout 4. En feil i spillet sørger nemlig for at FPS-en låses til enten 30-tallet eller 60-tallet.

For å låse opp FPS-sperren mange opplever må du finne og åpne en fil kalt «Fallout4Pref.ini» som du lettest finner ved å søke etter den fra startskjermen eller startmenyen. I denne filen søker du deg (ved hjelp av «CRTL + F») videre frem til linjen «iPresentInterval=1», hvor du sletter ett-tallet, erstatter det med en null slik: «iPresentInterval=0», og lagrer.

Nå, helt frem til neste gang du endrer grafikkinnstillinger i spillet, er FPS-en låst opp. En bieffekt av denne fiksen er at Vsync deaktiveres i spillinnstillingene, noe som fører til massiv «tearing» eller riving i bildet. For å unngå dette aktiverer du Vsync direkte fra AMDs Catalyst- eller Nvidias GeForce-kontrollpanel, heller enn fra spillet.

Så god grafikk kan du få »

Når det kommer til grafikken i Fallout 4 er det lett å se forbedringene som har skjedd siden treeren i 2008. De av dere som i mellomtiden har kost dere med Elder Scrolls: Skyrim, vil nok likevel kjenne dere igjen i Fallouts postapokalyptiske verden. Det er stadig den samme grafikkmotoren som benyttes, og noe lengre enn en litt annen fargepalett og nye lyseffekter har ikke utvikleren gått.

Selv om mye av grafikkmotoren stammer fra nevnte 2011-tittel ser spillet likevel pent ut. I alle fall om du tar steget opp fra laveste grafikkdetaljer, som vi straks skal illustrere.

Innstillingene

«Low»: Dette gir den aller letteste lasten og den beste bildeflyten for maskinen din. Du vil få med deg historien og mye annet moro, men med tanke på at selv konsoller som Playstation 4 og Xbox One kan skrape sammen penere grafikk enn dette anbefaler vi deg heller å oppgradere skjermkortet ditt til du kan spille Fallout 4 med minst middels grafikkdetaljer og 60 FPS. Det er de titalls timene du vel uansett har tenkt å tilbringe i Fallout 4 verdt? Som vi ser på sistesiden er det ikke mange grunkene som skal til for å drive Fallout 4 på høyt detaljnivå med god FPS-flyt.

«Medium»: Vi vil ikke si at det laveste grafikknivået byr på en spartansk verden akkurat, men 3D-grafikken blir straks langt fyldigere og mer levende når du smetter effektbryteren over til «middels», og dette er et grafikknivå du absolutt bør kunne leve godt med.

På medium får du bedre teksturer, nydelige vanneffekter og langt mer realistisk lyssetting som faktisk ikke er milevis fra hvordan spillet ser ut på high og ultra-innstillingene. Fordelen er at du får det til bare en brøkdel av maskinkraften som kreves på høyere innstillinger.

Velg de forskjellige innstillingene i nedtrekksmenyene under for å se forskjellen.

«High» grafikkinnstilling byr på mye lengre tegnedistanse for gress og vegetasjon, samt hakket bedre skyggelegging og lyssetting enn hva medium-innstillinger gir.

«Ultra» gir igjen bedre og tydeligere skyggeeffekter, men totalt sett er denne innstillingen vanskelig å skille fra «High». Du kan, som vi skal se i ytelsestestene våre på side 4, virkelig få en FPS-økning ved å heller velge høye grafikkdetaljer enn Ultrahøye grafikkdetaljer. Uten at det går nevneverdig utover den visuelle opplevelsen.

Maskinoppsett

Vi har kjørt Fallout 4 gjennom en rekke ulike maskinoppsett. I utgangspunktet har vi to grunnmaskiner, en med en rimeligere AMD-prosessor og en med en dyrere Intel-prosessor, som vi så tester med flere skjermkort. Resultatet er en lang rekke med resultater, på alt fra relativt rimelige oppsett og opp til svært dyre oppsett.

Skjermkortene vi har testet med varierer i pris fra drøye 1400 kroner og opp til rundt 6500 kroner.

Vi har benyttet de nyeste driverne fra henholdsvis AMD og Nvidia. For Nvidia-kortene er det dermed splitter nye, og Fallout 4-optimaliserte Forceware 358.91 som har vært i sving. AMD-kortene er testet sammen med driverpakken Catalyst 15.11, som fortsatt er i beta. AMD-driverene er på nåværende tidspunkt ikke optimalisert for Fallout 4, så en viss økning i FPS er det realistisk å vente seg for AMD-kort i nær fremtid når en ny driver kommer.

Grafikkinnstillinger »

Dette gjør effektene

Anti-Aliasing: På norsk kjent som kantutjevning og brukes gjerne på skrå linjer som ellers lett ville fremstått som å bestå av flere trappetrinn. Disse hakkete linjene mykes opp for å ligne pikslene rundt, og resultatet er et mer naturlig bilde uten harde kanter. Du kan her velge mellom «FXAA» eller «T(X)AA». Sistnevnte kun for Nvidia-skjermkort.

FXAA analyserer bildet etter at det er tegnet og finner skarpe kontraster, for å så smøre ut fargene og lage en glattere overgang. Fordelen med å justere å grafikken etter at den er tegnet opp er at det krever svært lite av skjermkortet. Ulempen er at hele bildet, og ikke bare skarpe kanter, blir mer uklart og får lavere kontrast.

TAA er en form for sampling over tid og tar stikkprøver fra et større bilde for å finne kantene til objekter. Deretter blir fargen til en gitt piksel kalkulert ved hjelp av fargen til pikselen på det forrige bildet som ble tegnet.Dette gjør at bevegelse blir glattere, men TAA gjør ofte bildet noe uskarpt.

Hvordan virker Anti-Aliasing egentlig?
Vi går igjennom teknologien som gir deg jevne kanter i spillene dine »

Anisotropic Filter:Gjør teksturer du ikke ligger rett fremfor deg, altså de som ligger ut mot sidene eller lenger fra deg mot toppen av skjermen, skarpere og mer detaljerte.

Anisotropic Filter av
Anisotropic Filter på

Motion Blur: forsøker å gi deg en følelse av mer bevegelse ved at kantene i bildet, altså det som ikke er i sentrum, blir gjort uklare. Brukes også når du snur deg raskt for å kamuflere såkalt «tearing», eller riving i bildet. Om du har en FreeSync- eller G-Sync-skjerm kan denne innstillingen gjerne deaktiveres. Mange synes også effekten er unødvendig og foretrekker å spille uten.

Ambient Occlusion: forsøker å gi deg mer realistisk lys ved at lyset reflekteres av objekter på en måte som simulerer det virkelige liv. Dermed blir ikke lyssettingen så statisk som den ofte er i datagrafikkens verden, og du kan få penere skyggeeffekter og et generelt sett mer troverdig og stemningsfullt bilde.

Depth of Field: Gir deg mulighet til å sette detaljer i bakgrunnen ut av fokus. Desto mer detaljert bildet er bakover i horisonten, jo mer last på skjermkortet. Depth of Field kan dermed aktiveres får å få noe høyere ytelse, men i åpen-verden spill går det uten tvil på realismen løs å tåkelegge horisonten. Vi anbefaler å deaktivere Depth of Field.

God Rays: Gir deg særlig kraftig kontrastforskjell der det er noe veldig lyst som skinner, for eksempel gjennom en sprekk i taket på et hus, mellom trærne i skogen og lignende. Denne innstillingen krever massive krefter fra grafikkortet ditt, så om du sliter med lav FPS er disse lysstrålene det absolutt første du bør si farvel til.

Shadow Quality: Endrer hvor livaktige skygger du får. Alle innstillingene gir deg skygger fra personer, trær og bygninger, men de blir mindre fremtredende, mer kantete og statiske ved lave innstillinger.

Shadow Distance: Forteller hvor langt inn i horisonten grafikkortet skal generere skyggene spesifisert i valget ovenfor. I store åpne verdener kan denne innstillingen påvirke ytelsen en del, men om skyggene stilles til å genereres på få meters avstand vil dette gå kraftig utover realismen. Vi anbefaler å sette tegneavstanden til høy, og heller fire et hakk på kvaliteten om du trenger flere FPS.

Texture Quality: Forteller hvor høyoppløste og detaljerte teksturene, som blir brettet over alle 3D-objektene i spillet, er. Vi anbefaler å prioritere denne innstillingen for best grafikk.

Decal Quality: Bestemmer hvor mange kulehull som blir værende på vegger, hvor lenge fotavtrykk og vanndammer blir synlig på bakken etter deg, samt hvor mye blod som fosser ut av fiender du knerter.

Lighting Quality: Gir noe mer naturlig omgivelseslys.

Object,- Actor,- Grass- og Item fade: Bestemmer hvor langt mot horisonten objekter som steiner, andre personer (NPC-er), grass/vegetasjon og skilt eller bygninger skal tegnes. Minimumsavstanden er satt ganske langt, så i de fleste tilfeller kan denne innstillingen holdes på middels avstand.

Screen Space Reflections: Sørger for langt mer realistiske vanneffekter ved at steiner og annet i elver og tjern reflekteres og ikke forsvinner under vannet.

Wetness: Gjør terreng og overflater ute mer reflekterende når der regner.

Rain Occlusion: Bestemmer om regndråper som faller fra deg eller andre objekter, samt hvorvidt vanndammer skal tegnes når det strømmer ned fra himmelen.

Lens Flare: Sollys reflekteres i blanke gjenstander.

Ytelsestest »

Resultater

Vi bruker altså to forskjellige maskiner for å teste ytelsen i Fallout 4. Ytelsen er testet med hvert grafikkort på begge maskiner ved å traske opp og ned samme ruten ute i den store frodige verdenen, like før atombomben detonerer og alt blir ødemark.

Hovedforskjellen mellom de to maskinene våre er at mens den rimeligere varianten bruker en AMD-prosessor, sitter det en sterkere Intel-prosessor i den dyre maskinen. Dermed er også hovedkortene ulike, men det er i all hovedsak prosessoren som skiller de to maskinene ytelsesmessig.

Skjermkortene vi har brukt spenner i pris fra 1450 kroner og opp til 6500 kroner. Vi har brukt skjermkort fra både AMD og Nvidia. Når vi kjører testene våre skrur vi alltid av V-Sync (som begrenser bildeflyten til 60 FPS). Dette gir oss et mer riktig sammenligningsgrunnlag, men merk deg at Fallout 4 sliter med ekstremt mye «tearing», eller riving i bildet, som kommer til syne uten V-Sync aktivert. Dermed er det ikke sikkert du vil gjøre det samme, i alle fall om du ikke har en FreeSync, eller G-Sync-monitor.

AMD-maskinen vår har en rimelig åttekjernet prosessor kjørende på 4 GHz, og om du har noe i nærheten vil denne holde i massevis. Du bør heller konsentrere deg om hvilket grafikkort du skal velge.

Når det kommer til å velge et grafikkort som gir best ytelse og verdi for pengene er det ett kort som utmerker seg på AMD-maskinen vår, nemlig Nvidias GeForce GTX 970. Dette kortet sikrer deg en bildefrekvens på minst 60 FPS med alle grafikkdetaljer satt til «Ultra».

Nvidias GTX 970 gir mye for pengene.

Grunnen til at vi anbefaler GTX 970 fremfor AMDs R9 290X er ikke bare på grunn av prisforskjellen, men også at GTX 970 på viktige områder som effektforbruk, temperaturer og støy imponerer stort.

Om du har litt mindre penger å rutte med for tiden vil Nvidias GTX 960 være det aller beste valget. Dette kortet gir langt mer ytelse per krone enn de andre budsjettkortene som R9 285, GTX 950 og R7 370.

Generelt viser ytelsesmålingene våre på AMD-maskinen at Fallout 4 ikke er et spesielt krevende spill. Som vi så på forrige side er heller ikke forskjellen mellom Medium, High og Ultra grafikkinnstillinger så stor, slik at du helt fint kan storkose deg med spillet på førstnevnte innstillinger. Og, da blir det raskt en både billig og fornøyelig opplevelse å spille Fallout 4 på PC.

På den litt dyrere Intel-baserte maskinen vår har vi inkludert hakket dyrere grafikkort. Igjen baserer vi anbefalingen vår på at et kort må klare over 60 FPS på ultrahøye innstillinger, og atter en gang viser det seg at GTX 970 fra Nvidia leverer varene best og billigst.

Like spennende som at et grafikkort i øvre mellomklasse holder i lange baner for å nyte Fallout 4, både for deg med en vanlig AMD-prosessor og en nyere Intel-prosessor, er det å se at prosessoren har veldig lite å si i dette spillet. På ultrahøye grafikkdetaljer kan vi av de to grafene blant annet lese at GTX 960 kun leverer 0,5 FPS bedre på Intel-maskinen, og at GTX 970 bare leverer 3,5 FPS høyere på Intel-maskinen kontra AMD-maskinen. Kun 0,5 FPS skiller med AMDs R9 285 i AMD- og Intel-maskinen.

Selvsagt, om du sitter med en høyoppløst og rask G-Sync- eller FreeSync-skjerm bør du vurdere å gå for enda raskere og dyrere grafikkort for å se FPS-tall på over 60.

annonse