Til hovedinnhold
GuideGoogle Docs mot Apple iWork og Microsoft Office

Office-kampen: Google, Apple eller Microsoft?

Vi kårer den beste kontorpakken til iPad.

Kurt Lekanger, Mobilen.no

Office-pakker til iPad

Det finnes mange såkalte produktivitetsapper – eller «office-pakker» – til iPad. Apples egen iWork-pakke har lenge vært en av de beste og mest utbredte på dette nettbrettet, men nå møter de konkurranse på hjemmebane.

Apple fikk nemlig nylig konkurranse fra selveste Microsoft – som er ledende på denne typen kontorprogramvare på PC-er. Og for kort tid siden kom også Google med frittstående iOS-apper for tekstbehandleren Google Docs og regnearket Google Sheets. Dermed er alle de tre gigantene innenfor kontorprogramvare – Apple, Microsoft og Google – tilgjengelig med på iPad.

Vi har testet kontorpakkene fra alle tre – og i denne sammenligningen skal vi se på likheter og forskjeller, før vi konkluderer med hvilken du bør velge.

I tillegg til disse tre aktørene, finnes det også gode produktivitetsapper fra andre aktører, som Polaris Office og Documents to Go. I denne sammenligningen har vi imidlertid konsentrert oss om Microsoft, Apple og Google.

Dette skjer hvis to personer prøver å redigere det samme dokumentet samtidig i Apple iWork.

Samtidig redigering

De tre programpakkene har alle sine fordeler og ulemper. Den eneste pakken som håndterer samtidig redigering av dokumenter, er Google Docs. Der kan flere brukere være inne og redigere det samme dokumentet, og markører med brukernavn viser hvor i dokumentet hver bruker redigerer. Microsoft og Apple har også delingsfunksjoner, men du kan ikke redigere samtidig. I Apple iWork får du advarsel hvis to har redigert det samme dokumentet, og spørsmål om hvilken av versjonene du vil beholde. I Microsoft Office får du beskjed om at dokumentet er låst av en annen bruker hvis du prøver å redigere det samtidig med andre.

Gratis eller ikke?

Apples iWork-pakke er gratis for de som kjøper nye iOS-produkter, men skal du installere den på en eksisterende iPad må du ut med 70 kroner per app – altså 210 kroner for tekstbehandleren Pages, regnearket Numbers og presentasjonsprogrammet Keynote.

Microsoft Office-appene er gratis, men for å få tilgang til å redigere eller opprette dokumenter, må du ha et Office 365-abonnement. Privatpersoner kan kjøpe et familieabonnement til 799 kroner i året, som inkluderer fem PC-er eller Mac-er, i tillegg til opptil fem mobile enheter. Bedrifter betaler fra 30 kroner per bruker i måneden, eller fra 75 kroner i måneden hvis man vil ha Windows- eller OS X-versjonene av Office-pakken også i tillegg til web-versjonen.

Google Docs-appene er helt gratis.

Microsoft Excel for iPad.

Regnearkene

Har du helt enkle regneark, klarer du deg fint med en hvilken som helst av de tre pakkene. Men da vi prøvde å importere mer kompliserte regneark laget i PC-versjonen av Excel, med avanserte formler, pivottabeller, grafer og annet – da kom forskjellene virkelig til syne.

Ingen av regnearkene klarte alt – for eksempel klarte heller ikke iPad-versjonen av Microsoft Excel å lese inn Excel-regneark med pivottabeller. Men ett av våre testregneark med forholdsvis avanserte formler fungerte helt fint i Excel, mens Apple Numbers fjernet formlene og i stedet la inn de sist utregnede verdiene for de aktuelle cellene. Numbers ga oss beskjed om at ikke alt var kompatibelt, og om hvilke endringer som ble gjort for at det skulle fungere.

Google Sheets håndterte avanserte regneark svært dårlig. Mye av formateringen forsvant, avanserte formler ga bare meldingen #error i de aktuelle cellene, og diagrammer kunne ikke vises i det hele tatt. Ikke så rart, ettersom Google Sheets ikke har støtte for diagrammer.

Google Sheets har bare de aller mest grunnleggende funksjonene, og mangler ting vi tar som en selvfølge i regneark – som for eksempel støtte for diagrammer. Du skal altså ha rimelig enkle behov hvis du skal velge Google Sheets fremfor ett av de to andre regnearkene.

Både Numbers og Excel har god støtte for diagrammer. Men Excel er mye bedre enn Numbers når det gjelder redigering av regneark, formler og diagrammer direkte på iPad-en.

Vinner: Excel for iPad

Her får du en full gjennomgang av Excel for iPad »

Tekstbehandlerne

Både Apples Pages- og Microsofts Word-tekstbehandler er utmerkede apper. De er enkle å bruke, og de inneholder de fleste funksjonene du trenger for å lage pene tekstdokumenter. Vi importerte flere Word-dokumenter til Pages problemfritt, men enkelte skrifttyper fra Word var ikke støttet i Pages for iOS, og ble derfor byttet ut med lignende erstatningsskrifttyper.

Apple Pages.

Pages har det enkleste brukergrensesnittet, og nesten alt du kan gjøre er gjemt bak fire små knapper øverst til høyre. Herfra kan du sette inn bilder, diagrammer og figurer, og du kan endre formateringen av teksten. Det hele fungerer forholdsvis smidig.

Word-appen ligner på skrivebordsversjonen av Word, med verktøylinjen rett over dokumentet. Totalt sett likte vi Word-grensesnittet bedre, siden verktøylinjen er mer intuitiv og gir oss raskere tilgang til de ulike funksjonene.

Google Docs-appen er den klart dårligste av dem alle. Den har kun de mest grunnleggende funksjonene du forventer å finne i en tekstbehandler.

Vinner: Word for iPad

Her får du en full gjennomgang av Word for iPad »

Presentasjonsprogrammene

I denne kategorien er er det kun Apple og Microsoft som er med – siden Google ikke er klar med iPad-versjonen av sitt Slides-presentasjonsprogram ennå.

Det er ikke så veldig store forskjeller mellom Apple Keynote og Microsoft PowerPoint. Sistnevnte har et brukergrensesnitt som ligner det du finner i skrivebordsversjonen av PowerPoint, med den samme verktøylinjen på toppen av skjermen. Begge appene lar deg velge mellom et ganske stort utvalg med maler når du oppretter et nytt dokument, men vi synes kanskje malene i Keynote er litt penere å se på enn de som følger med i PowerPoint.

I likhet med Apple Pages og Numbers er det en del skrifttyper som ikke kommer med over til Keynote når vi importerer dokumenter fra Microsoft Office. Keynote bytter da ut med en lignende skrifttype. Men stort sett håndterer Keynote filer fra Microsoft Office ganske godt.

På de fleste områder er Keynote og PowerPoint ganske likeverdige, men selv om vi liker brukergrensesnittet til PowerPoint bedre har Keynote en del avanserte muligheter som du ikke finner i PowerPoint.

PowerPoint har av en eller annen merkelig grunn ikke støtte for å sette inn diagrammer i presentasjonene, slik du har i Keynote. Du kan riktignok lage et diagram – for eksempel et kake- eller søylediagram – i Excel-appen og kopiere dette over til PowerPoint-appen. Men i Keynote har du mulighet til å sette inn flotte diagrammer direkte fra Keynote, og også redigere verdiene som er utgangspunktet for diagrammet. Keynote har også bedre mulighet når det gjelder å animere objekter i presentasjonen.

Keynote kan vise presentatørnotater på iPad-skjermen samtidig som du viser presentasjonen på storskjerm, for eksempel via AirPlay/Apple TV. Da vises også en klokke som gjør det enklere å holde følge med hvor lang tid du har brukt på presentasjonen. Nyttige funksjoner som teller i Keynotes favør.

Vinner: Keynote for iPad

Her får du en full gjennomgang av Keynote for iPad »

Den beste pakken

Keynote er litt bedre enn PowerPoint på presentasjoner, så hvis du kun er ute etter et presentasjonsprogram bør du ta en kikk på Keynote. Spesielt om du har kjøpt et nytt iOS-produkt – da følger nemlig Keynote og de andre appene i Apple iWork med gratis.

Keynote kan mye PowerPoint ikke kan –
les full gjennomgang av appen her »

Men alt i alt er det Microsoft Office som stikker av med seieren i denne testen. Både Excel og Word ligger et lite hestehode foran Apples alternativer.

I PC-verdenen har Microsoft Office for lengst blitt en de facto standard, og mange jobber med filer i Microsoft Office-format hver dag. Vår test viser at du ikke har noen garanti for at Office-appene for iPad klarer å åpne absolutt alt av Office-filer, men bruker du Office både på PC/Mac og iPad skal du kunne være trygg på at ikke noe formatering i dokumentene endrer seg. Integrasjonen med skytjenesten Microsoft OneDrive både i iPad-appene og i Office for Windows gjør også at du enkelt får filene fra den ene plattformen til den andre.

Her kan du lese en full gjennomgang av Microsoft Office for iPad »

Har du behov for at flere skal kunne jobbe samtidig på ett og samme dokument, har du kun ett valg: Google Docs. Her kan du lese en full gjennomgang av Google Docs for iPad »

Microsoft Office

Microsofts nye Office-pakke for iPad er gratis å laste ned, men hvis du vil opprette eller redigere dokumenter, må du kjøpe et abonnement på Microsofts Office 365-tjeneste.

Innholdsrik

Office for iPad har mye av den samme funksjonaliteten som Windows-versjonen av Office, men ifølge Microsoft er den bygget opp fra grunnen av for iPad. Brukergrensesnittet er tilpasset for å fungere best mulig på berøringskjermer.

Microsoft legger vekt på at innholdet og formateringen i dokumentene dine skal beholdes uforandret, og at du ikke skal risikere å miste noe når du flytter dokumenter mellom PC, Mac, nettbrett eller mobil.

Alle endringer du gjør i programmene lagres automatisk, men hvis du heller selv vil ha kontroll på når du lagrer, kan du skru av automatikken.

Microsoft Office for iPad kan redigere filer som ligger på iPad-en, på skytjenesten OneDrive, eller på et SharePoint-område.

Mens iPhone- og Android-appen Office Mobile inneholder både Word, Excel og PowerPoint i én og samme app, er det på iPad selvstendige apper for hvert av Office-programmene. I tillegg til Word, Excel og PowerPoint, som ble lansert samlet, kom Microsoft nylig også med en iPad-versjon av notatprogrammet OneNote. Vi skal ikke gå inn på OneNote i denne testen – men dette er en knallbra notatapp, og vi anbefaler deg å laste den ned gratis fra App Store.

Du kan velge å åpne dokumenter som enten ligger lagret på selve iPad-en, eller som ligger lagret i skyen – på OneDrive-kontoen din. Bruker bedriften din SharePoint, er det også enkelt å legge til et SharePoint-område. Dokumenter som ligger lagret lokalt på iPad-en kan lett flyttes til OneDrive.

Du kan redigere dokumenter både på iPad-en og i nettleseren på PC-en, men i motsetning til med Google Docs kan du ikke gjøre dette samtidig. Åpner du et dokument som noen redigerer et annet sted, får du beskjed om at dokumentet er låst av en annen bruker.

Excel

Microsoft Excel er det regnearket som er enklest å bruke av de tre vi har testet, og også det som støtter flest funksjoner. Brukergrensesnittet er veldig likt det du finner i PC-versjonen av Excel, selv om menylinjen riktignok ikke er like innholdsrik.

Det er likevel ikke alt som fungerer like godt. Vi prøvde i importere fire ulike regneark laget i skrivebordsversjonen av Excel. To forholdsvis enkle – og to som inneholdt avanserte formler, pivot-tabeller og andre eksempler på mer avansert regnearkbruk. To av de fire regnearkene vi prøvde, lot seg ikke åpne i Excel for iPad. Vi fikk ingen forklaring på hvorfor – annet enn at regnearkene visstnok var «skadet». Men dette var regneark som fint lot seg åpne i Excel for Mac, og som faktisk konkurrenten Apple Numbers på iPad klarte å åpne. Regnearket inneholdt imidlertid flere faner med blant annet pivot-tabeller og såkalte «sparkline»-diagrammer – grafer som vises inne i én enkelt celle.

Formelredigering i Excel.

Det var altså snakk om et forholdsvis avanserte regneark. Men Apple Numbers klarte som sagt å hente inn regnearket, ved å konvertere pivot-tabellene til vanlige tabeller og ta vekk noen av funksjonene som ikke var støttet. Enkelte av de mest avanserte formlene forsvant riktignok i samme slengen, og ble erstattet med den sist beregnede verdien. Så verken Numbers eller Excel gjør noen kjempejobb med å hente inn såpass avanserte regneark, men noen vil sikkert synes det er bedre å få muligheten til å selv tilpasse en forenklet versjon av et regneark enn å ikke ha muligheten til å åpne regnearket i det hele tatt.

Når det er sagt, så mener vi likevel Excel ligger et godt stykke foran Numbers både når det gjelder brukervennlighet og funksjonalitet.

Excel-appen er svært enkel å bruke, og fungerer veldig godt når du betjener den med fingrene. Når du dobbelttapper med en finger i en celle får du opp et tastatur for å legge inn data i cellene, og en knapp ved siden av formellinjen henter frem en liste over tilgjengelige funksjoner (for eksempel =SUMMER, =GJENNOMSNITT, osv.). En info-knapp ved siden av hver funksjon forteller hva funksjonen gjør. En annen måte å få opp tilgjengelige funksjoner på, er ved å velge fanen Formler fra verktøylinjen. Der er de ulike funksjonene kategorisert, for eksempel under økonomiske funksjoner, matte/geometri og tekstfunksjoner.

iPad-versjonen av Excel håndterer diagrammer på en veldig god måte.

Den fanebaserte verktøylinjen gir deg veldig god oversikt, og trykker du Sett inn-fanen får du opp menyen for å sette inn tabeller, diagrammer, bilder, figurer og tekstbokser. Når du har satt inn et element, dukker det opp en ekstra fane på verktøylinjen, for eksempel en Tabell-fane når du har satt inn en tabell. Fra denne menyen kan du for eksempel endre tabellstil.

Excel har veldig god støtte for diagrammer, og det er en smart funksjon som automatisk foreslår diagrammer som passer til området du har merket i regnearket. Utvalget diagrammer er veldig bra, og du har diagrammer både i 2D og 3D. Innsetting og redigering av diagrammer er mye bedre gjennomført enn i Apple Numbers, og ikke minst så er Excel bedre på å forstå hva slags diagrammer vi ønsker og opprette et riktig diagram når vi merker et område og velger «Sett inn».

Word

Tekstbehandleren Word er i likhet med Excel enkel og greit å bruke, og brukergrensesnittet ligner veldig på det du kjenner fra PC-versjonen. Startskjermen lar deg opprette nye dokumenter basert på tilsammen fjorten ulike maler, eventuelt kan du opprette et helt blankt dokument. Utvalget av maler er mye dårligere enn med Apple Pages, men du har likevel det stort sett det du trenger.

Word for iPad har en funksjon som lar deg slå opp ord i en ordbok.

Når du er i redigeringsmodus har du den vanlige verktøylinjen du kjenner fra PC-versjonen øverst. Denne er delt inn i faner, hvor den første Hjem-fanen brukes til de vanligste tekstformateringsfunksjonene, som å endre skrifttype, størrelse og justering. Under Sett inn-fanen kan du sette inn nye sider, og du kan legge til tabeller, bilder, figurer og tekstbokser. Trykker du Tabell under Sett inn-fanen settes det inn en tabell i teksten, og det dukker opp en ny Tabell-fane i verktøylinjen. Fra denne kan du gjøre endringer i formateringen av tabellen, for eksempel velge mellom en rekke forhåndsdefinerte stiler. Setter du inn et bilde, får du en tilsvarende formateringsmeny for bildene. Muligheter for fotnoter er også på plass.

Under Oppsett-fanen kan du definere hvordan dokumentet skal se ut, blant annet papirretning, papirstørrelse og marger. Vi savner mulighet til å definere andre dokumentstørrelser enn standardformatene – men Word har i det minste en del flere formater å velge mellom enn A4 og US Letter, som er de eneste du kan velge mellom i Apple Pages. Og i motsetning til med Pages kan du bytte mellom liggende og stående papirretning uten å måtte opprette et helt nytt dokument.

Fra oppsettmenyen kan du lage dokumenter med flere spalter, og du kan definere topp- og bunntekster. Det er også en god funksjon for sidenummerering.

Brukergrensesnittet er enkelt og oversiktlig. .

Word for iPad har «Spor endringer»-funksjonen som også finnes i PC-versjonen. Den lar deg legge til kommentarer og endringer i et tekstdokument, og kan brukes som en korrekturfunksjon. Du vil se foreslåtte endringer i teksten, og hvem som har foreslått endringene, og kan gå gjennom endringene og akseptere eller forkaste dem etterpå. En tilsvarende funksjon finnes også i Apples Pages-app.

Det skal være innebygget stavekontroll på norsk, basert på Apples egen ordliste. Men som i Apple Pages fikk vi aldri dette til å fungere – selv om stavekontroll var skrudd på under iPad-ens Innstillinger-meny. Når dette fungerer, skal det komme røde streker under feilskrevne ord. Det er for øvrig mulig å legge til ordlister på ulike språk slik at du kan få definisjonen på ord i teksten. Sistnevnte finnes ikke på norsk, men du har blant annet Oxfords ordbøker for amerikansk og britisk engelsk.

PowerPoint

Presentasjonsprogrammet PowerPoint lar deg starte med en blank presentasjon eller ta utgangspunkt i en av de mange ferdige malene. Malene finnes i både 4:3- og 16:9-format. Brukerbrensesnittet i appen er ganske likt det du finner i skrivebordsversjonen.

PowerPoint er nok den av de tre Microsoft Office-appene som virker minst komplett. Du har de mest brukte funksjonene, men av en eller annen grunn mangler du mulighet til å sette inn diagrammer i presentasjonene, slik du kan i KeyNote. Skal du ha diagrammer, må du lage dette i Excel og så kopiere det fra Excel over til PowerPoint.

Redigering av presentasjoner er ganske smidig og greit. Du dobbelttrykker med fingeren for å begynne å redigere et tekstobjekt, og hjelpelinjer dukker opp så det skal være enkelt å justere objekter (for eksempel bilder eller tekst) jevnt med andre objekter. En verktøylinje øverst har faner for å endre formatering, sette inn ulike objekter, lage overganger, eller starte lysbildefremvisning. Det er enkelt å lage pene tabeller ved å velge en av de mange ferdige tabellstilene.

PowerPoint for iPad er enkel å bruke, og har nok funksjoner til at du fint kan lage hele presentasjonen på iPad-en. .

PowerPoint har et bra utvalg med ulike overgangseffekter du kan bruke mellom lysbildene. I likhet med KeyNote kan du også ha overgangseffekter og animasjoner for objekter i lysbildet – for eksempel hvis du vil at en figur skal komme flygende inn på skjermen. Men denne funksjonen er bedre i KeyNote, hvor du kan lage ulike effekter ikke bare for når objektene skal dukke opp, men også for når de skal forsvinne.

Når du er i presentasjonsmodus kan du holde inne fingeren på skjermen for å vise en «laserpeker», og du kan trykke øverst på skjermen for å vise tegneverktøy.

Alt i alt er PowerPoint for iPad et godt presentasjonsprogram, og passer fint enten du vil lage presentasjoner fra bunnen av eller bare vil fikse på en presentasjon du har begynt på på PC-en. Men vi savnet mulighet til å legge inn videoer i presentasjonen – det kan du i Apple KeyNote. Importerte vi presentasjoner med video, fikk vi bare et stillbilde av videoen i PowerPoint for iPad. Vi savnet også mulighet til å vise presentatørnotater på skjermen mens du kjører presentasjonen på storskjerm.

Last ned Microsoft Word »
Last ned Microsoft Excel »
Last ned Microsoft PowerPoint »

Apple iWork

Apples iWork-pakke består av tekstbehandleren Pages, regnearket Numbers og presentasjonsprogrammet Keynote. Alle produktene finnes både til iPad, iPhone og som Mac-programmer, og i den nyeste versjonen er det blitt enklere å samarbeide om å jobbe på dokumenter.

Alt kan lagres i Apples nettskytjeneste iCloud, slik at dokumentene er tilgjengelig fra hvor som helst, via en nettleser. Via icloud.com får du opp de samme dokumentene som på iPhone, iPad eller i iWork-programmene på Mac, og du har også mulighet til å redigere dokumentene direkte i nettleseren – slik du også kan med Microsofts Office. Har du dokumenter lagret i Microsoft Office-format på PC eller Mac, kan du bare dra dem inn i Pages, Numbers eller Keynote i nettleseren og få dem automatisk konvertert slik at du kan fortsette redigeringen på for eksempel iPad-en senere. .

Flere brukere kan redigere dokumentet via nettleseren, men da vi skulle prøve å redigere det på henholdsvis iPad og i nettleseren samtidig hadde vi håpet at vi skulle kunne redigere samtidig – slik du kan i Google Docs. Men selv om vi redigerte på ulike steder i dokumentet, fikk vi beskjed om at det var oppstått en konflikt, og vi måtte velge om det var endringen på iPad eller i iCloud vi ønsket å beholde (eventuelt begge endringene). Dette synes vi kunne vært enda mer strømlinjeformet – for eksempel med markering av hvem som redigerer hvor i dokumentet, som i Google Docs. Når det er sagt – heller ikke Microsoft Office støtter samtidig redigering.

Apple Pages er en lekker og strømlinjeformet app som er enkel å bruke. Men den er ikke fullt på høyde med Microsoft Word.

Pages

Tekstbehandlingsprogrammet Pages har fått et mer strømlinjeformet brukergrensesnitt. Når du starter opp appen på iPad får du opp et skjermbilde med et stort utvalg med ferdige maler til alt fra forretningsdokumenter og rapporter til visittkort, flygeblader, reklamemateriell og bursdagskort. Det er totalt rundt 60 maler.

Malene inneholder eksempler på bilder, rammer og tekstbokser, slik at det er lett å bytte ut noe ved å merke for eksempel en tekstblokk og begynne å skrive inn ny tekst. En forenklet verktøylinje øverst på skjermen gir tilgang til de viktigste funksjonene, som å endre marger og innrykk, endre formatering av teksten – for eksempel skriftstørrelse, samt sette inn elementer som for eksempel bilder eller figurer.

Du kan sette inn grafer i tekstdokumentet ditt, for eksempel et kakediagram. Måten dette er gjort på er veldig elegant. Du bare velger hva slags graf du vil ha, og trykker en gang med fingeren på grafen for å redigere dataene bak grafen. Da kommer det opp et slags regneark hvor du legger inn de ulike verdiene. En spesielt stilig funksjon er interaktive diagrammer, hvor du kan dra i en glidebryter for å se for eksempel omsetningen for ulike måneder i året – og se grafene endre seg på skjermen etter hvert.

Tabellfunksjonen er enkel og grei, og du velger stil for tabellen før du setter den inn. Du kan endre tabellstil etterpå ved å merke hele tabellen og trykke formateringsknappen på verktøylinjen. Der kan du også endre formateringen av enkeltceller, rader eller kolonner i tabellen. Måten det gjøres på er litt annerledes enn i Microsoft Word: I stedet for å ha alle valgmulighetene for tabellen i en verktøylinje øverst på skjermen, er valgene skjult bak formateringsknappen på verktøylinjen. Vi liker Microsofts tilnærming best.

Testdokumentene ble importert problemfritt, men i ett tilfelle fikk vi beskjed om at en font (Calibri) ikke var tilgjengelig i iOS. Denne ble da automatisk erstattet med en som lignet.

Korrekturfunksjonen i Pages.

Pages har i likhet med Microsoft Word en funksjon for sporing av endringer. Etter at du har skrudd på denne funksjonen vil alle endringer i teksten markeres, for eksempel med overstryking. Trykker du på endringene vil du se hvem som har gjort endringen, og du kan velge å godta eller forkaste endringen.

Under dokumentoppsett kan du endre papirstørrelse og sette marger og topp- og bunntekster, samt legge til sidetall. Men du kan ikke velge at det ikke skal være sidetall på førstesiden, slik du kan i Word. Du kan kun velge mellom A4 og US Letter – vi skulle gjerne ønsket oss mulighet til å fritt sette papirstørrelse. Det er heller ingen mulighet til å endre et stående papirformat til liggende, slik du kan i Microsoft Word. Men du kan lage liggende dokumenter hvis du velger en liggende dokumentmal når du oppretter dokumentet. Endrer du så til stående, kan du ikke endre tilbake.

Det skal være mulig å bruke Apples innebygde stavekontroll til å få røde streker under feilskrevne ord, men selv med dette skrudd på under Innstillings-menyen til iPad-en fikk vi ikke dette til å fungere. Det fungerte heller ikke i Microsoft Word.

Formellinjen i Numbers dukker opp først når du dobbelttrykker i en celle.

Numbers

Brukergrensesnittet i Numbers er mye enklere enn det du finner i Excel for iPad – her er det få unødvendige knapper.

Redigering av celleinnhold, spesielt innsetting av formler og funksjoner, er en del mer tungvint enn i Excel for iPad. Mens Excel har en formellinje som vises hele tiden, dukker denne i Numbers opp først når du dobbelttrykker i en celle. Da får du opp formellinjen, samt knapper for å legge inn ulike typer verdier, funksjoner og annet. Det hele er litt rotete lagt opp, men det er også noen smarte snarveier – som at du raskt kan legge sammen mange celleverdier ved å trykke én og én celle med fingeren. Så lenge du ikke angir noe annet, legges celleverdiene sammen. I Excel for iPad må du trykke plusstegnet hver gang du har trykket en ny celle – dermed sparer du noen tastetrykk i Numbers i forhold til Excel. En annen ting vi setter pris på, er at funksjonene er kategorisert, og at det i tillegg til forklaringer av funksjonene også er eksempler på bruken av dem.

En ting vi irriterer oss med i Numbers, er at rad- og kolonneetiketter ikke vises – bortsett fra når du skal sette inn formler. I det store og hele er det ofte mer tungvint å redigere regneark og formler i Numbers enn det er i Excel.

Numbers har fått støtte for interaktive grafer av samme type som du også kan sette inn i tekstdokumenter. Du setter inn en interaktiv graf ved å trykke plusstegnet i den nye verktøylinjen, så grafverktøyet, og deretter velge Interaktiv. Eventuelt kan du merke det området i regnearket hvor du har dataene du vil lage en graf fra, trykke en gang inne i området, og så velge Opprett diagram. Velg så Interaktiv. Du kan bla mellom en rekke ulike interaktive grafer, som stående eller liggende søylediagram, eller boblediagram. En interaktiv graf får en glidebryter nederst, som du kan dra i for å endre hvilke data som skal vises. Grafene endres med en ganske stilig animasjonseffekt.

Interaktive grafer er bra, men når det gjelder grafer/diagrammer ellers er ikke Numbers på høyde med Microsoft Excel. Redigering av diagrammer er tungvint, og Numbers er ikke like god som Excel på å forstå hvordan vi ønsker diagrammene våre.

Keynote

Mens Microsoft har overtaket på Apple både når det gjelder tekstbehandleren og regnearket, er Apple kongen av presentasjonsverktøy.

Brukergrensesnittet er det samme som i de andre Apple-appene. I stedet for at alle valgene vises i en stor verktøylinje, som i Microsoft Office, er de fleste valgene skjult bak fem små knapper øverst til høyre på skjermen. Her har du blant annet valg for å endre stil/formatering på objektet du har valgt, et plusstegn for å legge til tabeller, diagrammer, figurer eller bilder. I motsetning til Excel for iPad, støtter Keynote bruk av videoer i presentasjonen.

Utvalget av maler er svært bra – og det finnes maler i både 4:3- og 16:9-format.

Keynote for iPad.

Apple har lagt til mange nye animasjoner og effekter i den nye versjonen. En ny funksjon som heter Magisk flytting (Magic move) gjør det mulig å få et objekt til å flytte seg fra ett sted til et annet på skjermen. Du får dette til ved å lage et lysbilde, og så legge til ulike objekter på lysbildet – for eksempel et bilde, en pil, eller noe annet du vil skal bevege seg. Så velger du lysbildet i lysbildeoversikten til venstre, trykker på det én gang til, og velger så Overgang. Velg Magisk flytting som overgang. Du blir nå spurt om å duplisere lysbildet, det vil si lage en identisk kopi som kommer rett etter det lysbildet du nettopp har laget. Gjør dette, og gå så til det neste lysbildet og flytt på de objektene du vil skal bevege seg. Når du senere spiller av presentasjonen, vil de objektene som befinner seg på ulike steder på de to lysbildene flytte seg i en jevn bevegelse over skjermen.

I Keynote kan du lage både inngangs- og utgangseffekter på objekter. .

Mens du i PowerPoint bare har enkle inngangseffekter på objekter i presentasjonen, kan du i Keynote trykke et objekt og velge Animer for å velge både inngangs- og utgangseffekter for objektet. En annen ting som manglet i PowerPoint, men som Keynote håndterer på en utmerket måte er diagrammer. Mens du i PowerPoint må lime inn diagrammer fra Excel, kan disse opprettes direkte i Keynote, og du kan raskt og enkelt redigere dataene som er utgangspunkt for diagrammet. Med interaktive diagrammer kan du lage diagrammer som beveger seg – for eksempel for å illustrere hvordan omsetningen øker eller synker fra ett kvartal til et annet.

Når du er i presentasjonsmodus kan du i likhet med i PowerPoint holde inne fingeren for å få frem en «laserpeker». Du kan også velge mellom ulike tegneverktøy.

Både Keynote og PowerPoint støtter presentasjonsnotater, men det er kun KeyNote som kan vise notatene på iPad-en samtidig som du kjører presentasjonen din på storskjerm – for eksempel via AirPlay/Apple TV. Dette er et stort pluss. Men hadde vi kunnet redigere notatene samtidig med at vi presenterte, hadde det vært enda bedre – da kunne vi lagt inn tilbakemeldinger fra publikum fortløpende. Vi likte for øvrig at du får opp en klokke på iPad-skjermen som viser hvor lenge presentasjonen har vart, eller hvor mye klokken er akkurat nå. Kjekt hvis du er en av dem som har problemer med å holde tiden når du presenterer.

Til sist nevner vi en litt spesiell funksjon som Keynote er alene om i denne testen. Keynote-fjernkontroll er en funksjon som lar deg bruke Keynote på iPad til å fjernstyre en presentasjon på Mac eller en annen iOS-enhet. Du kan også koble en iPhone til det samme Wi-Fi-nettet som iPad-en, og så bruke iPhone til å fjernstyre presentasjonen på iPad-en. Presentatørnotater vil da dukke opp på iPhone, og du bruker fingerbevegelser for å gå frem eller tilbake i presentasjonen.

Last ned Apple Pages »
Last ned Apple Numbers »
Last ned Apple Keynote »

Google Docs

Inntil nylig måtte du bruke Google Disk-appen eller gå via nettleseren hvis du ville bruke Googles produktivitetsprogramvare. Nå er imidlertid både tekstbehandleren Docs og regnearket Sheets tilgjengelig som frittstående apper til iPad. Presentasjonsprogrammet Slides skal komme senere.

Googles apper har ganske begrenset funksjonalitet sammenlignet med Microsofts og Apples apper. Google Docs har egentlig bare én stor fordel fremfor de to andre – og det er at du i likhet med nettleserløsningen kan ha mange brukere som jobber på dokumentene samtidig. Du kan også få opp et chattevindu – kjekt når flere samarbeider om et prosjekt.

Docs

Tekstbehandleren Docs har kun de mest grunnleggende funksjonene du forventer å finne i en tekstbehandler, og appen har også mange begrensninger sammenlignet med web-versjonen. Når du er logget inn med Google-kontoen din får du opp en forhåndsvisning av alle dokumentene dine på startskjermen, eventuelt en listevisning. Det er en snarvei for å gå til Google Disk-appen hvor du finner alle dokumentene dine – også de som er laget i andre apper enn Docs-appen. Trykker du på et Docs-dokument fra Google Disk, blir du tatt tilbake til Docs for å redigere dokumentet.

Med Google Docs kan du redigere dokumentene du har lagret på Google Drive. Men tekstbehandleren har mange begrensninger.

Det er ingen ferdige maler å velge mellom, som i Pages eller Word. I stedet kommer du rett inn i et blankt tekstdokument med en veldig enkel verktøylinje øverst. Her kan du velge mellom noen få skrifttyper, du kan endre skriftstørrelse og -farge, bakgrunnsfarge, samt de vanlige valgene for fet skrift, understreking eller kursiv. Det er selvfølgelig også valg for å høyre- og venstrejustere, og midtstille tekst, samt lage nummererte lister eller punktlister, og øke eller redusere tekstinnrykk.

Funksjoner for å sette inn bilder, tabeller eller andre ting vi tar som en selvfølge i en tekstbehandler mangler fullstendig. Hvis en som bruker nettleserversjonen av Docs setter inn et bilde, dukker det opp også i Docs for iPad – men du kan ikke gjøre noe som helst med bildet fra iPad-en. Temmelig tungvint.

Det å få Microsoft Office-dokumenter over til Google Docs på iPad er litt tungvint. Vi la dem inn i Google Docs via nettleseren på PC-en, men da dukket de ikke opp i Docs-appen automatisk. Det gjorde de først da vi høyremerket filen og valgte å redigere den i Docs. Da ble filen konvertert til Google Docs-format slik at vi kunne redigere den. Du kan altså ikke redigere direkte i filer i Microsoft Office-formatene.

Formatstøtten er elendig. Selv Word-dokumenter med de enkleste tabellene eller litt avansert formatering lot seg ikke redigere i Google Docs for iPad, selv om det fungerte helt fint i nettleserversjonen av Google Docs. Vi fikk da opp en varseltrekant der for eksempel tabellen skulle vært, og trykket vi på denne fikk vi opp en forhåndsvisning av hvordan det skulle se ut – men altså ingen mulighet til å redigere.

Google Sheets har kun de aller mest grunnleggende regnearkfunksjonene. Du får ingen hjelp ved innsetting av formler.

Sheets

Regnearket Sheets har kun et lite utvalg av funksjonene du finner i web-versjonen av Google Sheets. Og når selv web-versjonen av Googles regneark er ganske begredelig sammenlignet med iPad-versjonen av Microsoft Office, sier det seg selv at Sheets for iPad ikke imponerer særlig.

Det er ingen regnearkmaler å velge mellom, og når du oppretter et nytt regneark har du kun en veldig enkel verktøylinje på toppen hvor du kan endre formatering av skrift eller celler, samt velge mellom ulike tall- og tekstformater for cellene.

Du dobbelttrykker på en celle for å endre innholdet. Skal du legge inn funksjoner (formler) får du i motsetning til med Numbers og Excel ikke noe som helst hjelp. Du kan taste inn et =-tegn og skrive inn funksjoner manuelt, men du kan ikke velge fra en liste med funksjoner. Ikke en gang en autosummeringsfunksjon har Google klart å få på plass, her må du gjør absolutt alt manuelt.

Google Sheets håndterte avanserte regneark svært dårlig. Mye av formateringen forsvant, avanserte formler ga bare meldingen #error i de aktuelle cellene, og diagrammer kunne ikke vises i det hele tatt. Google Sheets har bare de aller mest grunnleggende funksjonene, og mangler ting vi tar som en selvfølge i regneark – som for eksempel støtte for diagrammer. Du skal altså ha rimelig enkle behov hvis du skal velge Google Sheets fremfor ett av de to andre regnearkene.

Last ned Google Docs »
Last ned Google Sheets »

annonse