Tek.no

Guide

10 ting å tenke på når du bruker Apple Watch for første gang

Niklas Plikk, Tek.no
9 Okt 2015 05:30

I dag ble Apples smartklokke endelig tilgjengelig for norske brukere - nesten seks måneder etter den først ble sluppet i USA. Versjonen du kan kjøpe er imidlertid bedre enn for seks måneder siden, hovedsakelig på grunn av den nye programvaren Watch OS 2.

Operativsystemet har fått flere forbedringer. Siri er nå tilgjengelig på norsk, apper kan kjøre selvstendig på klokken slik at de reagerer langt raskere, og ytelsen sies også å ha blitt enda bedre.

Dette har gjort at vi kalte Apple en overraskende god smartklokke i testen vår, selv om den hadde noen mangler:

Les vår test av Apple Watch her »

Hvis du nå har kjøpt din helt egen Apple Watch og lurer på hvordan i all verden du setter den opp og hvilke ting du bør sjekke ut først, har vi guiden for deg. Følg med nedover, så tar vi en titt på hvordan du setter opp klokken, og hva du bør prøve deg på først.

Steg 1: Lad klokken

Det er ingen hemmelighet at batteriet er ett av ankepunktene ved alle smartklokker, og Apple Watch er like hardt rammet som konkurrentene. Du er heldig om den overlever i et døgn før den må lades, og det er like greit å bli vant med prosedyren umiddelbart.

Finn fram den medfølgende ladekabelen, plugg den i og lad smartklokken din helt opp. Imens kan du prøve å pugge de neste stegene i guiden, slik at du kommer fortere igang så fort klokken er ferdigladet.

Steg 2: Koble klokken til iPhonen din

Apple Watch klarer ikke å operere på egen hånd, og er avhengig at du har med deg iPhonen din hvor enn du går. Derfor er du nødt til å «pare» de to enhetene sammen den aller første gangen du bruker klokken.

Første gangen du skrur på klokken vil du få opp spørsmål hvilket språk du vil bruke på klokken. Dette valget bestemmer også hvilket språk Siri vil adlyde. Så fort du har valgt ditt foretrukne språk, vil du bli bedt om å pare klokken med telefonen din. Den letteste måten å gjøre dette på er å åpne Apple Watch-appen på telefonen din, og si at du vil koble til en klokke.

Du får opp et kameravindu, som du helt enkelt retter mot klokken. Et par sekunder senere er koblingen gjort. Hvis prosessen mot formodning ikke fungerer, kan du pare dem ved å skrive inn en unik sekssifret kode på begge enhetene.


Steg 3: Gå igjennom ørten installasjonsvinduer

Nå begynner moroa. Etter at klokken har blitt gjenkjent av telefonen kan du begynne å fikle med innstillingene som avgjør hvordan klokken skal fungere. Hvilken hånd skal den være på? Hvilken Apple ID skal den synkronisere apper med? Vil du sende diagnostikk til Apple? Alt dette er ganske greit å svare på.

Til slutt kommer også spørsmålet: Vil du sette opp en låskode til klokken? Svaret er ja.

Det kan virke irriterende å ha en låskode på klokken din, men heldigvis er det noe du nesten aldri trenger å taste inn.

Låsen vil aldri aktiveres så lenge du beholder klokken på armen din. Det er bare når du tar klokken av deg at låsen aktiveres, slik at ingen andre skal kunne få tilgang til innholdet på klokken. Setter du klokken tilbake på armen, vil du måtte skrive inn koden én gang til.

Hvis du huker av for at du vil kunne låse opp Apple Watch med iPhonen din, vil klokken automatisk låses opp hvis du låser opp telefonen.

Steg 4: Velg appene dine

Det siste steget i Apple Watch-paringen er å velge hvilke apper du vil installere.

Nesten ingen av disse appene blir installert på klokken, men lagres i stedet på telefonen din. Med Watch OS 2 vil imidlertid apper kunne installeres direkte på klokken slik at de reagerer raskere, men foreløpig er utvalget av disse appene veldig tynt.

Du får opp to valg: «Installer alle» eller «Velg senere».

Trykker du på førstnevnte vil du automatisk installere Apple Watch-variantene av appene du allerede har på iPhonen din, slik som Uber, Feedly, Evernote og Endomondo. Du kan også velge å håndplukke appene du vil ha på klokken i etterkant, via Apple Watch-appen på iPhonen din.

Vi valgte å installere alle, for å forsikre oss om at vi ikke gikk glipp av noen apper i etterkant.

Steg 5: Vent

Nå som du har gått igjennom hele prosessen på iPhonen din, tar det en stund for Apple Watchen å prosessere all informasjonen, og installere de riktige appene og filene. Det vil ta rundt fem minutter før klokken er klar for bruk.

Steg 6: Velg hvilken urskive du vil bruke

Hurra, du kan endelig bruke klokken din!

Det første du vil se når Apple Watchen er klar for bruk er naturligvis urskiven. Klokken har en rekke urskiver du kan velge mellom, og de aller fleste av dem kan justeres for å tilpasse seg smaken din. For å bytte til en annen urskive trenger du bare å dytte hardt på den aktive urskiven, slik at den forsvinner litt bakover. Såkalt «force touch», som støttes av et par andre apper på klokken.

Sveip til sidene for å finne en urskive du liker. Hvis de kan tilpasses vil du se at det dukker opp en «tilpass»-knapp under. Hva du kan tilpasse varierer fra urskive til urskive. Når du har funnet urskiven du liker, kan du trykke «tilpass».

For å velge hvilken del av urskiven du vil tilpasse, sveiper du til siden. for å endre delen du har valgt skroller du med den digitale kronen på siden av klokken. Når du er ferdig trykker du på urskiven igjen.

Steg 7: Prøv din første app, og sett opp aktivitetsappen

Nå som urskiven er på plass og du har synkronisert appene dine over til klokken, har du drøssevis av ting å sjekke ut. Men før du hopper til dine egne apper, bør du aktivere den innebygde aktivitetsappen. Dette er trolig den applikasjonen Apple har skrytt mest av, og består helt enkelt av tre ringer som holder følge med på hvor mye du beveger deg, hvor mye du holder deg oppreist, og hvor mye du trener.

For å finne appen trykker du på den digitale kronen på siden av klokken, helt til du kommer til app-oversikten. Dette kan kreve opptil tre trykk, avhengig av hvor i menyene du er. Ikke hold knappen inne - da får du fram Siri, og ikke dobbeltrykk - da kommer du til den forrige appen du bruke.

Sveip rundt i app-oversikten med fingeren din til du finner ikonet med tre sirkler i forskjellige farger. Den er sansynligvis nært midten av appene dine. Trykk på ikonet for å åpne aktivitetsappen.

Appen krever at du forteller litt om deg selv, slik som kjønn, alder og vekt. Du blir også spurt om hvor aktiv du er, og hvor mange kalorier du vil forbrenne i løpet av en dag. For de aller fleste, oss inkludert, er det ikke så enkelt å vite hvor mye man skal forbrenne hver dag, så vi siktet oss inn på «moderat» mengde, som tydeligvis betyr 640 kalorier.

Når du har ført inn all informasjon appen trenger, vil sirklene aktiveres. Vips har du en treningsapp som følger med på hva du gjør, og sier ifra når du begynner å bli litt for lat.

Steg 8: Legg inn kontakter

Det neste du kan sette opp er kontaktene dine, slik at du enkelt kan sende meldinger til dine nærmeste venner. Du får opp kontaktene dine ved å trykke på den flate knappen på siden av klokken. Klokken er synkronisert med telefonen din, og appen prioriterer favoritt-kontaktene dine på første siden.

Du skroller mellom dem med den digitale kronen, og du legger til en ny kontakt ved å finne en tom plass i sirkelen, og trykker pluss-tegnet i midten.

Steg 9: Sett opp varslinger

Varslinger er en av de viktigste delene av Apple Watch-opplevelsen. Smartklokken skal jo være en forlengelse av telefonen din, og bare gi deg de viktigste varslingene i form av rolige vibrasjoner på armen. Slik er det imidlertid bare hvis du setter opp varslingene riktig, og bare de viktigste varslingene slipper igjennom .

Dette gjøres via Apple Watch-appen på telefonen din.

På stort sett alle varslinger har du to valg: «Gjør som iPhone», eller tilpasset. Her er det lurt å prøve seg litt fram, og se hva du er komfortabel med. Vi endte opp med å skru av varslinger for e-post til klokken, fordi det kommer altfor mange av dem. Viktige beskjeder mellom kollegaer blir som oftest gjort via lynmeldingstjenester uansett, og de kan man la klokken varsle om.

Steg 10: Velg hvilke «Overblikk»-apper du skal ha

En siste ting du bør sette opp på klokken er hvilke apper du vil ha i «Overblikk»-karusellen. Dette er altså listen av småskjermer du får opp hvis du skroller opp fra urklokken. Det engelske navnet på funksjonen, Glances, er egentlig mer beskrivende, ettersom man får sniktitte litt på noen apper og detaljer.

For å slette eller legge til apper i Overblikk-karusellen, er du nødt til å åpne Apple Watch-appen på iPhonen din. Gå til «Overblikk», og trykk redigér.

Da kan du velge rekkefølge på appene, slette de du ikke vil ha (Aksjer, vi ser på deg!), og legge til andre apper du vil ha lett tilgjengelig. Her la vi blant annet til påminnelsesappen Clear, slik at vi enkelt får fram handlelisten vår når vi er på butikken.

Slik ser «Oversikt»-appene ut.

Prøv deg fram

Det er fortsatt mange ting du kan gjøre med en Apple Watch, og mye som ikke fikk plass i vårt oppstartsguide. Det begynner blant annet å dukke opp ganske mange spennende apper som benytter seg av den lille klokkeskjermen, og mange gode tips å forholde seg til. Vi snakket med to kollegaer som har brukt klokken i flere måneder, og som har mange tips å komme med:

Her er de beste Apple Watch-tipsene »

Les også
Her er verdens første klokke med EKG-funksjon
annonse

Les også