Til hovedinnhold

Dette er augmented reality

Det siste året har det dukket opp "ny" greie som det virkelig begynner å bli litt opperksomhet rundt - augmented reality, eller utvidet virkelighet som det gjerne oversettes til. (I denne artikkelen vil likevel bruke bokstavforkortelsen AR.)
Enkelt forklart kan vi si at AR kombinerer i sanntid den ekte verden med generert grafikk og/eller lyd. Poenget med disse datagenererte elementene er å utvide eller forbedre virkeligheten ved å kunne legge til ekstrainformasjon.
For å få til dette er det behov for forskjellig maskinvare. Hovedkomponentene for AR er display (skjerm), sporingsenheter (som for eksempel kamera, kompass, GPS, akselerometer, sensorer), inndataenheter og en datamaskin som får disse enhetene til å spille på lag.
Hvor eksotisk det enn høres ut har du nok vært borti dette før, i det minste dersom du har spilt litt dataspill. Førstepersons skytespill simulerer nemlig ofte AR ved å gi spillpersonen hjelm eller briller som viser elementer som kompassretning, informasjon om objektiver, ammunisjon og så videre. I AR kalles dette et head-mounted display eller HMD. En annen variant av simulert AR i spill finner vi i flysimulatorer, som gjerne har et head-up display (HUD).

Men mens de færreste av oss har HMD eller jagerfly er det likevel gode muligheter for å teste ut AR i det virkelige livet. Maskinvaren som skal til for et skikkelig AR-system - skjerm, kamera, akselerometre, GPS og kompass - finner vi nemlig i flere moderne mobiltelefoner, og dette er grunnen til at AR nå begynner å finne veien til de store massene.

Det er ingen tvil om at AR fremdeles er på bleiestadiet, men har potensiale for en rivende utvikling de neste årene. Og det er altså mulig å teste ut dette selv. Under har vi dratt frem fem eksempler på hvordan du selv kan få litt AR i hverdagen, da litt avhengig av hva du selv sitter på av utstyr.

PC og webkamera - reklame

Alt du trenger for å komme i gang er et webkamera og litt oppegående datamaskin, som er noe de fleste har i dag. AR-opplevelsen her går på å holde et symbol opp mot et webkamera. Programvare på datamaskinen kjenner igjen symbolet og tegner et 3D-bilde oppå dette.
Et godt og passe nerdete eksempel på dette finnes for trekkies. Ved å legge frem et visst symbol foran webkameraet dukker det opp en trailerkarusell på dataskjermen. Du kan forresten gjøre hele sulamitten selv, bare gå til denne siden.


Ulempen med dette systemet per i dag er at det ikke akkurat er en engangsinstallering vi snakker om. Det finnes forskjellig programvare, og i tillegg til plugins for nettleseren må også gjerne 3D-modeller lastes ned og installeres lokalt. Når vi i tillegg selv må skrive ut eller tegne symbolene gjør det prosessen lite spontan og uegnet for annonsører - enn så lenge.
Når det er sagt kan også Adobe Flash brukes, noe som de fleste har installert fra før. Denne er et eksempel på dette. To andre som krever installering igjen er disse fra Mini og BMW.
PC og webkamera - musikkvideo
Ved å bruke samme teknikk som over har gruppa Lost Valentinos lagd noen spillende og syngende figurer av seg selv, i hva de selv  kaller et Augmented Reality Music Video Project. Dette har gitt teknologiinteresserte fans muligheten til å kunne bruke forskjellige symboler for å snekre sammen sine egne musikkvideoer. Noen av de innsendte resultatene kan skues på gruppas hjemmesider.

PC og webkamera - spill

Noen går rundt med en hemmelig drøm om å være monster for en dag - eller i det minste en gigantisk badeand. Om du er i denne kategorien bør du ta turen innom Rubberduckzilla med sine fire minispill. Ved å for eksempel feste symbolet i panna kan du herje Tokyo. Sjekk ut videoen under - og glem heller ikke opplæringsvideoen på selve nettsiden.
Mobiltelefon - Wikitude
Heldigvis finnes det noe mer matnyttig enn kun reklame og moro, for i AR er som nevnt også en realitet i mobilverdenen. Og Wikitude, som ble lansert høsten 2008, var programmet som virkelig sørget for at AR ble lagt merke til av mobilfolk og -utviklere.
Wikitude er en såkalt "World Browser" integrert med Wikipedia. Programmet lokaliserer deg og henter relevante Wikipedia-oppføringer fra stedet du befinner deg. Om du da for eksempel peker på en severdighet med mobiltelefonens kamera, vil du kunne se ytterligere informasjon om denne. Når du snur deg rundt, vil du kunne se hvilke andre steder i nærheten som er interessante nok til at det finnes en Wikipedia-artikkel om dem.


Programmet var opprinnelig kun for Android-telefoner, men har også funnet veien til noen Symbian-modeller og iPhone 3GS. Les mer på www.wikitude.org.

Mobiltelefon - Gule Sider Live

Wikitude er på ingen måte alene. Leter du litt rundt er det en nå en liten haug lignende programmer som alle gir deg en smakebit av AR på mobilen. Som et norsk innslag har vi Gule Sider Live, som har en AR-modus dersom du bruker den med en iPhone 3GS (dette er per i dag den eneste iPhonen med kompass). Ved å vende telefonen horisontalt vises søkeresultatene rett på skjermen. Sjekk videoen under for en demonstrasjon.
Føl deg forresten fri til å anbefale gode AR-apps eller andre ting i diskusjonstråden.

annonse