Til hovedinnhold
Guide10 programmer som rapper multimedia

Nettbransjen hater disse filmtyvene

Dette er programmene som lar deg laste ned multimediafiler i en fei.

Bilder

For å bruke tjenester som Youtube for å se favorittfilmen, eller Picasa for å se favorittalbumet til kameraten din, må du være på koblet til internett. Ville det ikke vært kjekt om filmsnuttene eller bildene lå lagret lokalt på din maskin?

Her finner du ti kule verktøy som kan brukes til å laste ned multimediainnhold fra nettet. Det dreier seg i utgangspunktet av nedlasting av bilder og videoer, men enkelte av verktøyene vil også kunne laste ned andre typer filer.

Velg verktøyene med omhu

Mange slike verktøy er gratis, men ikke alle er bare fryd og gammen. Det finnes programmer som installerer flere funksjoner enn du kanskje setter pris på. Dette kan du i mange tilfeller velge under installasjonen av de aktuelle programmene, eller fjerne uønskede elementer i etterkant, men ikke alltid.

Enkelte programmer går litt lenger enn andre ved å installere uønskede funksjoner. Vi ønsker spesielt å advare mot programmet Youtube Downloader som gjør flere endringer, og det til tross for at du eventuelt sier nei til dette under installasjon.

Vi ønsker i tillegg å gjøre våre lesere oppmerksomme på at enkelte multimediafiler som eventuelt lastes ned kan være beskyttet av opphavsretten. Dette er nærmere beskrevet i åndsverkloven.

Til slutt kan vi si at i enkelte tilfeller vil nedlasting ikke virke med slike programmer. Det kan være ulike grunner til dette, for eksempel at et aktuelt nettsted ikke støttes akkurat når du prøver. Du kan da eventuelt prøve nedlasting på et senere tidspunkt.

Du kan også laste ned leksikonet Wikipedia i sin helhet, eller deler av det
Detaljene rundt dette finner du i vår Wikipedia-guide

Bilder

Vi starter oppsummeringen med programmer som kan brukes til å laste ned flere bilder samtidig fra gallerier på web.

1. Bulk Image Downloader

Bulkimagedownloader.com er et program som gjør det mulig å laste ned bilder fra webgallerier. Programmet er i utgangspunktet ikke gratis, det koster 19,95 USD, men kan lastes ned og brukes gratis i 30 dager. Etter denne perioden vil programmet fortsatt kunne brukes, men det får redusert funksjonalitet.

Bildene lastes ned både som miniatyrbilder og bilder i full størrelse, så lenge det aktuelle nettstedet tillater dette. Det kan også brukes til å kopiere eventuell informasjon som er skrevet sammen med de nedlastede bildene.

Kopier nettadressen (URL-en) til bildene du skal laste ned, inn i programmet, og spesifiser mappen som bildene skal lastes ned til. Det vil også dukke opp et lite ikon like over «system tray» i Windows, det vil si nederst til høyre i skjermbildet. Du kan dra nettadressen fra nettleseren til dette ikonet, og programmet vil da automatisk konfigureres med denne adressen.

Tjenesten er integrert i en utvidelse som støtter Internet Explorer, Firefox, Opera og Chrome.

2. WebRipper

WebRipper er et program som laster ned multimediafiler fra nettsider, og er ganske enkelt å bruke. Du kan laste ned programmet fra calluna-software.com. Når du har kjørt programmet kan du sette i gang nedlastingen ved å starte en såkalt «job-wizard» via menyknappen «Create a new job» øverst til venstre i programvinduet.

Du får da opp et vindu hvor du kan spesifisere nettadresse (URL), og trykker deretter på «Next». I neste vindu kan du velge hva slags filer som skal lastes ned, og trykker videre på «Next». Du får opp flere vinduer som gir deg muligheten for nærmere konfigurasjon av nedlastingen, og du kan til slutt trykker på «Start»-knappen. Filene blir nedlastet i mappen Programfiler, SamsonSoft, WebRipper, downloadet_items.

Video

Her finner du liste over noen programmer som kan brukes til å laste ned videoer fra for eksempel Youtube.com.

3. Offliberty

Offliberty.com er en av de enkleste tjenestene for nedlasting av multimediainnhold.

Du kopierer bare en aktuell nettadresse (URL) til offliberty.com-nettstedet, og trykker på OFF-knappen. Du vil da få muligheten til å laste ned innholdet, dersom det faktisk er nedlastbart. Du kan høyreklikke på en lenke som dukker opp på siden, og laste ned den bestemte videoen som en flv-fil (Flash-video), og denne kan så spilles av i et multimediaprogram som støtter flv-filer.

4. Video DownloadHelper

Video DownloadHelper gjør nedlasting av Youtube-videoer kjempeenkel, dersom du bruker Firefox. Dette er en Firefox-utvidelse som gjør at det dukker opp en lenke ved siden av navnet på videoen på Youtube-siden til den aktuelle videoen. Det er bare å klikke på lenken, og nedlastingen startes automatisk.

5. 4k Video Downloader

4k Video Downloader er et program som er basert på åpen kildekode, og som støtter Windows, Linux og Mac. Det kan brukes til å laste ned lyd og video fra YouTube.

Du kopierer adressen (URL-en) til videoen, og limer den inn i 4k Video Downloader-programmet via «Paste url»-knappen. Du kan deretter velge kvaliteren på den aktuelle videoen, og sette i gang nedlastingen.

6. Orbit Downloader

Orbit Downloader er et program som kan brukes til å laste ned video, musikk og streamet multimedia fra nettsteder som Myspace, YouTube, Immem, Pandora og Rapidshare. Programmet støtter Windows NT, 2000, XP, Vista, Server 2003 og Windows 7. Det skal blant annet støtte Internet Explorer, FireFox og Opera. Nettleseren får en ekstra GetIt-knapp som gir enkel mulighet til å nedlaste videoer som besøkes.

Før du eventuelt velger å ta i bruk dette programmet, bør du være klar over at det installerer mer enn du kanskje setter pris på. For det første så endrer programmet din startside i nettleseren, dersom du ikke fjerner en hake ved dette valget under installasjonen. Videre bør du under installasjonen velge «ikke installer Driverscanner 2011» når du får spørsmål om dette.

Du kan starte nedlastingen ved å kjøre programmet og åpne et vindu via menyvalget «New», da kan du legge inn nettadresse (URL) som skal lastes ned fra, og en lokal mappe som skal lastes ned til.

Det meldes om problemer for dem som bruker Orbit Downloader samtidig med sikkerhetsprgrammet Kaspersky 2011. Berørte brukere finner tips på denne siden.

7. Freemake Youtube Video Downloader

Freemake Youtube Video Downloader er et gratis program som kan brukes til å laste ned video fra YouTube, Facebook, Megavideo, MTV, Vimeo, Tubeplus, og flere nettsteder. Programmet kan også brukes til å konvertere videoene til filformater som AVI, MKV, MP3, iPhone, iPod, PSP og Android.

Du vil under installasjonen få muligheten til å installere tilleggsprogrammer for Firefox og/eller Chrome.

Selve programmet er enkelt å bruke, du bare kopierer nettadressen til en video, og limer den inn i et vindu som dukker opp når du trykker på en Paste URL-knapp i programmet. Her kan du også justere kvaliteten på den nedlastede videoen.

8. Miro

Miro er annerledes en mange av de andre programmene som er omtalt i denne oversikten, i den forstand at det er et «alt-i-ett»-multimediaprogram, det vil si det kan brukes til å både laste ned, spille av videoer og organisere filene. Programmet støtter både Windows, Mac og Linux.

Miro har en mappestruktur i venstre marg som gir god oversikt over mulighetene. Videre kan Miro brukes til å konvertere mellom forskjellige filtyper.

9. DVDVideoSoft Free Studio

DVDVideoSoft Free Studio kan brukes til å laste ned og konvertere videoer, også for enheter som iPod og iPhone. Programmet har inkluderer andre funksjoner som brenne-og rippefunksjon, og har et lekkert brukergrensesnitt.

Vær oppmerksom på at programmet vil installere en Ask-verktøylinje, definere Ask som standard søkemotor, og sette Ask som startside i nettleseren din, dersom ikke dette er valgt bort under installasjonen.

10. Wondershare Free YouTube Downloader

Wondershare Free YouTube Downloader er et enkelt verktøy for nedlasting av Youtube-videoer. Det støtter Windows XP, Vista og Windows 7, og Mac.

Du kan kopiere nettadressen til en Youtube-video, og lime den inn via Add URL i menyen.

annonse