Guide10 programmer som rapper multimedia

Nettbransjen hater disse filmtyvene

Dette er programmene som lar deg laste ned multimediafiler i en fei.

Bilder

For å bruke tjenester som Youtube for å se favorittfilmen, eller Picasa for å se favorittalbumet til kameraten din, må du være på koblet til internett. Ville det ikke vært kjekt om filmsnuttene eller bildene lå lagret lokalt på din maskin?

Her finner du ti kule verktøy som kan brukes til å laste ned multimediainnhold fra nettet. Det dreier seg i utgangspunktet av nedlasting av bilder og videoer, men enkelte av verktøyene vil også kunne laste ned andre typer filer.

Velg verktøyene med omhu

Mange slike verktøy er gratis, men ikke alle er bare fryd og gammen. Det finnes programmer som installerer flere funksjoner enn du kanskje setter pris på. Dette kan du i mange tilfeller velge under installasjonen av de aktuelle programmene, eller fjerne uønskede elementer i etterkant, men ikke alltid.

Enkelte programmer går litt lenger enn andre ved å installere uønskede funksjoner. Vi ønsker spesielt å advare mot programmet Youtube Downloader som gjør flere endringer, og det til tross for at du eventuelt sier nei til dette under installasjon.

Vi ønsker i tillegg å gjøre våre lesere oppmerksomme på at enkelte multimediafiler som eventuelt lastes ned kan være beskyttet av opphavsretten. Dette er nærmere beskrevet i åndsverkloven.

Til slutt kan vi si at i enkelte tilfeller vil nedlasting ikke virke med slike programmer. Det kan være ulike grunner til dette, for eksempel at et aktuelt nettsted ikke støttes akkurat når du prøver. Du kan da eventuelt prøve nedlasting på et senere tidspunkt.

Du kan også laste ned leksikonet Wikipedia i sin helhet, eller deler av det
Detaljene rundt dette finner du i vår Wikipedia-guide

Bilder

Vi starter oppsummeringen med programmer som kan brukes til å laste ned flere bilder samtidig fra gallerier på web.

1. Bulk Image Downloader

Bulkimagedownloader.com er et program som gjør det mulig å laste ned bilder fra webgallerier. Programmet er i utgangspunktet ikke gratis, det koster 19,95 USD, men kan lastes ned og brukes gratis i 30 dager. Etter denne perioden vil programmet fortsatt kunne brukes, men det får redusert funksjonalitet.

Bildene lastes ned både som miniatyrbilder og bilder i full størrelse, så lenge det aktuelle nettstedet tillater dette. Det kan også brukes til å kopiere eventuell informasjon som er skrevet sammen med de nedlastede bildene.

Kopier nettadressen (URL-en) til bildene du skal laste ned, inn i programmet, og spesifiser mappen som bildene skal lastes ned til. Det vil også dukke opp et lite ikon like over «system tray» i Windows, det vil si nederst til høyre i skjermbildet. Du kan dra nettadressen fra nettleseren til dette ikonet, og programmet vil da automatisk konfigureres med denne adressen.

Tjenesten er integrert i en utvidelse som støtter Internet Explorer, Firefox, Opera og Chrome.

2. WebRipper

WebRipper er et program som laster ned multimediafiler fra nettsider, og er ganske enkelt å bruke. Du kan laste ned programmet fra calluna-software.com. Når du har kjørt programmet kan du sette i gang nedlastingen ved å starte en såkalt «job-wizard» via menyknappen «Create a new job» øverst til venstre i programvinduet.

Du får da opp et vindu hvor du kan spesifisere nettadresse (URL), og trykker deretter på «Next». I neste vindu kan du velge hva slags filer som skal lastes ned, og trykker videre på «Next». Du får opp flere vinduer som gir deg muligheten for nærmere konfigurasjon av nedlastingen, og du kan til slutt trykker på «Start»-knappen. Filene blir nedlastet i mappen Programfiler, SamsonSoft, WebRipper, downloadet_items.