Til hovedinnhold

Bruk apper til personlig utvikling

På tide med en dose selvrealisering? Bruk mobilen som hjelpemiddel!

Vi kan alle bli bedre på ett eller annet. Evnen til å lære og tilegne seg ny kunnskap og ny informasjon er noe av det som gir livet mening, men akkurat det er det fort gjort å glemme i en travel hverdag.

For å oppnå alt det du ønsker å oppnå, må du ha fokus, selvtillit og klare målsetninger. Har du en smartmobil har du heldigvis også et verdifult hjelpemiddel på veien mot en bedre morgendag.

Ingen fasitsvar

Ifølge Maslows behovspyramide er selvrealisering selve kronen på verket.

Det første du antageligvis bør gjøre er å finne ut hva du ønsker å forbedre ved deg selv. Kanskje du vil lære nok spansk eller fransk til å bli forstått på ferieturen neste sommer? Ta førerkort? Spise sunnere? Trene mer? Slutte å snuse? Få bedre selvtillit? Øke konsentrasjon og fokus? Gjøre det bedre på skolen? Bli flinkere til å holde presentasjoner? Få ny jobb? Sove bedre om natten? Lære deg avslapningsteknikker? Mane frem inspirasjon og motivasjon når du trenger det mest? Huske navnet på alle du hilser på? Tjene mer penger? Dyrke kreativiteten din? Tolke kroppsspråk og mikrouttrykk? Lære nye kokkekunster? Bli bedre organisert? Mer produktiv? Listen er endeløs, og det samme gjelder listen over apper som kan være til hjelp.

Når du vet hva du kan tenke deg å forbedre kan du lete i applikasjonsbutikkene etter egnede apper. Det finnes også en lang, lang rekke podcaster og lydbøker som kan styre deg på rett kurs og motivere deg. De fleste er dog på engelsk.

Vi har ingen fasitsvar for hva som vil virke for deg, men med en smartmobil har du alle muligheter til selv å finne noe som virker.

Les også: Lærer'n din skulle bare visst...

Notat-app til alle målene dine

Et helt grunnleggende tips er å ha en notat-app til å notere ned alle målene dine. Ifølge den britiske selvhjelpsforfatteren Tony Wrighton bør du skrive ut målene dine som om du allerede har fullført dem, og sette en dato. For eksempel: "BSU-kontoen min bikker 150 000 kroner 1. januar, 2015". Da vil du etter sigende jobbe underbevisst mot dette målet fordi hjernen din har akseptert at målet er oppnåelig. Wrighton har for øvrig en rekke lydbøker til salgs i iTunes, samt en svært glorete og lite attraktiv iPhone-app.

Getting Things Done (GTD)-forfatter David Allen sier at målene bør være "minst 51 prosent oppnåelige" for at du skal sette dem på listen over målsetninger. Han sier også at du gjerne kan ha 40-50 mål, så lenge du ser igjennom alle sammen en gang i blant og vurderer hvilke som fortsatt er aktuelle. Felles for alle anerkjente "selvhjelpsguruer" er derimot at de understreker viktigheten med å skrive ned målene. Dette kan enten gjøres med en notatblokk eller notatbok, men i vår digitale hverdag kan en notat-app være mer effektivt for mange av oss. Da har du også målene dine lett tilgjengelig hele tiden.

Notat-apper finnes det mange av. Vi løfter ofte frem publikumsfavoritten Evernote, som finnes til alle mobilplattformer. Det positive med denne er at den er enkel i bruk, og du har tilgang både på mobil, nettbrett og PC fordi alt lagres i skyen.

Les også: Test av Evernote-appen

Det finnes imidlertid andre notat-apper som kanskje er like bra som Evernote, og som muligens er mer logiske for akkurat deg. Astrid Task til Android og iPhone er for eksempel en bra notat-app. Ellers kan vi for eksempel nevne den spesielle notat-appen Clear til iPhone. Synes du ingen av disse passer for deg, kan du trøste deg med at det finnes haugevis av alternativer i samtlige applikasjonsbutikker.

Se nyttige videoer på mobilen

Det ser bra ut. Det høres bra ut. Det føles bra. Hva pleier du å si? Noen responderer best på noe de ser, andre på det de hører, mens andre igjen fokuserer på hvordan noe oppleves rent emosjonelt. Lydbøker og podcaster kan gi god effekt for deg som har lett for å huske musikktekster eller er musikalsk. Hvis du har lettere for å lære med visuelle hjelpemidler kan derimot videoer være mer effektivt.

Videoer finner du naturligvis på YouTube, og da er det bare å søke etter akkurat det du ønsker å forbedre. Dette kan for eksempel være kroppsspråktips med Allan Pease eller Italiensk-kurs med Consuela fra ItalianPod101.com. Har du alltid drømt om å klare en baklengs salto finnes det instruksjonsvideoer for dette og veldig mye annet også, for eksempel presentasjonsteknikker, nye kokkekunster, eller metoder for å knyte en Double Windsor.

  • YouTube-appen er som oftest forhåndsinstallert på iPhone og Android-telefoner. Windows Phone-brukere bør laste ned appen Metro Tube.

YouTube er imidlertid fylt med mye useriøst innhold, så du må gjøre sorteringen selv. Det finnes derimot en annen videotjeneste som er veldig populær og som byr på videoer med mye forskjellig, men lærerikt, innhold. Tjenesten heter TED.

Videoinnhold er også veldig godt egnet for nettbrett hvis du har det.

Finn de riktige appene

Hvis du først har klatret til topps på Maslows behovspyramide og er klar for en dose selvrealisering eller selvutvikling, er det som nevnt avgjørende å finne ut hva du ønsker å forbedre ved deg selv. Du har sikkert hørt klisjeen om at det "finnes en app for alt," og det stemmer skremmende bra når det gjelder apper som kan brukes til selvrealisering. Cluet er å finne de riktige appene til formålet.

Hvis du for eksempel har begynt på en slankekur kan du bruke en vekt-app som Droid Weight til Android til å holde styr på målingene. Kanskje du foretrekker iPhone-appen til Jillian Michaels fra TV-showet Slankekrigen i stedet? Ellers finnes det haugevis av andre treningsapper og slankeapper som kanskje virker mye bedre for deg. For noen vil en app som Næringsinnhold til Android, hvor du kan slå opp næringsinnholdet i vanlige matvarer, være mer effektivt enn det meste annet.

Vil du lære deg å lese mikrouttrykk? iPhone-appen Micro-Expression Trainer til 28 kroner går ut på at du skal gjette hva slags uttrykk du ser på forskjellige animerte ansikter. Denne appen er kanskje litt dyr i forhold til det du får tilbake, men vi tviler ikke på at det kan være noe å hente her for noen. Til Android finnes denne tilsvarende appen. Body Language (iPhone) til 7 kroner går ut på noe av det samme, bare med kroppsspråk.

Tilsvarende eksempler og apper finner du ganske lett i applikasjonsbutikkene.

Dyrk dine interesser

Apper som kan lære deg fremmedspråk finnes det veldig mange av. Det samme gjelder Yoga, meditasjon og avslapningsteknikker. Og mat-apper. Disse tre gruppene er gjengangere i applikasjonsbutikkene.

Vil du øke produktiviteten din finnes det mengder av apper som kan brukes med forskjellige tidsstyringsfilosofier, deriblant svindyre – men nyttige – Omnifocus til iPhone. Vil du slutte å røyke kan du prøve LHL-appen Røyeslutt (Android/iOS). Vil du bli en vinkjenner kan du laste ned Vivino til Android eller iPhone.

Det er vanskelig å gi mer spesifikke råd enn dette, for alt avhenger jo av hva du interesserer deg for, og hva du ønsker å forbedre. Poenget er at hvis du har en smartmobil, så har du alle muligheter til å finne de rette appene, lydbøkene, podcastene eller e-bøkene som kan hjelpe deg til å oppnå dine mål. Ta opp smartmobilen din nå og klikk deg inn i applikasjonsbutikken. Utforsk mulighetene, og sett i gang øyeblikkelig.

"Den som har begynt er halvferdig." - Homer.

Les også:

Mer om
annonse