Til hovedinnhold

Guide: Kontorprogrammer

Introduksjon

Har du behov for et tekstbehandlingsprogram eller et regneark? Eller kanskje et presentasjonsprogram, tegneprogram, databaseprogram eller en kalender?

I denne guiden får du oversikt over forskjellige kontorprogrammer. Vi kommer til å presentere både programmer som kan installeres på en datamaskin og tjenester som er tilgjengelig på Internett – nettbaserte verktøy. Mange av programmene og tjenestene som omtales er gratis.

Microsoft

Microsoft tilbyr flere produkter som kan brukes på kontoret. Den største er Office, men programvaregiganten tilbyr også Works og nettjenesten docs.com.

Microsoft Office

Den engelske versjonen av Microsoft Office 2010 ble lansert i mai for bedrifte, og i juni for hjemmebrkere. Den norske språkversjonen var klar i juli.

Office 2010 tilbyr blant annet statusoppdateringer fra nettsamfunn som Facebook og Twitter direkte i Outlook. I tillegg har programmet også fått flere nye avanserte epost- og kalenderfunksjoner. Office Webapps er en gratis nettleserversjon av Word, Powerpoint; Excel og Onenote, for å utføre arbeidsoppgaver, selv når ikke en PC med fullversjon er tilgjengelig.

Office 2010 består av følgende programpakker:

 • Office Home and Student: Word, Excel, Powerpoint og Onenote.
 • Office Home and Business: Word, Excel, Powerpoint, Outlook og Onenote.
 • Office Standard (tilgjengelig via volumlisens): Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Onenote og Publisher.
 • Office Professional: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Access og Publisher
 • Office Professional Academic: Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Onenote, Publisher, Access
 • Office Professional Plus (tilgjengelig via volumlisens): Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Onenote, Publisher, Access, Infopath, SharePoint Workspace, Communicator.
 • Office Starter har redusert funksjonalitet. kun tilgjengelig forhåndsinstallert fra noen PC-leverandører: Word Starter og Excel Starter.

Følgende programmer kommer med de forskjellige Office 2010 pakkene:

Les mer om Microsoft Office 2010 på office.microsoft.com.

Prisen for "Office Home and Student" ligger på rundt 717 NOK for engelsk språkversjon, og 747 NOK for norsk språkversjon. Se vår prisguide for å se hvor du kan kjøpe pakken rimeligst.

Office 2010 kan lastes ned og prøves gratis i en periode.

Works

Microsoft Works er en kontorpakke med addressebok, kalender, database, ordbok, Powerpoint-leser og et tekstbehandlingsprogram. Dette er en redusert pakke sammenlignet med Microsoft Office. Kontorpakken er i utgangspunktet ment for små bedrifter og hjemmebrukere, og koster per i dag 39,95 USD. Les mer om Microsofts Works på microsoft.com.

Docs.com

Dette er en nettside som drives av Facebook og Microsoft i fellesskap. Hensikten med nettstedet er å gjøre det enklere for Facebook-brukere å dele Microsoft Office-dokumenter med deres Facebook-venner. Les mer på docs.com.

Openoffice.org

Openoffice.org er en gratis programpakke som er kompatibel med dokumenter fra Microsoft Office. Pakken distribueres under LGPL-lisens, og standard filformat er Opendocument (ODF). Grunnen til navnet på pakken er at utviklerne er blitt tvunget til å bruke navnet Openoffice.org for produktet, fordi navnet "Open Office" er et varemerke som tilhører tredjepart. Openoffice.org er opprinnelig basert på Staroffice, en kontorpakke som nå videreutvikles av selskapet Sun Microsystems som et kommersielt produkt. Kildekoden til Openoffice.org ble frigjort i 2000, og hensikten er å tilby et alternativ til Microsoft Office. Utviklingen av Openoffice.org ble i januar 2010 overtatt av Oracle etter oppkjøp.

Pakken inkluderer følgende programmer:

 • Writer – Et tekstbehandlingprogram som er kompatibelt med Microsoft Word-dokumenter.
 • Impress – Et program for presentasjoner som er kompatibelt med dokumenter fra Microsoft Powerpoint.
 • Math – Et program for matematiske formler.
 • Draw – Et tegneprogram som blant annet støtter bildeformatene BMP, GIF, JPEG, PNG, TIFF og WMF. Draw kan også brukes til å lage Flash-animasjoner.
 • Calc – Et regneark som er kompatibelt med Microsoft Excel-regneark. Kan brukes til å konvertere dokumenter i PDF-format.
 • Base – Et databaseprogram som er kompatibelt med blant annet Microsoft Access og MySQL.

Openoffice.org finnes på en rekke språkversjoner, blant annet bokmål og nynorsk. Last ned den engelske språkversjonen fra openoffice.org. De norske språkversjonene (bokmål eller nynorsk) finner du på no.openoffice.org.

Se også vår test av Openoffice.org fra 2008.

Usikker fremtid

Høsten 2010 bestemte noen av utviklerne til Openoffice.org for å forlate Oracle, og opprette en ny gruppe (The Document Foucndation), og har samtidig lagt ut en forgrening av Openoffice.org (foreløpig tilgjengelig i betaversjon), noe de kaller for Libreoffice. Hensikten med forgreningen er altså å løsrive seg fra Oracle, og gjøre kontorpakken mest mulig uavhengig av enkelte selskaper.

The Document Foundation har invitert Oracle til å bli med i den nye gruppen, og håper Oracle vil donere merkenavnet Openoffice.org til gruppen, men foreløpige meldinger fra Oracle tyder på at selskapet selv ønsker å beholde kontorpakken. Dermed tyder mye på at vi i fremtiden bør laste ned kontorpakken som Libreoffice, i hvert fall dersom vi ønsker en fri og uavhengig utgave, mens Oracle fortsetter utviklingen av Openoffice.org på sin måte. Ifølge Educoo Norge, vil stiftelsen Åpne kontorprogram på norsk, som til nå har finansiert oversettelsen av OpenOffice.org til norsk, gå over til Libreoffice.

Men det er i skrivende stund fortsatt Openoffice.org som gjelder som standard kontorpakke, dette av to grunner:

 • The Document Foundation venter fortsatt på en offisiell avgørelse fra Oracle.
 • Den viktigste grunnen er at Libreoffice foreløpig er tilgjenglig på betaversjon, og bør derfor kun brukes til eventuell testing.

Libreoffice beta finner du på documentfoundation.org (engelsk). En norsk språkversjon er tilgjengelig på educoo.no – i skrivende stund kun tilgjengelig for Linux.

spørsmål/svar siden til gruppen finner du informasjon om The Document Foundation og Libreoffice.

Openoffice.org-varianter

Kontorpakken finnes i flere forskjellige utgaver og varianter som er tilpasset ulike behov. Her er noen av dem:

 • Ooolight er en forenklet utgave av Openoffice.org for voksne brukere. Programmet finnes for både Windows og Mac, og kan lastes ned fra educoo.no.
 • Ooo4kids er en forenklet utgave av Openoffice.org som er tilpasset barn mellom 7 og 12 år. Denne progampakken kan lastes ned fra download.ooo4kids.org
 • Go-oo er en kontorpakke som er basert på Openoffice.org. Denne pakken vil i mange tilfeller være raskere enn Openoffice.org. Go-oo finner du på go-oo.org. Støtter både Windows og Linux.

Andre

Andre kontorprogrammer

Her finner du en oversikt over kontorprogrammer av ulike slag. Vi starter med den nettbaserte tjenesten Google Dokumenter som tilbyr tekstbehandling, regneark og presentasjon. Tjenesten gjør det mulig å opprette dokumenter og få tilgang til disse på ett sted. Dokumentene kan publiseres på blogger eller hjemmesider. Tjenesten er kompatibel med dokumenter som er laget med Microsoft Office.

Dokumenter som opprettes med tjenesten blir i utgangspunktet lagret på Googles tjener, men kan "eksporteres" til den lokale harddisken på en rekke filformater som DOC, ODT, RTF, PDF og TXT.

Andre programmer

Vi har valgt å dele opp andre programmer/pakker i de som er utviklet for henholdsvis Windows, Mac og Linux, men flere av programmene er utviklet for flere plattformer.

Windows

 • IBM Lotus Symphony – tre separate kontorprogrammer kan lastes ned gratis. Basert på eldre Openoffice.org-versjon. Et tekstbehandlingsprogram (Documents), et regneark (Spreadsheets) og et presentasjonsprogram (Presentations). Du finner informasjon og nedlastingslenker på lotus.com. Den finnes også for Mac.
 • Thinkfree – nettbasert tjeneste som gjør det mulig å lese, opprette og redigere dokumenter som er laget med Microsoft Office-programmer. Brukere får 1 GB gratis lagringsplass for sine dokumenter. Les mer på thinkfree.com
 • Inetword Editor – tekstbehandler og webutviklingsverktøy som lagrer dokumentene automatisk på nettbasert lagringsplass. Les mer på inetword.com.
 • Wordperfect Office X5 – kontorpakke rettet mot både hjemmebrukere og bedrifter. Tilbyr tekstbehandling, regneark, presentasjonsprogram og et e-postpropgram. Kombinert PC-program og en nettbasert tjeneste. Kompatibel med Microsoft Office. It's everything you expect in an office suite—for less.
  Standardversjonen av Wordperfect Office X5 har en veiledende pris på 249,99 USD, men pakken finnes også i en prøveversjon som kan lastes ned og prøves gratis i 30 dager. Pakken finnes også en prosessional versjon som inluderer blant annet databaseløsning, og har veiledende pris på 39,99 USD. Les mer om pakkene på corel.com.
 • Kingsoft Office – programpakke med tekstbehandler, regneark og et presentasjonsprogram som er kompatibel med Microsoft Office. Den kan blant annet brukes til å konvertere forskjellige dokumentformater til PDF-format. Pakken koster 39,95 USD, men kan lastes ned og prøves gratis. Les mer på binarynow.com.
 • Expresso – nettbasert verktøy som kan brukes til å lese, redigere og dele Microsoft Excel-filer. En av fordelene med tjenesten er at flere brukere kan jobbe med samme Excel-dokument. Alle endringer blir automatisk lagret og oppdateres til andre brukere som eventuelt jobber med samme dokument. Tjenesten finner du på expressocorp.com. Den koster 15 USD per måned men finnes i flere prisklasser.
 • Notepad++ – gratis tekstbehandlingsprogram som kan sammenlignes med den innebygde Notisblokken i Windows, men er mye mer avansert. Programmet har en rekke funksjoner som gjør livet enklere for de som arbeider med programmering og koding. Du finner programmet på notepad-plus.sourceforge.net.

Mac

 • Iwork – etterfølgeren til Appleworks. Pakken inneholder et tekstebehandlingsprogram, et publiseringsverktøy, et presentasjonsprogram og et regneark. Veiledende pris er 78 USD (rundt 460 NOK), men kan lastes ned og prøves gratis i 30 dager Se vår prisguide for rimeligst pris. Les mer om Iwork på apple.com/iwork.
 • MS Office for Mac – Microsoft kontorpakke for Mac – les mer på microsoft.com/mac og vår dekning av Mac-produkter på hardware.no/mac. Se vår prisguide for rimeligst pris. På studentlisens.no kan du få den rimelig dersom du er student.
 • Bbedit et tekstprogram som er tilrettelagt for forskjellige typer koder, eksempelvis HTML og CSS. Programmet vil kunne fullføre en bestemt kode mens du skriver koden. Programmet koster 125 USD for én lisens, men en testversjon kan lastes ned og prøves gratis i 30 dager. Les mer om programmet på barebones.com.
 • Textwrangler er et gratis tekstprogram fra samme utvikler som Bbedit, men er et godt alternativ, dersom du ønsker gratis tekstprogram for Mac. Programmet finner du på barebones.com.
 • Neooffice – gratis programpakke for Mac med tekstbehandler, regneark, presentasjon og tegneprogram. Basert på Openoffice.org. Les mer på neooffice.org

Linux/Unix

 • Vim – er en utvidet versjon av tekstprogrammet Vi som ble utviklet i 1976, og etter hvert ble standard i mange UNIX- og Linux-distribusjoner. Vim er et tekstprogram som gjerne brukes ved programmering, og er et meget godt program i denne kategorien, men det er såpass annerledes (tekstbaserte kommandoer) enn mange andre tekstprogrammer at det for mange kan være vanskelig å sette seg inn i. Programmet finnes i utgaver for både Unix, Linux, Mac og Windows. Du finner mer informasjon og nedlastingslenker på vim.org.
 • KOffice – gratis kontorpakke for skrivebordsmiljøet KDE og et alternativ til Microsoft Office og Openoffice. Les mer på koffice.org.
 • GNOME Office – gratis kontorpakke for skrivebordsmiljøet GNOME med tekstbehandler, regneark og et program som gir databaseforbindelse. Les mer på gnome.org
annonse