Til hovedinnhold

Utsett dødsdagen til SSD-en

Slik tar du vare på den lille kjappe, men sårbare SSD-en.

Anders Brattensborg Smedsrud

Introduksjon

En SSD er perfekt for alle som ønsker robust lagring med rå hastighet – men den må behandles riktig for å yte godt over tid. Vi gir deg noen stalltips som både øker hastigheten og hjelper deg å unngå at SSD-en din avgår med en tidlig død. Mange av tipsene tilrettelegger for at den skal holde koken lenge, ved å minimere Windows' skrive-operasjoner til SSD-en.

Problem: Levetid og vedlikehold

Spesielt tidlige SSD-modeller var nemlig allergiske mot skrive-operasjoner, og selv om nye enheter tåler skriving mye bedre, ønsker vi fortsatt å være forsiktige da en SSD bare kan skrive og lagre informasjon på seg et visst antall ganger før den blir tregere eller feiler.

Nyere SSD-er har verktøy for optimalisering og vedlikehold. Det er lurt å benytte best mulig av disse, og ved å følge tipsene i denne guiden legger du forholdene godt til rette for at SSD-en din vil få et langt og forhåpentligvis innholdsrikt liv.

Tilkobling og oppsett: Selv om kontakten passer, betyr ikke det at SSD-en er koblet til riktig port på hovedkortet. Vi viser deg rett vei. I tillegg bør du sikre at SSD-en kjører i riktig SATA-modus.

Slå av unødvendige tjenester: Vi slår av flere tjenester som ikke trengs nå som du har en SSD innabords. Flere tjenester gjør også mer vondt enn godt for den, så disse slår vi av.

Få raskere oppstart og hold SSD-en i god form: Windows setter automatisk SSD-en i dvale – noe som hindrer den i å gjøre flere viktige vedlikeholdsoppgaver – så vi endrer litt i strøminnstillingene for å fikse opp i dette. Også viser vi deg hvordan du kutter to - tre sekunder fra oppstartstiden med et par raske klikk.

For deg med to enheter: Om du har en SSD med operativsystemet, og en snurredisk ved siden av bør du ta en titt her for å lære hvordan du kan tjene på dette. Vi flytter over midlertidige filer, samt dokumenter til disk nr. 2 for å minske skriving til SSD-disken, og sørge for at den lever inn i evigheten.

De fleste tipsene vi gir deg her gjør også nytten i Windows 7, men alle skjermdumper og forklaringer tar utgangspunkt i Windows 8.

Det viktigste først – Koble SSD-en til riktig >>

PS: Vi anbefaler at du tar sikkerhetskopi av viktige dokumenter før du utfører noen av stegene i denne guiden. Vi opplevde aldri noen problemer med vår testmaskin, men enkelte av tipsene kan gjøre maskinen din ustabil om du er uheldig.

Tilkobling og oppsett

Velg riktig tilkobling

Koble SSD-en til den raskeste SATA-porten.

Det aller første de med stasjonær maskin bør gjøre, er å sjekke om SSD-en er plassert i riktig SATA-port på hovedkortet. En SATA-port kan på dagens hovedkort nemlig komme i to varianter – SATA 3 Gbit/s, og SATA 6 Gbit/s. Mens SATA 3 Gbit/s støtter dataoverføring i opptil 280 MB/s, gir SATA 6 Gbit/s mulighet for overføringshastigheter på inntil 550 MB/s.

Her er det ringet rundt SATA 2 og 3-porter. Klikk for større bilde.

Du kan få markant bedre ytelse fra SSD-en din om du kobler den til en SATA 6 Gbit/s-port. Optiske stasjoner eller harddisker som eventuelt bruker SATA 6 Gbit/s-porten fra før, kan kobles til andre porter da disse ikke trenger den ekstra ytelsen 6 Gbit/s gir dem.

SATA 6 Gbit/s er en relativt ny standard, så om maskinen din er eldre enn et par år er det ikke sikkert du har disse kontaktene. Se etter «SATA6_X» på hovedkortet ditt, hvor tallet 6 betyr at du har en SATA 6 Gbit/s-port, og X er nummeret på porten.

Her sammenlignes ytelsen til en SSD som er koblet til med SATA 3 Gbit/s og en som er koblet til med SATA 6 Gbit/s.

Om du har en SATA 3-port på hovedkortet så bør du bruke den.

Sett opp SSD-en riktig

OBS! Les igjennom hele dette steget før du begynner. Om du etter å ha lest dette ikke er sikker på hvordan du endrer SATA-modus i BIOS – ikke gå videre! Ta helst en titt inn i BIOS for å se om du finner valget for SATA-modus før du endrer registret i Windows.

De fleste av dagens hovedkort tillater deg å sette SATA-kontrolleren til «AHCI-modus». Dette er en veldig viktig funksjon for SSD-er, fordi AHCI tillater noe som heter «NCQ» – Native Command Queuing. Jevnt over vil dette sørge for at SSD-en din yter 10 - 15 prosent bedre, den vil støtte hot-swap, RAID og den vil ha en bedre strømbehandling.

Her er SATA-kontrolleren allerede satt opp som AHCI. Klikk for større bilde.

For å sjekke om AHCI er aktivert, går du til Kontrollpanel --> System og Sikkerhet --> Enhetsbehanding. Her må du lete etter en kategori i listen som heter «IDE ATA/ ATAPI-kontrollere». Om du utvider denne listen og ser ordet AHCI, betyr det at alt er i skjønneste orden for deg, og du kan hoppe over til neste side.

Om du derimot ikke finner spor av noen AHCI-kontroller i denne listen, betyr det at du kjører SSD-en din i IDE-modus og må bli med videre for å sette fart på sakene.

Du endrer SATA-modus i registeret.

Søk opp «regedit», og start dette programmet ved å høyreklikke på det og velge «Kjør som administrator» fra menyen som spretter opp. Dette starter registeret, som kan brukes for å endre mange av innstillingene i Windows. Bruk filtreet til venstre, og naviger deg frem til mappen «iaStorV» som ligger i enden av: «HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\»

Her åpner du mappen, og åpner filen "Start". I denne setter du verdien til 0, og bekrefter.

Ved å endre verdien i Start-filen til 0, endrer du SATA-modus til AHCI. Klikk for større bilde.

Nå må du restarte maskinen, og det er veldig viktig at du vet hvordan du går inn i BIOS når maskinen starter opp. Dette kan du gjøre ved å trykke en spesifikk tast før det første bildet som kommer opp på skjermen forsvinner. Hvilken tast som gjelder for din maskin står beskrevet nederst på skjermen, men i de fleste tilfeller er det snakk om «delete» eller en av funksjonstastene.

SATA-modus kunne vi velge under «SATA1 Controller Mode». Men hos deg kan valget hete noe annet.

I BIOS må du finne deg frem til valget for «SATA Mode», eller en lignende formulering. Her må du nå velge AHCI i stedet for IDE. Om du ikke gjør dette vil ikke maskinen din starte opp! Lagre endringene i BIOS og restart maskinen.

Nå kan du igjen sjekke om du finner «AHCI» listet i Enhetsbehandleren, under «IDE ATA/ ATAPI-kontrollere» Om denne dukker opp har du lyktes i å sette SSD-en i riktig modus og du er klar for en real fartsøkning på 10 - 15 prosent!

Windows Opplevelsesindeks

For å være sikker på at Windows 8 nå setter i gang de kjekke funksjonene som AHCI tilbyr, kjører du Windows Opplevelsesindeks på nytt. Dette gjør du herfra:

Kontrollpanel --> System og Sikkerhet --> Windows Opplevelsesindeks. Her velger du å kjøre analysen på nytt.

Windows opplevelsesindeks. Klikk for større bilde.

TRIM

Deretter kjører vi en kommando i kommandolinjen for å sjekke at TRIM-funksjonaliteten er aktivert for SSD-en. TRIM er kort fortalt en funksjon som hindrer at SSD-ens ytelse degraderes over tid.

Søk opp «cmd», og høyreklikk på programmet for å velge å kjøre som administrator.

Trim er aktivert om kommandoen din returnerer 0.

I kommandolinjen skriver du «fsutil behavior query DisableDeleteNotify» og bekrefter med enter-tasten. Om kommandoen din returnerer «0» er TRIM aktivt.

På neste side holder vi SSD-en ved god helse >>

Unødvendige tjenester

Slå av indeksering

Indeksering er en tjeneste som ble introdusert med Windows Vista, for å finne filer mye raskere når du søkte etter dem. Indekseringen søker igjennom maskinen din og lager et register over hvor filene dine er lagret, og pekere til disse. En god analogi er stikkordregistret i en bok, hvor et emne og sidetall leder deg videre til det du søker.

Dette var nødvendig fordi søketiden for en harddisk er høy. Søketiden hos en SSD er derimot nærmest ikke-eksisterende, og du vil derfor kunne søke etter filer og samtidig leve godt uten indekseringen. Den samme funksjonen er også ansvarlig for en del unødvendig skriving til SSD-en hver gang indeksen skal oppdateres og vedlikeholdes.

Slå av indeksering. Klikk for større bilde.

For å slå av indekseringen åpner du opp «Datamaskin» i startmenyen, og velger «Egenskaper» i høyreklikkmenyen for SSD-en din.

Fjern haken i boksen «Tillat filer på disken å bli indeksert» og trykk OK.

Velg ignorer alle når denne boksen kommer opp.

Velg å gjennomføre endringene på hele SSD-en inkludert undermapper og filer, og bekreft.

Nå spretter et nytt vindu opp som forteller deg at det har skjedd en feil. Trykk på «Ignorer alle», og la prosessen gjøre seg ferdig.

Søk vil fungere som tidligere, men det kan ta et sekund ekstra å få opp resultater.

Slå av PreFetch og SuperFetch

Første gang du starter en applikasjon, vil Windows lage en PreFetch-fil som inneholder informasjon om alle filene denne applikasjonen er avhengig av. Windows bruker informasjonen i denne filen for å starte applikasjonen raskere neste gang du kjører den.

SuperFetch er en funksjon som prøver å forutsi den neste applikasjonen du vil åpne. Dette gjør den basert på klokkeslett, dag, og de mest brukte applikasjonene dine. SuperFetch laster informasjon fra PreFetch-filen inn i minnet, så alt ligger klart der når du starter applikasjonen.

Start registret som administrator.

Både SuperFetch og Prefetch gir en god ytelsesforbedring på tradisjonelle harddisker, men på en SSD leder de bare til unødvendige skrive-operasjoner. Disse funksjonene bruker også en del minne.

Windows skal slå av disse to funksjonene automatisk når den detekterer at du bruker en SSD, men denne automatikken er ikke alltid like stødig. Om du vil være helt sikker på at PreFetch og SuperFetch er av – og forblir av – tar du en tur innom registret igjen.

Slå av PreFetch og SuperFetch.

Søk opp «regedit», og kjør programmet ved å høyreklikke på det og velge «Kjør som administrator» fra menyen som spretter opp. Bruk filtreet til venstre, og naviger deg frem til «HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\»

Her åpner du mappen «PrefetchParameters», og åpner filene «EnablePrefetcher» og «EnableSuperfetch». Sett verdien i begge til 0 og bekreft.

Bla om for å lære hvordan SSD-en opprettholder formen over tid >>

Oppstart og vedlikehold

Aktiver Garbage Collecting

Nå skal vi gå løs på strøminnstillingene for å sørge for at SSD-en ikke skrus av når den er inaktiv. Mens SSD-en ikke er i bruk utføres nemlig en rekke vedlikeholdsoppgaver på den. En av disse er Garbage Collection.

Med Garbage Collection vil SSD-en i det skjulte organisere innholdet sitt for å øke ytelsen. Dette gjør den som sagt i bakgrunnen når SSD-en ikke driver med noe annet. Problemet er at Windows ikke tar hensyn til at SSD-en vil starte vedlikeholdsoppgavene sine, og nettopp derfor må vi skru av strømsparing slik at den får jobbe uforstyrret når den finner det passende.

Aktiver Garbage Collecting i strømstyringsinnstillingene. Klikk for større bilde.

For å tilrettelegge for Garbage Collection må du gå til: Kontrollpanel --> Strømstyring --> Endre strømstyring --> Endre avansert strømstyring.

Her velger du «Harddisk», og «Skru av harddisk etter 0» – som betyr at den aldri skrur seg av. (Harddisken din slår seg selvfølgelig av når du slår av maskinen, den går bare ikke i dvale mens maskinen er på.)

Nå vil SSD-en kjøre automatisk vedlikehold mens du ikke bruker maskinen. Dette bidrar til å holde levetiden lang.

Få enda raskere oppstart

Man kan spørre seg om en virkelig trenger enda raskere oppstart med en SSD innabords. Vi tror det, og foreslår at du fjerner all grafikken som Windows tryller frem mens det starter opp. Oppstarten blir litt kjedeligere, men SSD-en laster inn Windows så raskt at du knapt får med deg et blaff av oppstartskjermene uansett. Slik går du frem for å kutte et par-tre sekunder:

Spar 2-3 sekunder hver gang du starter maskinen.

1. Søk opp «msconfig» og åpne programmet.

2. Gå til fanen oppstart, og huk av i boksen «Ingen GUI oppstart».

3. Bekreft med OK. Om du får spørsmål om å starte maskinen på nytt trenger du ikke det.

Neste gang du starter maskinen vil du ikke se oppstartskjermen til Windows, men gå rett til Start-skjermen.

Neste side er for deg med to SSD-er >>

For deg med to lagringsenheter

Disse tipsene fungerer bare om du har en stasjonær maskin med minimum to lagringsenheter, altså en SSD, og minst en snurredisk som kan avlaste SSD-en din.

Flytt midlertidige filer

Tidligere var SSD-er allergiske mot skriveoperasjoner, og selv om teknologien tåler disse mye bedre nå, ønsker vi fortsatt å være forsiktige. SSD-ens styrke er robusthet og rask lesing av filer, derfor er det dette den bør brukes til.

Nettleseren er en av verstingene når det kommer til skriveoperasjoner mot SSD-en. Den lagrer blant annet midlertidige bilder og flash-filer i en mappe for at dette skal lastes inn raskere om du bestemmer deg for å besøke en nettside igjen senere. En lei konsekvens av denne midlertidige lagringen er at det skrives mye innhold til SSD-en for hver eneste nettside du er innom.

For å redusere skriving til SSD-en, kan du overføre mappen med det midlertidige innholdet til en av snurrediskene dine. Vi viser hvordan dette gjøres i Internet Explorer og Firefox.

Her flytter vi Internet Explorer sine midlertidige filer over til E-disken. Klikk for større bilde.

I Internet Explorer klikker du på tannhjulet og velger «Innstillinger». Under fanen «Generelt» klikker du deg inn på «Valg» og «Flytt mappe».

Velg en annen disk under «Datamaskin», og bekreft med OK. Restart nettleseren for at endringene skal tre i kraft.

Her flytter vi Firefox sine medlertidige filer over til en mappe på D-disken. Klikk for større bilde.

I Firefox er det litt mer plundrete. Du må først skrive inn «about:config» i adresselinjen, og så bekrefte at du skal være forsiktig i innstillingsmenyen.

Høyreklikk hvor som helst i listen, under der det står Innstilling, og velg Ny --> Streng.

Nå får du opp et tekstfelt i en ny boks. Her skriver du inn «browser.cache.disk.parent_directory» og trykker OK.

Dette tømmer tekstfeltet slik at du nå kan spesifisere hvor du vil at Firefox skal lagre de midlertidige filene sine. Her kan du for eksempel skrive inn «D:\Firefox\MidlertidigeFiler», om du ønsker å bruke stasjon D som lager. Restart nettleseren for at endringene skal tre i kraft.

Endre standardplassering for mappene dine

Det er bortkastet plass å legge store videoer, musikk og bilder på SSD-en. Denne lagringen klarer snurredisker mye bedre, og ytelsestapet er heller ikke noe å snakke om. Vi viser hvordan du overfører Dokumenter-mappen til en annen disk, noe som både frigjør plass og begrenser skrive-operasjoner mot SSD-en. Bruk samme fremgangsmåte om du vil flytte video-, bilde- eller musikk-mappene dine.

Her flytter vi Dokumenter-mappen til E-disken.

Finn frem til dokument-mappen din og høyreklikk på denne for å velge «Egenskaper». Gå til fanen «Plassering», og velg «Flytt». Nå navigerer du frem til disken du vil lagre mappen på, og lager en ny mappe med samme navnet som mappen du flytter. Bekreft flyttingen med OK.

Du vil bli spurt om du ønsker å flytte alle filene som ligger i mappen, dette takker du ja til. Fra nå av vil alle dine dokumenter lagres på den nye plasseringen, og ikke på SSD-en.

På neste side oppsummerer vi >>

Oppsummering

Et av de største problemene med SSD-er er levetiden. En SSD kan bare skrive og lagre informasjon et visst antall ganger før den feiler.

Vi stoppet flere Windows-funksjoner, og sparte SSD-en for unødvendige skrive-operasjoner som ville degradert ytelsen og over tid redusert levealderen. Men om du sitter på en veldig gammel SSD kan det være lite å gjøre når den uunngåelig begynner å skrante. Her har vi satt sammen en anbefaling over de beste SSD-kjøpene du kan gjøre for tiden.

For at SSD-en skal leve opp til sitt potensiale, så vi at det ikke er det samme hvilken SATA-port den kobles til. Vi lærte også at SSD-en ikke alltid vet sitt eget beste: Ved å sette SSD-en i riktig modus, ble den omtrent 10-15 prosent raskere. Vi fikk også kjappere oppstart ved å skru av jåleriet under Windows-oppstarten.

Om du har mulighet til det, anbefalte vi også at du flyttet over noen av filene dine til en annen disk. Dette frigjorde plass, samtidig som det reduserer skriveoperasjoner til SSD-en. Om du sliter med lite plass på SSD-en, viser vi hvordan du kutter flerfoldige gigabyte fra Windows 8 her (Ekstra).

Nyere SSD-er har innebygget verktøy for optimalisering og vedlikehold. Det er lurt å lære seg hvordan man benytte seg av disse, og ved å følge tipsene i denne guiden har du lagt forholdene godt til rette for at SSD-en din skal få et langt og forhåpentligvis innholdsrikt liv.

Om du fortsatt sitter på gjerdet, kan kanskje denne guiden overbevise deg om hvorfor du bør skaffe deg en SSD.

Fikk du med deg hvor mye plass vi frigjorde fra Windows 8? (Ekstra) >>

Slik lages en SSD (Ekstra) >>

Mer om
annonse