Utsett dødsdagen til SSD-en

Slik tar du vare på den lille kjappe, men sårbare SSD-en.

Introduksjon

En SSD er perfekt for alle som ønsker robust lagring med rå hastighet – men den må behandles riktig for å yte godt over tid. Vi gir deg noen stalltips som både øker hastigheten og hjelper deg å unngå at SSD-en din avgår med en tidlig død. Mange av tipsene tilrettelegger for at den skal holde koken lenge, ved å minimere Windows' skrive-operasjoner til SSD-en.

Problem: Levetid og vedlikehold

Spesielt tidlige SSD-modeller var nemlig allergiske mot skrive-operasjoner, og selv om nye enheter tåler skriving mye bedre, ønsker vi fortsatt å være forsiktige da en SSD bare kan skrive og lagre informasjon på seg et visst antall ganger før den blir tregere eller feiler.

Nyere SSD-er har verktøy for optimalisering og vedlikehold. Det er lurt å benytte best mulig av disse, og ved å følge tipsene i denne guiden legger du forholdene godt til rette for at SSD-en din vil få et langt og forhåpentligvis innholdsrikt liv.

Tilkobling og oppsett: Selv om kontakten passer, betyr ikke det at SSD-en er koblet til riktig port på hovedkortet. Vi viser deg rett vei. I tillegg bør du sikre at SSD-en kjører i riktig SATA-modus.

Slå av unødvendige tjenester: Vi slår av flere tjenester som ikke trengs nå som du har en SSD innabords. Flere tjenester gjør også mer vondt enn godt for den, så disse slår vi av.

Få raskere oppstart og hold SSD-en i god form: Windows setter automatisk SSD-en i dvale – noe som hindrer den i å gjøre flere viktige vedlikeholdsoppgaver – så vi endrer litt i strøminnstillingene for å fikse opp i dette. Også viser vi deg hvordan du kutter to - tre sekunder fra oppstartstiden med et par raske klikk.

For deg med to enheter: Om du har en SSD med operativsystemet, og en snurredisk ved siden av bør du ta en titt her for å lære hvordan du kan tjene på dette. Vi flytter over midlertidige filer, samt dokumenter til disk nr. 2 for å minske skriving til SSD-disken, og sørge for at den lever inn i evigheten.

De fleste tipsene vi gir deg her gjør også nytten i Windows 7, men alle skjermdumper og forklaringer tar utgangspunkt i Windows 8.

Det viktigste først – Koble SSD-en til riktig >>

PS: Vi anbefaler at du tar sikkerhetskopi av viktige dokumenter før du utfører noen av stegene i denne guiden. Vi opplevde aldri noen problemer med vår testmaskin, men enkelte av tipsene kan gjøre maskinen din ustabil om du er uheldig.