Til hovedinnhold

Her er våre 14 Mac-favoritter

Vi har funnet fram de beste og lureste programmene i OS X.

Hardware.no

Fire programmer

I dagens operativssystem er det aller meste på plass allerede fra første øyeblikk. Kalkulator, mediespiller, nettleser, enkel tekstbehandling og bildeprogrammer er alle tilstede. Både Microsoft og Apple satser for tiden på å både tilby en fullstendig opplevelse for nye brukere ved å ha mange gode innebygde programmer, i tillegg til applikasjonsbutikker for å komplementere de forhåndsinstallerte programmene.

Apps, apps, apps

I Apples nyeste operativsystem, OS X Mountain Lion, har App Store eksistert i lang tid, og gir brukere et trygt sted for å finne og laste ned nye programmer direkte til datamaskinen. Microsoft har gjort det samme med Windows Store, hvor Windows 8-brukere kan laste ned applikasjoner til startskjermen.

I dette applikasjonsløpet har vi tatt en titt på noen av våre Mac-favoritter, som du kan finne enten på App Store, eller flytende rundt i den store verdensveven.

Alle programmene vi har listet er gratis, men noen finnes også i mer avanserte betalingsversjoner. Merk at flere av applikasjonene også er tilgjengelig for Linux- og Windows-brukere.

Programmene er listet opp i tilfeldig rekkefølge:

Alfred

For å starte hele kavalkaden tar vi først for oss Alfred. Alfred er på mange måter et alternativ til Apples inenbygde søkefunksjon Spotlight, men kan også sees på som en «launcher». Trykk inn en knappekombinasjon, vi bruker cmd+mellomromstasten, og vips dukker Alfred-vinduet opp. Det eneste du trenger å gjøre er å begynne å skrive det du ønsker å åpne, og så trykke «enter» når du finner det du er ute etter.

Vi bruker stadig Chrome, og trenger for eksempel bare å skrive in CH før Alfred foreslår å åpne opp Chrome. Alfred fungerer også for å åpne opp mapper, eller for å søke etter fraser på enten Google, Wikipedia eller Amazon.

Du kan også gjøre ting som å låse datamaskinen ved å skrive "lock", eller ta en omstart ved å skrive "restart". Mulighetene er mange, og Alfred er antageligvis det programmet som pakker det inn på den beste og oversiktlige måten.

Last ned Alfred på Mac App Store

Alternativet

Alfred er en ganske ny aktør på markedet, og er på mange måter lik Quicksilver, som tidligere var det største må-ha-programmet på Macer. Vi endte imidlertid med å overse mange av funksjonene Quicksilver kunne tilby, mens vi koser oss stort sett med alt det Alfred har å tilby. Har du imidlertid lyst på et litt mer avansert alternativ, kan du prøve Quicksilver.

Last ned Quicksilver fra nettstedet deres

Plex

Vi har tidligere skrevet flere artikler om hvor godt vi liker XBMC, og alle mulighetene det tilbyr for å gjøre maskinen din om til et mediesenter. Plex bygger på samme grunnlag som XBMC og har mye av samme kode, men har satset mer på å lage et helhetlig sluttprodukt som fungerer på tvers av alle dingsene dine.

Programmet er todelt, og består av en mediaserver og selve avspillingsprogrammet.

Mediaserveren installerer du på maskinen din, enten den kjører OS X, Windows eller Linux, og viser den hvor mediafilene dine ligger. Du kan også logge deg på med tjenestens egen "Myplex"-konto, og åpne opp for langt flere muligheter. Med Myplex kan du få tilgang til alle musikk-, film- og videofilene dine fra mediaserveren, direkte til en annen PC, nettbrett eller mobiltelefon med Plex-programmet installert.

Som mediaprogram gjør ikke Plex noe revolusjonerende, men hele pakken er så enkel og intutiv å sette opp, at vi synes flere bør prøve ut dette XBMC-alternativet.

Last ned Plex Media Server og Media Center fra nettside deres.

Hvis du vil ha Plex-innholdet ditt på mobilen kan du laste ned Plex til iOS fra App Store (35 kroner) eller til Android fra Google Play (29 kroner), eller til WP 7 på Marketplace for 35 kroner.

Alternativet:

Hvis Plex ikke er nok, er selvfølgelig selveste XBMC veien å gå. Her får du et langt større utvalg av både tilleggsprogrammer, alternativer på utseendet og funksjoner, men du må også regne med å måtte gjøre litt mer av arbeidet selv. Mens Plex tar deg i hånda og leder deg forsiktig frem gjennom jungelen, må du klare deg mer på egenhånd med XBMC. Akkurat som med Quicksilver anbefaler vi XBMC for deg med litt mer peiling på hva du driver med, og for deg som har lyst på full kontroll fra ende til annen.

Last ned XBMC fra nettstedet deres.

Bootcamp

Tro det eller ei, du kan ikke gjøre alt i OS X. Det betyr imidlertid ikke at du ikke kan gjøre alt på en Mac. Det du må gjøre er å bruke den innebygde Bootcamp-funksjonen i OS X, og installere en Windows-versjon i tillegg på harddisken din, ved siden av OS X-installasjonen.

Du kan til og med velge å starte opp i Windows hver gang du skrur på datamaskinen, i tilfelle du har flere programmer du vil bruke i Windows enn i OS X. Ettersom spillutvalget til OS X fortsatt er ganske labert og det nesten bare er Blizzard som slipper spillene sine parallelt på både Windows og OS X, hopper mange OS X-brukere over i Windows når de vil spille.

Finn best pris på Windows 8 i Prisguide

Alternativet

Hvis du ikke er ute etter å bruke Macen din som en spillmaskin og ikke er helt fornøyd med OS X, kan du installere en Linux-distribusjon på Macen. Her har du haugevis av alternativer å velge imellom. En av de mest populære Linux-distroene, Ubuntu, ble nylig oppdatert til versjon 12.10, og er et fint utgangspunkt hvis du er ny til Linux-verdenen.

Det er litt vanskeligere å installere Ubuntu på en Mac enn Windows, men følger du Ubuntus retningslinjer og har tunga rett i munnen, bør det gå greit.

Last ned Ubuntu fra nettstedet deres

Adium

Kommunikasjon er alltid viktig, og på datamaskinen er ofte den raskeste måten å snakke med andre via en lynmeldingstjeneste. Windows Live Messenger er fortsatt et populært alternativ i Europa, og IRC blir brukt daglig på kontorene våre for å kommunisere med hverandre. I tillegg har hele verden falt for Facebook Chat, hovedsakelig fordi det er så enkelt. Men hva er vel enklere enn å bruke alle sammen samtidig, i ett program?

Det er her Adium kommer inn, som lar deg koble opp nesten alle chattetjenester inn i ett enkelt program. Grensesnittet kan tilpasses, lydene kan endres, og alt fungerer utmerket. I tillegg koster det ikke en eneste krone, og er etter vår mening ett av de beste chatteprogrammene som finnes på Mac-plattformen.

Last ned Adium fra nettstedet deres.

Alternativet

Hvis du bruker Linux er du kanskje allerede kjent med et lite program som heter Pidgin. Pidgin fungerer på samme måte som Adium, og er i tillegg tilgjengelig på både Windows, Mac og Linux. Vil du ha en helhetlig opplevelse på tvers av plattformene er Pidgin veien å gå.

Last ned Pidgin fra nettstedet deres.. Hvis du vil snakke med Facebookvennene dine må du laste ned et tilleggsprogram herfra.

Bli med over til neste side, så viser vi deg tre nye anbefalte programmer, og tre alternativer »

Flere programmer

BetterTouchTool

Kjære Macbruker, det er ingen skam å si at Windows har noen lure funksjoner vi gjerne skulle sett i OS X. Én av disse lure funksjonene er muligheten til å ta tak i et åpent vindu, og dytte det mot en kant for å tilpasse størrelsen. Vinduet brer seg automatisk over enten hele skjermen, eller til andre forhåndsvalgte størrelser. Genialt.

Heldigvis finnes det flere alternativer for en Macbruker å gjenskape denne funksjonen i OS X. Programmet vi liker best heter BetterTouchTool.

Programmet lar deg både etterligne Windows' vindusfunksjon, men også utnytte berøringsplaten på Macbooken din til sitt maksimale potensiale. Her kan du nemlig velge mellom 30-40 ulike håndvegelser, slik som firefingers sveip, og binde funksjoner til det. Vi har for eksempel satt opp programmet slik at når vi trykker på berøringsplaten med alle fem fingre, vises vinduet i fullskjermmodus.

Programmet er gratis, og veldig lett å sette opp. Det utvidder funksjonaliteten til berørignsplaten betraktelig, og er et virkelig må-ha-program for deg som stille inn hver eneste ting på maskinen din.

Last ned BetterTouchTool fra nettstedet deres.

Alternativet

Hvis du kun er ute etter vindutilpasningen i BetterTouchTool kan du ta en titt på Cinch. Her får du litt flere valgmuligheter og et annerledes grensesnitt, men hovedpoenget er fortsatt det samme. Dra vinduet til kanten, og få opp streker som viser hvor vinduet legger seg hvis du slipper museknappen. Enkelt og greit.

Last ned en gratisversjon av Cinch fra nettstedet deres, eller kjøp fullversjonen på App Store for 49 kroner.

AirServer

Dette programmet liker vi så godt at vi har skrevet en hel guide om temaet. Så fort programmet er installert blir Macen din mottagelig for Airplay-signaler, og du kan sende alt fra videostrømmer til musikk direkte fra en annen Apple-enhet trådløst over til Macen. Oppsettet er enkelt, og kobler du opp Macen til TV-en din har du nesten et fullverdig alternativ til Apple TV.

Last ned AirServer fra nettsidene deres til en pris på 14,99 dollar (omtrent 85 kroner), eller prøv gratisversjonen i syv dager.

Alternativet:

Hvis du kan klare deg uten muligheten til å speile skjermbildet fra en av Apple-dingsene over til Macen din, finnes det et billig og godt alternativ til AirServer. XBMC, medieprogrammet vi nevnte tidligere, har nemlig muligheten til å ta imot Airplaysignaler, og spille de av umiddelbart. Den eneste ulempen er at det ikke er støtte for speiling av skjermbildet, men ellers fungerer det ypperlig. Du kan strømme både filmer og musikk, og i de aller fleste tilfeller er det nok for mange.

Last ned XBMC fra nettstedet deres.

Totalfinder

Vi liker Finder i Mac godt, men det er alltid ting som kan gjøres bedre. Inn kommer tilleggsprogrammet Totalfinder, som viser hvordan Finder egentlig bør fungere. De har lånt litt kode fra Google Chrome og implementert fanenavigering i Finder, og gjør det rett og slett overflødig å ha flere enn ett findervindu oppe samtidlig. Herlig enkelt, og veldig genialt.

Det finnes også en rekke andre småting som Totalfinder fikser og ordner på, og du kan bruke mye tid i undermenyer for å få Macs svar på Windows Utforsker til å fungere akkurat slik du vil.

Last ned Totalfinder fra nettstedet deres for 18 dollar (omtrent 100 kroner), eller prøv det gratis i fjorten dager.

Alternativet:

Det er ikke mange programmer vi har funnet som gjør akkurat det samme som Totalfinder, men det er flere som prøver å gjøre Finder-opplevelsen din bedre. Ett av disse heter Default Folder X. Programmet gjør det rett og slett lettere å lagre filer fra programmer til forhåndsbestemte steder.

Vanligvis må du bla deg igjennom alle mappene dine, gang på gang, for å lagre dokumentet der du ville. Med Default Folder X får du opp egne menyer for å gjøre prosessen automatisert. Et typisk program som du ikke visste du trengte.

Last ned Default Folder X fra nettstedet deres.

Har du noen Macprogrammer du vil anbefale andre å bruke? Del gjerne med deg i kommentarfeltet nedenfor.

annonse