Ti ting vi hater med kameraet
Fem ting vi hater
Hate er kanskje ikke det rette ordet her, i og med at de færreste funksjonene gjør noen skade annet enn når du bruker dem. Men noen egenskaper ved kameraene gjør faktisk også kameraet dårligere. Vi tar en kikk på begge kategorier.
I et forsøk på å få en modell til å skille seg ut fra mengden, putter gjerne produsenten en masse funksjoner i kameraet, slik at de har noe å skilte med. Noen av dem blir suksess, og plukkes opp av flere, mens andre går raskt i glemmeboken, eller blir værende uten at noen bryr seg om det.
Dette er en oppfølger til artikkelen "Ti funksjoner vi elsker", og er en ikke alt for selvhøytidelig guide til feilene kameraprodusentene gjør.
1. Megapiksler
Det mest alvorlige produsenter gjør, for å lettere få solgt kameraene sine, er å putte inn alt for mange megapiksler. Det er lett å tro at flere piksler gir høyere bildekvalitet, og slik var det da kameraene hadde under 4 megapiksler. I dag er det uhyre sjelden at man bruker så mye som halvparten av de pikslene man har tilgjengelig, og resten gir dårligere bildekvalitet, mer bildestøy, større bildefiler og større utgifter til minnekort og sikkerhetskopiering.
Les også: Hvor skal dette ende?
2. Autofunksjoner som ikke holder mål
Særlig på speilreflekskameraer, der man må anta at brukeren har et minimum av enten interesse eller forkunnskaper er det irriterende med den aller mest fordummende autofunksjonen. Den som overstyrer alt, inkludert blitsen. Noen ganger passer det seg ikke å bruke blits, og automatikken er ikke smart nok til å vite om blitsen når fram til fokuspunktet. Likevel fyrer den av blitsen automatisk. Funksjonen gjør at brukeren ikke må lære seg noe som helst og utidig bruk av blits forstyrrer alle andre.
3. Kunst-filtre
Mange produsenter legger inn såkalte kunstfiltre, som fordreier bildet på en eller annen måte, slik at det for et utrenet øye kan se ut som noe en kunstner kan ha funnet på. Problemet er at alle bildene blir mer eller mindre like, og etter å ha sett to stykker vet man at det ikke har noe som helst med kunst å gjøre. Det blir egenlig bare platt og dårlig og kan knapt kalles et fotografi. Riktignok beholdes det originale bildet, men folk tror de lager noe spennende og originalt mens det egentlig bare er masseproduksjon av rare effekter. Hvis du ønsker å gjøre noe originalt med bildet, bruk et program som Photoshop der du faktisk har kontrollen selv, eller la det være.
4. Proprietære batterier
De fleste batterier lages på noen få fabrikker. Mange batterier, fra ulike produsenter ser nesten identiske ut og har identiske spesifikasjoner. Forskjellen er at kontaktpunktene står litt forskjellig. På den måten unngår produsentene at man bruker batteriene om hverandre. Kunne man ikke lage en slags standard for dette, slik at man kunne bruke alle ekstrabatteriene sine selv om man bytter kamera – dette er ene og alene for å få deg til å kjøpe enda flere batterier.
5. Meningsløse varianter
En del produsenter lager kameraene sine i flere utgaver med nesten ingen forskjeller. Det kan være noen millimeter skjermstørrelse i forskjell, eller en megapiksel (se punktet om megapiksler) eller fargeforskjeller. Så selger de disse kameraene med litt ulike navn i ulike kanaler. Det er for at de store kjedene skal ha egne varer, så de slipper prissammenlikninger, og dermed kan påstå at de er billigst (de er de eneste som har den modellen). Forbrukeren klarer ikke å sette seg inn i de små forskjellene, og det hele er svært forbrukerfiendtlig.
Siden det er riktig så hyggelig å få klage litt, særlig når noen "hører" på, så har jeg litt flere klager på neste side.
Les også:
Ti funksjoner vi elsker
Hva er best, 6 eller 12 megapiksler?
Å lure folk til å kjøpe kamera
Fem ting til som vi også hater
Ok. Her kommer 5 ting til som vi gjerne skulle sett en endring på.
6. Villedende markedsføring
Det vi hater aller mest er en markedsavdeling som skal framstille noe som revolusjonerende, som ikke er det – og som alle vet at aldri vil bli det. På en pressekonferanse i fjor hauset produsenten opp en totalt meningsløs funksjon som like stor som da de innførte LCD-skjerm på digitalkameraer. Hva skal en stakkars forbruker tro? Og hva skal produsenten gjøre den dagen de faktisk har noe revolusjonerende å komme med?
7. Perfekt
Bruken av ordet ”perfekt” har tatt sånn av at vi nesten ikke ser en pressemelding uten at dette brukes. Det er helt feil bruk av ordet, og gjør at det mister sin mening. Ingenting er perfekt, og man må derfor være svært restriktiv med bruken. Når det brukes hele tiden, innebærer det altså mer meningsløs informasjon fra produsenten. Enten biter forbrukeren på, og tror at det er helt fantastisk. Da blir han lurt. Eller så biter han ikke på, og da var det jo ikke noe vits å skrive det i utgangspunktet. Hvorfor skal de lure oss? Er det fordi produktet er så dårlig at de ikke får solgt det ellers?
8. For dårlige funksjoner
Ofte kommer produsentene med rimelige kameraer med så strippede versjoner av enkelte funksjoner at de ikke lenger er særlig brukbare. Vi har tidligere sett det i kameraer med Full-HD video med maks 15 bilder pr. sekund for eksempel. Hva skal man med det? Trenger du Full-HD er du ute etter kvalitet og trenger ikke et bilde som hakker verre enn en stumfilm.
9. Smarte løsninger som ikke fungerer eller gir for store bivirkninger
Dette kan være så mangt. Ett eksempel er raw/jpg-knappen på Canon EOS 7D, som er en genial tanke. Implementeringen av den er så dårlig at den ikke kan brukes til noe. En enkel firmware-oppdatering retter det, men det har vi ikke sett noe til. En annen er Olympus ”Tap kontroll” som gjør at du kan kontrollere kameraet med tjukke hansker ved å dunke i det. Det er vanskelig å dunke rett, og lett å endre innstillinger uten å ønske det. Men for all del. Vi ønsker at produsentene skal prøve ut nye muligheter. Men gjør noe med dem når de ikke fungerer.
10. Kameraer som er bedre enn mitt
Ikke minst gjelder dette billigere kameraer. Hver gang produsenten av kameraet jeg bruker privat lanserer en ny modell som er rimeligere enn min, putter de inn en del av funksjonene fra kameraet mitt, og straks springer det masse fattige amatører rundt med nesten like bra utstyr som det jeg betalte en liten formue for i fjor. Sånt vil jeg ha meg frabedt.
Her var det, som du har sett, litt av hvert av store og små irritasjonsmomenter. Det er mulig du er fornøyd med jobben din, men tenk å få sitte her og lire av seg alt man irriterer seg over, og ikke bare få betalt for det, men det er faktisk en hel masse mennesker som leser det jeg skriver – som hører på sutringa mi. Det blir ikke så mye bedre enn det.
Les også: Hva er et perfekt feriebilde?