10 Facebook-tips du bør kunne

10 Facebook-tips du bør kunne

Ikke alle er på Facebook, men av og til kan det jo nesten virke sånn. Og at å snoke på venner og kjente er er en tidkrevende hobby for en del mennesker er det liten tvil om. I mange land - vårt inkludert - er Facebook nå større enn gigantiske Google, og ligger på en god andreplass når vi ser på den globale topplisten.

Men selv om du kanskje bruker Facebook, betyr det ikke at du bruker Facebook godt. Vi har derfor samlet ti tips som kan gjøre din virtuelle sosiale hverdag litt enklere og bedre.

1. Lag vennelister

Fordi Facebook-venner ikke er som andre venner, er det viktig å kategorisere dem - og det gjør du med vennelister. Dette verktøyet gjør det mulig å bruke Facebook på en slik måte at de falske vennene ikke blir misunnelige på de ekte vennene og at ekskjærestene forblir uvitende om dine siste eskapader. At ikke sjefene dine får greie på absolutt alt om hva du gjør på fritiden er kanskje heller ikke så dumt.

Vennelister oppretter du enkelt under Brukerkonto -> Rediger venner. Helt øverst ligger det en knapp som heter Opprett en venneliste, og her er det bare å slå seg løs. Listene kan du kalle hva du vil, og du kan dele "vennene" dine inn i hvilke lister du lyster - det kan være forskjellige organisasjoner, jobb, skoleklasser, bestevenner - you name it.

2. Bruk vennelistene dine

Når du har fått på plass noen vennelister er det på tide å ta dem i bruk, og for å vise hvordan har vi tenkt å kikke litt på personvernet ditt. Gå derfor til Brukerkonto-menyen og velg Personverninnstillinger.
Det vi skal ta en god kikk på her er det som heter Deling på Facebook, og om du fremdeles ikke har gjort noe her er det så avgjort på tide. Som du ser av Facebook sine anbefalte innstillinger ønsker de å dele ganske så mye om deg - men vil du virkelig at alle skal kunne se innleggene og bildene dine? (Selvfølgelig ikke, som vi ser i punkt 10.)


Her kan du gjøre kort prosess ved å velge Kun venner over hele linja. Men vent, vi har jo ikke kommet til dette med vennelister ennå. Klikk derfor i stedet på Tilpass innstillinger (nederst) for å virkelig kunne skreddersy personvernet ditt.
I de enkelte nedtrekkslistene som nå dukker opp kan du velge Tilpass, og deretter kan du inkludere eller ekskludere enkelte personer. Men langt mer effektivt er det å nå bruke dine nye vennelister. Bruk disse for å hindre visse grupper i å se bilder, politisk ståsted, sivilstatus eller hva du enn ønsker.

Merk at du også kan bruke vennelister på enkelte statusoppdateringer - bare klikk på den lille hengelåsen som ligger ved siden av Del-knappen.

3. Smartere chat med vennelister

Hvis du har mange skravlete venner på Facebook, kan det være smart å bruke vennelistene på Chat-funksjonen også. Du kan nemlig logge av og på enkelte vennelister, slik at du slipper å bekymre deg for at sjefen oppdager at du sitter litt for mye på Facebook når du egentlig skulle ha jobbet hardt.

4. Vern om privatlivet

Før vi gir oss helt med personvernet her skal vi kjapt innom et par andre viktige punkter. Nederst til venstre på personvern-siden (Brukerkonto -> Personverninnstillinger) har du en mulighet til å redigere innstillingene dine for Applikasjoner og nettsteder. Nederst på den siden har du noe som heter offentlig søk - med denne påslått kan hvem som helst få en forhåndsvisning av Facebook-siden når de søker etter deg, for eksempel med Google. Sørg for at dette er slått av dersom du ikke vil ha noe av dette.
Den andre interessante innstillingen her er den som heter noe såpass uskyldig som Informasjon tilgjengelig gjennom vennene dine. Her er det et spørsmål om hvilke av dine personlige opplysninger som er tilgjengelig for applikasjoner og Facebook-koblede nettsteder som dine venner bruker. Du trenger altså ikke bruke en applikasjon eller være på et nettsted selv selv for at denne skal få tilgang på dine opplysninger - det holder med at en av de sære vennene dine gjør det.

Kan være smart å holde denne nokså fri for haker altså.

5. Bli kvitt maset

Etter å ha ryddet i vennelister og personvern kan du også rydde i Nyhetsoppdateringene, altså den siden som viser dine venners siste statusoppdateringer, delte videoer, bilder, lister, spill og alt det der. Er du litt som oss er du enten lei av Mafia Wars eller den av dine "venner" som har et behov for å informere verden om absolutt alle aspekter av sin tilværelse.
Heldigvis kan du uten problem skjule den typen oppdateringer, det være seg fra et individ eller en applikasjon. Klikk det lille krysset som dukker opp når du tar muspekeren over den aktuelle posten, og du er redda. Vi har forresten en liten artikkel om dette fra før.


Merk at Skjul-knappen nå er byttet ut med et kryss...
Flere tips på neste side >>>

10 Facebook-tips du bør kunne, del 2

<<< Pass på å få med deg de fem første tipsene

6. Lag din egen side...

Har du fulgt de fem foregående tipsene bør du nå ha en nokså sikker og smart Facebook, og det er på tide å konsentrere seg om å faktisk bruke herligheten. Men husk at du kan gjøre langt mer enn å bare være der som privatperson.
På Facebook kan du opprette sider for alt mulig rart, enten det er for deg selv, noe(n) du liker veldig godt - som hamsteren din - eller for å sette et eller annet poeng. Å opprette en slik side er gratis, og du kan legge til bilder, skrive innlegg på veggen, ha diskusjoner og så videre. I tillegg kan andre Facebook-brukere følge og like siden din - som noen gjør med Teknofil sin side.
Og jo: her kan du opprette en slik side.

7. ...eller kanskje gruppe

Sider er ikke for alle, for av og til er det smart å ha litt mer kontroll på hvem som kan se og dele informasjon. Mens en side egner seg fint for ting som fanesaker, merkevarer, bedrifter, band, politikere og så videre, er en gruppe mer å betrakte som en klubb. Disse kan være åpne for alle eller private - altså at man må søke eller bli invitert for å kunne delta i gruppen.


Grupper gir altså medlemskontroll, og egner seg bedre for privat interaksjon mellom de som er medlemmer. Trenger du en liten klubbside der dere kan diskutere verdensherredømme kan du altså opprette en ny gruppe for det.

8 Facebook på farten

De av dere som bruker en skikkelig smartmobil har sikkert allerede en egen Facebook-applikasjon som gjør det litt mindre kjipt å vente på bussen. Men selv om du ikke har siste modell med superskjerm og touch trenger du ikke føle deg alene - du er redda så lenge mobilen din har en nettleser.

For en lett og enkel utgave av Facebook trenger du bare stikke innom http://m.facebook.com/

9. Frisk opp med emoticons

Vi har fra før sett på hvordan du kan gjøre noen sprell i Facebook-hverdagen ved å bruke opp ned-tekst eller priatengelsk, men litt mer nyttig kan det kanskje være å få inn et og annet symbol. Nå støtter riktignok ikke Facebook skikkelige emoticons (med unntak av hjerte av en eller annen grunn), men med litt klipp og lim kommer du også langt med disse symbolene.

10. Openbook

I begynnelsen av artikkelen var vi innom det å dele statusoppdateringene sine med resten av planeten, og her kommer Openbook inn. Dette er en nettside som illustrerer hvor åpen Facebook egentlig er dersom du ikke bryr deg om personvernet ditt. Her kan du selv søke på statusoppdateringer, om du for eksempel lurer på hvem som egentlig har verdens beste kjæreste.


Openbook finner du på http://youropenbook.org.

Les også
Facebook slår alle
Les også
Nå sys Facebook inn i Playstation
Les også
Redd for barnereklame på Facebook
Les også
Dette blir nytt i Facebook
Les også
Fem fete Facebook-triks
Les også
- Facebook er Guds gave til kriminelle
Les også
Facebook-tabben du ikke må gjøre
Mer om
annonse