Til hovedinnhold

Slik bytter du fra iPhone til Android

Vi viser deg hvordan du får  alt innholdet over på den nye telefonen.

Introduksjon

Denne guiden ble første gang publisert i mai 2013.

Skal du bytte mobiltelefon er det enkleste vanligvis å holde seg til den samme plattformen – det vil si fortsette å bruke iPhone eller Android hvis det er det du har brukt tidligere. Men hvorfor låse seg til en plattform hvis det finnes andre mobiltelefoner som frister mer?

Det er heldigvis enkelt å bytte mobilplattform, forutsatt at du gjør det på den rette måten. I denne guiden lærer du hvordan du bytter fra iPhone til en Android-mobil og samtidig får med deg alle SMS-ene, e-posten, kontaktene og annen informasjon du har liggende på den gamle mobilen.

Foto: Samsung

Hvorfor bytte fra iPhone til Android?

Mange vil nok hevde at iPhone er en fantastisk mobiltelefon, og at det ikke er noen som helst grunn til å bytte til noe annet. Vi er enige i at Apple lager mobiltelefoner som både er enkle og bruke og som det ikke er så mange andre som kan måle seg med når det gjelder design. Likevel har det skjedd vanvittig mye med Android-mobilene de siste par årene, og mange av de beste Android-mobilene kan skilte med både mer avansert maskinvare og enda mer avanserte muligheter i programvaren enn det iPhone kan.

Her er noen gode grunner til å bytte fra iPhone til Android:

  • Større utvalg av mobiltelefoner i ulike størrelser og prisklasser
  • Åpent system som er lett å tilpasse til egne behov. Liker du ikke menyene eller musikkspilleren, kan du bytte dem ut!
  • Mer avanserte muligheter i menyer og brukergrensesnitt
  • Gode Google-tjenester integrert
  • Med en Google-konto får du med deg apper, innstillinger og annet automatisk selv om du senere bytter til en helt annen Android-mobilprodusent

Overbevist? Isåfall bør du følge med oss over på neste side, da skal vi forklare hvordan du får med deg mest mulig over til den nye Android-mobilen din.

De første forberedelsene

Før vi går mer konkret inn på hvordan du får flyttet kontakter, bilder og SMS-er fra den gamle til den nye telefonen, har vi noen råd som vil gjøre "flyttejobben" litt lettere.

Første bud: Lagre så mye du kan i skyen!

Til tross for at moderne telefoner er langt mer avanserte og inneholder mye mer informasjon enn telefonene gjorde for bare få år siden, er det lettere enn noensinne å få flyttet all informasjonen over fra en telefon til en annen. Årsaken er at veldig mye av det vi gjør på en mobiltelefon kan lagres på en server ett eller annet sted i verden og nås via internett. Dette kalles gjerne en "skytjeneste" (cloud).

Aktiverer du iCloud på iPhone, har du sikkerhetskopi av det meste – og det er enkelt å bytte til en ny Apple-mobil. På bildet har vi ikke aktivert iCloud for e-post, kontakter og kalendere, siden vi bruker Exchange – og informasjonen uansett ligger lagret på bedriftens e-postserver.

Selv om "skytjeneste" kan høres både komplisert og mystisk ut, er det noe du antagelig har brukt mange ganger. Når du oppretter en brukerkonto på en Android-mobil eller logger deg på med Apple-kontoen din på iPhone, vil informasjon om for eksempel alle kontaktene dine kunne lagres på nettet – i "skyen" – i stedet for at alt sammen ligger kun lokalt på telefonen. Det gjør at det å flytte kontaktene til en ny telefon er så enkelt som å logge seg på med den samme kontoen på den nye telefonen.

Har du en iPhone lagres mye av informasjonen på telefonen i iCloud, forutsatt at du har satt det opp. Det er fint så lenge du skal flytte fra en gammel iPhone til en ny iPhone – men det hjelper deg lite når du skal bytte til Android. Du kan riktignok få tilgang til iCloud-e-posten din fra en Android-mobil ved å legge til @me.com-adressen i e-postleseren på telefonen. Oppgi utgående server som smtp.me.com og inngående server som mail.me.com, skru på TLS og velg at @me.com-e-postadressen din skal være brukernavn og iCloud-passordet ditt passord.

Bruk noe som finnes på begge telefonene

Mens iCloud er en tjeneste som finnes kun til Apple-produktene, kan du få informasjon over på den nye Android-mobilen din ved å ta i bruk skytjenester som finnes på begge plattformer.

Ett eksempel på en god skytjeneste som lar deg lagre dokumenter, bilder og videoer er Dropbox.

Med direkteopplasting i Google+ går bildeopplastingen automatisk.

Ved å aktivere automatisk opplasting av bilder i Dropbox-appen på iPhone, kan du få bildene dine over til Dropbox-appen på Android-mobilen (Dropbox er noen ganger forhåndsinstallert, andre ganger må du selv laste den ned fra Google Play på Android-mobilen).

Husk at du har bare 2 GB med lagringsplass på Dropbox, hvis du ikke kjøper mer. Noen telefoner leveres imidlertid med mer Dropbox-lagringsplass "på kjøpet".

Google+ for bildeopplasting

Et annet og kanskje enda bedre alternativ for automatisk bildeopplasting, er Google+.

Etter at du har installert Google+-appen på iPhone og logget deg på med Google-kontoen din (har du ingen, må du opprette) går du inn i innstillingsmenyen og velger Direkteopplasting -> Når skal bilder/videoer lastes opp. Så krysser du av at du vil laste opp via bare Wi-Fi eller også via mobilnettet (pass på - det kan bli dyrt, med "feil" mobilabonnement). Trykk deretter "Last opp alle bildene og videoene".

Bildene og videoene lastes nå opp til en privat mappe på Google+. Der kan du velge å dele bildene hvis du vil. Bildene vil være tilgjengelig i Google+-appen på den nye Android-telefonen din, og du kan laste dem ned til telefonen hvis du vil.

På de neste sidene viser vi deg hvordan du kopierer over informasjon som ikke automatisk kommer over via skytjenester.

Få informasjonen over

Få over kontakter og kalendere

Her er en smart metode som enkelt lar deg overføre kontakter og kalendere fra iPhone til Android.

En Google-konto er det første du bør opprette når du får en Android-mobil. Da får du også en Gmail-e-postadresse, og kalender og kontakter blir laget i "skyen".

Bruker du Exchange for e-post, kalender og kontakter, trenger du ikke denne metoden. Da legger du bare inn Exchange-kontoen i innstillingsmenyene på den nye telefonen, så vil du få e-post, kontakter og avtaler inn på telefonen din automatisk. Det samme gjelder om du har fått e-post, kalendere og kontakter på iPhone via Googles løsning – da får du automatisk dette over på den nye telefonen etter at du har lagt til Google-kontoen på Android-telefonen.

For alle dere andre:

1. Begynn med å opprette en Google-konto, hvis du ikke har det. Nå som du endelig er eier av en Android-telefon, trenger du du Google-konto. Har du en Gmail-konto, er det dette som er Google-kontoen din. Det går an å bruke en Android-telefon uten Google-konto, men da går du glipp av veldig mange av fordelene med å bruke Android. Hvis du ikke allerede ble spurt om å sette opp en Google-konto da du satte opp Android-telefonen første gang, går du til Innstillinger -> Kontoer/synkronisering -> Legg til konto. Opprett en ny konto.

2. Synkroniser iPhone-kontakter og kalendere. På iPhone går du til Innstillinger -> Mail, kontakter, kalendere -> Legg til konto -> Microsoft Exchange. Dette gjør du selv om du skal importere til Google-kontoen din. Legg inn innloggingsinformasjon til Google-kontoen din. På den neste skjermen må du legge inn m.google.com som navn på tjener. La domene stå blankt og legg inn Gmail-adressen din som brukernavn. Til slutt velger du hva du vil importere til Google-kontoen; e-post, kontakter, kalendere – eller alt sammen.

Det kan ta litt tid før all informasjonen er synkronisert over til Google-kontoen din, men hvis du har gjort alt riktig vil kontakter, kalenderoppføringer og e-post begynne å dukke opp på Android-telefonen din etter hvert.

Dobbeltsjekk at du har fått over alt, før du sletter noe fra iPhone-en din.

Med programmet BackupTrans får du overført SMS-ene fra iPhone til Android.

Overfør SMS-ene

Det å få SMS-er over fra iPhone til Android er kanskje det mest kompliserte. Det er såvidt vi vet ingen enkel og automatisert måte å få til dette på, uten å bruke tilleggsprogramvare.

Vi anbefaler programmet BackupTrans som finnes i ulike versjoner, avhengig av hvilke typer telefoner du vil flytte SMS-ene mellom. Programmet finnes også til Mac. Gratisversjonen kan bare overføre 20 SMS-er, vil du flytte over flere må du kjøpe en livstidslisens til 20 dollar for tre enheter. Men du kan prøve først og se om programmet gjør jobben, før du eventuelt kjøper.

Etter at du har installert programmet, kobler du både iPhone og Android-telefonen din til PC-en/Mac-en din. Sjekk at du har installert nyeste versjon av iTunes før du begynner. På Android-mobilen din må du gå inn i Innstillinger -> Utviklervalg og skru på USB-debugging.

Trykk iPhone i enhetslisten til venstre i BackupTrans og trykk deretter knappen Transfer iPhone SMS to Android i menylinjen. Du kan også velge å overføre kun SMS-er fra bestemte kontakter.

På neste side skal vi gå gjennom hvordan du får over bilder, musikk og videoer.

Bilder, musikk og video

Når du har fått over alle kontakter, kalendere, SMS-er og e-posten din til den nye telefonen, er det på tide å få overført bilder, videoer og musikk.

Dra bildene over fra iPhone til en mappe på PC-en – eventuelt direkte til DCIM-mappen på den nye Android-mobilen.

Bilder og videoer

For å overføre bilder og videoer kobler du iPhone til PC-en eller Mac-en din med den medfølgende USB-kabelen. Bruker du Windows vil du antagelig få opp dialogboksen Importer bilder og videoer. Du kan enten importere bildene automatisk via denne dialogboksen, eller du kan gå til Utforsker, velge iPhone under Datamaskin og bla deg frem til mappene som inneholder alle bildene og videoene dine. Så kan du dra og slippe alle bildene og videoene over til en mappe du har laget på forhånd på PC-en, for eksempel en mappe på skrivebordet. På Mac bruker du programmet Bildeoverføring for å overføre bildene fra telefonen til en mappe på disken i Mac-en.

Når du har fått alle bildene og videoene over til PC-en/Mac-en, må du kopiere dem over til Android-mobilen. Har du en Windows-PC er det bare å koble Android-mobilen til PC-en med en USB-kabel og navigere deg frem til ønsket mappe på Android-mobilen og kopiere filene dit. Bilder og videoer kopieres til mappen DCIM, som er mappen bilder du tar med kameraet også havner i. Har du Mac OS X og Android 4.0 eller nyere må du installere programmet Android File Transfer Utility for å overføre filene.

Du kan selvfølgelig også koble til begge telefonene samtidig, og dra dem direkte over fra iPhone til Android-mobilen, istedet for å gå via en mappe på PC-en.

Med programmet iExplorer får du tilgang til alt innholdet på iPhone.

Musikk

Når det gjelder musikk, har ikke Apple gjort det like enkelt for oss. Hvis du synkroniserer musikken til iPhone via iTunes, finner du igjen musikken i musikkmappen på PC-en under iTunes -> iTunes Media -> Music.

Husk at Android-mobilen ikke kan synkronisere musikk til og fra iTunes, så du er nødt til å kopiere musikken manuelt over til Android-mobilen.

Vil du ha virkelig kontroll over alt innholdet på iPhone-en din og hva du overfører, anbefaler vi at du installerer programmet iExplorer, som koster 35 dollar (ca. 190 kroner). Dette programmet finnes til både Windows og Mac OS, og gir deg full tilgang til mappestrukturen på iPhone, slik at du kan kopiere filer ved å dra og slippe dem over dit du vil. Kobler du til både iPhone og Android-mobilen samtidig via hver sin USB-kabel, kan du altså dra og slippe musikk, bilder og videoer direkte fra iPhone over til Android-mobilen.

Enda enklere med Dropbox

Bruker du Dropbox, og har installert Dropbox både på PC-en og på Android-mobilen, drar du alle bildene fra iPhone over i en Dropbox-mappe. Da vil de automatisk dukke opp på Android-mobilen – og du slipper jobben med å manuelt kopiere dem over.

Hva med alle appene mine?

Mange av de mest populære appene som finnes til iPhone finnes nå også til Android. Og i de få tilfellene hvor det ikke finnes en Android-versjon av favorittappen din, finnes det ofte gode alternativer.

Vi har laget en oversikt over det vi mener er de "essensielle" appene til Android. Listen er delt inn i ulike kategorier, så her finner du både nyttige apper og underholdningsapper.

Lykke til med den nye Android-mobilen din!

Har du tips til oss og leserne om smarte metoder som gjør det enda enklere å gå fra iPhone til Android? Del dem med oss i kommentarfeltet!

annonse