Til hovedinnhold

Dette operativsystemet lar deg se lengst på video

Det mest seiglivede holdt over en halv time lenger enn taperen.

Shutterstock/ Diego Schtutman

Grunnlag for myten

Selv om alle aktører med et operativsystem eller ti på nakken hevder at akkurat deres kode lar maskinen din kjøre billigst mulig, har vi i Hardware.no en mistanke om at dette ikke kan stemme. Operativsystemer har sine naturlige sterke og svake sider, og et operativsystem som er fullspekket av funksjonalitet er ikke nødvendigvis det mest seiglivede som lar deg bruke datamaskinen din hele dagen uten påfyll av energi.

Det er lett å tenke at det i hovedsak er nye potente komponenter og størrelsen på batteriet som skal sørge for energieffektivitet og lang brukstid, men hva om veien til lengre batteritid lå i noe så enkelt som å skifte operativsystemet?

Når du bestemmer deg for å gå til anskaffelse av en ny datamaskin er en av de viktigste tingene nemlig å være klar over at også det medfølgende operativsystemet, som tross alt stadig holder flere hundre prosesser i hendene, krever sin del av den stadig krympende batteripakkens kapasitet.

2013 var året for strømgjerrige prosessorer og smarte operativsystem, noe Apple utvilsomt scoret høyt på. Kombinasjonen Intel Haswell og Apples operativsystem OS X 10.9 Mavericks slo alle tidligere rekorder i våre utholdenhetsøvelser, men kunne resultatet blitt ennå bedre om vi byttet ut en av de to nyvinningene?

Flere teknologier

OS X 10.9 Mavericks har mange nye triks i ermet, og ved første øyekast virker de integrerte teknologiene – som App Nap, som setter inaktive programmer i dvale, og Timer Coalescing, som samkjører og timer ulike prosesser – svært forlokkende.

Ved andre øyekast viser det seg imidlertid at både hovedkonkurrenten Windows og de ulike Linux-distribusjonene har hatt støtte for Timer Coalescing i lang tid allerede, noe som bidrar til at det er med økt nysgjerrighet at vi gyver løs på vår hittil seneste myte:

Myte: OS X 10.9 Mavericks gir datamaskinen lengst batteritid når du ser på film.

Er OS-et som leveres med samtlige nye Mac-maskiner virkelig det mest effektive når det kommer til å spare på kreftene, eller kan konkurrentene Windows 8 og Ubuntu 13 tjene batteriet vel så godt, til tross for Apples stålkontroll og sammensveisede maskin- og programvare?

I dag er det en forholdsvis grei prosess å legge inn et nytt sjefsystem, og det blir stadig enklere å migrere selv de mest inngrodde vaner, samt å finne kjente programmer i nye miljøer.

Likevel stiller mange seg spørsmålet om det er verdt å ta seg bryet med å legge inn et annet operativsystem enn det som maskinen ble levert med. Akkurat det får fortsatt være opp til hver enkelt, men litt enklere håper vi det blir å gjøre seg opp en mening om du sitter på riktig hest eller ei, etter å ha funnet ut hvilket operativsystem som oppfører seg best mot batteriet på vår testmaskin.

Gjennomføring og resultat

OS X trives kun på Apples egne Mac-maskiner, og derfor måtte nettopp vår testmaskin, MacBook Pro Retina 13, stille opp som plattformen også utfordrerne kjørte på. Over en hel uke ble MacBook-en vår lastet opp med de konkurrerende operativsystemene og utsatt for mangfoldige lade- og utladingssykluser for å finne den virkelige batterikongen blant dem.

Testmaskinen vår, en MacBook Pro Retina 13.Foto: Shutterstock/ dedMazay

Selv om det kan virke som Apples egen maskin, med ferdiginstallerte drivere og etter sigende optimaliserte operativsystem kan virke å få en uholdbar fordel, var vi svært påpasselige med å fylle de oppdaterte Windows- og Ubuntu-installasjonene våre med riktige drivere og programvare før hver batteritest.

Selve batteritesten vår bestod av å gjennta et 720p HD-filmklipp i mediespilleren VLC, som enkelt kunne installeres på alle plattformer. Filmklippet fikk mørne testmaskinen vår til den takket for seg med røde advarsler og blinkende batteriindikator noen timer senere.

Under testingen ble baklyset i skjermen satt til 100 prosent, tastaturbaklys avslått, blåtann avslått, og maskinen tilkoblet trådløst nett. Både OS X 10.9, Ubuntu 13.10 og Windows 8 hadde ingen tjenester kjørende som ikke var aktivert som standard av produsentene.

Resultatet

Etter at de tre operativsystemene hadde vært hver sin tur i ilden, kom vi frem til resultatene vi presenterer i grafen under.

Som vi ser er det klart blått på toppen. Microsofts Windows 8 troner aller øverst og kan etter endt løp med filmavspilling konstatere at det ble en klar seier med tiden 5 timer og 48 minutter.

Windows 8 strekker seg dermed lengre enn nærmeste konkurrent, Ubuntu 13.10, som gav sort skjerm nøyaktig 18 minutter tidligere med tiden 5 timer og 30 minutter. OS X 10.9, som ble levert med vår MacBook Pro Retina, hadde dog ikke taktikken inne og måtte gi tapt med et lite sukk hele 33 minutter før vinneren på tiden 5 timer og 15 minutter.

Dommen

Myten var: OS X 10.9 Mavericks gir datamaskinen lengst batteritid når du ser på film.

Vi fant en signifikant forskjell ved de tre testede operativsystemene. Windows 8 lekte med OS X, som kastet inn håndkledet en halv time tidligere, og var også en hel TV-serie-epiode foran Ubuntu. Dermed kan Windows 8, tross all tidligere kritikk, krones som vår nye batterikonge – i alle fall om kun de mest moderne OS-ene tas i betraktning.

30 minutter lengre batteritid kan i mange tilfeller være alfa og omega for om du rekker å se ferdig TV-serien du holder på med, eller få med deg slutten på den fire timer lange dokumentaren som nennsomt har bygget seg opp til en grand finale.

Selv om vi kun har testet multimediefunksjonene til operativsystemene – noe som gjør at batterisparefunksjoner som å legge applikasjoner i dvale, samordne bakgrunnsprosesser og annet ikke kommer til full nytte – har det uansett vist seg at Microsofts Windows ikke trenger å skjemmes for den skyhøye markedsandelen den stadig befester.

Vi føler vi trygt kan avkrefte den bastante myten om at OS X 10.9 Mavericks gir datamaskinen lengst batteritid når du ser på film.

Slik gikk det da vi sjekket batteritiden for de siste Windows-versjonene:
Vi trodde ikke på resultatet, og måtte dobbeltsjekke vinneren »

Ønsker du å se andre sammenligninger av batteritester i trekløveret Windows, OS X og Ubuntu er det bare å rope ut i diskusjonsfeltet nedenfor.

annonse