Til hovedinnhold

Guide: Oppslagsverk

Introduksjon

I denne guiden finner du en oversikt over nyttige leksikon og ordbøker. Vi har lagt inn søkefeltene slik at du kan søke direkte fra denne guiden. Du vil også finne tjenester som tilbyr oversettelse av enkeltord, tekstavsnitt og hele nettsider.

I tillegg finner du en rekke programmer som kan installeres på datamaskinen, og som gir deg tilgang til ordbøker av ulike slag.

Leksikon

Her finner du leksikon som Store norske leksikon, Wikipedia, Wolframalpha, Knol, Caplex og Howstuffworks.

Store norske leksikon
Dette leksikonet har tidligere vært drevet av Kunnskapsforlaget, men er i skrivende stund ikke lenger det lenger. Det har vært usikkert om leksikonets fremtid, fordi en søknad om offentlig tilskudd ble avslått av Kulturdepartementet våren 2010. Per 1. juli er eierskapet og rettighetene til domenet snl.no overdratt til Institusjonen Fritt Ord og Sparebankstiftelsen DnB NOR i fellesskap – les mer.

Wikipedia (engelsk)
Den originale versjonen av Wikipedia er på engelsk – gir tilgang til over 3,3 millioner artikler. Wikipedia er et leksikon skrevet av mange forskjellige bidragsytere. Målet med Wikipedia er at all kunnskap skal være gratis, og fritt tilgjengelig for alle, på alle språk. Alle som ønsker det kan bidra til leksikonet, dersom de respekterer retningslinjene, noe som inkluderer en regel om å ikke legge inn informasjon som strider mot opphavsretten – les mer.

Wikipedia (norsk bokmål)
Norsk språkversjon av Wikipedia:

Wikipedia (nynorsk)
Wikipedia finnes også i nynorsk språkversjon – gir tilgang til over 50 tusen artikler.

Wolframalpha
Dette er en kunnskapssøkemotor/leksikon utviklet av matematikeren Stephen Wolfram som blant annet hat uviklet programmet Mathematica. Søkemotoren Wolframalpha forsøker å regne ut et svar basert på spørsmålet brukeren stiller. Den er annerledes enn eksempelvis Google, blant annet i det at svarene legges ut på siden direkte, i stedet for å vise til søkeresultater fra andre sider. Tjenesten er spesielt nyttig for faktaspørsmål innen vitenskap, og kan også brukes som kalkulator.

Knol
Google la ut testversjon av det nettbaserte leksikonet Knol i 2008, og det er fortsatt i betaversjon. Google har imidlertid ikke lykkes helt med dette leksikonet – les mer.

Caplex
Cappelens leksikon på internett. Nettutgaven gir tilgang til 64 000 artikler.

Howstuffworks
Leksikon med praktiske artikler som omhandler det meste.

Ordbøker

Her finner du flere ordbøker på norsk og engelsk, pluss på andre språk.

Hardware.no Dette er ordboken til hardware.no. Her finner du norske forklaringer på en rekke datarelaterte ord fra A til Å:

Bokmålsordboka og Nynorskordboka Ordbøker som er utarbeidet ved Universitetet i Oslo i samarbeid med Norsk språkråd. Dette er ordbøker som er utarbeidet ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier (ILN) ved Universitetet i Oslo i samarbeid med Norsk språkråd. Bokmålsordboka er utgitt på Kunnskapsforlaget. Nynorskordboka er utgitt på Det Norske Samlaget. De elektroniske ordlistene er laget av IBM-Norge, Dokumentasjonsprosjektet og Taggerprosjektet. Den elektroniske ordboka er laget av Dokumentasjonsprosjektet/EDD i samarbeid med leksikografene ved ILN.

English/Norwegian Engelsk/norsk ordbok fra University of Phoenix:

Norwegian/English Norsk/engelsk ordbok fra University of Phoenix:

Webster's Online Dictionary Engelsk ordbok basert på Websters Dictionary:

Wiktionary (engelsk) Åpen og fritt tilgjengelig ordbok som alle kan bidra til – et søsterprosjekt til leksikonet Wikipedia.

Wiktionary (norsk bokmål) Norsk versjon av Wiktionary.

MSN Encarta Dictionary Engelsk ordbok og synonymordbok fra Microsoft. Samme nettstedet tilbyr også oversettelser fra engelsk til spansk, tysk, italiensk og fransk:

Andre ordbøker

Oversettelse

Her er oversikt over nettsider som tilbyr oversetter av setninger i stedet for kun enkelte ord:

Google Oversetter
Oversettelse mellom flere (over 50) språk. Det er også mulig å oversette en hel nettside - bare legg inn nettadressen og trykk på Translate/Oversett.

Free Translation
Oversettelse mellom engelsk og flere språk, men støtter foreløpig ikke norsk. Det er også mulig å oversette en hel nettside.

Yahoo! Babel Fish
Oversettelse mellom flere språk, men støtter foreløpig ikke norsk. Det er også mulig å oversette en nettside.

Translators Choice
Tjeneste som oversetter mellom 42 forskjellige språk, inkludert norsk.

Programmer

Her finner du programmer som kan brukes til å oversette mellom forskjellige språk. Alle programmene på denne siden støtter kun Windows, med et unntak av Babylon, som også støtter Mac.

Lingoes Translator
En ordbok og en oversetter for over 60 språk. Programmet tilbyr i utgangspunktet ikke oversettelse til eller fra norsk, men en norsk utgave kan lastes ned fra denne siden. Den nedlastbare filen er på .ld2-format, og kan installeres via menyvalget "Options, Dictionaries, Install" i selve programmet. Programmet støtter Windows 2000, XP, Server 2003, Vista og Windows 7. Det finnes også i en portable-utgave som krever ikke installasjon, men som eksempelvis kan legges på en minnepinne.

Babylon
Et program som gir mulighet til å oversette mellom 75 forskjellige språk. Programmet kan blant annet brukes til å oversette ord som merkes hvor som helst på skjermen - ordet ovesettes ved å trykke på CTRL-tasten og høyreklikke med musen på selve ordet, men dette kan konfigureres på et senere tidspunkt. Under installasjonen av programmet kan du selv velge hvilke språk som er inkludert – blant annet norsk og engelsk. Programmet støtter Windows 2000, XP, Vista og Windows 7, pluss Mac OS X.

Programmet er ikke gratis, men det kan lastes ned og prøves gratis i en periode. Det koster fra 9,9 USD per måned. Dersom du velger å installere programmet, bør du velge "Custom Installation" under installasjonsprosessen, slik at du kan velge bort flere standardinnstillinger. Programmet gjør nemlig en rekke endringer i oppsettet, dersom du ikke velger bort dette, blant annet velges Babylon som standard-søkemotor, og Babylon sin nettside velge som startside i nettleseren, pluss at det installeres en egen verktøylinje i nettleseren.

Lingopad
Dette er en engelsk/tysk ordbok for Windows. Programmet er sist oppdatert i 2008, men det fungerer greit med Windows 7.

Thesage
Engelsk ordbok og synonymordbok. Programmet er sist oppdatert i 2009, og støtter i utgangspunktet Windows XP og Vista, men det fungerer også fint med Windows 7. Denne tjenesten finnes også i webbasert utgave, det vil si du kan søke direkte i nettleseren.

Wordweb
Engelsk ordbok og synonymordbok. Programmet støtter Windows 2000, XP, Vista og Windows 7.

Everest Dictionary
Flerspråklig ordbok med blant annet engelsk, men foreløpig ikke norsk.

Freelang
Norsk/engelsk og engelsk/norsk ordbok for Windows XP og Vista. Programmet er sist oppdatert i 2008.

Dictionary .NET
Dette er en nettside som tilbyr flere programmer, blant annet Dictionary .NET som kan oversette mellom 52 forskjellige språk. Programmet bruker tjenester som Google Dictionary, Translate, Search, Suggest og Wikipedia. Programmet krever ikke installasjon. Nettsiden som tilbyr programmet er dessverre ganske rotete, men du finner en direktelenke til ordboken (DictionaryNet.zip) på fishcodelib.com (komprimert zip-fil).

Client for Google Translate
Et Windows-program som gjør det enkelt å bruke Google translation i nettleseren, og eventuelt andre programmer. Du merker en tekst, og programmet oversetter teksten via et sprettoppvindu, et vindu som kan skreddersys etter brukerens ønske.

Oppsummering

Det finnes en stor mengde leksikon og ordbøker på nettet, og vi har i denne guiden forsøkt å samle de som er mest relevante for norske brukere.

Leksikon og ordbøker

Her finner du en oversikt over nyttige leksikon og ordbøker. Du fant også tjenester som kan brukes til å oversette setninger og hele nettsider, pluss en rekke gratisprogrammer som kan installeres på datamaskinen.

Les også disse guidene:

annonse