Til hovedinnhold

Disse innstillingene gir deg lavere mobilregning og bedre batteritid

Slik finner du frem i innstillingsmenyen på mobilen.

Denne saken er skrevet av Amobil for VG, og er tidligere publisert i VGs papirutgave og på VG+.

Sjekk hva som bruker mest strøm.

Selv om moderne smartmobiler er blitt forholdsvis enkle å bruke, er det fort gjort å gå seg vill i innstillingsmenyene.

Opplever du at telefonen går tregt, at batteritiden er dårlig eller at telefonen kanskje ikke alltid oppfører seg slik du venter det? Løsningen på problemene kan befinne seg i innstillingsmenyen.

I denne guiden skal vi konsentrere oss om de innstillingene som kan gi deg bedre batteritid og redusere størrelsen på telefonregningen.

Innstillinger som gir deg bedre batteritid

Selv om batteriene er blitt bedre de senere årene, har nye telefoner fått større skjermer, kraftigere prosessor og en masse nye funksjoner som alle krever sitt av batteriet. Dermed må de fleste moderne smartmobiler lades en gang i døgnet.

Det er imidlertid mye du kan gjøre for å få noen ekstra timer ut av batteriet på telefonen, og det meste finner du i innstillingsmenyene.

Har du en Android-mobil, kan du starte med å gå inn i innstillingsmenyen og velge Batteri for å få oversikt over hva som har brukt mest strøm. Oversikten hjelper deg med å finne ut hva du bør gjøre for å øke batteritiden. Er det skjermen som er synderen, eller er det én bestemt app som ligger i bakgrunnen og jobber på spreng med ett eller annet helt unødvendig?

Disse innstillingene kan gi deg bedre batteritid:

Skru på automatisk lysstyrke. Mange skrur lysstyrken på skjermen til maks for at det skal være lettere å se skjermen i sollys. Må du ha maks skjermstyrke bør du også velge at lysstyrken automatisk skal justere seg ned når solen forsvinner fra himmelen.

Skru av GPS-en. I tillegg til å skru av GPS-funksjonen, kan du også skru av posisjoneringstjenester for de appene som ikke trenger det. På iPhone gjøres det ved å gå til Innstillinger -> Personvern -> Stedstjenester. På Android-mobiler er det vanligvis en innstilling som heter Plassering. Der kan du også skru av at telefonen skal rapportere posisjonen til telefonen til Google, noe som også krever strøm. Android-mobilene gir deg ikke like god mulighet til å styre hvilke apper som skal ha tilgang til GPS-en eller til å oppdatere i bakgrunnen, men du finner ofte valg for dette ved gå inn i den aktuelle appen og trykke meny-knappen på telefonen. Så velger du Innstillinger.

Skru på automatisk lysstyrkejustering.

Skru av trådløsteknologi du ikke trenger. Trenger du ikke Bluetooth, eller stort sett bruker telefonen via mobilnettet i stedet for Wi-Fi? Skru av det du ikke bruker!

Sjekk produsentens strømspareinnstillinger. Mange mobilprodusenter har laget egne strømsparefunksjoner på sine telefoner. Telefonen kan for eksempel automatisk skru ned lysstyrken når det er lite strøm, eller skru på Wi-Fi kun når telefonen er hjemme hos deg selv.

Innstillingen som kutter mobilregningen

I dag har det blitt vanlig med mobilabonnementer med tilnærmet ubegrenset ringetid og ubegrenset med SMS-er. I stedet er det størrelsen på datapakken du betaler for.

Mange blir overrasket over hvor fort en datapakke på for eksempel 1 gigabyte brukes opp, slik at du enten må kjøpe ny datapakke – eller oppgradere til et dyrere abonnement. Men det er ikke sikkert du behøver å oppgradere abonnementet, bare du bruker de rette innstillingene på mobilen.

Bruk Wi-Fi når du kan. Skrur du på Wi-Fi kan du få litt dårligere batteritid, men det kan også bety lavere mobilregning.

Disse innstillingene kutter både regningen og strømforbruket

Avslutt apper du ikke bruker. .

Avslutt apper. Apper som kjører i bakgrunnen kan ofte bruke mye strøm, og de kan også gi deg høyere mobilregning ved at de laster ned oppdateringer uten at du er klar over det.

Er det apper du bruker ofte, er det ikke sikkert du sparer særlig med strøm på å stadig vekk avslutte og starte appene – det kan faktisk øke strømforbruket. På iPhone skal apper normalt ikke gjøre noe når de ligger i bakgrunnen – de skal være på «pause». Men det hender at apper som kjører i bakgrunnen likevel bidrar til merkbart kortere batteritid. Blir telefonen plutselig varm når den ikke er i bruk, kan en bakgrunnsapp som har gått amok være synderen. På iPhone trykker du raskt to ganger på Hjem-knappen for å få opp tidligere apper. Sveip vekk de du ikke har brukt på en stund. Hjelper det ikke, kan du prøve en «hard reset» av telefonen ved å holde inne av/på-knappen og Hjem-knappen helt til eple-logoen dukker opp på skjermen.

På Android er det enten en egen tast for å få opp kjørende apper, eller så må du holde inne Hjem-knappen eller Tilbake-knappen. Vår erfaring er at Android er mer plaget med dårlig batteritid forårsaket av apper som ligger i bakgrunnen, så der kan det være mer å hente på å avslutte apper enn det er på iPhone.

Skru av bakgrunnsdata. Mange apper kan også overføre data i bakgrunnen, selv om de ikke ligger i listen over nylig kjørte apper. En av de vanligste årsakene til dårlig batteritid og høyt dataforbruk heter Facebook. På iPhone skrur du av bakgrunnsoppdateringer for bestemte apper ved å gå til Innstillinger -> Generelt -> Bakgrunnsoppdatering. Der kan du enten skru av oppdatering for alle apper, eller for én og én app.

Viktig i utlandet

Når telefonen din befinner seg i utlandet og er tilkoblet nettet til en annen mobiloperatør enn den du er kunde hos, må du betale ekstra. Innenfor EU er det et pristak på 0,45 euro – ca. 3,70 kroner – per megabyte, og i praksis koster det ofte over 4 kroner megabyten om du surfer på reise i Europa. Prisene innenfor EU er på vei ned, og EU-parlamentet har vedtatt å fjerne avgiftene helt innen utgangen av 2015, slik at det ikke skal være dyrere å surfe i EU enn i Norge.

Denne innstillingen bør du sjekke hvis du befinner deg i utlandet.

I land utenfor EU/EØS-området er det ingen slike begrensninger, og mobilsurfing kan bli svært kostbart. Har du et Telenor-abonnement må du betale 40 kroner per megabyte i USA eller Thailand, og hele 112,50 kroner om du befinner deg i Egypt.

Dette må du gjøre for å unngå gigantregninger:

Skru av roaming. Gå inn i innstillingsmenyen til telefonen og sjekk at dataroaming er skrudd av når du er i utlandet. På iPhone finner du dette under Innstillinger -> Mobilnett, på en Android-mobil finner du det under Innstillinger -> Flere nettverk -> Mobilnettverk (kan variere noe fra telefon til telefon).

Les også: Så mye vet Google om deg »

annonse