Til hovedinnhold

Kjenn din datamaskin

Egentlig er det ikke påkrevd å vite noe hvordan datamaskinen, nettet eller annen teknologi fungerer, eller for den saks skyld vite hvilke komponenter datamaskinen din består av. Men du kan komme borti situasjoner der du trenger den informasjonen. For eksempel om du skal kjøpe et nytt spill, men ikke er sikker på om PC-en din oppfyller minstekravene som er angitt på spillesken. Kanskje du skal oppgradere minnet eller harddisken, og må passe på at du får komponenter som passer. Eller hva om du skal selge den - da er det jo viktig at en kjøper faktisk vet hva som er i kassa.
Om du høyreklikker Datamaskin-ikonet ditt og velger Egenskaper får du riktignok kjapt greie på hvor mye RAM du har og hva slags prosessor som sitter i PC-en din, men for en skikkelig gjennomgang er det enkleste å bruke tredjeparts programvare. Her er våre fire gratisfavoritter:
SIW
Kort for System Information for Windows, er dette en av de mest grundige informasjonssamlerne der ute. Her får du greie på det aller meste av hva du trenger å vite, det være seg informasjon om programvaren og operativsystemet så vel som selve maskinvaren. Den har til og med en egen "Secrets"-kategori som viser deg passordene dine.


Faktisk er det slik at SIW samler inn så mye informasjon at det å finne frem til akkurat det du trenger kan være litt knotete om du ikke er godt kjent, så har du spesialiserte behov kan det være smartere å bruke mindre applikasjoner som gjør det enklere å finne frem.
CPU-Z
Dette programmet er spesielt rettet mot prossoren din, og gir deg langt mer enn merke og modell - blant annet får du prosessor- og systembusshastighet i sanntid. I tillegg gir den deg grundig informasjon om minnet (RAM), samt grunnleggende om hovedkort og grafikk.


GPU-Z
Om du ikke kjenner til hva GPU står for er det Graphics Processing Unit - altså grafikkprosessor. Så mens CPU-Z som nevnt over i hovedsak tar seg av den vanlige prosessoren og RAM-en, er fokuset til GPU-Z helt og holdent på grafikkløsningen. Her får du greie på hva slags kort du har, hvilken GPU som brukes, minne (RAM) på grafikkkortet, klokkefrekvens og så videre.


Speccy
Dette er et nytt program fra den gamle kjenningen Piriform, som står bak meget populære diskverktøy som CCleaner, Defraggler og Recuva. Speccy er veldig nytt og fremdeles i beta, men ser meget lovende ut med sitt oversiktlige grensesnitt. Her starter du med et sammendrag av systemet inkludert temperaturer (bilde øverst), og flere detaljer kan du få ved å klikke deg inn på en bestemt komponent - herunder blant annet klokkefrekvens i sanntid, S.M.A.R.T.-info og minnetimings.

Les også
Start smart med ny PC
Les også
Slik finner du produktnøkkelen
Les også
Få mer diskplass
annonse