Til hovedinnhold

Unngå virus på mobilen

Istockphoto / John Dunne
Slik ser det ut når du har lastet en fil ned til mobilen din. (Foto: Silje Gomnæs)

Du kan stadig vekk lese om mobilvirus i media. Mens noen virus kanskje sletter alle bilder og telefonnumre på mobilen din, kan andre sende ut SMS i drøssevis til kontaktene dine uten at du vet om det.

Men det skal ofte overraskende lite til for å unngå de aller fleste mobilvirus. I denne guiden viser vi deg noen enkle knep for å holde mobilen din virusfri.

Hvordan smitter virusene?

Virus smitter vanligvis via Bluetooth og MMS. Når du får et virus via Bluetooth, kommer det i form av en fil som mobilen din spør om du vil motta. Svarer du ja, lastes filen ned til mobilen din. Filnavnet kan ofte få viruset til å se harmløst ut. For eksempel kan filen hete "picture.sis", noe som vil få mange til å tro at de mottar et ufarlig bilde.

Noen virus kommer også som vedlegg i MMS-meldinger. Også her har du muligheten til å laste ned filen. Gjør du det, har du viruset på mobilen din.

Noen kjente virus

Cabir:

Dette viruset fikk mye oppmerksomhet i fjor og forfjor, og sprer seg via MMS og Bluetooth. Viruset gjør ingen direkte skade på den infiserte telefonen, men leter konstant etter andre Bluetooth-enheter å infisere. Denne konstante letingen etter andre enheter gjør at mobilens batteri fort blir tomt.

CommWarrior:

Dette viruset spres på samme måte som Cabir, men nullstiller i tillegg telefonen din hver 14. dag slik at du mister alle personlige data.

CardTrap:

Dette viruset erstatter dataene i adresseboka di med uleselig data. Når du starter telefonen din på nytt vil adresseboka være umulig å bruke. Har du minnekort på telefonen, vil viruset også legge noen infiserte filer på kortet. De infiserte filene er beregnet på Windows, slik at du også skader PC-en din neste gang du kobler den til telefonen.

Doomed:

Også dette viruset setter noen av telefonens funksjoner ute av spill. I tillegg vil den nekte deg å starte telefonen på nytt. Som om ikke det var nok, installerer viruset både Cabir, CommWarrior, Fontal, CardTrap, CardBlock og Skulls på telefonen din. Skulle noen andre blåtann-enheter befinne seg i nærheten av din Doomed-infiserte telefon, kan du risikere at telefonen din prøver å slå av andre telefoner.

Nokias N82 er en av mobiltelefonene som har Symbian-baserte menyer. (Foto: Nokia)

De smarte plages mest

De aller fleste mobilvirus som lages, er beregnet på smarttelefoner, og i særdeleshet operativsystemet Symbian. Nokia, Sony Ericsson og Samsung er tre av produsentene som bygger menyene til smarttelefonene sine på Symbian.

Se liste over smarttelefoner »

Har du ikke en smarttelefon, er sjansen i realiteten liten for at mobilen din skal bli smittet av virus. Det finnes naturligvis unntak, som viruset SMS.J2ME.RedBrowser.a. Dette viruset kan smitte nesten samtlige mobiltelefoner som selges i dag. Vi har imidlertid fortsatt til gode å høre om konkrete tilfeller av infiserte telefoner.

Hvordan unngå smitte?

Å unngå virus på mobilen er enklere enn du kanskje tror. Det skal nemlig som regel en god del egeninnsats til for at et virus skal slippe inn på mobilen din.

De aller fleste virus må du nemlig aktivt gi tillatelse til å komme inn på mobilen din. Hver gang en ny fil vil inn på mobilen din må du nemlig svare "ja" eller "ok" på mobilen for at det skal komme inn. Når viruset har fått innpass i mobilen din, vil det prøve å installere seg selv. Også dette må du aktivt svare ja på for at viruset skal kunne gjøre noen skade.

Er du usikker på om filen som vil inn på moblen din er trygg eller ikke, er et effektivt triks å se nærmere på filtypen. Det er de tre bokstavene etter punktum i filen som forteller deg hvilken filtype det er snakk om. Det er nemlig bare noen få filtyper som er farlige, og det er installasjonsfiler. En fil som heter "picture.jpg" er et bilde, mens en fil som heter "picture.sis" er en installasjonsfil og sannsynligvis ikke det den gir seg ut for å være.

De forskjellige operativsystemene har forskjellige typer installasjonsfiler:

Si nei

Vil du ikke ha virus på mobilen, er saken soleklar: Svar nei på alle filforespørsler, og pass deg spesielt for filer av typene nevnt ovenfor. Unntaket er hvis du selv prøver å laste inn et program du vet er sikkert på mobilen din fra PCn, eller hvis du for eksempel deler mobilbilder med en venn.

Vil du slippe uvedkommende filforespørsler mens du er ute og går med mobilen, kan du ganske enkelt slå av Bluetooth-funksjonen på telefonen. Da vil ingen andre mobiler finne din når de søker etter andre telefoner å infisere.

Hvor stor er risikoen?

Hvor stor sjansen er for å få virus på mobilen, er et mye omdiskutert spørsmål. Noen antivirusprodusenter har blitt beskyldt for å spekulere i folks redsel for å få infiserte mobiltelefoner.

Sannheten er nok at faren er relativt liten. Selv om det dukker opp stadig nye virus, er det lite som tyder på at noen av de har ført til de helt store epedemiene foreløpig.

Følger du våre råd og er forsiktig med å motta og installere ukjente filer på mobilen, mener vi det skal mye til før et virus skal finne veien inn på telefonen din.

Vil du lese mer om mobilvirus? I nyhetsarkivet vårt finner du alle våre saker om emnet.

Gå til nyhetsarkivet »

Mobilskolen

Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3
Del 2: Slik bruker du adresseboken
Del 3: Slik sender du SMS og MMS
Del 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
Del 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler
Del 6: Få nye programmer på mobilen
Del 7: Ta bilder med mobilkameraet
Del 8: Slik bruker du radioen
Del 9: Slik bruker du mobilen som videokamera
Del 10: Messenger på mobilen
Del 11: Slik surfer du med mobilen
Del 12: Slik overfører du filer til mobilen
Del 13: Slik får du e-post på mobilen
Del 14: Ta mobilsamtaler med hendene på ryggen
Del 15: Alt du trenger å vite om mobilklokken
Del 16: Slik tar du i bruk Bluetooth
Del 17: Styr telefonen med stemmen
Del 18: Velg rett minnekort
Del 19: Slik får du GPS på mobilen
Del 20: Lei av ledninger?
Del 21: Gjør mobilen din sikker
Del 22: Hold smarttelefonen din i form
Del 23: Kom i gang med S60-mobilen din
Del 24: Kom i gang med Windows-mobilen din
Del 25: Kom i gang med UIQ-mobilen din
Del 26: Unngå virus på mobilen din

annonse