Tek.no

Guide

Disse Windows-hurtigtastene er våre favoritter

Jobb mye raskere i Windows 8 ved å lære deg disse snarveiene.

Niklas Plikk

I dagens pek-og-klikk-grensesnitt er det blitt langt enklere enn tidligere å overse de smarte tastekombinasjonene som ligger tilgjengelig rett foran snuta på deg.

Visst klarer du deg uten dem, men med bare et lite knippe smarte tastatursnarveier godt plantet i hjernbarken kan du faktisk bli langt mer effektiv og samtidig slite mindre på den tiltakende musearmen.

Vi har samlet våre mest brukte Windows 8-hurtigtaster, som er både smarte og lette å huske, og i tillegg fungerer mange av dem på tilsvarende måter også i tidligere Windows-versjoner. Hurtigtaster er selvsagt aller mest effektive å bruke rett før du likevel skal krumme fingrene dine og hamre løs på knottene, så et søk er et godt eksempel å begynne med:

1 – Bedre søk

Windows + S/ F: I Windows 8 er det superenkelt å søke opp filer som ligger lagret på harddisken din. Bare begynn å skrive fra startskjermen, som du når ved å trykke inn Windows-tasten, og det du søker spretter som regel opp.

For et enda mer presist søk, og for at du skal slippe å bla deg igjennem rekker av feil prgrammer eller dokumenter, kan det likevel være lurt å spesifisere søket ditt. Med Windows-tast + S søker du i alt innholdet på maskinen din, altså blant både programmer, bilder, musikk og diverse, mens med Windows-tast + F søker du kun etter programfiler. Denne tastekombinasjonen begrenser også selve plassen som søket ditt tar, da resultatene legger seg pent langs siden av skjermen, heller enn å ta beslag på all arbeidsplassen din.

2 – Raskere kontroll

Windows + I og deretter Enter: Sender deg rett til kontrollpanelet. Det forenklede kontrollpanelet i Windows 8 lurer ingen, skal du få noe skikkelig gjort er det fortsatt det gamle kontrollpanelet som gjelder. Vi er innom flere ganger om dagen, og da finner vi raskt frem med tastaturet. Alternativt kan du selvsagt også bruke Windows-tasten og søke det opp ved å begynne å skrive navnet.

3 – Vis startmenyen

Windows + X: Tastekombinasjonen er den samme som å høyreklikke på Windows-knappen nederst i venstre hjørne i Windows 8.1. Den er likevel mye raskere og ved å ta pilene fatt får du tilgang til alt fra filutforskeren og kontrollpanelet, til avanserte funksjoner som kommandolinjen og systeminnstillinger.

4 – Bedre skjermbilder

Windows + Print Scrn: Skjermdumper har vi ofte bruk for. De er god dokumentasjon og du kan tegne og illustrere på dem. Selv om det er fort gjort er det likevel irriterende å måtte innom et bildebehandlingsprogram for å lime inn skjermdumpen fra utklippstavlen og deretter lagre dem i en valgt mappe hver bidige gang. Windows har heldigvis mulighet til å både lime inn og lagre skjermdumpen som en fil i bildemappen din helt automatisk. Alt du må huske på er å holde Windows-tasten nede mens du trykker ned Print Scrn-tasten.

5 – Lås maskinen

Windows + L: Denne raske kombinasjonen låser maskinen din og ber om passord igjen for å åpne opp, om du har aktivert dette. Denne funksjonen er super om du plutselig må haste inn i et møte og blir borte fra maskinen din en stund, da den sikrer at ingen tjuvleser e-posten din eller gløtter bort på dokumentene dine. Du slipper også hele prosessen med å logge ut, så alle programmene dine bevarer innholdet og posisjonen sin.

Aner du egentlig hvorfor du har disse tastene?
Dette gjør AltGr, SysRq, Pause/Break og de andre rare tastene (Ekstra) »

6 – Effektivt vindusbytte

Windows + 1 – 9: Gå direkte til programmet som ligger på plasseringen X fra venstre i oppgavelinjen ved å velge tilsvarende nummer i tallrekken øverst på tastaturet. Greit om du vil unngå å «Alt-tabbe»-deg gjennom en lang rekke dokumenter, eller om du har faste plasser til favorittprogrammene dine på oppgavelinjen.

7 – Avslutt i en fei

Alt + F4: Spesielt når du bruker flere skjermer kan det være en litt kranglete oppgave å finne den lille røde «X»-en for å stenge programmer. Alt + F4 lukker det aktive programmet for deg uten at du trenger å sikte med musa, og om du er på skrivebordet kan den også slå av hele datamaskinen. Langt raskere enn å kåle etter startmenyen eller strømstyringsinnstillingene i «Charmsmenyen» synes vi.

8 – Organiser vinduene

Windows + Piltaster: Denne fester det aktive vinduet ditt til høyre eller venstre halvdel av skjermen, maksimerer det, eller minimerer det. Om du har et flerskjermoppsett kan du bruke disse hurtigtastene til å flytte vinduer inn og ut av de forskjellige skjermene. Trikset er spesielt lurt om du for eksempel ikke har slått på en av skjermene og ikke kan hente vinduet med musepekeren.

Hvilken Windows-hurtigtast kan du ikke leve uten? Fortell gjerne i forumtråden nedenfor.

Windows 8 har vokst på oss, men av og til lengter vi tilbake:
Disse triksene er for deg som ikke har funnet deg helt til rette i Windows 8 »

Les også
Hva synes Øystein etter tre dager med Windows 8.1?
Les også
Her er alle nyhetene i Microsoft Windows 10
Les også
Nå har Windows 8.1 blitt skikkelig overhalt
Les også
Aner du egentlig hvorfor du har disse tastene?
annonse