Tek.no

Guide

Dette er Light Peak

29 Jan 2011 10:47Først publisert 2 Des 2010 06:00
annonse

Dette er Light Peak

Fremtiden er kanskje trådløs, men for de høye hastighetene slipper vi ikke unna kabler. Derfor har vi de siste årene fått stadig nye standarder og kontakter å forholde oss til på datamaskinen. I tillegg til eldre standarder som FireWire, VGA og DVI har vi fått HDMI, DisplayPort og eSATA - som med sine tilhørende kabler ikke gjør hverdagen enklere for oss databrukere.

Men det har også vært tilfeller der nye standarder har gjort det motsatte. Vi tenker naturligvis hovedsaklig på USB (Universal Serial Bus), som i dag er å betrakte som standardtilkobling for alt fra mus til mobil.
Problemet er at USB ganske enkelt ikke har vært kjapt nok. Derfor trenger vi i dag fremdeles egne kontakter og kabler for skjerm og nettverk.

Men hvis Intel får det som de vil, kan vi om få år klare oss med en eneste, universiell kontakt. En enkelt kabel kan klare hele jobben.

Tidobling ikke nok

For omtrent ett år siden kunne vi melde om at enheter med den nye standarden USB 3.0 SuperSpeed begynte å finne vei til butikkene. Med en hastighet på opp mot det tidoble av USB 2.0 hadde vi nesten forventet at USB 3.0 ville få et greit fotfeste i løpet av året. Men fremdeles er det langt mellom produkter som støtter dette - og giganten Intel har ikke engang integrert dette i sine brikkesett.

annonse

Det kan det være en god grunn til.

USB 3.0 har en maksimal teoretisk overføringshastighet på 5 gigabit per sekund. Men selv om dette er ti ganger så raskt som hva vi får ut av USB 2.0, er det fremdeles ikke spesielt kjapt dersom vi snakker seriøse nettverk eller videooverføring. HDMI takler over 10 Gbit/s, og DisplayPort over 20 Gbit/s - noe som betyr at ikke USB 3.0 kan ta over på den fronten.

Men en gjeng i Intels laboratorier har utviklet et annet alternativ, som går under navnet Light Peak. For der det meste av dagens kabling for forbukerelektronikk går på gode, gammeldagse kobberledninger, har disse sett på hvordan fiberoptikk kan brukes i stedet.

>>> Bla om for å lese om den nye teknologien

Les også