Til hovedinnhold

Slik velger du riktig 3D-skriver

Lar deg skrive ut alt fra mobildeksler og lamper til fly- og bildeler.

3D-skrivere er noe av det heteste på tilbehørsmarkedet for tiden. Med en slik enhet kan du skrive ut alt mulig rart hjemme i din egen stue, være seg legoklosser til ungene eller et eget telefondeksel til madammen. Dette, og mange andre muligheter, har gjort at mange har fått øynene opp for disse teknologiske vidundermaskinene.

Mange har nok også blitt oppmerksomme på 3D-skrivere via alle nyhetssakene våpen som har blitt skrevet ut på slike skrivere. Den første pistolen som hadde blitt 3D-skrevet ble omtalt i mai i år, og nå i august har det kommet en rifle som kan skyte en rekke skudd før den går i stykker.

Det å bruke en 3D-skriver til å produsere våpen er nok å regne som mindre edelt. Heldigvis er det veldig mange andre ting å bruke en slik skriver på. Noen forskere har for eksempel skrevet ut flytende metall, mens noen andre smartinger har skrevet ut et mikrobatteri. NASA er en annen aktør som synes 3D-skrivere er spennende, de har sogar skrevet ut rakettdeler.

Går du med kjøpeplaner er det mange modeller å velge mellom, som koster alt fra noen skarve tusenlapper og opp til noen millioner kroner. Mellom disse ytterpunktene er det igjen et hopetall med skrivere. Det beste av alt er kanskje at forskere har konkludert med at man kan spare tusenvis av kroner med en 3D-skriver.

Du kan bli en trendsetter

Uansett hva du går for vil du være en trendsetter, for det er neppe mange andre rundt deg som har en slik. 3D-skrivere har riktignok eksistert i snaut 30 år, men det er først i senere tid at det virkelig har skjedd noe med både utvalg og prisnivå.

Om noen år vil du gremmes over hvor mye du betalte for skriveren, mens kameratene vil le. Går du enda lengre frem i tid vil kanskje nettopp den skriveren du kjøper nå fremstå som et kultsymbol, som en av de første skriverne på markedet.

Slik er det alltid med nye ting. Da datamaskinene begynte å bli allemannseie på 80-tallet var de steike dyre, du måtte ut med mangfoldige tusen for å få noe som kunne brukes, men i dag kan du lett plukke opp en streit datamaskin til noen tusenlapper.

Frode Eldevik, daglig leder i 3Dprint.no.

En 3D-skriver er altså neppe noen spesielt god investering, i hvert fall ikke for en privatperson som skal printe ut på hobbybasis. På sikt kan det nok være både pengebesparende og effektivt, da du slipper å gå til butikken etter alskens smådill.

For å fortelle oss mer om 3D-skrivere og mulighetene som finnes, ringte vi til en som kjenner markedet godt, nemlig Frode Eldevik i 3Dprint.no. Eldevik har drevet med 3D-skrivere i rundt 10 år, og fungerer som daglig leder i firmaet.

– Bruken og budsjett avgjør hva du bør se etter. Fra rundt 30 000 kroner og nedover anser vi som billig. Såpass billige 3D-skrivere har kun vært på markedet i to til tre år, forteller Eldevik.

Den enkleste og billigste teknologien: Fused Deposition Modeling

For hjemmebrukeren er det FDM-maskinene som er den enkleste veien å gå. FDM står for Fused Deposition Modeling, og konseptet går ut på at smeltet plast blir lagt på lagvis, slik at man ender opp med en 3D-modell. Det er med andre ord en prosess som er omtrent motsatt av fresing. FDM har vært på markedet i noen år allerede, og har i stor grad ansvaret for den voldsomme prisreduksjonen som har funnet sted.

Plasten som brukes med denne teknologien smeltes fortløpende, og det benyttes ABS-plast eller PLA-termoplast. Plasten kommer gjerne i forskjellige farger, som en tynn snor på en stor snelle. Denne snoren blir ført ned i dysen, der den smeltes og blir påført modellen din.

En serie med enkle 3D-skrivere, Cube fra Cubify.Foto: Cubify

Dette er de klart billigste maskinene, selv om det kommer modeller med denne teknologien til mange titalls tusen. Plasten som brukes koster fra 200 til 300 kroner per kilogram.

I denne prisklassen er du også begrenset til å skrive ut i én farge. Riktignok vil du kunne bruke ulike farger på plasten du bruker, men det er én farge om gangen som gjelder. Det er et utall forskjellige farger på markedet, og stort sett kan du bytte plast og 3D-skrivere fra ulike produsenter om hverandre.

– Det er en del ulemper med FDM, men også fordeler. For det første er den fryktelig treg. Skal du skrive ut en modell som ville tatt tre timer å fullføre, så tar det dobbelt så lang tid om du skal printe ut to ved siden av hverandre. Det er ikke som på vanlige skrivere, der dysehodet skal hele veien over arket uansett, forklarer Eldevik.

For å illustrere det litt bedre: Det å skulle skrive ut noe så smått som en standard sekssidet terning vil ta rundt 30 minutter med en FDM-maskin. Den rene materiellkostnaden vil ligge på omtrent en krone, alt etter hvor dyr plast du har kjøpt.

– Utskrifter fra FDM-skrivere har også andre problemer, kanskje spesielt med detaljer. Du vil også kunne oppleve en del varierende overflater. Det er veldig vanlig med nærmest en spagettilignende overflate. Dette henger sammen med hvordan plasten blir påført modellen, sier Eldevik.

Flere aktuelle modeller

Det er veldig mange FDM-maskiner på markedet, og det er til og med mulig å bygge sin egen. For en enklest mulig start anbefaler vi å sikte seg inn mot et etablert merke der alt er satt opp og klart til bruk.

Den billige veien til 3D-skriver: Printrbot Simple.Foto: Printrbot

Hvis du vil kjøre økonomivarianten har Printrbot flere spennende modeller, disse kommer også med et fantastisk budsjettutseende. Her snakker vi finerplater med innbrente logoer, digre tannhjul i plast og en kabelføring som ser ut som den kommer rett fra gutterommet. Prisen for de billigste settene starter på 1650 kroner i USA, men da er du nødt til å bygge maskinen sammen selv. Den samme modellen, ferdig sammenskrudd, koster 2150 kroner.

Printrbot har også flere andre spennende modeller i stallen. Fellesnevneren er at du får dem både ferdigbygget, og som byggesett. Det gjør at de nevenyttige kan spare noen kroner, samtidig som de får en mer dyptgående kjennskap til skriveren sin.

Hvis du kan tenke deg å grave litt dypere i lommeboken kommer det utrolig mange alternativer til overflaten. Vi har lyst til å trekke frem to modeller, nemlig Afinia H-serie, og Cubify sin Cube-serie. Dette er veldig enkle og greie maskiner, som de fleste burde greie å bruke.

Cube koster rundt 7800 kroner i USA, og H-serien fra Afinia koster 9500 kroner.

For deg som vil ha noe bedre

FDM-skrivere er ikke en dum start, men det har rukket å komme andre teknologier som også kan være rimelige, nemlig SLA og DLP. To av aktørene du bør merke deg er B9Creator og Formlabs Form1. Salget av dem har startet, men Formlabs Form1 skal ha en ventetid på rundt seks måneder for tiden, grunnet en voldsom etterspørsel. Likevel hadde Eldevik glatt ventet.

– Dette er såpass nytt og spennende, samtidig som du får en veldig bra oppløsning. Her brukes det laser for å smelte plasten, og det hele ser veldig mye bedre ut. Jeg hadde i alle fall ventet på noe slikt, sier Eldevik.

Disse regnes fremdeles som rimelige, men det koster. 20 000 kroner må du ut med for Form1. B9Creator er priset til 18 000 som et byggesett, og til 29 500 kroner ferdig bygget. Samtlige beløp gjelder i nettbutikken, og både frakt og avgifter tilkommer.

– Selv om dette tilsynelatende går FDM-skriverne en høy gang så kan FDM-enhetene være et nyttig tillegg. Skal du ha noe billig, enkelt og slitesterkt, så er det lite som slår plasten i FDM-skriverne, utdyper Eldevik.

De to skriverne benytter litt ulike teknologier for å skrive ut. Form1 bruker stereolitografi, gjerne omtalt som SL eller SLA. Dette går ut på at en laser tegner opp første lag i den aktuelle modellen med fotosensitiv væske. Så snart det første laget er tegnet opp vil det også være fiksert. Dermed kan det stive laget heves et ørlite hakk, før laseren tar til å tegne igjen. Etter noen tusen lag sitter du igjen med en svært detaljrik modell.

B9Creator gjør mye av det samme, men de tar i bruk DLP-teknologi. DLP husker kanskje mange som en teknologi som blir brukt i projektorer, og nå også i 3D-skrivere. Her vises et bilde av hele laget i en kar med fotosensitiv væske. UV-strålingen skal være nok til å fiksere væsken, slik at objektet former seg sakte men sikkert.

Flere hindringer i veien

Selv om du står med en rykende fersk 3D-skriver i hendene er det flere hindringer igjen. Du må nemlig ha noe å skrive ut. Nå finnes det tusenvis av filer som kan lastes ned fra nett, men alle disse er tegnet av andre. Skal du kunne skrive ut noe du har laget selv er du nødt til å lære deg et 3D-program, noe som ikke nødvendigvis er enkelt.

Et 3D-program kan foruten å brukes til å lage helt egne modeller, også brukes for å endre på andres modeller. For eksempel til mindre endringer som du må gjøre for å tilpasse tegningene ditt bruk.

Dersom du føler at 3D-program ikke er noen hindring må du bestemme hvorvidt du ønsker å på noen nye og bedre modeller. Skal du være i tet av den teknologiske utviklingen må du hele tiden være forberedt på å bruke mye penger, på teknologi som raskt går ut på dato. Tar du sjansen vil du uansett kunne ha det fryktelig mye moro med din nye 3D-skriver fremover.

Her kan du kjøpe 3D-skrivere

Det er flere steder du kan få tak i 3D-skrivere. Trykket her i Norge er ikke så stort enda, men vi har foreløpig funnet følgende forhandlere som enten er basert i eller sender til Norge.

Fremover kommer vi til å skrive mye om 3D-skriving på Hardware.no, så følg med!

Bare pass på hva du eventuelt bruker skriveren din på:
– Blir du tatt med 3D-våpen må det slås hardt ned på »

annonse