Guide

Når alt snakker sammen

Sømløs tilgang, heter det så fint. Alle produkter snakker med hverandre. Musikk, bilder og video kan nytes hvor som helst, når som helst, enten det er på kjøkkenet, kontoret eller i stua, uavhengig av hvor materialet er lagret og uavhengig av hvilket produkt du bruker til å spille av materialet. Og det er slett ikke noe fremtidsscenario lenger.

Forutsetningen er at produktet støtter DLNA eller UPnP – to nært beslektede teknologier som vi nå skal ta en kikk på. Vi forteller mer om disse teknologiene, hvordan de fungerer, hvilke muligheter og begrensninger de har.

DLNA

DLNA (Digital Living Network Alliance) ble opprettet i 2003 og er et samarbeid mellom rundt 250 aktører innen hjemmeelektronikk. DLNA spesifiserer noen retningslinjer som skal gjøre det enkelt for forskjellige typer hjemmeelektronikk som datamaskiner, hånholdte enheter og annet lyd- og bildeutstyr å kommunisere med hverandre.

DLNA opererer med tre kategorier av produkter – nettverksprodukter, mobile/håndholdte produkter og infrastrukturprodukter. Disse kategoriene er igjen inndelt i underkategorier. Les mer om disse kategoriene på denne siden.

For at et produkt skal bli DLNA-sertifisert, må det støtte et minimum av funksjoner. De nyeste retningslinjene ble sist oppdatert i oktober 2006 (DLNA versjon 1.5) og sier følgende om formatstøtten for AV-produkter:

Type media Obligatorisk format Valgfritt format
BildeJPEGPNG, GIF, TIFF
LydLPCMAC3, AAC, MP3, WMA9, ATRAC3plus
VideoMPEG2MPEG1, MPEG4, VC1, MPV1

Som vi ser over er det et veldig begrenset utvalg av formater som må støttes for at et produkt skal bli DLNA-sertifisert. Så selv om et produkt er DLNA-sertifisert, er ikke dette i seg selv noen forsikring om at du kan spille av akkurat dine mediafiler. Alle DLNA-produkter må dessuten minimum ha enten Ethernet, Wi-Fi eller Bluetooth-tilkobling.

Dersom du velger produkter som er sertifiserte, skal du i teorien kunne være helt sikker på at de virker sammen. Du finner en oversikt over hvilke produkter som er sertifisert her.

Det er ellers verdt å merke seg at DLNA ikke er et standardiseringsorgan på linje med f.eks. IETF og W3C, men forholder seg til eksisterende standarder i sitt arbeid.

UPnP

Mens DLNA fokuserer mer på selve filformatene som overføres og at det hele skal være så brukervennlig og enkelt som mulig, tar UPnP seg av det underliggende. Eller sagt på en annen måte: DLNA baserer seg på UPnP og er helt avhengig av UPnP for å fungere.

UPnP-standarden utvikles av UPnP Forum, som med sine mer enn 800 medlemmer jobber for å sikre interoperabilitet mellom ulike produkter, ved bruk av bransjestandarder som TCP/IP, HTTP og XML.

UPnP-gruppen ble opprettet i 1999, med giganter som Microsoft, Intel, HP og Canon i spissen. Gruppen etablerte raskt ulike profiler for ulike produktgrupper – inkludert lyd- og bildeprodukter. Sistnevnte profil er kjent som UPnP AV – og det er nettopp utviklingen av UPnP AV som førte til dannelsen av DLNA-gruppen.

UPnP er en åpen arkitektur-standard som baserer seg på etablerte standarder som TCP/IP, UDP, HTTP, XML og SOAP. UPnP lar PC-er, nettverksutstyr og andre trådløse enheter kommunisere på peer-to-peer-måten. UPnP krever ingen drivere, siden den baserer seg på eksisterende protokoller.

I 2008 ble UPnP en internasjonal standard (ISO/IEC 29341).

DLNA på PC-en

Enhver datamaskin kan bli et DLNA-kompatibelt produkt ved å bruke riktig programvare. Eksempler på slik DLNA-serverprogramvare for PC-bruk er Jamcast og TVersity. Du kan også bruke den innebygde DLNA-mediaserverfunksjonen i Windows Media Player 11.

TVersity er gratis og tilbyr bl.a. sanntids-konvertering

Flere av disse programmene kan også kode om mediafilene dine i sanntid, slik at de kan spilles av på f.eks. DLNA-kompatible TV-er med begrenset formatstøtte.

Det finnes også en rekke DLNA-servere for bruk på Linux-plattformen. Vi nevner Coherence, FUPPES, GMediaServer, GeeXboX, MediaTomb, uShare og MiniDLNA.

Se ellers en oversikt over flere DLNA-servere på denne siden.

I praksis

Det er mange ulike måter å ta i bruk DLNA på. Du kan for eksempel spille av videoer fra din bærbare PC på TV-en i stua, se bilder som er lagret på mobiltelefonen din på TV-en eller høre på musikk som ligger lagret på PC-en på kontoret på stereoanlegget i stua. Et annet vanlig bruksområde er å benytte spillkonsoller som Playstation 3 og Xbox 360 som mediasentre og overføre innhold fra datamaskinen via DLNA.

Eller for å ta et annet eksempel: Bruker du Spotify på PC-en? Hvorfor ikke overføre lydstrømmen til andre DLNA-enheter i huset? Med et program som ovennevnte Jamcast kan dette fikses.

Det er naturligvis mange ulike grensesnitt og måter og styre DLNA-oppsettet på – avhengig av hva slags produkt og programvare du bruker til avspillingen.

DLNA-grensesnitt på Samsung-TV-er (klikk for større bilde)

Så langt høres alt vel og bra ut, men det er noen skjær i sjøen. Samsung krever for eksempel at du installerer programvare på den PC-en du vil hente innholdet fra. Det vanskeliggjør for eksempel bruk av en NAS for lagring av mediainnhold. Og Samsungs programvare støtter kun Windows og har dessuten trøbbel med å spille av DRM-beskyttet materiale. I tillegg krever Samsung at du bruker en kablet tilkobling – DLNA-støtten fungerer ikke over trådløst nett.

Du bør derfor være oppmerksom på at "DLNA-støtte" kan bety så mangt. Dersom gode DLNA-muligheter er et viktig poeng når du skal handle TV bør du sjekke nøye hva produsenten legger i DNA-støtten, ikke bare ta DNA-støtten for god fisk.

Utfordringer

Den største utfordringen for DLNA/UPnP er trolig å få bransjen til å enes om standarden. Fortsatt er det mange aktører som ikke er med på dette samarbeidet, bl.a. Apple. Enkelte mener også at en ny standard kalt Devices Profile for Web Services (DPWS) har potensiale til å overta for UPnP/DLNA. Denne standarden frontes nå sterkt av Microsoft, som tidligere var en veldig sterk pådriver for DLNA/UPnP.

Det er også svært viktig at pådriverne bak DLNA sørger for at standarden er oppdatert – det vil si at formatstøtten er så god som mulig. Per i dag er DLNAs minstekrav til formatstøtte svært begrenset.

Fryd og gammen med DLNA: Ikke alltid slik i praksis.

For tiden er det mange som melder om ulike problemer relatert til DLNA på TV-er rundt omkring på ulike diskusjonsforum. Det er for eksempel mange som sliter med å få sin nye DLNA-kapable TV til å få kontakt med DLNA-serveren på PC-en. DLNA fremstår i det hele tatt langt fra som noen perfekt løsning i dag – standarden må utikles og raffineres videre.

Følg Audiovisuelt på Twitter

Dine erfaringer

Del gjerne dine erfaringer med DLNA/UPnP med oss andre i forumtråden nedenfor, enten du har hatt positive eller negative erfaringer, har spørsmål, tips eller annet.

(Kilder: Wikipedia, Samsung DLNA-guide, RBGRN.com, DLNA white paper #1 , #2)

Les også
DLNA og Wi-Fi Direct går sammen
Les også
Ny DLNA-standard annonsert
Les også
Ta på meg!
Les også
Diodene kommer!
Les også
Alt om norsk mobil-TV
Les også
Hjemmekino for folk flest
Les også
Mastiff lager HDPC - del 3
Les også
Mastiff lager HDPC - del 2
Les også
Mastiff lager HDPC - del 1
Les også
HTPC trinn for trinn - del 11
Les også
Vi bygger HTPC - del 4
Les også
Vi bygger HTPC - del 3
Les også
Vi bygger HTPC - del 2
Les også
Vi bygger HTPC - del 1
annonse