GuideHurtigtaster

Triksene som kan spare deg for masse tid

Å lære seg de riktige hurtigtastene kan spare deg for mye tid. Her er de viktigste.

Grunnleggende funksjoner

Mange tror at det å bruke mus er en rask måte å bruke PC-en på. Men lærer du deg noen hurtigtaster, vil du øke effektiviteten betydelig. I starten virker det litt uvant, men etter å ha forsøkt de forskjellige tastekombinasjonene noen ganger, da vil du ikke bruke noe annet.

En hurtigtast er en tastekombinasjon man trykker for å utføre en bestemt handling, en slags snarvei som gjør ofte brukte funksjoner lettere tilgjengelig - eller noe som automatiserer oppgaver.

Litt om gangen
For mange fremstår det som en nærmest umulig oppgave å lære seg alle de hurtigtastene som man har tilgang til. Et godt tips kan derfor være å lære seg et par hurtigtaster av gangen, og ikke minst de viktigste først.

Jobber du i Word kan du for eksempel holde nede [Ctrl]-knappen og trykke s-knappen for å lagre dokumentet - [Ctrl] + S. Lærer du deg den kombinasjonen er det mye lettere å huske på å lagre ofte.

I denne oversikten vil vi ta for oss de viktigste hurtigtastene du bør kunne for å bli mer effektiv i Windows og standard programvare som Microsoft Office. Den beste måten å se hvordan de fungerer er rett og slett å prøve selv.

Favoritt
Du kan derfor bruke denne guiden som referanse hver gang du ønsker å lære deg en ny hurtigtast. Den enkleste måten å gjøre dette på kan være å legge denne siden til som et bokmerke i din nettleser.

Fordi vi her snakker om hurtigtaster, så kan du gjøre dette ved å holde nede [Ctrl]-knappen og trykke «D». Og vips, der lære du deg en ny hurtigtast.

De mest elementære
La oss begynne med de aller mest elementære hurtigtastene som fungerer i nesten alle programmer og som det er svært hendig å kunne.

[Ctrl] + C
Gir deg tilgang til kopieringsfunksjonen. Det du har merket, enten i Word, Excel, Internet Explorer, Windows Utforsker eller andre programmer bli kopiert til utklippstavlen. Du får ingen umiddelbar respons, men ting skjer bak kulissene. (Se et par triks lenger ned for hvordan dette utnyttes)

[Ctrl] + X
Gjør det samme som [Ctrl] + C, men i tillegg til å kopiere det merkede elementet, vil den også slette det du har markert etter at det er lagt på utklippstavlen. Dette er altså en funksjon for å flytte et element i stedet for å kopiere det.

[Ctrl] + V
Brukes sammen med de to foregående kombinasjonene for å lime det man har lagt på utklippstavlen.

Sitter du med et Word-dokument, kan man altså markere en del av teksten, trykke [Ctrl] + C for å kopiere teksten, og flytte markøren til et annet sted og trykke [Ctrl] + V for å lime inn samme teksten der.

[Ctrl] + A
Markerer alle elementer innenfor et vindu. Dette kan være all tekst i et dokument, alle filer i en mappe, hele utsnittet av et bilde man jobber med i et bildebehandlingsprogram osv.

[Ctrl] + S
Lagrer dokumentet du jobber med.

[Ctrl] + Z
Siste endring du gjorde blir tilbakestilt.

[Ctrl] +OÅpner dialogvinduet for åpning av nytt dokument.

[Ctrl] + N
Åpner et nytt dokument innenfor det gjeldende programmet.

[Ctrl] + P
Åpner dialogboksen for utskrift av dokument.

F1
Dette er nesten alltid hjelpefunksjonen i et program.

[Tab]
Skal du fylle ut skjermaer er denne helt fantastisk å bruke. Ved å trykke på [Tab] flyttes markøren automatisk til neste skjemafelt.

[Shift] + [Tab]
Det samme som [Tab], bare at du hopper tilbake til forrige felt.

Enkel formatering

[Ctrl] + I
Gjør merket tekst om til kursiv. I enkelte programmer er denne kombinasjonen [Ctrl] + K.

[Ctrl] + F
I de fleste programmer får du opp en søkefunksjon. I norsk utgave av Office gir derimot dette deg fet skrift.

[Ctrl] + B
Normalt sett gir dette deg fet skrift (bold) på markert tekst. Hvis du derimot benytter norsk Office så gir denne kombinasjonen deg søkeboksen.

[Ctrl] + U
Dette gir deg understreket tekst

Bli med til neste side for mer avanserte funksjoner »