Til hovedinnhold
Guide5 gratisalternativer til Photoshop

Du trenger ikke være rik for å redigere bilder

Her er programmene som (nesten) ikke koster ei krone.

Shutterstock/ollyy

Siden lanseringen i 1990 har Photoshop blitt selve definisjonen på et program for bilderedigering. Programmet er i stadig utvikling og står for mye av innovasjonen innen digital bildebehandling. En svær stab av ingeniører og programutviklere jobber kontinuerlig med å forbedre programmet fra versjon til versjon.

Deres jobb er selvsagt ikke gratis, noe som gjenspeiler seg i den høye prisen for programvaren. Heldigvis er det ikke nødvendig å pantsette huset eller selge en nyre for å prøve seg innen bilderedigering. I denne oversikten skal vi se på noe programmer som er gratis og ett som er nesten gratis, samtidig som de tilbyr de mest nødvendige funksjonene for bilderedigering.

GIMP – det avanserte alternativet

Funksjonsrikt grensesnitt i GIMP.

Platform: OSX, Windows, Linux
Pris: Gratis

Dette er kanskje det mest kjente gratisprogrammet for bilderedigering. Gimp har eksistert like lenge som Photoshop og har stadig blitt oppdatert. Nå fremstår det som en komplett verktøykasse for bilderedigering og design. Gimp er oversatt til norsk, noe som kan være en fordel for enkelte brukere.

Grenseesnittet er veldig tradisjonelt, med verktøypalett på venstre side og vinduer med oversikt over bildelag og verktøyalternativer på høyre side. Alt kan også tilpasses etter brukerens preferanser.

Programmet er det desidert mest avanserte i testen. Kompleksiteten er imidlertid også Gimps ulempe; for en fersk bruker kan det i starten være litt vanskelig å finne frem til de rette verktøyene.

På tross av et tradisjonelt utseende er det ikke like intuitivt å bruke Gimp som de andre programmene i testen. Brukeropplevelsen kan bli litt frustrerende i starten da utviklere har gjort enkelte valg som virker unødvendig kompliserte. Jeg klarte for eksempel ikke å få viskelæret til å fungere som forventet. Etter litt googling fant jeg ut at jeg først måtte høyreklikke på bildet og velge innstillinger for Lag og derettergå til Gjennomsiktighet og legge til Alfa kanal. Slike problemer vil selvsagt løse seg etterhvert som man blir bedre kjent med programmet, men man må nok sette av litt tid til opplæring i starten.

Gimp får likevel et stort pluss for at det fungerer på de fleste plattformer og at det har norsk språk. Funksjonsutvalget er rikholdig og det tilbys også en god del gratis utvidelser. Det gjør at GIMP kan bli et svært nyttig bekjentskap til tross for en treg start. Det finnes heldigvis et flust med guider og hjelpeforum på nett, så man finner alltid løsningen. For den tålmodige brukeren kan Gimp være et supert verktøy som takler de største utfordringene.

Paint.net – enkelt og greit for Windowsbrukeren

Enkelt og oversiktlig.

Platform: Windows
Pris: Gratis

Paint.net startet som et som bedre alternativ til det velkjente Windowsprogrammet med samme navn. Etter hvert har programmet blitt mer og mer avansert og inneholder nå mange nyttige verktøy for redigering av foto, som justering av kontrast, fargemetning og lignende. I tillegg finner man velkjente tegneverktøy.

Programmet har også støtte for redigering i flere lag, kanskje en av de mest viktige funksjonene for avansert bilderedigering. Paint kan også friste med en kjekk historiefunksjon som lar brukeren gå tilbake i redigeringen.

Brukergrensesnittet som minner mye om programmene i Office-pakken, og er både enkelt og forståelig. Når man åpner flere bilder samtidig blir de ordnet i oversiktlige faner, en liten, men kjekk detalj. Det er betydelig mindre funksjoner her enn i Gimp, men de viktigste verkøyene er på plass. Menyene er enkle og oversiktlige slik at det er lett å finne frem til riktig verktøy. Det er ikke like lekkert og brukervennlig som Mac-alternativet, men man får jobben gjort.

Alt i alt er det et kjekt program som gir Windowsbrukeren mulighet for enkel bilderedigering. Programmet stiller relativt beskjedne krav til datamaskinen og kan være et bra alternativ for de med litt eldre maskinpark.

Picasa – et smart familiealbum

Enkelt og forståelig i Picasa.

Platform: OSX og Windows
Pris: Gratis

Picasa er eid av Google, noe som gjenspeiler seg i den tette tilknytningen til Googles nettjenester. Programmet tilbyr for eksempel automatisk sikkerhetslagring av bilder i form av opplasting til Google+.

Picasa skiller seg ut i denne oversikten fordi det først og fremst er et program som hjelper deg å holde orden på bildene dine, samtidig som det forenkler orienteringen av den stadig voksende bildemappen. Picasa gjør det enkelt å lage lysbildefremvisninger og å laste opp bilder til sosiale nettverk.

Bilderedigeringsdelen er veldig intuitiv og selvforklarende i bruk. De mest brukte funksjonene har fått store selvforklarende ikoner. Det finnes muligheter for enkel bildejustering og effekter som vignetter og rammer. Man får rettet opp skeive bilder, fjernet røde øyne og gjort andre enkle justeringer på en rask og lettfattelig måte. Det er imidlertid ikke mulighet for selektiv redigering og heller ikke for arbeid med flere bildelag samtidig. Hvis du har planer om å drive med avansert bilderetusjering er du fortsatt avhengig av et annet program i tillegg.

Dette programmet er gjerne mest ment som et alternativ til programmer som iPhoto, Lightroom og Aperture. For en Mac-bruker som allerede bruker iPhoto og ønsker noe mer vil vi derfor heller anbefale å bruke penger på Adobe Lightroom. Av den grunn er dette et program som blir mest nyttig for brukere av Windows.

Picasa fremstår som et enkelt, men meget nyttig program som hjelper deg å holde orden på bildene, og tilbyr en enkel og lettfattelig bilderedigering. En selvsagt anbefaling til alle amatørfotografene som ønsker bedre kontroll over bildesamlingen, og ikke har behov for avansert redigering.

Pixelmator – lekkert og innbydende for Mac

Grensesnittet i Pixelmator.

Platform: OSX
Pris: 15$ (gratis 30-dagers prøveversjon)

Pixelmator er et program optimalisert spesielt for Mac. Det sørger for at programmet oppleves raskt og responsivt. Det lekre grensesnittet fremstår som en blanding av det tradisjonelle designet vi ser i Gimp og Picasa sine selvforklarende ikoner. Det gjør det enkelt for de ferske brukere å finne frem til de rette verktøyene.

Når man klikker på et ikon får man et dialogvindu med innstillinger for valgt effekt, og de mer viderekomne vil bli tilfredstilt av et rikt utvalg funksjoner og gode muligheter for manuell finjustering. Det er også støtte for arbeid i lag, og gode verktøy for å velge og flytte på piksler. I tillegg finnes også mer avanserte tegneverktøy.

Pixelmator kan også skryte av integrasjon mot programmene i iLife-pakken, samt støtte for de fleste bildeformat inkludert PhotoShops PSD-format.

Alt i alt fremstår Pixlemator som et meget godt alternativ for den mer kreative Mac-brukeren. Lekkert og intuitivt grensesnitt med morsomme tredimensjonale effekter gjør programmet innbydende og trivelig i bruk, uten at det blir slitsomt i lengden. Sammen med et rikholdig utvalgt av funksjoner vil det absolutt forsvare prisen på 90 kroner som må betales når prøveperioden er over.

Pixler Editor – for kreatøren på farten

Platform: Nettbasert

Pixlr edito

Pris: Gratis

Har du noen gang opplevd et akutt behov for å redigere et bilde, men alt du har til rådighet er en låne-PC med Windows Paint? Vel, så lenge du har Internett-tilkobling så er det slutt på frustrasjonen. Pixler editor er et fullverdig nettbasert bildemanipuleringsprogram.

Du kan enten redigere bilder fra harddisken din, eller bilder du finner på Internett. Pixler byr på et enkelt og tradisjonelt grensesnitt med finesser som muligheten til å arbeide med flere bildelag, masker og avanserte tegneverktøy.

Som en liten bonus kan man bruke de samme hurtigtastene man bruker i PhotoShop. De redigerte bildene bildene kan deretter lastes opp direkte til sosiale media, bildedelingstjenester eller lagres lokalt.

Pixler Editor er derfor et glimrende alternativ for kreatøren på farten!

Og mens vi er inne på pris: Hvorfor er egentlig noen objektiver så svindyre?»

Kjenner du til andre gratis programmer for bilderedigering? Tips oss gjerne i kommentarfeltet!

annonse