GuideIEEE 802.11ac

Nå blir det trådløse nettet kjemperaskt

Fremtidens trådløsstandard banker på døren og vil inn.

802.11ac

802.11ac er fremtidens trådløse standard. Formelt sett er det ikke en standard enda, men nå begynner ting å bli såpass ferdigstilt at produsentene har tatt sjansen på å lansere produkter med 802.11ac.

802.11ac er kanskje ikke det frekkeste navnet på markedet, så enkelte aktører omtaler det som 5G WiFi. 5G står da for femte generasjon. 5G WiFi kan dessverre også lett skape litt forvirring med tanke på mobilbransjens 4G.

Har du mange dingser? Da er 802.11ac aktuell.Foto: 17121470, iStockphoto

Ment for storbrukere

Folk flest vil kanskje ikke bry seg så mye om IEEE 802.11ac. Sitter du med en bærbar datamaskin i fanget og surfer på internett via en trådløs forbindelse til ruteren din, vil du neppe merke forskjell på 802.11ac og dagens standard. Har du dekning der du forventer å ha det så er folk flest fornøyd. For selv om vi med 802.11ac snakker om en ytelse på godt over 1 Gbit/s, ligger flaskehalsen ved surfing sjelden i den trådløse forbindelsen. Flaskehalsen for de aller fleste vil heller være selve internettilkoblingen. Opp mot 20 Mbit/s er en ganske vanlig båndbredde, og de med ekstra fete linjer sitter kanskje på 100 Mbit/s.

Om du derimot er en storbruker av trådløst nettverk, med mange personer som bruker den samme ruteren, blir situasjonen en annen. Legger du til strømming av HD-materiale til en smart-TV, nettbrett og telefoner, så blir en god båndbredde desto mer verdt. Nettopp her kommer 802.11ac inn med full tyngde.

Trenden går mot stadig mer strømming av innhold fra nett, til et stadig bredere spekter av enheter. HBO banker på døren, det samme gjør Netflix. Allerede eksisterende aktører i Norge er også på full fart inn på strømningsmarkedet. Dermed står vi overfor en situasjon der folk flest er i ferd med å bli storbrukere, og dermed avhengige av en høy båndbredde.

2013 blir året det skjer

802.11ac som en egen standard blir trolig ferdigstilt i løpet av 2012. Endelig godkjennelse er ventet mot slutten av 2013. Som om det ikke er lenge nok til, så regner ikke industrien med at det blir vanlig med 802.11ac før i 2015. Likevel, for de av oss som har en litt ekstra stor interesse for tekniske dingser, så er det håp om å kunne hoppe på lasset litt før den tid.

Hva er nytt?

Gjør klar for superfart.

802.11ac blir etterfølgeren til 802.11n. De første produktene som støttet 802.11n kom på markedet i 2007. Her finner du båndbredder fra 150 og opp til 450 Mbit/s, det vanligste er likevel 300 Mbit/s. Som i så mye annet av IT-utstyr fordrer denne ytelsen at forholdene er optimale. Du trenger ikke akkurat sol og medvind, men null forstyrrelser og kort avstand mellom enhetene er kritisk. Selv da er du på ingen måter garantert slike ytelser. Reelt sett vil man alltid befinne seg langt under dette.

Med 802.11ac kommer det flere endringer, noe som fører til at man får en teoretisk overføringsytelse, i første omgang, på opptil 1,3 Gbit/s. Altså rundt tre ganger så god ytelse som med 802.11n.

Det er to endringer som er sentrale for å få til denne økningen. For det første økes kanalbredden til 80 MHz, med mulighet i standarden for å øke ytterligere til 160 MHz. Dette er fire ganger høyere enn 802.11n, der man har en grense på 40 MHz, og ofte vil befinne seg på 20 MHz. I tillegg til økningen i kanalbredden så pakkes dataene på en annen måte, slik at man får plass til mer. Resultatet er en vesentlig økning på båndbredden.

Med 802.11ac blir antennene smartere lagt opp. De vil nemlig til en viss grad merke i hvilken retning mottakeren befinner seg, og dermed konsentrere signalet som blir sendt i den retningen. Dette innebærer at nettverkene til en viss grad kan bli skånet for forstyrrelser fra naboen, slik at ytelsen igjen blir enda mer stabil og høy. Lovlig sendestyrke er også redusert, og med slike antenner vil man kunne opprettholde ytelsen.

En annen ting er antenneantallet. De råeste 802.11n-produktene kjørte med tre antenner for sending og tre for mottak, altså et MIMO-oppsett (multiple-input and multiple-output). Det samme ser vi på 802.11ac nå i starten, bortsett fra at det er rom i standarden for hele åtte antenner hver vei. Hver av disse får sin egen datastrøm på 433,3 Mbit/s ved 80 MHz kanalbredde. Dette innebærer at om man tar den helt ut med antall antenner og full kanalbredde på 160 MHz, vil kunne få en teoretisk ytelse på 6,93 Gbit/s.