Til hovedinnhold
GuideHjelp, jeg må bruke Windows – del 3

Se lesernes beste råd til en Mac-bruker som må bruke Windows

Her er ni tips som gjør Windows-livet litt enklere.

Niklas Plikk

Etter at vi publiserte dagboken om mine første dager med Windows, har kommentarfeltet og innboksen min rent over med tips og gode råd. Først og fremst: Tusen takk! Det varmer å få så mye hjelp og støtte :)

For at ikke bare jeg, men også de andre Tek.no-leserne skal få glede av tipsene, har jeg delt ti av de gode rådene jeg har fått i denne saken.

1) Fjern de medfølgende programmene

Flere tipser om at jeg bør avinstallere all Asus-programvaren som fulgte med maskinen min for å få bedre ytelse. Marius Rye tipser om at for å være sikker på at du ikke fjerner noe som er viktig for maskinen, kan du bruke programmet Should I Remove It.

2) Bruk den nye oppgavebehandleren

Malvado i forumet har rådet meg til å sjekke ut den nye oppgavebehandleren i Windows 8.1. Den starter du med å søke etter Oppgavebehandling. Her kan du overvåke hvor mye ressurser hvert program trekker, og ikke minst se på loggene fra hver app for å feilsøke eventuelle problemer. Under fanen oppstart kan du bestemme hvilke programmer som skal kjøres ved oppstart.

3) Kjør flere apper samtidig

Marius Rye tipser om at du nå kan ha flere apper ved siden av hverandre. For å gjøre det drar du fingeren nedover fra toppen av skjermen til appen krymper til et lite vindu, drar det til venstre eller høyre på skjermen og slipper det. Du kan også bruke tastaturet, med å holde nede Windows-tasten og trykke høyrepil og venstrepil. Skal du maksimere vinduet kan du trykke Windows-tast og pil opp, for å minimere det trykker du Windows-tast og pil ned. Bekreft med enter.

PS: Merk at Windows ikke lar deg åpne flere samtidige vinduer enn oppløsningen din delt på 500. Det vil si at en Full HD-skjerm med 1920 punkters oppløsning i bredden maksimalt kan kjøre tre apper samtidig. Vil du ha enda mer plass? Sjekk under PC-innstillinger => Skjerminnstillinger => Flere alternativer at du har satt størrelsen på apper til "Mindre".


4) Bruk hurtigastene

Jeg er godt trent på hurtigtastene i Mac, men fant raskt ut at Windows har noen helt andre. Sindre Østbø var hyggelig og sendte meg denne listen over syv av de viktigste. For eksempel at du kan trykke Windows-tast + C for å få frem sideikonene ("Charms"), i stedet for å måtte dra den inn med fingrene eller flytte musepekeren oppe i høyre hjørne. Et ekstra tips fra forumbrukeren Fragment er kombinasjonen Windows-tast + Q, som hiver frem et søkefelt for å søke etter filer overalt.


5) Rydd opp i startvinduet

Mange har sluttet å bruke startvinduet, men Mats Kristiansen anbefaler heller å gjøre en skikkelig vårrengjøring. Fjern alt, og legg inn appene du selv bruker, gruppert slik du ønsker dem. Du kan også høyreklikke inne på menyen og velge "Navngi grupper" for å gi hver gruppe et navn.


6) Still inn startmenyen slik du ønsker

Du har i 8.1 fått mye mer frihet til å stille inn startmenyen slik du ønsker. Høyreklikk på startmenyen, og velg Egenskaper og Navigasjon. Mats Kristiansen sendte meg dette vinduet som viser hans oppsett.

7) Last ned de rette appene

Selv om jeg hadde en ganske dårlig erfaring med mine første Modern UI-apper, finnes det visst mange svært gode der ute. Raymond Orderud tipset meg om å sjekke ut artikkelen Top 35 Windows 8 Apps på PC Mag. Noen av hans favoritter er Skype, Facebook, E-post, Internet Explorer (når du styrer med fingrene), Netflix, været, kart, OneDrive, OneNote og TV2 Sumo.

For skrivebordet sier forumbrukeren mls at han ha Launchy om du ikke liker å åpne program med å klikke på ikoner og Clover om du vil ha Windows Utforsker i "nettleser-modus" med faner og bokmerker.

8) Driv Metro UI ut av maskinen

Jeg har ennå ikke hørt fra så mange som tar Modern UI i forsvar, men jeg har fått mange tips om hvordan jeg kan fjerne det for godt.

I nye versjon 8.1 kan du sette maskinen til å starte opp i skrivebordsmodus ved å høyreklikke hvor som helst på oppgavelinjen, velge egenskaper, navigasjon og så huke av på "Gå til skrivebordet i stedet for startskjermen"

Forumbrukeren Eldrach anbefaler å installere Classic Shell for å få tilbake den gamle Start-menyen.

9) Profftips: Nullstill IP-en med en bat-fil

Jeg møter av og til på nettverksproblemer, og har klaget på at man i Windows ennå må hente frem kommandolinjen for å be om ny IP-adresse fra ruteren. Flere anbefalte meg å kjøre diagnoseringsverktøyet "Feilsøk problemer", men dette kan være litt tidkrevende. Forumbrukeren Malvado hadde et annet godt forslag:

Lag en tekstfil i notisblokk som du lagrer på skrivebordet med filendelsen .BAT. SKriv inn:
echo off
cls
ipconfig /release
ipconfig /renew
ipconfig /registerdns

Dobbeltklikk på filen hver gang du vil be om ny ip-adresse.

Vurderer du å prøve Windows?
Les hva jeg syntes om Windows 8.1 etter de første 3 dagene

Jeg håper disse tipsene falt i smak! Har du flere tips man bør kunne for å bli en proff Windows 8-bruker? Del dem gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Les hele kavalkaden

DEL 1: – Hjelp, jeg må bruke Windows!
DEL 2: Se hva Øystein synes etter tre dager med Windows 8.1
DEL 3: Lesernes beste råd til en Windows-bruker som må bruke Mac
DEL 4: – Windows Phone er jo genialt
DEL 5: To uker med Windows Phone – er Øystein like frelst nå?
DEL 6: iMacen min spiser denne maskinen til frokost
DEL 7: Vil Øystein velge Windows eller Mac?

annonse