Til hovedinnhold
GuideSlik påvirker minnet grafikkytelsen

Med raskere minne fikk vi mye bedre spillytelse

Vi testet hvor mye frekvensen hadde å si for spillytelsen når du har integrert grafikk.

Sindre Eldøy - Hardware.no

Kjøper du en ny prosessor fra AMD eller Intel i dag, er sjansen stor for at den har en integrert grafikkløsning. Nesten samtlige prosessorer for Intels LGA1150- og AMD's FM2+-sokkel har nemlig dette. Ytelsen mellom disse varierer, hvor noen modeller tilbyr nok ytelse for kontorbruk, mens de kraftigste er kraftige nok til å drive nyere spill med moderate innstillinger.

AMD A10-7850K har markedets kraftigste integrerte grafikkløsning.

Per dags dato, er det AMDs kraftigste APU (Accelerated Processing Unit) kalt A10-7850K som tilbyr markedets råeste integrerte grafikkløsning. Denne modellen for FM2+ hadde vi nylig inne til test.

Mens prosessorens integrerte grafikkløsning låner kapasitet av maskinens hovedminne, er tradisjonelle skjermkort utstyrt med dedikert minne, som ofte har langt høyere ytelse. For å få mest mulig ytelse fra grafikkprosessoren i skjermkortet, er det nemlig viktig med lynkjapt minne som hele tiden tilbyr ny informasjon til grafikkprosessoren for prosessering.

Patriots Viper 3 er rimelige moduler som tilbyr høy minnefrekvens.

De integrerte grafikkløsningene er langt svakere enn kraftige dedikerte skjermkort, og krever dermed heller ikke like kjapt minne som skjermkortverstingene AMD Radeon R9 295X2 og Nvidia GeForce GTX Titan Black. Siden maskinens systemminne er basert på DDR3 og ikke måle seg med GDDR5-minnet vi finner i heftige skjermkort, vil ytelsen til minnnemodulene potensielt kunne påvirke ytelsen til den integerte grafikkløsningen din.

For å finne ut hvor mye minneytelsen egentlig kan ha å si for grafikkytelsen, testet vi en rekke spill på AMD A10-7850K, med minnefrekvenser fra 1333 MHz til 2133 MHz. Prosessoren ble parret med Patriot Viper 3-minne med to moduler på fire gigabyte.

Digital Impuls Trondheim lånte oss prosessor og hovedkort til denne testen.

Vi startet med spillet StarCraft 2 i 1920 x 1080-pikslers oppløsning, med innstillingene satt til ultra. Vi ser tydelig forskjell i ytelsen mellom ulike minnefrekvenser, men en gjennomsnittlig økning på 2,5 bilder per sekund for hver gang vi øker minnefrekvensen med 266 MHz. Det er hele 34 prosent høyere ytelse ved minnefrekvensen satt til 2133 MHz, enn når modulene kjører på 1333 MHz.

I spillet Just Cause 2 satte vi oppløsningen til 1680 x 1050 piksler, med innstillingene «High» og ingen kantutgjevning, kjent som AA eller Antialiasing. Igjen ser vi at minnets arbeidsfrekvens påvirker grafikkytelsen, med en gjennomsnittlig økning på 1,4 bilder per sekund for hver gang vi øker minnefrekvensen med 266 MHz. Ved 2133 MHz ser vi 24 prosent høyere ytelse enn når minnet kjører med 1333 MHz arbeidsfrekvens.

Bioshock Infinite kjøres på 1680 x 1050 oppløsning med innstillingene satt til medium. For hver gang vi øker minnefrekvensen, økes bildefrekvensen i gjennomsnitt med 1,8 bilder per sekund. Ved 2133 MHz minnefrekvens ser vi 31 prosent høyere ytelse enn ved 1333 MHz.

I spillet Hitman Absolution setter vi oppløsningen til 1680 x 1050 piksler med øvrige innstillinger på medium. For hver økning av minnefrekvens ser vi i gjennomsnitt 1,8 flere bilder per sekund. Med minnefrekvensen satt til 2133 MHz oppnår vi hele 38 prosent høyere ytelse enn ved 1333 MHz.

Battlefield 4 kjøres i 1680 x 1050 oppløsning ved medium innstillinger. Hver økning i minnefrekvens gir i gjennomsnitt 2,1 flere bilder per sekund. Når minnefrekvensen er satt til 2133 MHz får vi 34 prosent høyere ytelse enn ved 1333 MHz.

Spillet Metro: Last Light kjøres i en oppløsning på 1680 x 1050 piksler. Her er øvrige innstillinger satt til DX10 og «Low». Hver økning i minnefrekvens gir gjennomsnittlig 1,9 flere bilder per sekund. Ved minnefrekvenser på 2133 MHz ser vi hele 45 prosent høyere ytelse enn når minnefrekvensen er satt til 1333 MHz.

Konklusjon

Når vi legger sammen det vi har sett i de ulike spillene, ser vi at en 266 MHz økning i minnemodulenes arbeidsfrekvens i gjennomsnitt gir 11 prosent høyere ytelse ved bruk av den integrerte grafikkløsningen i AMD A10-7850K. Med minnefrekvensen satt til 2133 MHz ser vi 33,2 prosent høyere ytelse enn ved 1333 MHz.

Vi ser også at ytelsesforskjellen mellom de ulike frekvensene er relativt lik, og at ytelsen ser ut til å øke jevnt med økende minnefrekvens. Dette tyder på at du vil se tilsvarende økninger i spillytelsen hvis du benytter minnefrekvenser over 2133 MHz. Økningen i spillytelse fra 1333 til 1600 MHz var omtrent like stor som økningene ved høyere frekvenser, til tross for strammere tilgangstider ved 1333 MHz. Dette kan tyde på at minnets arbeidsfrekvens er viktigere enn minnets tilgangstider i jakten på maksimal spillytelse fra den integrerte grafikkløsningen din.

Det er liten tvil om at arbeidsfrekvensen til maskinens minnemoduler kan ha mye å si for spillytelsen om du benytter prosessorens integrerte grafikkløsning. Dagens test er riktig nok gjort på markedets kraftigste integrerte grafikkløsning, så ytelsen vil trolig ikke påvirkes like mye om du har en svakere grafikkløsning. Resultatenes tale er likevel klar – du bør ikke velge trege minnemoduler for å spare noen kroner, når du skal bruke integrert grafikk.

Relaterte saker:
Les hvordan det gikk da vi testet hvordan PCI Express-båndbredden påvirker grafikkytelsen – ved å bruke elektrovertøy for å få skjermkortet nedi et PCI Express x1-spor.

Prosessoren med av markedets kraftigste grafikk – Les testen av AMD A10-7850K.

Vi har tidligere testet minne med virkelig rå arbeidsfrekvens – Les testen av ADATA XPG V2 2800 MHz.

annonse