Tek.no

Guide

Bedre nettverksytelse til under 300 kroner

Visste du at det trådløse nettverkskortet kan byttes ut?

Vegar Jansen, Tek.no
27 Apr 2016 17:00

Introduksjon

I flere år har vi ment at det å bytte ut din gamle harddisk med en SSD er en fin måte å blåse nytt liv i en aldrende bærbar PC på.

Det mener vi fremdeles. Men i mellomtiden har verden gått videre på andre måter også, eksempelvis innen trådløse nettverk. Ikke mange nøyer seg i dag med kablet nettverk, og når stadig færre bærbare enheter er utstyrt med en nettverksport så er det jo også en god grunn til det.

Ikke bare er nettverk nå mer utbredt enn noensinne, vi har også fått nye standarder. Nå for tiden kalles det artigste for IEEE 802.11ac, eller bare «AC-nett». Denne Wi-Fi-standarden har vært i handelen noen år, men det tar som kjent tid før nettverksutstyr skiftes ut og det nye får en viss utbredelse i markedet.

IEEE 802.11ac har flere fordeler sett mot forgjengeren 802.11n, og det hele koker ned til at du med 802.11ac får et mer stabilt og raskere nettverk.

Nettverkskortet kan byttes

Ikke alle er klar over det, men i mange bærbare og små stasjonære datamaskiner kan det trådløse nettverkskortet skiftes ut. Ikke trenger det være spesielt komplisert heller, noe vi skal demonstrere i denne guiden.

Asus RT-AC5300, Intel Wireless-AC 7260 og Dell Latitude E6410.
Vegar Jansen, Tek.no

Men før vi ser nærmere på hva og hvordan, la oss ta en kikk på hva du potensielt kan tjene på å bytte ut nettverkskortet. Som testobjekt brukte vi vår kollegas aldrende Dell Latitude E6410. I denne sitter en Intel Centrino Advanced-N 6200 som kan ny på nettverk både over 5 GHz- og 2,4 GHz-båndet – men altså kun med den gamle 802.11n-standarden.

Hva om vi byttet ut denne med et nettverkskort som takler AC-standarden? Eksempelvis har vi Intel Dual Band Wireless-AC 7260, som du kan plukke opp i velassorterte nettbutikker til godt under 300 kroner.

Vi testet ytelsen ved hjelp av programmet LAN Speed Test mot en PC koblet til råtassen Asus RT-AC5300. Den bærbare ble først testet med det originale N-nettverkskortet, deretter byttet vi til AC 7260 og kjørte de samme testene.

Både ytelsen mot 2,4 GHz og 5 GHz ble sjekket. I tillegg testet vi dette ved to avstander, først med den bærbare PC-en i umiddelbar nærhet av ruteren, deretter med laptopen stående i et annet rom et godt stykke unna.

Vi ser av resultatene at det kan være en god del å hente på å bytte til et raskere AC-nettverkskort – her ser vi en hastighetsøkning på opptil åtti prosent på 5 GHz-båndet. Husk også at det er en del N-nettverkskort som kun støtter 2,4 GHz, og da ser vi at det blir langt større forskjeller.

Men alt dette fordrer naturligvis at du kan koble deg til et egnet nettverk. Bruker du hovedsaklig datamaskinen hjemme og har en gammel nettverksruter uten AC-støtte, sier det seg selv at nytten vil være begrenset. Men er du som oftest på et AC-nettverk, vil du kunne få mye ut av et slikt nettverksortbytte.

Sjekk om du bør og kan bytte

Hvis du ikke er en av dem som går rundt og husker hva slags nettverkskort som sitter i PC-en din, bør du aller først sjekke hva du har. Dette bør stå i papirene du fikk med datamaskinen, men dette vil også være å lese i maskinvarelista til operativsystemet. I Windows trykker du ganske enkelt på Windows-tasten og skriver «enhetsbehandling» for å komme til rett sted.

Under «Nettverkskort» vil du da finne det du har som trådløst nettverkskort – og derfra bør det være selvforklarende. Hvis ikke kan du gjøre et nettsøk på det du får opp.

Under enhetsbehandling listes nettverkskortet opp. Til venstre ser vi Intel 6200 med N-støtte, i listen til høyre finner vi 7260 med AC-støtte.

Hvis du allerede har et kort som støtter 802.11ac, trenger du ikke foreta deg noe. Men støtter det kun den gamle b/g/n-standarden, vil du kanskje vurdere å bytte det ut.

Skulle det være tilfelle, bør ditt neste trinn være å åpne datamaskinen for en visuell inspeksjon. Dette for å sjekke at datamaskinen faktisk kan demonteres nok til at du kommer til det trådløse nettverkskortet. Hvis PC-en din lar deg bytte ut harddisk og minne, vil det i de fleste tilfeller også være mulig å bytte nettverkskort.

Det trådløse nettverkskortet er vanligvis enkelt å få øye på. Sjekk at det har samme størrelse og form som det du ønsker å bytte til. På bildet ser vi både det gamle fastmonterte og det nyere kortet.
Vegar Jansen, Tek.no

Se etter et lite kort merket «WLAN» og/eller tilkoblede antenneledninger. Dette er vanligvis i form av et Mini-PCI Express (mPCIe)-kort som sitter festet med en eller to små skruer.

Før du går videre er det to ting som er viktig. Det første er å merke seg hvordan nettverkskortet ser ut – disse kan nemlig komme i forskjellige størrelser, og ved et bytte må jo det nye passe i datamaskinen. Nettverkskort med M.2-kontakt har også begynt å dukke opp i nyere datamaskiner, og da kan det naturligvis ikke byttes ut med et mPCIe-kort.

Det andre er å sjekke om din PC faktisk støtter et mer moderne nettverkskort. Har du en virkelig gammel PC kan det godt være at det ikke finnes drivere til de nyere kortene, eller det kan være inkompatibilitet mellom et virkelig gammelt brikkesett og selve nettverkskortet.

Her finnes det flere steder å finne informasjon. Brukermanualen er et sted å begynne, eller du kan ta kontakt med produsenten dersom du ikke finner informasjonen du er ute etter på deres hjemmesider. Et nettsøk kan også gjøre underverker.

Les også