Tek.no

Guide Hjemmekinoskolen – del 4

Det er lett å glemme, men uten dette blir ikke hjemmekinoen topp

God ventilasjon er langt viktigere enn mange tror.

Shutterstock / DmitriMaruta
13 Aug 2014 18:00

Når du bygger en dedikert hjemmekino i hjemmet ditt er det mange ting du må huske på, og heldigvis er det veldig mange av disse tingene som er rimelig selvsagte. Du trenger naturligvis høyttalere, en eller annen form for bilde, noe å sitte på og kanskje litt belysning. Dessverre er det lett å se seg blind på disse tingene, eller hvilken farge man skal ha på veggene og hvordan lyset skal holdes under full kontroll.

Det som derimot kanskje ikke er så selvsagt er den del av hjemmekinoen du ikke ser. Med andre ord det som ligger mer eller mindre skjult i veggen, taket eller gulvet, men som likevel er særdeles sentral for hvordan opplevelsen blir.

Ventilasjon er kanskje ikke det første man tenker på med en hjemmekino, men dette er et viktig punkt dersom du har endt opp med et godt lydisolert rom. Da har du nemlig også gjort det potte tett, noe som raskt kan bety at luften blir både varm og dårlig fordi den ikke sirkulerer skikkelig.

Fyller du opp med kompisgjengen risikerer du at luften blir tung etterhvert.Foto: Shutterstock

Fyller du i tillegg opp med varme forsterkere og en kompisgjeng som sitter i sofaen, mens de stapper i seg øl og potetgull blir det raskt en ganske kjip opplevelse å oppholde seg der. Oksygennivået synker hele veien, og både mennesker og utstyr er med på å heve temperaturen i rommet. Resultatet er et sted som blir utrivelig å være.

Ventilasjon kan gjøres ganske avansert og dyrt om du vil, med automatisk styring og en dedikert varmepumpe. Hovedsaken er likevel at du må få et anlegg som har god nok kapasitet, og det må være plass til solide ventilasjonsrør i konstruksjonen din.

Oksygen er helt sentralt

Sitter du alene i hjemmekinoen, har minimalt med varmegivende utstyr og bare ser på én film kan det gå greit uten et ventilasjonsanlegg, men det er helt på kanten. Planlegger du gjester, mer utstyr eller flere filmer, vil du raskt irritere deg over varm og tung luft, hodepinen kommer krypende og du føler deg lite opplagt. Trikset er å hente inn frisk luft til hjemmekinoen, samtidig som du dytter ut den varme og kjipe luften uten oksygen. Det aller enkleste er å ha en helt vanlig lufteventil, noe som er særdeles billig. Helt optimalt er det dog ikke, og om du først skal bygge en skikkelig hjemmekino hadde vi latt den vanlige lufteventilen ligge.

Neste steg opp er de aktive ventilene, med en innebygget vifte. Dette kan være en grei løsning, men sett dem da opp slik at du får den friske luften inn i området der du skal sitte, så kan du sende den varme luften ut på andre siden. Liker du ikke å fyre for kråkene kan du godt sende den varme luften innover i boligen din. Alt etter bolig vil du ha nok oksygentilførsel andre steder, slik at det ikke gjør noe at det kommer varm og oksygenfattig luft ut av kinoen.

Ikke fyr for kråkene

Det neste steget er en vifte med varmegjenvinning. Dette er et spesielt konsept, som i stor grad gjenvinner varmen slik at du slipper å tape like mye av temperaturen. Virkningsgraden varierer, men dette er likevel langt bedre enn å dytte varmen rett ut.

Konseptet går ut på at varm luft blir dratt ut fra hjemmekinoen og inn i en tilsynelatende vanlig luftekanal. Men inne i luftekanalen befinner det seg et keramisk element som blir varmet opp av luften, og greier å ta vare på en god del av varmen. Når elementet er varmet opp snur viften, og trekker luft utenfra og inn i rommet. Når den kalde luften passerer det keramiske elementet blir luften varmet opp, og du får oppvarmet luft inn.

Det går også an å kjøre en variant av den klassiske varmepumpen. Flere modeller kommer nå med en funksjon der de tilfører ekstra oksygen i luften som blir sendt inn i boligen, og dette er gull verdt i en tett hjemmekino.

Den tradisjonelle varmepumpen virker ved at det sendes en gass i sirkulasjon mellom to varmevekslere, den ene står ute og den andre står inne. Denne gassen tar opp varme ute, og blir også kjørt gjennom en kompressor for ytterligere varmepotensiale. Det eneste som går inn og ut av huset ditt er altså en egen gass i dertil egnede rør, og du får ikke en tilførsel av oksygen. Derfor er det sentralt å velge en modell som har tilførsel av oksygen som ekstrafunksjonalitet. Dette finnes, men det er slettes ikke vanlig.

Luftekanaler skjult i konstruksjonen er det råeste.Foto: Shutterstock

Store og dedikerte anlegg

Nå begynner det å bli spennende, for nå er det slutt på alle halvveisløsningene og over på skikkelige ventilasjonsanlegg. Dette kan gjerne være del av et større ventilasjonsanlegg, og da snakker vi om en sentral inn- og utblåsning av luft. En slik sentral enhet kan gjerne ha varmegjenvinning, slik at det ikke brukes mer penger enn nødvendig på oppvarming.

I tillegg til den sentrale enheten må det trekkes rør til hvert enkelt rom, både for den friske luften, men også avtrekk for den brukte luften. Disse rørene krever en del plass, og i en hjemmekino kan de for eksempel gjemmes i taket samtidig som du senker det for å dempe lyden. Det går også an å la rørene gå i ytterkant av taket, inn mot veggen, med et skråtak på utsiden.

Det som er veldig viktig å huske på er at man må minimere lydbroene som kan oppstå ved et ventilasjonsanlegg. Har du lyddempet rommet etter alle kunstens regler hjelper det lite om lyden får fritt leide gjennom for eksempel et stort og sentralt ventilasjonsanlegg. Det du trenger i slike tilfeller er en lydfelle. Dette er kort og godt en bit av ventilasjonsrøret som er erstattet med en enhet som slipper gjennom mindre lyd. Her vil lydbølgene bli brutt opp og dempet mest mulig, ulempen er selvfølgelig at et slikt komplett anlegg gjerne koster ganske mange tusen kroner.

Har du sørget for å holde lyden der den skal være? Slik slipper du å irritere vettet av naboen »

Les også
Vi viser deg veien i lydjungelen
Les også
Disse triksene gir deg en penere hjemmekino med bedre lyd
Les også
Nå kan du få fremtidens kinolyd i stuen din
Les også
Denne skal lage oksygen av atmosfæren på Mars
Les også
Denne lar deg vannkjøle skjermkortet uten søl
Les også
Slik får du det beste bildet i hjemmekinoen
annonse

Les også