Guide

Slik plukker du riktig bærbar

Joda, vi HAR allerede en guide til bærbar-kjøp, men av og til blir det ganske enkelt for generelt. I denne guiden skal vi heller vri litt på det, og forsøke klassifisere datamaskinene etter størrelse og krefter. Vi vil også prøve å peke litt på hvilke modeller som passer til hva slags bruk.
Først en liten avklaring: når vi i denne artikkelen snakker om størrelse, mener vi størrelsen på datamaskinens skjerm, som måles diagonalt og oppgis i tommer. Men det betyr ikke at to 14-tommere nødvendigvis er like store, like tykke eller veier like mye.

Mini

Nederst på rangstigen - det være seg både i ytelse og størrelse - finner vi de små og nokså svake minimaskinene. Minibærbare er ikke lenger så mini som de en gang var, og kommer nå i størrelser opp til 12 tommer. Med mindre du ser mot bruktmarkedet er det samtidig svært få som fremdeles tilbyr noe mindre enn 9-tommere. Vekten ligger typisk mellom en og halvannen kilo.
Disse minimaskinene har generelt sett en del fellestrekk, blant annet at de har svake prosessorer for å holde strømforbruk og pris nede. Samtidig har de lite minne og små harddisker, en begrensning som også gjør at PC-en tilfredsstiller kravene til den rimeligste Windows-lisensen.
Den typiske 9- og 10-tommeren innen dette segmentet har dessuten forminsket tastatur og lav skjermoppløsning, typisk 1024 x 600 punkter. Totalt betyr dette at å bruke disse små og relativt svake datamaskinene blir litt knotete i lengden, og at vi derfor ikke anbefaler å ha dette som din primære PC. Men liten størrelse og lav vekt gjør at de egner seg meget godt på farten (eller som rimelig PC til ungene). Skal du gå til innkjøp av en slik for å ha med deg på tur, pass på å velge en modell med anstendig batterilevetid. Se gjerne etter en med 4 eller 6-cellers batteri.

Minibærbare kommer også opp mot 12 tommer. Her nærmer tastaturet seg full størrelse og skjermen har gjerne høyere oppløsning, men det betyr også at prisen går opp.

 • Spesielle fordeler: Små, lette og som regel rimelige.
 • Spesielle ulemper: Liten harddiskplass og mangler optisk drev. For små og svake for moderne spill og tyngre jobber.
 • Bruksområder: Internett, e-post, kontorprogrammer, medieavspilling (ikke HD-video).
 • Passer for: Den som prioriterer pris og portabilitet fremfor ytelse.

Les også vår test av 11 minibærbare.

Ultraportable

Akkurat hvordan man skal definere hva en ultraportabel strides forståsegpåerne om, men her tenker vi på bærbare der liten størrelse, lav vekt og lavt strømforbruk er prioritert fremfor høy ytelse. Dette er en klasse bærbare som på grunn av høy pris tidligere var mest å finne i bærbare for forretningsfolk.

Slike ultraportable for vanlige folk (Consumers) kalles gjerne CULV-modeller på grunn av sine ULV-prosessorer (Ultra Low Voltage). Disse gir bedre ytelse enn minimaskinene, men ikke så god som vi finner i tradisjonelle bærbare. Noen slike maskiner har også svitsjbar grafikk. Da kan du bruke en integrert grafikkløsning når du må spare batteriet, mens et dedikert grafikkort gjør det mulig med HD-film og 3D-spill når du har behov. Men er spilling veldig viktig for deg vil fremdeles en tradisjonell bærbar kunne gjøre det bedre.


Typisk størrelse på slike ultraportable ligger på 11 til 13 tommer, og etter en (gammel) definisjon skal en ultraportabel veie under to kilo. Om en 14-tommer på 1,9 kilo kvalifiserer er fremdeles åpent for debatt.
Uansett - det er fremdeles mulig å finne teknologien også i større og tyngre maskiner, for eksempel i 15,6-tommeren i Acers gamle Timeline-linje.

 • Spesielle fordeler: Svært portable (lav vekt, liten størrelse/slank og god batterilevetid) 
 • Spesielle ulemper: De minste/tynneste har gjerne ikke optisk drev. For svake for de mest krevende jobbene, og modeller med kun integrert grafikk takler ikke mange moderne 3D-spill. 
 • Bruksområder: Internett, e-post, kontorprogrammer, bildebehandling, enkel videoredigering, medieavspilling.
 • Passer for: Den som prioriterer portabilitet.

Et eksempel på en CULV-modell er Asus UL30VT.

Vanlige bærbare

Tradisjonelle bærbare er en stor og fargerik gjeng, og spenner fra 12 til over 20 tommer. Avhengig av spesifikasjoner - ikke størrelse - kan ytelsen være like god som på en gjennomsnittlig stasjonær PC. Det er altså ingen spesielle begrensninger når det gjelder bruksområder, om du da er villig til å betale for det.
Antall tommer har altså lite å si, men de råeste løsningene på for eksempel grafikksiden finner vi kun i de større bærbare - typisk 15 tommer eller større - da disse har batterikapasiteten og plass for kjøleløsningene som trengs.
12-14 tommer:
De minste maskinene kan kombinere relativt lav vekt (fra litt under to kilo) med god ytelse, og er attraktive på grunn av nettopp portabiliteten. En typisk 14-tommer føles som en 15-tommer, men veier gjerne en halvkilo mindre.
Ulemper her kan være kort batterilevetid og høy pris. Mange av de minste modellene kommer dessuten med integrert grafikk - det vil si dårlig spillytelse.
Passer for: Den som priorerterer ytelse og lav vekt/størrelse.
15-16 tommer:
Er du ute etter "mest for pengene" så bør du speide litt i denne klassen. Her finner du alt fra de billigste bærbare til middels altmuligmaskiner og dyrere saker for spilling. Vekten ligger vanligvis på litt under tre kilo, som gjerne er grensen for hva som er praktisk å dra med seg. Har du planer om å gjøre det anbefaler vi å plukke en bærbar med god batterilevetid, da variasjonen er stor på det punktet.


Skjermoppløsningen her kan også variere mye, typisk fra 1366 x 768 til 1920 x 1080 piksler, og foretrekker du høyoppløste skjermer må du som regel opp i pris. Høyere oppløsning gir mer plass på skrivebordet, men husk at for høy oppløsning gjør alt for smått og kan by på problemer om du ikke har perfekt syn.
Husk også å styre unna de aller rimeligste modellene med integrert grafikk dersom du har planer om å bruke den til 3D-spill.
Passer for: Den som ganske enkelt vil ha en bærbar for "alt", og prioriterer ytelse og pris fremfor vekt/størrelse.
17 tommer og over:
Disse bærbare - eller "slepbare" - tilbringer mye av tiden trygt plantet på pulten. Størrelse og vekt gjør at kun folk med spesielle behov orker å dra de med seg fra sted til sted, men de egner seg fint som erstatning for stasjonære PC-er, og kan enkelt ryddes bort ved behov. Ved slik bruk trenger du ikke å tenke spesielt på hvor godt batteriet er.
Her spriker det ellers i samme grad som i 15-tommers-klassen. Det finnes rimelige maskiner, multimediemodeller med full HD-oppløsning og gamingmonstre som koster både skjorta og begge armene.
 
Passer for: Den som vil ha en bærbar for "alt", og hovedsaklig vil ha en bærbar fordi den tar mindre plass eller er lettere å flytte enn en stasjonær PC.


Stasjonære PC-er
Med det store trykket som er på bærbare datamaskiner er det kanskje ikke så mange som tenker stasjonær PC lenger, men når det gjelder fleksibilitet og ytelse for pengene kan ikke bærbare datamaskiner måle seg med en god stasjonær.
 
Har du for eksempel store krav til spillytelse, men spiller uansett mest hjemme? Da vil det kanskje være smartere å kjøpe en stasjonær for gaming og en rimelig liten bærbar i tillegg. Og trolig sparer du penger i forhold til en rå spillbærbar, slik kan du kan velge deg en større skjerm eller annet utstyr om du vil.

 • Spesielle ulemper: Vanskelige å flytte på, og når strømmen går, så går den...
 • Spesielle fordeler: Kan enkelt oppgraderes.
 • Bruksområder: Alle, men kun litt geeky jenter blir imponert av størrelsen på kabinettet.

Artikkelen ble første gang publisert juni 2009. Oppdatert august 2010.

Les også
Skal du kjøpe bærbar til spill?
Les også
Du kan tredoble batterilevetiden din
Les også
Disse 10 programmene bør du sjekke ut
Les også
Guide til laptop-handelen
Les også
Ultraportabel for gamere
Les også
Penger å spare på minibærbare
Les også
Forleng batteriets levetid
Les også
Mini-PC blir den store vinneren
Les også
Bærbar som stue-PC
annonse