Tek.no

Guide

Slik ser en datamus ut på innsiden

Nå vet vi hvordan vi kan bygge en selv.

Shutterstock
Øyvind Nydal Dahl
18 Sept 2014 19:00

Introduksjon

De fleste av våre lesere har nok en liten nerd i magen. Og en eller annen gang i løpet av livet tør vi vedde på at du har spurt deg selv «Hvordan fungerer egentlig en mus? Hva er det inni?».

Enkelte har kanskje til og med googlet det, og lært seg prinsippet for virkemåten. Undertegnede har selv god kjennskap til oppbygning av elektroniske kretser og prinsippet for hvordan en mus fungerer, men har aldri åpnet opp og studert hvordan den faktisk ser ut inni. Derfor skal vi idag åpne opp en datamus og se om vi finner noe moro.

BaseTech mus.Foto: Øyvind N. Dahl

Musen vi skal se på er en BaseTech-mus. Dette er en ganske ny mus som ble kjøpt på en elektronikkbutikk i Tyskland for fem euro. Den har fungert helt fint, sett bort ifra at den høyre musetasten har levd sitt eget liv innimellom. Dette har resultert i ufrivillige tilfeldige klikk på høyre musetast sånn circa to-tre ganger i timen.

Man skulle kanskje tro at dette ikke var noe problem – men når man sitter og skriver en artikkel i en nettleser, og høyre museknapp plutselig blir trykket samtidig som man taster i vei på tastaturet, så er det en sjanse for at man kommer borti «Tilbake»-valget rent tilfeldig. Og til tross for at redaksjonens verktøy har en melding som spør «Er du sikker på at du vil forlate siden og miste all data?», så hjelper dette lite når man er midt i en skrive-flyt, taster i vei og trykker «Enter»-knappen for å lage nytt avsnitt, men istedet bekrefter at man vil miste all data. Da er det litt som at musen ber om å bli skrudd fra hverandre og ende sine dager.

Les også