Guide

10 geniale minnepinnetriks

USB-minnet kan brukes til langt mer enn å frakte filer.

Tips 1 - 5

Minnepinne, minnepenn, minneplugg – den kjære USB-enheten har mange navn. Men uansett hva du velger å kalle den, er det ingen tvil om populæriteten. Utbredelsen av USB-standarden sørger for at de kan brukes i så å si alle datamaskiner, og med et moderne operativsystem trenger du heller ikke tenke på drivere.

Kombinerer du dette med stadig lavere priser og høyere kapasiteter (om du ønsker kan du i hvert fall putte en minnepinne på en hel terabyte i lomma) er den lille USB-dingsen nesten å betrakte som en dataverdenens potet – om du da ser bort fra at den ikke kan spises.

De aller fleste bruker hovedsaklig minnepinnen til å flytte filer mellom forskjellige datamaskiner, men den har også en rekke andre, gode bruksområder. Blant annet disse:

1. Privat lagringsplass

Å holde visse filer unna snokende unger, mistenksomme kjærester og ikke minst fiendtlige spioner ute etter rikshemmeligheter, er ingen smal sak. For filer du har gjemt på harddisken kan oppdages og passordbeskyttelser kan knekkes. Men med en liten minnepinne er det langt enklere å være kreativ – den kan for eksempel fysisk låses inne eller gjemmes på et trygt sted.

Som ekstra sikring kan du lagre filene i et passordbeskyttet arkiv før du legger dem på minnepinnen, eller satse på en pinne med innebygd kryptering. Det finnes også programvare som kan gjøre krypteringsjobben, eksempelvis DiskCryptor.

Én ting du dog bør huske på er at flashminnet som sitter i minnepinner ikke vil kunne holde på informasjonen i evig tid dersom den ikke av og til tas i bruk. Denne typen minne vil nemlig «lekke» elektroner hvis den ligger for lenge brakk (Ekstra), og med elektronene vil også dataene kunne forsvinne.

2. Ekstern backup

Det finnes viktige filer, og så finnes det viktige og uerstattelige filer. Av materiale som hører til sistnevnte kategori tenker vi i hovedsak på digitale bilder, og selv om du kanskje har puttet disse på flere harddisker sånn for sikkerhets skyld, hjelper jo dette fint lite dersom kåken brenner ned.

En minnepinne du kan fylle opp og oppbevare hos slekt, venner eller i bankboksen gir deg ekstra sikring. For dette kan du selvsagt også bruke andre medier som DVD-ROM, minnekort og harddisker, men med tanke på størrelse, robusthet og kostnad, samt hvor enkelt det er å legge til nytt innhold, er minnepinner ett av de bedre valgene.

Som med forrige punkt kan du også kryptere innholdet dersom du skal ha pinnen liggende hos noen lumske svigerforeldre. Med bakgrunn i det at flashminne bruker strøm for å holde på dataene, bør du også med jevne mellomrom – som for eksempel en gang i året – bytte ut minnepinnen eller skrive til den på nytt.

3. Portable programmer

Hvis du ikke har en liten bærbar du kan eller orker dra med deg overalt, er det fullt mulig å ha mange av sine vante programmer i såkalt portabel versjon, det vil si at de ikke trenger være installert på en datamaskin for å kjøres.

For det aller meste av vanlig programvare som nettlesere, medieavspillere, klienter for e-post og lynmeldinger, kontorapplikasjoner og så videre finnes det slike versjoner. Ved å ha denne typen programvare sittende på en minnepinne, blir det plutselig uproblematisk å låne en datamaskin. Alt du trenger er en ledig USB-port, og vips har du tilgang på dine vante programmer med dine egne innstillinger og bokmerker.

Av portabel programvare kan du lage din egen samling, men om du ikke helt vet hvor du skal starte er PortableApps.com et godt tips. Du kan lese mer om dette i artikkelen kontor på en pinne.

Et annet alternativ er LiberKey.

4. Digital verktøykasse

Er du den som gjerne fikser andres datamaskiner og -problemer? Husk at du ikke trenger ta speiderløftet for være «alltid beredt» – alt du trenger for å redde dagen er å passe på at du har med deg riktig programvare på pinnen. Hva du drar med deg vil selvfølgelig være snakk om smak, behag og behov, men er du helt grønn kan vi anbefale deg å starte med noen av disse:
Recuva – redd slettede filer
EaseUS Partition Master Free – del opp og sett sammen diskpartisjoner
Speccy – alt du trenger vite om PC-en
CCleaner – rens opp i systemet
Revo Uninstaller – fjern gamle programmer
EaseUS Todo Backup Free – sikkerhetskopiering og kloning av harddisk
Unlocker – få slettet «sperrede» filer
CloneSpy – finn og fjern duplikate filer
WinDirStat – få oversikt over harddisken
Eraser – overskriving og sikker sletting av data
InSSIDer – kartlegg dine trådløse omgivelser

5. Mer fart med ReadyBoost

For Windows 8, Windows 7 og Vista er det mulig å bruke minnepinnen til å få litt mer futt og fart i systemet ditt - spesielt om du har en eldre PC med gammeldags harddisk og litt lite systemminne (RAM). Funksjonen som kalles Windows ReadyBoost sørger nemlig for at deler av minnepinnen kan brukes som et mellomlager for mindre filer, som ellers måtte blitt lest til systemminnet fra harddisken. Og som kjent er harddisken en skikkelig treging i forhold til datamaskinens minne.

Nå gir riktinok ikke en minnepinne like god effekt som det ville vært å gitt datamaskinen mer RAM eller puttet inn en SSD, men det er ikke alltid du har den muligheten. Da kan Windows ReadyBoost muligens ha en effekt, ettersom en minnepinne være mer enn ti ganger så kjapp som en vanlig harddisk ved lesing av småfiler.