Til hovedinnhold

Få raskere PC med SSD

Du skal ikke gå tilbake så mange år bakover i tid før minneoppgradering var det helt ultimate rådet dersom du så etter en enkel og relativt rimelig måte å oppgradere PC-en på. Men de siste årene har en datamaskin typisk kommet med minst et par gigabyte RAM – og med mindre du da har spesielle behov gjør ikke en økning av minne det helt store.

Så dersom du i dag ikke sitter med en eldgammel PC, og ser etter den ene tingen som vil gi deg en bedre PC-opplevelse, da er du ute etter en SSD – Solid State Drive.

Harddisk av minnebrikker

SSD er et alternativ til den gode, gamle harddisken. Inni vanlige harddisker er det som du kanskje vet en eller flere roterende plater, og data skrives til og leses fra disse platene via en mekanisk arm. Se for deg en gammel platespiller, så er du ikke så altfor langt unna – bortsett fra at alt skjer langt kjappere inni en harddisk.

Sett i forhold til de fleste komponenter i en moderne PC er likevel harddisken en flaskehals. Alt annet i datamaskinen skjer i elektriske kretser, som stadig har blitt mindre og kjappere. For de bevegelige delene i harddisken har ingeniørene i større grad vært begrenset av de fysiske lovene – det er grenser for hvor raskt en disk kan spinne og en arm kan flytte seg.

SSD er derimot basert på flashminneteknologi og er altså helt uten bevegelige deler. Dette gjør at den har potensiale til å være langt kjappere enn en vanlig harddisk. Det er den også – spesielt der disken må lese og skrive mange små filer. Og det gjør operativsystemet ditt ganske mye, noe som er grunnen til du med en SSD merker så stor forskjell.

Deilig, men dyrt

I tillegg til at SSD har bedre ytelse, er de også mer motstandsdyktige med tanke på knall og fall. Dessuten har de lavere varmeutvikling, og er helt lydløse – perfekt for støyallergikeren.

Men det er også noen ulemper med SSD – teknologien som brukes er jo relativt ny. Men selv om det fremdeles kan være et par punkter å merke seg, er de fleste barnesykdommene nå fjernet. Det som i dag skremmer bort de fleste er prisen, for i forhold til vanlige harddisker er SSD-er ganske dyre. Likevel mener nok de fleste som går over til SSD at det er verd pengene.

(Hvis SSD blir for dyrt for deg finnes det også smarte hybridløsninger – i praksis mekaniske disker med litt ekstra SSD-minne. Dette gir deg ikke helt det samme ytelsesløftet som en ren SSD, men er et kjappere alternativ enn en helt vanlig harddisk.)

Ikke sterkere, men raskere

Litt avhengig av hvordan du ser på det får du egentlig ikke en sterkere PC av en SSD. Alle kalkulasjoner og beregninger gjøres fremdeles av den samme prosessoren. Fordelen med en SSD er at prosessoren(e) får tilgang på data på denne disken langt raskere. Selve arbeidet som skal gjøres med dataene tar like lang tid som før.

I praksis vil dette si at du kan merke en stor forbedring når det gjelder å starte opp et program, enten det er selve operativsystemet eller å bare åpne nettleseren. Du vil også kunne merke en tydelig ytelsesforbedring der programmene ofte vil lese fra eller skrive til disken. Men det som skal gjøres med ren prosessorkraft vil altså ikke påvirkes, så hvis PC-en din gjør en dårlig jobb med spill, vil den også gjøre det med en SSD. Selv om spillene riktignok vil starte opp kjappere. Akkurat hvor stor forskjell det er fra en vanlig harddisk kommer helt an på hva slags datamaskin du har fra før, og hva slags SSD du spanderer på deg – en dyrere SSD vil i de fleste tilfeller bety høyere ytelse, eller mer lagringskapasitet. Som et eksempel kan vi likevel ta en kikk på en test vi gjorde i fjor. En tre år gammel bærbar ble mer enn dobbelt så rask med flere oppgaver, blant annet oppstart av operativsystemet.

Enkelt å gjøre selv

Å gå fra en vanlig harddisk til en SSD er ikke mer vanskelig enn å bytte til en ny konvensjonell harddisk. Det finnes til og med "oppgraderingspakker" som kommer med alt det du trenger av ledninger og programvare. Vi har testet en slik SSD-løsning i denne artikkelen.

Men da SSD-teknologien er såpass ny, er ikke nødvendigvis alt innarbeidet i eksisterende maskinvare og/eller operativsystemer. Det er ikke kritisk, men bruker du for eksempel en eldre versjon enn Windows 7 bør du sette deg inn i TRIM, og en annen forkortelse som i noen tilfeller kan være viktig er AHCI. Mer om dette kan du lese i artikkelen Verd å vite om SSD.

Uproblematisk med mindre disk

Som nevnt er prisen det store ankepunktet mot det å gå for en SSD, noe som betyr at kapasitet er en viktig faktor. Joda, du FÅR SSD-er på 512 GB, men de koster også svært mye. Skal du under smertegrensen på to tusen kroner får du per i dag maksimum 128 GB å boltre deg på.

For deg som har en stasjonær PC, eller stor bærbar med plass for to harddisker, er ikke dette noe stort problem. Det du da med fordel kan gjøre er å ha operativsystemet og programmene på en SSD, mens store spill, filmer, musikk og andre filer kan ligge på en vanlig sekundær harddisk.

Er du fra før bortskjemt med en stor harddisk i din bærbare vil derimot SSD bety en liten omstilling. Det betyr at du ikke kan ta med deg alle filmene på tur, med mindre du da går for en ekstern harddisk.

For å oppsummere gir altså en SSD følgende fordeler:

– Kjappere oppstart av operativsystem og applikasjoner
– Bedre ytelse i noen programmer
– Mindre varmeutvikling
– Ingen knatring eller susing fra disken
– Mer motstandsdyktig mot slag eller støt

Les også
Fem sikre minnepinnetips
Les også
Nå må svenskene betale harddiskavgift
Les også
Harddiskene kan bli dyrere i høst
Les også
Få raskere ekstern disk
Les også
De beste PC-ene for studenter
Les også
Velg riktig PC til hjemmebruk
Les også
De beste PC-kabinettene
Les også
Spar tusenvis på ny Mac
Les også
Mekk en PC som er billig, men god
Les også
Disse bærbare PC-ene anbefaler vi
Les også
5 triks for stillere bærbar
Les også
Denne harddisken sletter sitt eget innhold
Les også
Harddisker for små lommer
Les også
SSD-disker blir billigere og bedre
Les også
Femten myter om Mac
Les også
Bygg en topptrimmet spill-PC
Les også
Velg riktig harddisk
Les også
Kjempeharddisk fra Western Digital
Les også
Bygg en flott spill-PC
Les også
Nå kommer gigant-harddiskene
Les også
Her er MSIs spillmonster
Les også
Få en super PC til under 6000 kroner
Les også
Superlett bærbar maskin
Les også
Stillere PC får du ikke
Les også
Hitachi Deskstar 7K3000 3 TB
Les også
En virkelig mini-PC
annonse