Tek.no

Guide

Skadelig møkk

11 Feb 2002 00:00

Problemets kilde

Har noen en spade?

Problemets kilde

Støv og skitt er datamaskinens verste fiende. Dette er kanskje ikke mange klar over, og det står nok en del PC'er rundt om som kunne trenge en grundig rengjøring.

Støv som samles opp inni maskinen kan føre til så mangt. Dersom støvet får ligge i fred, kan det etterhvert bli store mengder av det. Dette kan være direkte skadelig - det holder å si "statisk elektrisitet". Statisk elektrisitet kan ødelegge vitale deler av PC'n, og disse delene er som regel ganske kostbare å skifte ut. En grundig rengjøring kan forhindre at mange tusenlapper svever ut i det blå, men rengjøringen kan like fort gjøre den statiske elektrisitetens jobb! Forsiktighet er alfa, omega og resten av alfabetet.

Det er ikke bare støv som er problemet. Om du som meg bor på en toroms leilighet, lager du mat i samme rom som PC'n står. Er ventilatoren dårlig rengjort, kan du risikere å få fettstoffer inn i maskinen. DET er en dårlig ting! Heldigvis har jeg sluppet unna det.

Noe av det verste du kan gjøre mot PC'n din er å plassere den i et rom med teppegulv. I slike tilfeller er det svært viktig at du kobler maskinen til en jordet kontakt. Teppegulv er kilde nr.1 til statisk elektrisitet - "datordödaren".

Vi skal se litt på hva man skal gjøre, hva man skal passe på og hvilke resultater man kan oppnå med en liten vårrengjøring.

Les også