Til hovedinnhold

Kjør Windows på Mac

Selvfølgelig går det an.

Vegar Jansen, Hardware.no

Tidligere denne uka har vi sett på forskjeller og likheter mellom MacOS og Windows. Har du fulgt med, bør du nå være klar over at du kan gjøre de fleste moderne EDB-oppgaver uavhengig av operativsystem.

De mest innbitte Apple-brukerne ser på Mac og Mac OS som en naturlig kombinasjon som ikke bør tukles med. De har kanskje et poeng – operativsystemet er jo til en viss grad skreddersydd maskinvaren Apple bruker i sine datamaskiner.

Likevel er det slik at noen ønsker å ha Microsoft Windows på sin Mac, enten i tillegg til eller i stedet for Mac OS. Grunner for dette kan være å spille visse dataspill, eller bruke annen programvare som krever Windows. Andre vil gjøre det ganske enkelt fordi de foretrekker dette operativsystemet.

Installer Windows med Boot Camp

Apple har også tatt høyde for Windows med sin Boot Camp-assistent. Dette programmet gir deg muligheten til å installere eller fjerne Windows på din Mac. Alt du trenger følger med – Boot Camp er ferdig installert i Mac OS X og du finner det i Verktøy-mappen. Men Windows-lisensen må du naturligvis stå for selv.

Boot Camp-assistenten er nokså selvforklarende, og du kan dessuten skrive ut en detaljert guide. I denne artikkelen skal vi ta deg kjapt gjennom de forskjellige trinnene.

Det første du må gjøre er å velge akkurat hva du skal ha hjelp til. Opprette en installeringsdisk for Windows 7 må du huke av dersom du har en MacBook Air eller Mac mini uten ekstern CD-ROM. Da ender du opp med Windows 7 på en minnepinne, akkurat som beskrevet i artikkelen Slik installerer du Windows 7 fra USB.

Last ned den nyeste Windows-støtteprogramvaren fra Apple må du ta med for å få de riktige Windows-driverne. Denne programvaren legger du på en USB-enhet eller CD/DVD. Etter at Windows 7 er ferdig installert er denne programvaren det første du kjører.

Installere Windows 7 trenger ingen forklaring. Hvis Windows 7 allerede er installert får du alternativet Fjerne Windows 7 i stedet.

Boot Camp hjelper deg også med å dele opp harddisken. Hvor mye plass du bør sette av til Windows kommer helt an på hva du skal bruke Windows til, men merk at de 20 gigabytene Boot Camp først foreslår er et absolutt minimum. Skal du for eksempel bruke Windows for spill bør du huske at slikt fort spiser plass.

Med en hel terabyte innabords valgte vi å dele broderlig på diskplassen på vår innlånte iMac.

Etter nedlasting av støtteprogramvaren og partisjoneringen vil datamaskinen gå i gang med installeringen av Windows. Her er det bare å følge de vanlige rutinene, helt til du kommer til installasjonstype. Her skal du velge egendefinert installasjon og merke av partisjonen "Bootcamp". Du må også formatere denne først – og formateringsknappen får du frem ved å velge Stasjonsalternativer (Avansert).

Med Windows vel på plass er det første du bør gjøre å installere Apples drivere, altså må du inn med platen eller USB-enheten du gjorde klar før installeringen. Kjør setup og følg anvisningene. Etter restart er Windows klar til å brukes.

Noen forskjeller

Den helt vanlige Windows-følelsen får du dog ikke – det kreves også litt tilvenning og tilpassing. For bærbare er du for eksempel prisgitt Apples tastatur, som blant annet mangler taster for backslash, insert og printscreen. Du må i stedet holde nede flere taster for dette. I tillegg vil du fort merke at alfakrøllen har flyttet på seg. En annen ting er at pekeplaten mangler mulighet for høyreklikk, i stedet brukes klikk med to fingre til dette.

Vi vil også råde deg til å ta turen innom Boot Camp-kontrollpanelet. Det åpner du enklest ved å klikke det lille, grå ikonet til høyre på oppgavelinjen.

Fra dette panelet kan du sette valg for tastatur, pekeplate og hvilket operativsystem du ønsker datamaskinen skal starte opp med. Merk at du også kan velge operativsystem manuelt fra gang til gang ved å holde inne Alt-tasten når du starter opp datamaskinen.

annonse