Til hovedinnhold
GuideSnarveier på startskjermen

Slik lager du egne snarveier på hjemskjermen din

Savner du en egen Tek-app? Her er løsningen!

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Ikke alle nettbaserte tjenester har apper, og da må mobilbrukere ty til det som vi i dag kanskje kan beskrive som reserveløsningen – nemlig nettleseren. Tek.no er et strålende eksempel på nettopp dette – vi driver Norges største teknologinettsted, men satser på å lage en god mobilversjon av nettsiden heller enn en app.

Så hva kan du gjøre for å få raskere tilgang på sidene våre? Jo, lage en snarvei, vel! Følg med videre, så viser vi deg hvordan du kan gjøre dette på både Android, iOS og Windows Phone.

Hva er en snarvei?

Å lage en snarvei betyr egentlig bare å lage en hurtigknapp som tar deg direkte til en nettside, og kan naturligvis gjøres med mer enn bare Tek.no. Rent utenom å fungere som en hurtigtilgang, kan snarveier også avlaste mobiltelefonens lagringsplass. Mens en app kan bruke opp flere titalls megabyte på mobilen din, krever ikke en snarvei mer enn noen skarve kilobyte.

Det finnes egne apper som lar deg lage snarveier, men det helt klart enkleste er å bruke nettleserens innebygde funksjon.

Vi tar utgangspunkt i de tre mest populære mobiloperativsystemene om dagen, nemlig Android, iOS og Windows Phone.

Det er en rekke nettlesere tilgjengelige til alle platformene, men vi skal ta utgangspunkt i det vi gjerne kan kalle «referansenettleserne». Altså kort sagt de nettleserne operativsystemprodusentene vil at du skal bruke, og som telefonen leveres med fra starten av.

Android + Chrome

Det finnes utallige nettlesere til Android, men Google-nettleseren Chrome finner du på alle. Her er det meste oversiktlig og greit, og for å lage en snarvei gjør du ganske enkelt følgende:

  • Åpne Chrome → Åpne en nettside → AlternativerLegg til på startsiden → Velg navn → Legg til
Slik går du frem for å legge til en snarvei i Androids referansenettleser, Chrome. Foto: Google/Skjermdump fra mobil/Tek.no, montasje

Voila! Dermed har du lagt til yndlingssiden din på forsiden av telefonen. Vil du fjerne snarveien igjen, bare drar du den vekk på samme måte som en app. Du kan også gruppere flere snarveier i mapper, både sammen med og uten andre apper.

iOS + Safari

For iOS-brukere har du et par nettleser-alternativer å velge mellom, men det er bare Safari som lar deg legge til snarveier direkte på hjemskjermen. I motsetning til Android er iOS et lukket operativsystem, og Apple har full kontroll over hva som kan gjøres og hva som ikke kan gjøres.

I dette tilfellet har de bestemt at andre nettlesere ikke skal kunne legge til snarveier på hjemskjermen. Litt forunderlig begrensning, men det er ikke uvanlig at Apple vil ha full kontroll på ting som dette.

Oppsettet av snarveier er enkelt også i Safari, men noe mer gjemt bort enn på Android. For å opprette en snarvei på iOS, må du:

  • Åpne Safari → Åpne en nettside → DelLegg til på Hjem-skjerm → Velg navn → Legg til
Safari er eneste alternativ for iOS-brukere på snarveisfronten, men heldigvis fungerer det hele bra. At du må bruke «Del»-knappen og deretter sveipe for å finne funksjonen virker imidlertid i overkant komplisert. Foto: Apple/Skjermdump fra mobil/Tek.no, montasje

Hvis du trykker på hjem-knappen nå, vil du se at en snarvei til nettsiden har dukket opp på forsiden. Merk at du ikke vil se «Legg til på Hjem-skjerm»-alternativet umiddelbart når du trykker på «Del». For å finne funksjonen må du sveipe den grå kolonnen til venstre, hvorpå et stort plusstegn vil komme til syne.

Windows Phone + Internet Explorer

Edge kommer snart til Windows Phone, og vil ta over stafettpinnen for Internet Explorer. Foto: Microsoft

Vi kan selvfølgelig ikke hoppe bukk over Windows Phone, selv om platformen ikke har på langt nær like mange brukere som Android eller iOS. Også her er det mulig å lage snarveier, via den innebygde – og velkjente – standardnettleseren Internet Explorer.

Nå vil kanskje noen påpeke at Edge er i ferd med å ta over for Internet Explorer som standardnettleser. Men all den tid Windows 10-oppdateringen ikke har blitt rullet ut her til lands må vi ta til takke med den gamle traveren.

Fremgangsmåten for å legge til en snarvei fra Internet Explorer er nokså enkel, og innebærer faktisk et steg mindre enn i Safari og Chrome:

  • Åpne Internet Explorer → Åpne en nettside → AlternativerFest til start
Windows Phone har det enkleste oppsettet, men til gjengjeld må du bruke Internet Explorer og får ikke lov til å velge navn på snarveien. Foto: Microsoft/Skjermdump fra mobil/Tek.no, montasje

Her får du altså ikke mulighet til å velge navn på snarveien selv, men ettersom nettsidens navn blir valgt automatisk er det kanskje ikke så farlig. Uansett vil du nå se en helt ny flis på startskjermen, som du kan flytte rundt på og plassere som alle de andre flisene.

For øvrig bør det nevnes at Edge er rett rundt hjørnet, og har samme funksjonalitet. Så hvis du virkelig ikke kan fordra Internet Explorer er redningen på vei – sammen med et helt nytt operativsystem.

Vi utsatte en iOS-avhengig medarbeider for Windows Phone:
Hjelp! Jeg må bruke Windows Phone i to uker! »

annonse