Det er over fem timer forskjell mellom videospillerne

Vi ville sjekke hvilken som ga oss best batteritid.

Grunnlag for myten

Fra eple-fabrikken kommer Mac-maskinene allerede utrustet med iTunes så vel som Quick Time. Dette er mediespillere som Apple selv hevder er skreddersydd for OS X, gir rikelig med funksjonalitet og i mange tilfeller spiller av innholdet du ønsker.

Likevel kryr det av alternative videospillere til Mac-plattformen. Noen sverger på at de er lette og snille med maskinen din, mens andre fokuserer på rik funksjonalitet. De aller fleste av dem er gratis, og enten de er bygget på åpen kildekode eller er proprietær, er det fritt frem for alle som ønsker det å laste dem ned for en prøvesnurr med favorittfilmen.

Det er ikke til å komme bort fra at de nyeste MacBook-ene allerede er uslåelige når det kommer til batteritid ved videoavspilling. De imponerer gang på gang i våre batteritester, som vi utfører i VLC Media Player for å kunne sammenligne resultater på tvers av plattformer.

Likefullt lurer vi på om det egentlig noe poeng i å bytte ut standardspilleren på Mac-en for de som ikke har behov for å sammenligne batterilevetiden, men snarere er interesserte i å beholde så mye som mulig av den for å se film – eller for den saks skyld gjøre noe helt annet.

Til tross for de alternative mediespillernes popularitet er det nemlig få som har undersøkt hvordan disse faktisk er rustet for et sparsommelig liv på en bærbar datamaskin med en begrenset energikilde om bord.

Det er kjedelig om maskinen går tom for strøm rett før filmen er slutt. Foto: Shutterstock/ Sergey Peterman

Hvilken er mest effektive?

Derfor ønsket vi å sette fokus på akkurat dette området ved videoavspilingen, nå som flere og flere bytter ut standardavspilleren.

Det er flere områder hvor det kan tenkes at du vil se videoinnhold uten å ha en stikkontakt i umiddelbar nærhet. Mange har den gleden det er å pendle langt med tog eller buss, og det å gi ungene en bærbar fylt til randen med tegnefilmer er vel heller ikke et ukjent triks for å få ro i bilen på vei til hytta.

Dessuten er strømming av video på full fart oppover, og når du først har begynt å se en sesong av favorittserien er det lite som er så kjedelig som å avbrytes midt i sluttminuttene av at batteriet sier takk for seg.

Derfor setter vi følgende myte på prøve:

Myte: Apples egne mediespillere gir lengst videoavspilling.

I dag har du flere titalls avspillere å velge blant. Klassikeren VLC har nådd versjon 2.1.3, DivX har akkurat kommet i ny drakt, og både UMPlayer og MPlayer X er lystne på en bit av harddiskplassen din.

På neste side sjekker vi hvilke av disse, eller Apples iTunes- og Quick Time-avspiller, som er aller mest seiglivede når det gjelder som mest – nemlig på batteridrift.

Kongen og kronprinsen

Slik testet vi

Vi testet akkurat en ny traver fra Apple, nemlig deres MacBook Air 13-tommer. Denne maskinen er midt på treet kraftig med sin 1,4 GHz i5-prosessor og HD 5000-grafikk. Maskinen har flash-lagring, men skjermen dens kan til tross for at den er svært lyssterk ikke skryte på seg å ha god oppløsning. Batteriet dens er likevel i en klasse for seg selv, og for tiden er rangert som den seigeste bærbare vi noen gang har testet.

Vår MacBook Air 13-tommer med Big Buck Bunny.Foto: Apple/ Blender Foundation

Før vi installerte en drøss av ulike mediespillere på den justerte vi maskinens innstillinger til å ligne de forholdene den har ved våre vanlige batteritester. For det første ble automatisk lysstyrke skrudd av og baklyset satt til nøyaktig 150 nits, noe som er helt greit for innendørs bruk. Videre måtte Bluetooth vike, mens det trådløse nettverket ble koblet til og tastaturbelysningen slått av.

Testomgivelsene og temperatur var selvsagt konstante, så maskinen – som forøvrig er splitter ny – burde være en god og pålitelig testkandidat.

Den store batteritesten ble utført ved at batteriet til vår MacBook Air ble ladet fullstendig opp, før ulike medieavspillere i hver sin tur ble lastet med det populære filmklippet «Big Buck Bunny». Klippet, av typen .mov/ h264 med 9500 kbps, var selvsagt i Full HD-oppløsning med 24 bildeoppdateringer i sekundet. Dette ble repetert helt til maskinen takket for seg.

Gigantisk forskjell

Vi testet totalt seks ulike videoavspillere, og hva vi fant etter å ha testet alle én gang hver var nesten vanskelig å tro. Vi oppdaget nemlig at det skilte utrolige 370 minutter, altså fem timer og ti minutter – eller omtrent 18 TV-serie-episoder – fra den mest batterihungrige avspilleren til den største gjerrigknarken. Derfor kontrollsjekket vi den klare taperen og den soleklare vinneren en ekstra gang før vi førte resultatene våre i stein, eller i alle fall inn i grafen nedenfor.

Etter å ha tappet batteriet en ekstra gang i avspillerne som befant seg på hver sin ende av resultatlisten vår var det fortsatt store forskjeller mellom resten av avspillerne våre også. Avspilleren som kom nest dårligst ut i testen, MPlayer X, har milevis å gå før den nærmer seg pallplass eller selv truer DivX-player og VLC – som ligger midt på treet.

Den mest effektive

Vi ser at Apples egne avspillere har et gedigent overtak på samtlige alternativer når det kommer til effektivitet og strømsparing. Det er også interessant å se at VLC, en medieavspiller som er lastet ned flere titalls millioner ganger av Mac-brukere, heller ikke kommer i nærheten av å true Quick Time og iTunes i toppen. Om du planlegger å se en hel sesong av en TV-serie er det selv ikke med batteriflinkisen MacBook Air noe håp om dette med mindre du holder deg til programvaren Apple inkluderer med operativsystemet sitt.

Quick Time sniker seg foran iTunes, men begge Apple-avspillerne gruser motstanderne.

Vår kjente venn VLC Media Player ble overkjørt, men gjorde det best av tredjepartavspillerne og er derfor valget for deg som ønsker å spille av et format som Apples programmer ikke takler. Sisteplassen, UMPlayer, forstod vi fra første stund at ikke hadde noen sjanse i testen da videoen vår til stadighet hakket, noe som ikke skjedde hos noen av de andre testdeltakerne.

Konklusjon

Vi fant en signifikant forskjell mellom videospillerne vi testet. Apples egne avspillere lekte med alternativene, som i snitt kastet inn håndkledet mens Quick Time og iTunes bare så vidt hadde spist opp 75 prosent av MacBook Airs batteri. I det mest ekstreme tilfellet holdt Quick Time det gående nesten 50 prosent lenger enn taperen, noe som utgjør opptil flere helaftens filmer.

Du har av våre resultater alt å vinne på å bytte ut din alternative mediespiller, enten du går fra jumboen eller VLC, og opp til den nye batterikongen Quick Time eller den gode andreplassen, iTunes.

Myten var: Apples egne mediespillere gir lengst videoavspilling.

Vi kan etter test av seks videoavspillingsprogrammer, hvorav det i hver sin ende av skalaen ble testet to ganger, bekrefte myten om at Apples egne avspillere er de mest seiglivede å se film i.

Det er ikke nok å skifte ut bare videoavspilleren:
Dette operativsystemet lar deg se lengst på video »

Les også
Den beste videospilleren lar deg se én time ekstra film
Les også
Dette operativsystemet lar deg se lengst på video
Les også
Dette er den raskeste Windows-versjonen
Les også
Denne Windows-versjonen gir deg desidert best batteritid
annonse