Det er ikke krise om du har glemt Windows-passordet

På 15 minutter kan du likevel få tilgang til filene dine.

Så sitter du der foran datamaskinen din. Det er ikke noe feil med den, men den er likevel helt ubrukelig for deg. Like nyttig som en murstein, bare lysende og støyende i tillegg, minner den deg på alt du skulle foretatt deg – bare du hadde husket dette evinnelig irriterende Windows-passordet.

Men det som kunne resultert i krise, trenger ikke nødvendigvis det – som vi skal se er det nemlig overraskende lett å få tilgang til filene dine, selv uten Windows-passordet ditt. Alt du trenger er tilgang til en datamaskin, en tom USB-minnepinne og et par nette programmer.

Om du sverger til OSX og Mac trenger du heller ikke å bli spart for flausen det er å glemme passordet ditt. Men også for deg finnes håp. Nettstedet LifeHacker har nemlig en god gjennomgang som forteller deg akkurat hvordan du sniker deg inn på maskinen din ved langvarig hjerneteppe.

Windows-passordet ligger som en betryggende mur rundt alle dataene dine. En høy og bred en, som bevokter dem mot nesegreve familiemedlemmer, kollegaer, og ikke minst er det en del av en tilsynelatende effektiv beskyttelse mot konkurrerende bedrifter og fremmede stater i næringslivet og offentlige virksomheter. Men hva hjelper dette om du selv opplever å ikke få tilgang til dine egne data?

Du får stadig høre at et godt passord skal være på minimum 8 tegn. I tillegg bør du ikke bruke ord som finnes i ordboka, datoer som har en spesiell betydning for deg, telefonnummer, eller navn på personer du kjenner. Når du også skal kombinere bokstaver og tall, og aller helst flette inn et par store bokstaver og symboler i det hele, da kan passordets beskyttende egenskaper raskt være de samme som sørger for at du selv er sperret ute.

Vi jukser

Foto: Shutterstock/ Berents

Heldigvis, som når en heldig utvalgt får trekke et hjelpemiddel i «Vil du bli millionær», finnes det midler også for glemske Windows-brukere. I vårt tilfelle kan vi faktisk strekke oss så langt som å kalle det et juksemiddel fremfor et hjelpemiddel. Verktøyet vi har til dispensasjon når vi sitter i saksa er nemlig langt mer effektivt enn «50 – 50» noen sinne har vært.

Om du bruker Windows 8 og logger på ved hjelp av en Microsoft-konto, som er en e-postadresse med et hotmail-, live-, eller outlook-domene, kan du enkelt resette passordet ditt på Microsofts nettsted. Vi som ikke er så lure eller bruker tidligere versjoner av Windows, må derimot brette opp ermene og stride til arbeid.

Smutthull i muren

Selv om Windows-passordet ligger som en mur rundt dataene dine, er den ikke uten svakheter. Om man graver seg under muren, hakker i timesvis for å komme igjennom, angriper ovenfra, eller rett og slett infiltrerer vaktstyrken, finner man til slutt veien inn. Det er en av disse svakhetene vi, eller mer presist programmet ONTPRE, som forøvrig er utviklet av nordmannen Petter Nordahl-Hagen, utnytter for å fjerne Windows-passordet fra kontoen din, og slippe deg tilbake inn i varmen.

ONTPRE har eksistert lenge, og støtter derfor Windows-versjoner fra Windows 95 til dagens Windows 8. Programmet hjelper deg å få igjen tilgangen til Windows-kontoen din ved å starte fra en Linux-basert partisjon på en minnepinne. Herfra lastes Windows sin systempartisjon inn, og programmet bryter seg inn i databasefilen som inneholder brukernavnet og passordet ditt, for så å resette det.

Vær imidlertid oppmerksom på at dette programmet ikke kan hjelpe deg om du har EFS-beskyttet filene dine. Denne typen kryptering er dog mest vanlig hos bedrifter, så om bare ønsker å få igjen tilgangen til din hjemmemaskin har du sannsynligvis ikke noe å frykte.

«Offline NT Password & Registry Editor» som programmet egentlig heter, kan du laste ned herfra. Se etter nedlastingen som heter «cd110511.zip».

Når du deretter pakker ut programmet, avsløres en ensom ISO-fil. Denne skal egentlig brennes til en CD-plate, men siden de færreste bærbare datamaskiner i dag har en optisk stasjon, velger vi å legge ISO-filen over på en minnepinne og starte opp fra denne i stedet.

Hjelp av Rufus

Det neste vi skal gjøre for å gjeninnsette oss selv som enehersker over egen Windows-konto, blir derfor å lage oppstartsdisken som vi skal kjøre det niftige ONTPRE-programmet fra. «Rufus» hjelper deg gjerne med dette, og kan hentes ned herfra.

Nå skal du ha både en utpakede ISO-filen, og programmet Rufus på datamaskinen din. Plugg inn en tom minnepinne, og fyr i gang sistnevnte.

Som du ser av bildet ovenfor består dette programmet av et vindu med flere nedtreksmenyer og knapper. Standardinnstillingene er veldig greie, så det eneste du må velge er hvilken «Device» eller enhet som ISO-filen med ONTPRE-programmet skal legges på. Her velger du naturligvis minnepinnen du akkurat satte inn. Til slutt endrer du nedtreksmenyen der det står «FreeDOS», til valget «ISO Image» og trykker på knappen med bildet av CD-ROM-en. Her finner du frem til ISO-filen du pakket ut, og velger denne. Når alle innstillinger er klare kan du velge «Start», slik at Rufus kan gjøre minnepinnen din oppstartbar.

Når Rufus har gjort sitt er tiden kommet for å plugge minnepinnen inn i datamaskinen med den passordbeskyttede Windows-kontoen. Deretter må du en liten snartur inn i BIOS og endre oppstartsprioriteten fra CD-ROM til USB-minnepinnen. Hvordan du entrer BIOS er litt forskjellig mellom de ulike maskinprodusentene, men tastene «Delete», «F2» eller «F10» gjør normalt susen. Lagre endringene i BIOS og restart maskinen når du er ferdig.

Passordmagi

Nå skal forhåpentligvis den Linux-partisjonerte minnepinnen la ONTPRE-programmet kjøre i gang. Dette er et tekstbasert program som gjennom flere steg tar i mot kommandoer fra deg som bruker det, men heldigvis er det som oftest valgt riktig kommando som standard, og vi skal veilede deg igjennom hele prosessen fra passordbeskyttet til åpen maskin.

1. Vel inne i programmet møtes du etterhvert av valg nummer én. Du er nemlig pent nødt til å fortelle hvilken harddisk og hvilken partisjon som den passordbeskyttede Windows-kontoen din ligger på.
Dette kan være litt vrien å vite, og du kan selvsagt koble alle de andre harddiskene fra maskinen fysisk, om listen er lang og forvirrende.

I vårt tilfelle hadde vi kun installert én disk som hadde tre partisjoner, hvorav den største partisjonen inneholdt Windows-installasjonen vår. Siden programmet presenterer partisjonene som en liste, velger vi tallet 2 for å bekrefte hvor Windows-partisjonen vår ligger, som samsvarer med det riktige alternativet i listen.

Det kan være kjekt å få oversikt over diskene og partisjonene dine om du er usikker på hvilken partisjon som inneholder Windows-partisjonen din. Ta ut disken og putt den i en annen maskin om mulig.

2. I neste steg spør programmet om banen til Windows-registret. Her er det bare å bekrefte det allerede valgte alternativet med enter-tasten.

3. Trykk enter igjen to ganger for å gå inn i menyen der du kan resette Windows-passordet.

4. Nå får du opp listen over alle brukerkontoene på datamaskinen din. Her finner du forhåpentligvis ditt eget kontonavn, som du må skrive inn for at programmet skal kunne fjerne passordet som tilhører denne. Trykk enter for å bekrefte.

5. Når du har valgt hvilken konto du har glemt passordet for, må du taste «1» for å fjerne det. Deretter skal du få en bekreftelse på at det er fjernet for godt

Nå er du ferdig, men husk å lagre endringene du har gjort – ellers vil de bli reversert når du starter maskinen på nytt. Du går ut til hovedmenyen ved å velge «!» og enter, og deretter «Q» og enter. Til slutt lagrer du fjerningen av passordet med «Y» og enter.

Restart maskinen med tastekombinasjonen «CTRL + ALT + DELETE», og husk å gå inn i BIOS igjen for å endre oppstartsrekkefølgen slik at maskinen din starter fra CD-ROM-en og harddisken før minnepinnen – ellers vil ikke Windows starte opp igjen.

Neste gang Windows starter glir du elegant forbi innloggingsskjermen og gjenforenes med dine savnede bilder og dokumenter.

Vel inne på kontoen din igjen gjelder det å holde seg unna den fæle blåskjermen:
Slik stopper du den fra å ødelegge dataopplevelsen din »

Les også
Så lett bytter du harddisk på Playstation 4
Les også
Kriminelle står bak over 9 av 10 påloggingsforsøk
Les også
Slik kan du låse snokere ute fra dokumentene dine
Les også
Dette gjorde noen av de mest beryktede hackerne i verden
Les også
Her avslører vi alle passordene i nettleseren
Les også
Vi omgikk sperren til Microsoft
annonse