Til hovedinnhold

Xperia Z3 før og etter Marshmallow – her er forskjellene

Mye er endret – heldigvis til det bedre.

For et par uker siden kunne vi melde om at Android 6.0 Marshmallow endelig var på vei til Sonys tidligere toppmodeller i Xperia-serien. Samtidig fikk vi en kommentar fra Frank Otterbeck, markedsansvarlig for Sony Norge, om at de ville rulle ut oppdateringen «...de kommende ukene».

Nå har altså oppdateringen landet også på telefonene i redaksjonen (takk for tips!), og vi var selvfølgelig ikke trege om å laste den ned for å sjekke hva som var nytt.

Det er tre telefoner som får Marshmallow i denne omgang: Xperia Z3, Xperia Z3 Compact og Xperia Z2. Her ser det også ut til å stanse – Sony vil ikke oppgradere Z1-generasjonen eller lavere. Noe som er positivt er imidlertid at Sony ikke tar omveien om første versjon, og lar brukerne hoppe rett på Android 6.0.1-programvaren.

Helt nytt hjemskjermoppsett

Slik så hjemskjermen ut før og etter oppdatering.

Vi ventet vel og lenge på at oppdateringen på nesten én gigabyte skulle laste seg ned, og etter ferdig installering ble vi møtt av noe helt nytt – og litt uventet. Hjemskjermene er nemlig ganske annerledes. Ikke bare er mappene og andre ikoner forandret rent visuelt, men alle ikonene er blitt betydelig mindre – og i prosessen har man også fått plass til en ekstra rad. Altså maksimalt 20 ikoner per skjerm, mot 16 før. Smart!

Men det er selvfølgelig mer. Borte vekk er for eksempel Google-modulen som før lå limt fast i toppen av alle hjemskjermene, og byttet ut med én vanlig en på hovedskjermen.

Nedtrekks- og hurtigvalgsmenyene er også flikket på, og plutselig har vi kjempemange tilpasningsmuligheter i hjemskjerminnstillingene.

For bedre å illustrere forskjellene mellom 5.1.1 Lollipop og 6.0.1 rent visuelt, har vi laget en rekke sammenligningsbilder nedenfor. Fargekodene fra bildet til høyre (for øvrig hentet fra operativsystemets fargetema) vil brukes til å skille dem ad.

Det er også en bunke andre skjermbilder fra etter oppdateringen. Ønsker du å se ytelsestestene kan du sveipe deg til nederst i saken.

Marshmallow har endelig landet på Xperia Z3, Xperia Z3 Compact og Xperia Z2 – og det er for det meste gledelig.

En visuell overhaling og forenkling

Det virker som om Sony forsøker å tilnærme seg standard Android i enda større grad enn tidligere med 6.0.1 Marshmallow. Mange av de tingene Xperia-brukere har blitt tilvent over mange år er borte – eksempelvis sidemenyen i appmenyen. Mange elementer som før var gjennomsiktige er dessuten omgjort til solide fargeflater i god Material Design-ånd, og mange valg er – som vi skal se – enten fjernet eller erstattet av Googles egne. Samtidig har nye kommet til.

Aller først ut er nedtrekksmenyen, som har blitt flikket på her og der:

Nedtrekksmenyen har fått nye farger og et litt annerledes layout. Det er mer plass mellom ikonene, og et «ikke forstyrr»-ikon har kommet til.

Holder du inne på et tomt område på skjermen, så får du mulighet til å tilpasse hjemskjermene. Her er layouten endret ganske mye:

Når du holder på et tomt område på skjermen vil du få mulighet til å tilpasse innholdet. Nå er utseendet på disse valgene kraftig frisket opp, og layouten endret.

Trykker du på Innstillinger dukket det før opp kun to valg. Nå har verktøykassen blitt kraftig utvidet, og man kan blant annet velge ruteovergang, om appnavn i docken skal synes og nye ikonpakker. Vi slenger samtidig med skjermdump fra programvareversjonen før og etter:

Det er kommet en drøss flere valg i innstillingsmenyen til hjemskjermene. Her ser vi også at programvareversjonen stemmer.

Vi beveger oss videre til appmenyen, der det har blitt tatt store grep. Sonys velkjente sidemeny har måttet bøte med livet, til fordel for en mer «standard» Android-løsning. Det gir også færre valg. Til venstre er det en slags sidemeny, som foreslår favorittapper til deg:

Appmenyen har mistet Sony-særpreget sitt, og blitt forenklet. Om det er til det bedre får være opp til den enkelte å bestemme.

Klikker vi oss inn i innstillingene, så finner vi kun små endringer her og der. Ikonene er nye, og et par steder har navnene blitt forandret. Men alt i alt: lite nytt under solen:

Innstillingene har fått en visuell overhaling. Noen nye valg har også kommet til.

Dypere i menyene har det imidlertid skjedd større endringer. Flere av undermenyene har fått store overhalinger, og kanskje mest merkbart er endringe som har skjedd under Strømstyring. Nesten alle valgene er borte. Graver du deg nedover til BatteribrukMenyBatterisparing finner du imidlertid ett lite valg for en egen modus, men den ser ut som en sammensmelting Sonys tidligere Stamina-modus og modusen som ga lavere ytelse. Dermed kan du ikke lenger spare strøm uten samtidig å få en slappere telefon.

Et annet sted det har skjedd store endringer er i valget som heter Lagring. Der det før dukket opp en oversikt med separate farger for type filer, er det nå en enkel oversikt over SD-kort og intern lagring. Klikker du deg inn i disse får du imidlertid både oversikt og en rekke ekstra valg for de enkelte typene filer:

Under Lagring har det skjedd store endringer, i tråd med Marshmallows fokus på bedre integrering av SD-kort i telefonen. At nesten alle strømstyringsvalgene er borte setter vi ikke pris på, men den passive Doze-funksjonen vil muligens redde dagen. Den merker når telefonen brukes og ikke, og sparer dermed strøm adaptivt.

I appveksleren har det ikke skjedd så fryktelig mye. Også her er den gamle oransje-fargen byttet ut med lysegrønt, og ikonet for «Fjern alle varsler» har fått de små hvite strekene sine forskjøvet i motsatt retning. Ser vi nederst på skjermen ser vi imidlertid at menyen for små apper har fått en oppfrisking. Der det før hang igjen grafikk fra det som så mistenkelig ut som Android 4.3 Jelly Bean har det nå kommet på plass ikoner i ekte Material-design. Selve miniappene har imidlertid det samme designet som før, så helt unna Jelly Bean-vibbene slipper vi ikke:

Appveksleren og miniprogrammene har fått ny og litt mer «fresh» design.

Det siste sammenligningsbildet vi har tatt med er av kamera-appen, som nå har fått samme design som i Xperia Z5-generasjonen. Det betyr en helt ny layout, der man sveiper opp og ned for å bytte mellom moduser. Menyene har også fått mer Material Design-preg og er fullstendig redesignet, mens oversikten over de forskjellige modusene nå hentes frem i en penere og tettere oversikt:

Kamera-appen er nå den samme som hos Z5-serien – enklere og ryddigere.

Utover eksemplene over er det selvsagt også mange andre større og mindre endringer rundt omkring. Eksempelvis er hvitbalansen endret, slik at skjermen som standard nå er et stikk eller to kaldere i fargene enn før. En annen nokså gjennomgripende ting er at systemanimasjoner nå i stor grad ser ut til å «gli» inn istedenfor å «poppe» opp. Dette gjelder eksempelvis appveksleren og små pop-up-menyer.

Av annet småtteri kan nevnes at mapper nå forsvinner hvis de kun inneholder én app – før ble de liggende. For å omorganisere appmenyen må du nå også aktivere et valg, for ellers dras appene bare rett ut på forsiden. Du har også fått et valg som lar appene automatisk feste seg organisert på siden, slik det fungerer i for eksempel iOS.

At strømknappen nå kan trykkes inn to ganger for å aktivere kameraet er ikke så farlig på Xperia-telefoner. Det finnes det en dedikert knapp til.

Ellers er også både telefon- og SMS-appen redesignet betydelig, og man har nå mulighet til å legge ved vedlegg i form av søte små figurer og andre emojier i meldingene. Her oppdaget vi også at menyen som dukker opp når du trykker på «Dele»-knappen har blitt frisket opp, og det gjelder gjennom hele systemet.

Noe vi misliker sterkt, er at kameramodulen med hurtigknapper til forskjellige kameramoduser nå er borte. Du kan riktig nok hente frem hvert hurtigikon separat, men det blir ikke like ryddig eller brukbart. Vi er heller ikke helt enige i at det er en bedre idé å holde inne på hjemknappen enn å stryke oppover for å få Google Nå-menyen opp.

En siste ting – som mest av alt er komisk – er at Xperia-telefonene nå har aktivert som standard at to trykk på strømtasten aktiverer kameraet. Men nær sagt alle Xperia-telefoner har allerede en bedre løsning i form av en dedikert kameraknapp, som gir samme hurtigtilgang lettere. Uansett: her er et knippe ekstra skjermdumper fra Marshmallow på Xperia Z3, før vi beveger oss over på ytelsestestene:

1. Lydkontrollen er nå litt annerledes og redesignet. 2. I Marshmallow velger du tillatelser individuelt for hver enkelt app. 3. Nå kan du sende søte små vedlegg i meldingene dine. 4. Meldingsappen er redesignet.

På innsiden – ytelse og funksjonalitet

Noe av det mest spennende med en stor oppdatering er selvfølgelig om ytelsen blir noe bedre – som regel blir den jo det. For ordens skyld kjørte vi derfor våre tre standard ytelsestester før og etter oppdateringen, og slo sammen resultatene med de opprinnelige målingene da telefonen var ny. Det gir oss altså målinger for både Android 4.4.4 KitKat, 5.1.1 Lollipop og 6.0.1 Marshmallow:

Denne litt foreldede animasjonen ser vi ikke ut til å bli kvitt med det første...

Vi vet fra før av at noen telefoner opplever en massiv ytelsesforbedring i AnTuTu med Marshmallow, og også Xperia Z3 øker sterkt på denne målingen. På begge de to andre får den imidlertid dårligere resultater enn før – faktisk er de beste målingene her fra da telefonen hadde KitKat ombord. Hvorfor dette skjer vet vi ikke.

Det som teller mest er uansett ytelsen i praksis, og her var det virkelig forskjell. Det er rett og slett en massiv forbedring, og til tross for at telefonen alltid har vært relativt rask har den aldri føltes silkemyk. Det gjør den etter oppdateringen – alt går kjapt og smidig. Dette med et forbehold om at vi kun har testet oppdateringen på en Z3, og ikke på Z3 Compact eller Z2.

Restarten tok sin tid.

Om du synes den aldrende Xperia-telefonen din er litt treg er det altså ingen grunn til å ikke oppdatere. Vær imidlertid obs på at å ha mange apper lagret på SD-kortet kan by på problemer etter oppdateringen, siden de bruker lang tid på å hente seg inn igjen – frem til da representeres de kun av generiske ikoner. Ditt eksisterende, «perfekte» oppsett vil også skakes i grunnmurene takket være de nye hjemskjermene.

En annen ting vi oppdaget ved en tilfeldighet: når du kobler til en PC med USB-kabel vil du nå få fire valg, deriblant filoverføringsmodus og lademodus. Dermed kan du lade telefonen uten å få masse popups om sammenkobling og slikt.

Uansett: har du en Xperia Z3, Xperia Z3 Compact eller en Xperia Z2, så er det bare å laste ned med én gang for å få alle fordelene. Oppdateringen krever imidlertid en del ledig plass, noe undertegnede hadde litt problemer med. Nøyaktig mengde var ikke spesifisert, men vi fikk ihvertfall ikke lastet den ned før vi hadde 1,5 GB ledig på intern lagring.

Utrullingen av Marshmallow har ikke vært helt vellykket:
KOMMENTAR: Android 6 er fantastisk, utrullingen er en fadese »

annonse