Guide

Lag din egen hjemmeside

Det spesielle med å lage sin egen hjemmeside er at man kan skape noe kreativt, og enkelt er det også.

Inntroduksjon

Introduksjon

Den første siden i denne guiden er rettet mot nybegynnere som ønsker å lage sin egen hjemmeside, og som ønsker å lære hjemmesidespråket (HTML).

Guiden gir også innføring i HTML og CSS med oversikt over de viktigste kodene. Den kommer også med tips om programmer som brukes til å lage hjemmesider. Til slutt gir vi tips om hvordan hjemmesiden kan publiseres, det vil si legges ut på internett.

Hva er en hjemmeside?

En hjemmeside er et tekstdokument som i utgangspunktet er skrevet på språket HTML, et språk som tolkes av en nettleser (eksempelvis Internet Explorer eller Opera), og som dermed viser hjemmesiden med tekst, bilder og eventuelt andre elementer.

En hjemmeside kan også lages med flere andre språk som eksempelvis CSS, Javascript og PHP, men denne guiden tar kun utgangspunktet i HTML og CSS. Det kan nevnes at vi tidligere har publisert en serie med guider om PHP og MySQL, en serie som starter på denne siden, og fortsetter videre med følgende kapitler: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Det er riktignok blitt noen år siden denne serien ble publisert, men det gir likevel en fin innføring i muligheten til å lage en mer dynamisk hjemmeside.

Hvorfor skal man lage en hjemmeside?

Det finnes veldig mange grunner til dette. Denne guiden ble først publisert på hardware.no for seks år siden, og nettlandskapet har endret seg ganske mye i løpet av disse årene, og det finnes nå flere grunner og flere muligheter enn den gangen. Riktinok har ikke det grunnleggende endret seg vesentlig, det vil si det brukes fortsatt HTML versjon 4.01 som er ti år gammel, men innholdet er blitt tyngre (multimedia), og mer interaktivt (sosiale nettsteder).

Dette er bare noen av fordelene med å lage en egen nettside (det er egentlig bare fantasien som setter grenser):

  • Bruk hjemmesiden som en startside i din nettleser, med dine favorittlenker.
  • Skriv om din hobby på hjemmesiden.
  • Bruk hjemmesiden til å presentere deg selv, for eksempel i en CV.
  • Vis frem feriebildene dine.
  • Skriv en blogg.

Det kan nevnes at det ikke er nødvendig å legge ut en startside på internett, du kan bruke som som en lokal fil i nettleseren.

En hjemmeside i sin enkleste form er svært enkel å lage. Det er bare å skrive noen få linjer i et tekstdokument, lagre dokumentet og lese dette i en nettleser. Prosessen innebærer nemlig ikke programmering. Det er kun når hjemmesider blir avanserte, at programmering må til i tillegg. Hjemmesider lages med et språk som heter HTML. Dette språket har såpass enkel grammatikk, at det vil ikke ta deg mer enn noen få minutter å forstå de viktigste prinsippene.

Oversikt over hjemmesideguiden