Tek.no

Guide Personvern i iOS

Disse iOS-innstillingene endrer jeg på min iPhone

Ta kontroll over personvernet ditt

Niklas Plikk, Tek.no

iOS ligger i bunn av både iPhone og iPad, og tenk: hva har du ikke lagret av kommunikasjon, huskelister, bilder, videoer og helsedata på disse enhetene? Hva skjer om andre personer får snoke i denne informasjonen? Hva med Apple selv – holder de seg unna, og hvilke verktøy tilbyr iOS for å hjelpe deg med å holde en armlengdes avstand til selskapene du installerer apper fra?

Denne uken skal jeg ta på meg rollen som «paranoid» og vise hvilke innstillinger jeg endrer hvis jeg virkelig vil holde både kjente og fremmede snoker borte fra mine iOS-enhter.

Jeg vil altså vise hvordan jeg begrenser skaden i tilfelle tyveri, og hvordan jeg hindrer at mange ulike aktører får danne seg en profil på hvem jeg er og hvilke vaner jeg har.

Jeg tar utgangspunkt i at du bruker Apples Touch ID- eller Face ID-beskyttelse om enheten din støtter dette.

Med Touch ID/Face ID, eller passordbeskyttelse av enheten din, blir den kryptert og umulig å åpne for andre. Men, du er ikke helt trygg bare ved å gjøre dette, så følg med:

Hindre at tjuvradder får tak på innholdet mitt

#1 – Låse umiddelbart

Innstillingen finner du under «Face ID (evt. Touch ID) og Kode»

Om noen får hendene sine på din iPhone mens den er låst opp, er det nesten ingen grenser for hva de kan hente ut fra den. Bilder, notater (med listen over alle passordene du ikke husker selv), meldinger, facebooksamtaler, jobbens eposter eller hvilke flaue jodeler du har sendt i det siste er bare noen eksempler.

Med Touch ID eller Face ID aktivert vil mobilen og nettbrettet ditt spørre om fingeravtrykket, ansiktet eller passordet ditt igjen umiddelbart etter at skjermen slukker. Om du har en enhet som ikke støtter biometrisk opplåsing, eller velger å slå dette av, kan du potensielt gi deg selv fem minuttene mellom hver gang du må taste kode.

Men, mye kan skje på de fem minuttene du lar mobilen ligge på Café-bordet, og med tanke på hvor mye informasjon som er lagret på en gjennomsnittlig iPhone eller iPad, har du egentlig råd til å være lat? Uansett hva du velger å gjøre er oppfordringen i alle fall klar: Tast inn låskode igjen umiddelbart etter at skjermen har slukket, og bruk Touch ID eller Face ID om du kan.

Et tips til deg med Face ID er å huke av for at sensoren skal søke etter øyekontakt før den låses opp. Da unngår du at en kanskje rampete søster eller bror knabber telefonen din mens du sover og låser den opp med ansiktet ditt uten at du merker det.

#2 – Aktivere «Self destruct»

Innstillingen finner du under «Face ID (evt. Touch ID) og kode —> Slett data»

Det er en selvfølge å passordbeskytte iOS-enhetene mine, men hva hjelper dette om en potensiell tyv får forsøke å gjette den firesifrede låsekoden min et uendelig antall ganger uten konsekvenser? Jo, til slutt får han lese meldinger og se hele listen med passord til andre tjenester jeg har lagret i Notat-appen (som vi kommer tilbake til).

For å ytterligere sikre innholdet på iOS-enhetene godkjenner jeg derfor at de kan slette og overskrive all lokal data om feil identifisering skjer ti ganger etter hverandre. Det kan skje om noen forsøker å gjette passordet flere ganger eller autentiserer seg med et falskt fingeravtrykk eller ansikt. Om du også vil aktivere funksjonen kan du velge «Slett data» under «Face ID og kode».

Da tømmes den fysiske enheten for informasjon slik at den blir ubrukelig for andre enn deg. Dataene dine er fortsatt mulig å legge inn igjen fra en sikkerhetskopi – enten du har denne liggende i skyen eller på en datamaskin.

Du har jo allerede aktivert Face- eller Touch ID og bruker vel som oftest ikke koden når du låser opp telefonen din. Så, hvorfor ikke slå på stortrommen og utvide den firesifrede låsekoden til seks siffer? Det reduserer sjansen for at noen kan gjette den på under ti forsøk, og gjør det vanskeligere for noen å kikke over skulderen på deg for å lære koden din de få gangene du må taste den.

Du kan styrke låsekoden din fra «Endre kode»-valget. Om du ønsker en ekstra sikker kode kan du også velge «Sikkerhetskodevalg» og deretter «Tilpasset alfanumerisk kode» i det du skal skrive inn ny kode. Da får du opp et tastatur med bokstaver i stedet for tall og kan lage et mye lengre passord.

#3 – Passordbeskytte notater

Innstillingen finner du under «Face ID (evt. Touch ID) og Kode —> Andre apper»

Jeg innrømmer det glatt: jeg skriver ned passordene mine. Ikke alle selvsagt, men de jeg bruker sjelden og som jeg ikke har hatt mulighet til å velge selv. Til nå har jeg på elegant vis kamuflert kodene og passordene som en del av lengre tekster eller tallkoder (kanskje baklengs, som annenhvert siffer i et mobilnummer eller lignende) i notat-appen, men det er jo egentlig en jobb i seg selv å huske hvilken del som utgjør passordet og ikke.

Men den tid er forbi, for nå kan notater beskyttes med fingeravtrykket eller ansiktet ditt.

For å aktivere funksjonen trenger du bare å velge notatet du vil passordbeskytte, finne dele-knappen (firkantet symbol med oppovervendt pil øverst i høyre hjørne) og deretter velge «Lås notat».

Så, da er det bare å passe på å aldri noen sinne gå uten telefonen, så slipper du å huske passordene dine.

Stoppe innsamling av personopplysningene mine

Nå som – om ikke telefonen i seg selv – men i alle fall dataene som ligger på den, er trygg fra misbruk fra de nærmeste omgivelsene, er det på tide å hanskes med sikkerhetsutfordringer som kanskje virker hakket mer søkte. Det skal nemlig handle om å hindre at Apple, app-utviklere og andre nettjenester en besøker danner seg presise profiler på hvem du og jeg er, gjerne basert på hvilket innhold du konsumerer fra enheten din.

#4 – Slå av innsending av diagnostikk og bruksdata

Innstillingen finner du under «Personvern —> Analyse»

Til vanlig samler Apple fra tid til annen inn en rekke rapporter fra enhetene dine. Dette kan være informasjon om apper som krasjet, om data som ikke ble overført riktig, om brutte telefonsamtaler eller generelt bare «hvordan du bruker enheten din».

Sammen med disse rapportene kan Apple også samle inn data for hvor enheten din var da en feil skjedde, hvilke apper som kjørte på telefonen med mer.

Dette utgjør neppe noen stor risiko for personvernet ditt ettersom dataen selvsagt blir annonymisert. Likevel, på generelt grunnlag, synes jeg at alle bør være oppmerksomme på at data om hvordan deres enheter brukes blir sendt av gårde mellom fingrene på dem, ut av både hus og land, slik at de kan ta stilling til informasjonsutvekslingen.

#5 – Begrense annonsesporing

Innstillingen finner du under «Personvern —> Annonser»

Flere apper er reklamefinansierte. Det er selvsagt helt i orden, men har du lagt merke til at flere av dem viser deg reklame som er mistenkelig interessant for akkurat deg?

Dette skyldes at din enhet inneholder en unik annonse-ID som analyserer bruken din og hjelper Apple med å danne seg et bilde av hvem du er. Eksempler på informasjon som annonse-ID-en din består av er ditt navn, adresse og alder, hvilke andre Apple-produkter du eier, hvilke filmer og musikk du foretrekker og om du foretrekker «action»-spill eller hjernetrim.

Basert på denne informasjonen plasseres du og din annonse-ID i en passende gruppe sammen med mange tusen andre annonse-ID-er og personer som har ting til felles. Avhengig av denne gruppens sterkeste felles interesser, være seg spill, natur, reise eller «Android» for den saks skyld, får du deretter se reklame som er mer sannsynlig å få din oppmerksomhet enn en helt tilfeldig annonse.

Annonse-ID-en er altså tenkt å være en tjeneste både for å øke annonsevisningen til annonsører, men også for brukerne slik at de som eier en Mac slipper å se annonser for PC-spill, og naturmennesker ikke får tilbud storby-weekend i Berlin eller lignende. Men, selv om dette verken er veldig skummelt, og kan være nyttig, kommer vi ikke utenom at Apple etter hvert blir sittende på mye informasjon om deg.

Derfor er det greit at du har mulighet til å slå på «Begrenset annonsesporing», slik at annonse-ID-en din resettes og du forsvinner ut av den tilordnede iAd-gruppen. Da vil du begynne å se helt tilfeldige annonser igjen, men om du helst vil unngå forhastede kjøp på nett, og holder ut å få servert irrelevante annonser, er dette kanskje en løsning å foretrekke.

Husk å «Nullstille Annonseidentifikator» etter at du har begrenset annonsesporingen.

#6 – Trekke tilbake tillatelser

Innstillingen finner du under «Personvern»

Generelt er det lurt å gå gjennom listen over hvilke apper som har tilgang til ulike ressurser, som kamera og helsedata, på telefonen din. Spillapper, opplysningstjenester og lignende har generelt sett svært liten nytte av å kunne se på bildene dine eller vite hvor mye du beveger på rompa i løpet av en dag, men det betyr ikke at de ikke prøver seg fra tid til annen.

Det kan være en stor jobb å sjekke alle punktene, men du bør konsentrere deg om å begrense tilgangen til det mest personlige først, slik som stedstjenester, bilder, helsedata, kamera og mikrofon.

Merk deg også hvor mange systemtjenester som har tilgang til posisjonen din under «Stedstjenester —> Systemtjenester».

I forhold til standardinnstillingene valgte jeg å slå av stedstjenster for følgende systemtjenester:

Mobilnettverksøk
Forteller Apple hvilken basestasjon telefonen din oftest er koblet til, samt hvordan den beveger seg og bytter mellom ulike basestasjoner. Den hjelper meg altså ikke med å få bedre signalstyrke, og dermed har ikke jeg bruk for funksjonen.

Relevante steder og stedsbaserte forslag
Deaktiveres slik at enheten ikke kan lære hvilke steder jeg besøker ofte.

Stedsbaserte Apple Ad-annonser
Deaktiveres for å hindre Apples eget annonsenettverk i å spore meg i Apper og på nett. Jeg får fortsatt annonser, men ikke basert på produkter jeg har klikket på tidligere eller hvor jeg er i verden.

Wi-Fi-nettverk
Hjelper telefonen din, og andres iPhones, med å fastslå posisjonen deres uten å bruke GPS, kun basert på tidligere innsamlede data fra andre iPhones om hvor Wi-Fi-nettverkene befinner seg.

Populært i nærheten
Jeg har aldri opplevd å få interessante forslag fra Apple om hvilke apper som er populære i mitt nabolag, og med unntak av den lokale Taxi-appen vil nok denne listen være klin lik enten du tar med telefonen din til Haugesund eller Alta.

Om du ikke vil bidra med dine data til videreutvikling av Apples produkter eller tjenester kan du også trygt slå av «iPhone-analyse» og «Navigering og trafikk».

#7 – Ikke spor meg

Innstillingen finner du under «Safari —> Ikke spor mellom nettsteder»

Når du besøker et nettsted ønsker de aller fleste nettstedene å vite litt om hvor du kom fra, hvilke søkeord du benyttet for å finne nettstedet, hvilke produkter/artikler på nettstedet du klikket deg inn på og lignende. Dette er informasjon som ofte benyttes for å forstå hva som var interessante for de besøkende, og dermed forbedre innholdet på nettstedet i fremtiden.

Men, det er ikke nødvendigvis bare nettstedet du besøker som ønsker informasjon om besøket ditt. Mer problematisk er det at tilknyttede annonsenettverk normalt også vil forsøke å spore ulike deler av besøket ditt. Dette for å kunne vise deg annonser for produkter du ser på ved en senere anledning, selv på andre nettsteder.

For å unngå dette er det alltids mulig å nekte både nettsteder og tilknyttede aktører å legge igjen såkalte informasjonskapsler i nettleseren din, (innstillingen finner du under «Safari —> Blokker alle infokapsler») men dette vil ofte gå kraftig på bekostning av brukeropplevelsen din på nettsider. Elementer som autoinnlogging, handlevogner, lister og lignende vil blant annet ikke fungere godt.

Derfor er alternativet, som går ut på å oppfordre nettsteder (og tilknyttede annonsører) du er innom til å ikke spore deg, ofte et bedre valg. Ved å aktivere «Ikke spor mellom nettsteder», samt «ikke la nettsteder spore meg» i Safari-innstillingene, sender Safari en forespørsel til nettstedet du er innom om å ikke registrere data fra besøket ditt. Det er som nevnt helt opp til hvert nettsted om de ønsker å respektere denne forespørselen, så om du vil surfe på en nettside og være sikker på å unngå sporing bør du heller sette Safari i privat nettlesermodus.

#8 – Endre søkemotor til DuckDuckGo

Innstillingen finner du under «Safari —> Søkemotor»

Når du søker etter informasjon i Safari er det Google som leverer resultatene som standard. Mens de fleste er enige i at Google gir de mest presise treffene, har også selskapet tjent seg stinne av gryn på å sanke inn informasjon om deg som benyttes til å vise deg tilpassede annonser.

Google kan etter bare ett søk få vite hvor du befinner deg og hvilken enhet du søker fra. Over tid danner også selskapet seg en profil av hvem du er, med interesser, reisevaner, døgnrytme, og langt mer, alt basert på søkeordene dine.

Denne informasjonen om hvem du «egentlig» er lenkes ikke akkurat opp til navnet ditt. Den slås heller ikke stort opp på den lokale «super’n» for alles øyne, men uansett er det greit å være klar over at det finnes søkemotorer hvis hovedgeskjeft ikke er å sanke inn data om deg og vise deg annonser, men heller å formidle søkeresultater. Et eksempel på en slik aktør er søkemotoren DuckDuckGo, og selv om navnet kanskje er litt rart bør du raskt kjenne deg nogen lunde igjen i søkeresultatene.

DuckDuckGo tar blant annet ikke vare på søkehistorikken din, logger ikke lokasjonen du søker fra, og lagrer ikke IP-adressen din. Når det kommer til søkeresultatene er ikke disse helt på høyde med Google, blant annet på grunn av at søkeresultatene naturlig nok ikke kan filtreres etter lokasjon, men for de aller fleste skal overgangen likevel kunne oppleves som ganske sømløs.

Mange innstillinger forteller Microsoft vel mye om deg og ditt:
Disse innstillingene skrur jeg raskt av i Windows 10 »

Les også
Her skjuler vi Aksjer-, Tips- og Vær-appene for godt!
Les også
Disse innstillingene skrur jeg raskt av i Windows 10
Les også
Gjør operativsystemet ditt enda bedre med disse knalltipsene
Les også
Slik setter jeg opp Windows 10
Les også
– De grafser til seg alt de kan om kundene og prøver å tjene penger på det
annonse

Les også