Tek.no

Guide

Dette skjuler seg bak innloggingsboksen i Chrome OS

Googles nye operativsystem er ikke helt som Windows.

Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Chromebooker er det nyeste nye mange PC-produsenter vil selge deg denne våren. De er små, lette og billige, men de kommer også uten Windows, det velkjente operativsystemet som har vært med oss i alle år. Dette er erstattet av Googles eget operativsystem, Chrome OS, som er lagt opp på en litt annen måte enn vi er vant til.

Chrome OS er nemlig laget for å kjøre flytende selv på maskiner med svak maskinvare, og gjøre det så enkelt og vedlikeholdsfritt å ha en PC at hvem som helt kan. Google har langt ned mye arbeid i å automatisere prosesser, idiotsikre sikkerhetskopiering, og holde systemet så rent og oversiktlig som mulig uten en masse overflødige funksjoner, dialogbokser og valg.

Nettleseren er kongen

I Chrome OS foregår omtrent alt du kan foreta deg rett i nettleseren dets, Chrome. Chrome har i løpet av sine fem år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Hardware.no. Det er nok blant annet grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel nettleser som «bare fungerer» og at den gjør hendige ting som å synkroniserer bokmerkene dine på tvers av enhetene dine.

Gjennom denne nettleseren installerer du både egne applikasjoner og utvidelser, skjønt å kalle det en installasjon å legge inn apper i Chrome OS er å dra den litt langt. Alle applikasjonene du kan legge inn blir nemlig bare en slags snarvei til en webapplikasjon som kjører gjennom nettleseren din fra et sted ute på Internett.

Alle ikonene i programmer-menyen er bare lenker til nettsider som åpnes i Chrome-nettleseren. I bildebehandleren kan vi se forhåndsvisning av dokumenter som ligger lagret både lokalt og i skyen.

Med Chrome OS kan du ikke spille de nye storspillene som Watch Dogs eller Wolfenstein, redigere film i Premiere eller After Effects, eller synkronisere iPod-en din. Selv det å skrive ut dokumenter blir faktisk ingen selvfølgelighet lenger.

Så du tenker kanskje at det blir vanskelig å forlate Windows-universet og all denne programvaren du har blitt så vant til å bruke. Men tenk igjennom hvor mange av Windows-programmenes avanserte funksjoner du faktisk bruker til daglig, om enn i det hele tatt.

Overflødige programmer

Faktum er at de fleste av oss allerede for mange år siden meldte flytting til web 2.0, med sine webapps og skylagringsløsninger, noe som nettopp er stedet Chrome OS ønsker å ta oss med til på permanent basis i disse dager. Mange bruker Gmail for å sjekke e-post, ikke et eget program, kommuniserer med venner over Facebook, ikke ikke en installert klient, og synkroniserer nettbrettet sitt til skyen – ikke harddisken.

Skal du se film er det Youtube, Netflix eller en annen strømmetjeneste som gjelder. Musikk nytes best gjennom Spotifys nettavspiller eller Googles egne Google Musikk, og all dokumentbehandling kan Googles kontorpakke i skyen i mange tilfeller ta seg vel så god av som Microsoft Office. Både Dokumenter, Regneark og Lysbilder byr stort sett på den funksjonaliteten brorparten av basisbrukerne trenger.

Om du ønsker å tviholde på Microsofts kontorløsning har du dessuten alltids muligheten til å bruke deres Office365 for skyen, som i likhet med Googles egne applikasjoner både tar seg av sikkerhetskopiering og deling av dokumenter. Skype kan du ikke installere, men likevel bruke rett fra nettleseren gjennom et tillegg.

Webapps gir enkelte ulemper, men om en fokuserer på fordelene sparer en for eksempel enormt med lagringsplass. Mens selv enkle teksteditorer i dag kan ta mer enn hundre megabyte, krever en tekstbehandler som kjører som en webapp bare noen få hundre kilobyte på disken din.

Ved å benytte webapps og skylagring er du videre godt skodd om du skulle få dataproblemer eller miste tilgang til datamaskinen din. En sikkerhetskopi av filene dine er alltid tilgjengelig, og disse kan hentes ned både fra maskinen til kameraten din, eller til en ny maskin bare ved å logge på med Google-kontoen din igjen.

Fra nettmarkedet finner du tusenvis av apper og nettlesertillegg. Her ordner vi frakoblet lesing av e-posten vår.

Chrome OS støtter kun apper fra Googles offisielle Chrome-nettmarked, men her ligger allerede en drøss av apper som alle har vært igjennom en inspeksjon av Google. Dette sikrer i stor grad datamaskinen din mot både virus og annen lumsk programvare, noe som medfører at du ikke behøver noe antivirus-program.

En annen fordel med å bruke webapper fra Googles nettbutikk er at oppdateringen av disse skjer på tjenersiden og ikke krever at du foretar deg noe som helst. Det eneste på maskinen din som krever oppdatering fra tid til annen er selve OS-et, noe som også fungerer eksemplarisk. Denne lastes nemlig ned i bakgrunnen og installeres raskt og effektivt neste gang du starter om maskinen – helt uten masende påminnelser som vi kjenner fra Windows.

Slikt er godt nytt for både dataukyndige, som slipper å bekymre seg, og de som sitter på ekspertisen, som ved hver familiesamling tilbringer mye tid på å ordne opp i dårlig vedlikeholdt utstyr.

Det er, til tross for at operativsystemet virker i grunneste laget, overraskende mye du kan utrette med Chrome OS.

Et nytt skall

Det du treffer på når du starter opp Chrome OS for første gang er påloggingsskjermen. Herfra kan du lage en ny bruker eller bruke maskinen som en gjest. Vi logget på vår side rett inn på brukerkontoen vår, siden vi allerede hadde en Google-konto. Chrome OS hentet dermed automatisk alle våre bokmerker og nettleserutvidelser, slik at vi kunne starte å utforske nettet akkurat som vi var vant med fra de andre maskinene vi kjører Chrome-nettleseren på. Fra kaldstart til vi var logget inn i et kjent Chrome-miljø tok det i underkant av 15 sekunder, noe vi følte var helt greit for å si det slik.

Skrivebordet er ikke til så mye annet enn pynt, men mange lekre bakgrunner har det.

Skrivebordet kan ved første øyekast se ut som en slags avart av Windows, eller muligens en svært så minimalistisk Linux-distribusjon. Vi kan likevel avsløre så mye som at Chrome OS ikke har noe skrivebord, i alle fall i den forstand at du kan oppbevare filer på det. Skrivebordet er nemlig kun til pynt, men kan selvsagt utsmykkes med en rekke lekre skrivebordsbakgrunner.

Oppgavelinjen er derimot inntakt, og fungerer omtrent slik vi er vant med fra andre operativsystemer. Den eneste endringen Google har gjort er å døpe den om til «Hyllen». I hyllen finner du både program-menyen, som fungerer som en startmeny, snarveier til apper du bruker mye eller som kjører akkurat nå, samt litt informasjon om klokkeslett, nettverk- og batteristatus.

Raskt overblikk over det mest essensielle i oppgavelinjen.

Allerede ligger blant annet Gmail og et tekstdokument tilsynelatende klart på hyllen, men dette er i virkeligheten bare snarveier til tjenestene som en kjører i nettleservinduet. Faktisk finner vi heller ikke Chrome OS sin filbehandler her. Den er gjemt inne i program-menyen, noe som bare understreker hvor lite fokus Google ønsker å ha på tradisjonell lagring av filer og innhold lokalt på maskinen.

Enkel filbehandler

Filbehandleren er svært enkel, og inneholder kun to plasseringer: En mappe for nedlastede dokumenter, hvor innhold blir lagret lokal og er tilgjengelig også når du ikke har nettverkstilgang, og en Google Disk-mappe som bare imiterer en tradisjonell visning av filer som du allerede har liggende i skyen. Om du drar filer fra nedlastingsmappen til Google Disk-mappen blir de flyttet til skyen, og motsatt vei blir de kopiert ned til disken din.

Filbehandleren er enkel men oversiktlig.

Vi vet allerede at det er enkelt å finne dokumentene våre gjennom Google Disk i nettleseren, men setter pris på å kunne finne frem til de også i en filutforsker og åpne de i frakoblet modus. Fra filutforskeren kan vi se hvor mye lagringsplass vi har igjen både lokalt og i skyen, slå på listevisning eller forhåndsvisning av filene våre, og dra og slippe filer som vi kjenner fra andre operativsystemer.

Chrome OS har i tillegg til filbehandleren et par applikasjoner som ikke kjører i nettleseren, nemlig den essensielle kalkulatoren og notatblokken.

Med i underkant av ti gigabyte ledig plass på mange Chromebooks skal du i all hovedsak benytte strømmetjenester og skylagring for underholdning og arkivering av filer.

Dette er stort sett de fleste innstillingene Chrome OS byr på. Enkelt og oversiktlig.

Likevel er det ikke noe i veien for å ha med seg et par filmer eller noen gode album på reise eller om du befinner deg et sted uten nettverkstilgang. Operativsystemet har nemlig en innebygget mediespiller som takler en rekke vanlige filformater, som .avi, .mp4, .mkv, .mp3 og .ogg.

Mens du i Windows har et massivt kontrollpanel, med flere hundre valg, har Chrome OS bare noen titalls De fleste er også skjult som standard, da Google velger å fremheve de viktigste. Dette er naturlig nok valg som har med nettilkobling å gjøre, samt valg av standard søkemotor.

Du kan nemlig velge å la Yahoo, Bing eller en annen søkemotor ta føringen, noe kanskje EU har hatt en finger med i å bestemme. Ellers er det enkle innstillinger for markørhastighet og skjermoppløsning som får fokus.

Lenker i ny drakt

Etter å ha trålet Chrome OS sitt nettmarked for spill, fant vi blant en masse ting av ymse kvalitet også Bastion. Dette er et av de bedre spillene til dags dato for systemet.

I programmer-menyen finner du snarveier til alle apper som du henter fra nettmarkedet, en snarvei til spillbutikken, og du kan gjøre raske Google-søk.

Nå kan du ikke akkurat nyte noen nye storspill med Chrome OS, men det finnes en rekke spill som kan kjøres rett fra nettleseren. Vi kan ikke si vi ble spesielt imponert over titlene vi fant da vi trålet nedlastingsområdet etter noe spillbart, da brorparten var nedlesset av reklame og ga assosiasjoner til gratis nettspillsider på tidlig 2000-tallet.

Noen lyspunkter fant vi dog, som Bastion og en flerspillervariant av Command & Conquer. Det er likevel svært tydelig at Chrome OS og spill er en verst tenkelig kombinasjon.

Som med spillene, er appene du henter ned kun tilgjengelige gjennom nettleseren. Google har likevel en helt egen kategori i sitt nettmarked kalt «for skrivebordet», hvor alle applikasjoner har den egenskapen at de fungerer 100 prosent også om du skulle forville deg inn i et område uten nettdekning.

De forhåndsinstallerte applikasjonene, som kontorpakken og Gmail-appen kan også brukes uten nettverkssignaler. Da sendes eller synkroniseres eventuelle nye meldinger og dokumentendringer automatisk når du kobler deg til igjen.

Kalkulator- og notat-appen er de eneste, foruten filbehandleren, som kjører utenfor nettleservinduet.

Noen apps vi fikk skikkelig sansen for, og som gjorde Windows-abstinensene lettere den første tiden følger her.

Sjekk mail i jungelen eller på det høyeste fjell

Selv om du har kjøpt en Chromebook vel vitende om at Chrome OS ikke er særlig funksjonellt uten nettverkstilgang, hender det at du må på tur utenfor allfarvei. Det er heller ikke alle Chromebooks som støtter 3G- eller 4G-dekning. Det kan likevel være du ønsker å sjekke e-posten din eller trenger et vedlegg for å få gjort arbeid.

Da er det godt at Google har laget en egen frakoblet-app for Gmail. Denne laster ned og arkiverer alle meldinger og vedlegg du måtte ha og oppbevarer disse for deg lokalt på maskinen, fullt søkbare og tilgjengelig.

Mulighet for video

Videoredigering over nettet er jo kult i seg selv, selv om du må ha tålmodighet med store klipp.

Kanskje ingen Premiere eller Final Cut-dreper, men om du vil klippe sammen en liten snutt og putte på litt lyd er WeVideo en enkel sak å få dreisen på. Du kan laste opp mange filtyper og også videoen du tar opp med webkameraet ditt. Du kan laste opp opptil fem gigabyte med video gratis, men beregn litt god tid da hele redigeringsprosessen tross alt skjer i skyen og krever sitt av båndbredden din.

Få stålkontroll

Selv om Google allerede har et regneark som tilbyr de mest nødvendige funksjonene, er det ingen finans-app. Med Mint kan du derimot holde stålkontroll over den personlige økonomien din, alt rett fra nettleseren. Du kan holde oversikten over banksaldo, lån og utgifter, og alt kan presenteres med flotte grafer. Dette kan være til nytte enten du vil ha en visuell presentasjon av sparingen til den nye TV-en du ønsker deg, eller bare ønsker å finne ut hvilken produktgruppe du sløser ut mest penger på hver måned.

Lagre til senere

Det er ikke alltid du har tid til å lese spennende artikkeler du finner på Internett. Du kan selvsagt kopiere ut artikkelens innhold til et tekstdokument for å lese det senere, men dette er tungvint og roter ofte til både formatering og bilder. Appen Pocket kommer som en reddende engel, og tar enkelt vare på stabler med artikler til du har mulighet til å lese dem, selv mens du er offline. Alt presenteres dessuten i et pent og ryddig grensesnitt, og dine utvalgte artikler synkroniseres slik at det ikke har noe å si hvilken enhet du leser dem på.

Profft mørkerom

Pixlr er verdig de nøyaktig null megabytene det bruker på disken din. Det er nesten en fullverdig Photoshop-klone.

En gratis Adobe Photoshop-rival som kjører rett i nettleseren din og er vanvittig mye bedre enn bilderedigeringsappen Google+ byr på. Nærmere fotografens mørkerom enn Pixlr Editor kommer du ikke med Chrome OS, for her kan du både arbeide i lag, merke med «tryllestaven» og justere alle tenkelige farge- og lysparametere. Om du vil kan du laste opp de oppussede bildene dine rett til Facebook eller Flickr også.

Tar alt

Enten du vil ta raske notater eller skriver på en hel roman, kan du med Evernote være sikker på at du alltid har tilgang til den nyeste versjonen av teksten din, uansett om du er tilkoblet nettet, om du sitter på Mac-en din, Chromebooken din eller en mobiltelefon.

Evernote kan organisere og synkronisere en rekke dokumenter, selv med bilder og lydfiler. Lister kan du også lage over en lav sko, og utforme på en rekke måter.

Lite lagring ingen hindring

Spotifys nettspiller fungerer veldig bra, selv om du må være tilkoblet nett for å bruke den.

Den innebygde musikkspilleren er vel og bra, men med begrenset lagringsplass gjør den bare så mye nytte. Spotify har på sin side flere millioner låter i sitt sortiment, som ikke tar opp så mye som en megabyte på disken din.

Spotify-appen du kjenner fra Windows-leiren må du nok se langt etter, men visste du at Spotify fungerer vel så bra rett i nettleseren? Favorittartistene og spillelistene dine er bare noen klikk unna, sammen med de fleste andre funksjonene du er vant med.

Chrome OS er ikke årets eneste nyhet fra Google:
Med Chromecast kan du strømme både serier og musikk til TV-en din »

Les også
Første dager med Chromebook: – Jøss, dette hadde jeg ikke trodd skulle fungere!
Les også
Nå vil Google gi deg enda flere advarsler når du surfer
Les også
Dette er den kjappeste nettleseren
Les også
Dette er den kjappeste nettleseren
Les også
Slik får du mer glede av Google Chromecast
Les også
Toshiba CB30-102 Chromebook: Få en bærbar til halve prisen av Windows-modellene
Les også
5 smarte triks som gjør Google Chromecast bedre
Les også
Nå vil Google smelte sammen bærbare PC-er og mobiltelefoner
annonse

Les også