TV-skolen: Alt om Blu-ray
Innhold
Gjennom historien har vi hatt flere teknologier som har hjulpet oss å spille av filmer. VHS var lenge en trofast teknologi, før DVD etter hvert tok over med bedre bilde og lyd. Med de nye flatskjermene og HD-ens inntog, har også ”filmplatene” fått en oppussing. Blu-ray har allerede klart å sette foten godt ned i markedet, med sin høyoppløste kvalitet.
I denne utgaven av TV-skolen skal vi se nærmer på Blu-ray. Mange har nok hørt om teknologien, men kanskje er du ikke helt er sikker på hva det nye formatet betyr for deg som bruker. Her kommer en guide med innføring i teknologien, hva de forskjellige utrykkene betyr og hva slags tilleggstjenester som finnes til spillerne.
Hva er Blu-ray?
En tidlig form av teknologien ble vist frem under CEATEC-messen i Japan i 2000, men Blu-ray-spillerne ble først å finne i norske butikkhyller rundt 2007. Teknologien har en høyre oppløsning enn DVD, som regel fem ganger så mange punkter. De aller fleste flatskjermer på markedet i dag håndterer denne oppløsningen, som har 1920 x 1080 punkter totalt. Kvaliteten refereres ofte til som Full HD.
Blu-ray-plater rommer mer data enn det DVD gjør. På en enkelt side kan du lagre opptil 25 Gigabyte, mens en tosidig plate rommer det dobbelte. Laseren som benyttes i Blu-ray-spillere er tynnere enn DVD og kan derfor lese mer data på samme areal. Dette trengs når filmen du får servert inneholder med fem ganger så høy oppløsning.
Med det nye Blu-ray-formatet har også lyden fått en oppussing. De mest vanlige formatene Dolby og DTS, har blitt forbedret, og heter nå Dolby True HD og DTS HD. Resultatet er mer detaljrik og klarere lyd.
Les også mer om selve Blu-ray-teknologien her.
Vant formatkampen
I starten var det to forskjellige teknologier som kunne gjengi filmer i HD. Foruten Blu-ray hadde også Toshiba og NEC utviklet sin egen plateteknologi, ved navn HD DVD. Denne teknologien kunne lagre inntil 15 Gigabyte på en enkelt side.
I februar 2008 måtte dog HD DVD gi tapt for Blu-ray-teknologien, og de siste filmene som ble gitt ut i USA var Warners P.S.I Love You og Twiser, som kom den 27.mai 2008. Under IFA- messen i 2010 viste Toshiba frem sin første Blu-ray-spiller.
Bruk HDMI
En forutsetning for å få høyere oppløsning på filmen du skal se, er at du har en flatskjerm med HDMI-kontakt, og at skjermen takler HD (High Defenition). Alle nye flatskjermer har i dag denne kontakten. Men finnes fortsatt et fåtall billige skjermer på markedet som ikke takler 1080p.
Med en HDMI-kabel kan du enkelt koble spilleren til flatskjermen, og denne kabelen sender både lyd og bilde. Oppløsningen kan variere etter hvilken kvalitet filmen er spilt inn i, men normalt vis får du 1920 x 1080 punkter. Det står som regel godt merket på baksiden hvilken oppløsning som er benyttet. Selv gamle filmer kan under de rette forutsettingene utgis i Full HD, og du vil finne mange eldre kjente titler i din jakt på filmer.
Kjøpe Blu-ray-film?
Sjekk våre anbefalinger
Internett på spilleren
Nyere Blu-ray-modeller gir deg mulighet til å koble spilleren mot internett. Tilkoblingsmulighetene er enten i kablet form, eller via en trådløs overføring. Noen modeller leveres med Wi-Fi, mens andre kan du kjøpe en trådløs dongel som ekstrautstyr.
Med spilleren koblet opp mot internett, har du mulighet til å benytte deg av en rekke finesser. Du kan blant annet se filmsnutter fra YouTube, se værmeldingen for i morgen eller bruke andre hendige widgets. Hvilke widgets spilleren har varierer fra merke til merke. Spilleren kan som regel oppdateres via nettet, samt laste ned nye programmer.
BD-live og DLNA
Blu-ray-spillere kan vise deg informasjon om filmen du ser rett på skjermen. BD-live som tjenesten heter krever internettilkobling og intern lagringsplass. Her kan du du kan laste ned ekstrainnhold som produsenten av filmen ikke fikk plass til på selve plata.
Et annet utrykk som kan være av stor betydning for din bruk, om du ønsker å benytte spilleren din som et samlingspunkt mellom for eksempel PC og flatskjermen, er DLNA. Dette er en standard (The Digital Living Network Alliance) som gir deg mulighet til å streame for eksempel bilder, høre musikk eller se filmer via PC-en.
Minnekort og USB
Minnekortleser finnes på flere modeller og kan benyttes til å lese av bilder, se filmsnutter eller høre på musikk. Om du skal bruke BD-live må du som oftest sette inn et minnekort for å få den ekstra lagringsplassen som kreves, dersom spilleren ikke har minne innebygget.
Det finnes også en del spillere med USB-inngang, som kan benyttes til å koble til for eksempel et kamera eller minnepenn. En enkel måte å spille av feriefilmen fra videokameraet dersom tilkoblingen bakpå flatskjermen er i bruk eller er kronglete å komme til.
24p
For en filmelsker vil alltid 24-bilders modus være å foretrekke, og det er akkurat det 24p står for. De aller fleste filmer blir spilt inn med denne bildehastigheten, og du vil altså få se filmen slik filmskaperen originalt tok den opp.
Også bedre DVD
Fortvil ikke dersom du har en stor DVD-samling og ikke vil gi slipp på denne. Blu-ray-spillere fungerer utmerket som avspiller for DVD, og vil kanskje gi deg bedre bilde enn det du hadde på den gamle avspilleren.
Blu-ray-spillerne har på lik linje som nyere DVD-spillere oppskalering, slik at du får et bedre og skarpere bildet på DVD også.
Selger bedre enn DVD
Rundt 1997 kom DVD på det norske markedet, og det har siden den tid blitt solgt rundt 3,5 millioner DVD-spillere. Tiltross for et imponerende salgstall solgte ikke DVD på langt nær like mange enheter de første to årene, som det Blu-ray hittil har gjort. DVD ble solgt i rundt 12 000 eksemplarer de to første årene etter at teknologien entret markedet. Til sammenligning har det blitt solgt 150 000 Blu-ray-enheter de to foregående årene.
En viktig bidragsyter til Blu-rays gode salg er lanseringen av Playstation 3. Konsollen bruker Blu-ray til avspilling av innhold. Det var solgt rundt 300 000 eksemplarer av konsollen ved utgangen av 2010 ifølge Release.no.