Til hovedinnhold

Lag egne kart med Google Map Buddy

Vanlige kart er gøy, og mange vil si at nettbaserte kart som Google Maps er enda mer moro. Det å sømløst kunne zoome seg inn og ut fra kontinent- til gatenivå er en flott måte å bli kjent i verden på. Det er derfor ikke merkelig at populære håndholdte enheter som iPhone kommer fiks ferdig med en applikasjon for Google Maps.
Problemet med Google Maps og lignende tjenester er ikke bare at de krever tilgang til internett, men det blir også fort en del datatrafikk. Så bruker du dette på for eksempel en mobiltelefon blir opplevelsen verken spesielt kjapp eller rimelig - med mindre du da har en mobil med WiFi og snubler over et åpent trådløst nettverk. For ikke å glemme at mange andre telefoner ikke har noen gode muligheter for å vise kart i det hele tatt.
Google Maps helt uten nett
Det finnes en liten applikasjon som kalles Google Map Buddy, og hvis du ofte henter frem kart over akkurat de samme stedene så er dette din nye venn. Kort forklart vil dette programmet laste ned og sette sammen mange kartdeler fra nettopp Google Maps, slik at du til slutt ender opp med alle delene i et og samme bilde (i PNG-format). Du kan selv bestemme hvor "stort", altså hvor detaljert du vil ha kartet, så om du vil kan du ha en liten by på gatenivå.

Dette er strengt tatt noe du også kunne gjort manuelt dersom liker å sette sammen bilder i Photoshop, men da du kanskje ender opp med hundre- eller tusenvis av kartdeler, er det i våre øyne langt smartere å sette bort den jobben til Google Map Buddy.

Programmet gjør altså den kjedelige delen av jobben automagisk. Alt du trenger gjøre er å starte det opp og navigere deg frem til riktig del av verden, velge ut den delen du ønsker et kart/bilde av, bestemme deg for zoomnivå (det er hele 19 nivåer) og trykke "Create Map".

Men før du forsøker å ta med hele verden - det kan være smart å begrense seg litt, for tusenvis av kartdeler kan gjøre det ferdige bildet litt vel stort. Du må forresten også regne med at det tar litt tid å laste ned og sette sammen bildet, og programmet mangler dessverre en indikator på hvor langt det har kommet i prosessen.


Forhåpentligvis ender du til slutt opp med et stort og fint kart over området du har valgt ut, og da er det bare å zoome inn og ut av som på andre store bilder. Du kan ha på PC-en, skrive det ut, eller som nevnt laste over på mobilen - alt som kreves er at den er i stand til å vise og navigere rundt i bilder. Merk dog at en god del små enheter har en grense på hvor store bilder de takler, og hvilke bildeformater de kan vise. Så det kan være smart å heller lage flere mindre kart og/eller gjøre de om til gif- eller jpg-filer.
Google Map Buddy er kun for Windows, koster ikke mer enn at du blir spurt om donasjoner fra tid til annen. Det kan lastes ned fra denne siden.

annonse